VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na Švábce: dobrý dojem zničila zkažená ryba

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Ryba má být chlazená, ne zkažená. Pokud ji kuchař nedovede udržet čerstvou, ať ji raději zmrazí. To vzkazuje šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler kuchyni podniku Na Švábce v brněnské Údolní ulici.

22.10.2011 3
SDÍLEJ:

Restaurace Na Švábce v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Hodnotil ho pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Po vstupu Rimplera potěšila příjemná atmosféra. Stěny restaurace jsou obložené dřevem, obsluha nosí stylové béžové košile. „Prostředí laděné do prvorepublikového retrostylu je pěkné. Je poznat, že restaurace je nová,“ podotýká šéfkuchař.

Také jídelní lístek je promyšlený. „Lekce brněnského hantecu na předposlední straně, ale i dobová reklama a staré recepty mezi nabídkou jsou vtipné,” chválí Rimpler.

Jídelní lístek je podle něj vyvážený. Jediný prohřešek je salát Caesar. Jednak nezapadá do české kuchyně, navíc jsou v něm špatné přísady. „Má se dělat z římského salátu, ne z hlávkového,“ vysvětluje šéfkuchař.

Sádlo došlo

Podle něj stačí změnit název a pokrm bude v pořádku. Stejně jako zbytek lístku. „Vsadili na českou klasiku. Žádné zbytečné desítky smažených jídel ani přeplácané kombinace. Tak to má být,“ pochvaluje si a objednává si na začátek česnečku. Sádlo z husích jater totiž podle obsluhy došlo. „To by se nemělo stávat. Jídelní lístek je poměrně krátký. Podnik si tak musí pohlídat, aby si z něj hosté mohli dát cokoli. Kuchař si přece musel všimnout, že mu docházejí játra,“ míní Rimpler.

Česnekovou polévku si ale pochvaluje. „Hodila by se na spravení po dlouhé noci, jak píší na lístku. Je tak česneková, že už si ani nebudu potírat přílohovou topinku,“ usmívá se. Kladně hodnotí i servírování v kameninovém rendlíku. Polévku k menu, kterou je pro dnešní den krkonošské kyselo, číšník sice přináší v obyčejné misce, na chuti jí to ale neubírá. Nakyslá je právě tak akorát, aby nekřivila úsměv.

Naopak svíčková, kterou si Rimpler objednává na druhý chod, v puse nešimrá. To je podle něj špatně. „Kuchař měl poměr sladkosti a kyselosti namíchat tak, aby omáčka šimrala vzadu v ústech,“ radí.

Maso je podle něj jemné, ale neuškodilo by ho prošpikovat. Plusové body dává knedlíkům za to, že jsou domácí. „Housky viditelné v řezu jsou příjemné. Zato těsto kolem je místy moc tuhé, nebo naopak rozvařené,“ myslí si.

Také porce je podle něj příliš velká. „Stačí mi poloviční. Navíc mě matou knedlíky položené z obou stran talíře. Nevím, ze které strany mám začít jíst,“ směje se odborník.

Páchnoucí candát

Druhým objednaným jídlem je candát se staročeskou omáčkou. Ryba je dost cítit. „To není dobře. Candát je jemný. Nesmí páchnout rybinou,” upozorňuje šéfkuchař.

První půlka candáta má divnou chuť. Zápach druhé nepřerazí ani staročeská omáčka. Rimpler se přesto odhodlá ochutnat. S nedůvěrou očichává malé sousto a pak ho opatrně vkládá do úst. „Nejezte to!“ varuje důrazně před zkaženým jídlem.

Obsluha se omlouvá s ujištěním, že tento chod je na účet podniku. „Kuchař musí poznat zkaženou rybu, i kdyby měl pořádnou rýmu. Vůbec se nesmí dostat na talíř,“ mračí se Rimpler.

Ani originální servírování a jemný bramborový salát podle něj tento prohřešek nenapraví. „Je to škoda. Ze začátku se Švábka zdála být téměř bezchybná. Pokud doladí detaily, jednou možná bude,“ uzavírá šéfkuchař.

#nahled|http://g.denik.cz/50/3e/infografika_brno_restaurace_na_svabce_ste_1_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/3e/infografika_brno_restaurace_na_svabce_ste_1.jpg|Restaurace Na Švábce v Brně.#

Autor: Anna Fajkusová

22.10.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Oblohu nad Špilberkem v sobotu prozářil závěrečný nesoutěžní ohňostroj festivalu Ignis Brunensis. Podívaná nesla název Nebe na zemi podle slov známé skladby Jaroslava Ježka.
7 18

Jubilejní ohňostroje: ekologové chtějí raději světelnou show

Ilustrační foto.

Farmářské trhy? Málo problematické. Loni inspektoři zjistili jen dva nedostatky

AKTUALIZOVÁNO

Zamaštěná dálnice blokovala provoz 7 hodin. Při nehodě se vysypaly prasečí kůže

Rousínov /FOTOGALERIE/ – Kovové výlisky a vepřové kůže v úterý po čtvrté hodině odpoledne zkomplikovaly provoz na dálnici D1 u Rousínova. Vysypaly se ze dvou nákladních aut, která se tam srazila.

OBRAZEM: Nové hodiny v ulicích Brna konečně ukazují správný čas

Brno – Konec zmatků a nepřesného ukazování času. Nefunkční hodiny na deseti místech v Brně nahradily od úterního dopoledne nové. Zařízení nainstalovali zaměstnanci Technických sítí Brno.

Olomoucký vrchní soud zrušil předběžné opatření. Uber v Brně může jezdit

Olomouc, Brno – Vrchní soud v Olomouci v úterý zrušil takzvané velké předběžné opatření proti Uberu, které společnosti zakazovalo poskytovat své služby na území Brna. „Mohu potvrdit, že jej soudce zrušil. Vyjet do ulic ale mohou až ve chvíli, kdy rozhodnutí dostane společnost Uber písemně," řekl mluvčí soudu Vladimír Lichnovský.

AKTUALIZOVÁNO

Pod hladinou Brněnské přehrady zemřel starší muž

Brno – Na Brněnské přehradě v úterý krátce před jedenáctou hodinou utonul starší muž. Pomoci tonoucímu vyjeli hasiči ze základny ležící přímo na přehradě, na místo letěl i vrtulník. „Zavolali nás kvůli tomu, že muž se potopil a už se nevynořil. Po vytažení z vody jsme jej resuscitovali, ale neúspěšně," sdělil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies