VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nandu’s: zklamání bez razítka a jehněčího

Brno - /TEST RESTUARACÍ, INFOGRAFIKA/ V chladném podniku Nandu's v ulici Úvoz sedíme jen dva. Do dveří vstoupí skupinka dalších tří lidí a roz-pačitě se rozhlíží kolem. „Tady si nesedneme ani si nezajdeme na záchod," má jasno žena.

27.1.2013
SDÍLEJ:

Předražené, studené a nevýrazné. Takové je podle odborníka jídlo v arabském podniku Nandu’s. Výhrady má také k zařízení podniku.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Dveře za ní i jejími společníky se po chvíli zavřou. „Podnik právě přišel o další zákazníky. A vůbec se nedivím," pokyvuje hlavou provozovatel a šéfkuchař restaurace U Dřevěného stolu Jiří Dlapka. Arabskou restauraci Nandu's hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Místo originální arabské restaurace, jak ji popisují internetové stránky, ale návštěvníka čeká spíše bistro. Nabídka visí nad barem, vybudovaným do tvaru písmene „el". Za ním se na grilovací tyči otáčí maso na gyros a prosklená výloha láká na neznámé cukroví.

Návštěvník v bistru najde čtyři malé stolky. Další, vyvýšený je umístěný okolo středového kovového trámu uprostřed místnosti. Lavice ale obklopují stolky jen z jedné strany, a tak se u malé desky stísní s obtížemi maximálně dva zákazníci. Pokud někdo obsadí i středový stolek, zabarikáduje cestu k baru. „Kdyby odstranili tu nevkusnou reklamní ledničku, po-užili místo lavic židle a posunuli část baru," pokouší se Dlapka v hlavě přestěhovat nábytek. Nakonec to vzdává. „Ne, je to od základů úplně špatně," přemítá.

U pultu objednává jehněčí vývar a salát. Muž za barem pokyvuje a odchází, aniž by si vyslechl, o který z osmi druhů v nabídce máme zájem. Vybrané jídlo Dlapku nakonec příliš neoslní. Padesát korun za půl okurky s rajčetem, hlávkovým salátem a cibulí, zakápnuté octem, cenou neodpovídá množství ani chuti.

Dlapka není spokojený ani s vývarem, který přináší zahalená žena. „Je to mdlé. Maso se v polévce moc neohřálo. Některé kusy jsou navíc příliš tučné," ukazuje lžící.

S objednávkou druhého jídla je to obtížnější. Dlapka se postupně ptá na pizzu, hovězí nebo jehněčí. „Nemáme," krčí muž za pultem rameny. Nakonec se šéfkuchaři podaří objednat jehněčí šiškebab, tedy grilované mleté maso a mixovaný špíz.

Na donášku čekáme asi dvacet minut. Na talíři je maso obklopené třemi druhy salátů a přelité dresinkem. „Mleté jehněčí chutná nevýrazně, je nedokořeněné. Navíc už je studené," hodnotí Dlapka. Nezaujal ho ani salát s kuskusem nebo s mrkví. Rajčata jsou spálená dočerna.

U špízu nejdou některé kousky masa pokousat. „Připadá mi, jako by se tady vůbec nesnažili. Žádná výzdoba, nikdo moc nespěchá," všímá si šéfkuchař.

Z vystaveného cukroví vybíráme dezert. „Co je tohle?" ptá se Dlapka. Kuchař a obsluha v jednom netuší. Chytí se až u třetí cukrovinky. „Obalovaná datle," usmívá se. Arabské sladkosti jsou chutné, i když na nás příliš sladké.

Předražené, studené a nevýrazné. Takové je podle odborníka jídlo v arabském podniku Nandu’s. Výhrady má také k zařízení podniku.

Obsluha na závěr Dlapkovi radí, kudy na toaletu. Ta je u vchodu do kuchyně ukrytá tak, že většina zákazníků o ní nejspíš nemá ani tušení.

Další problém nastává s placením. Účtenku nám muž nechce orazítkovat. Vytisknutý daňový doklad neobsahuje adresu ani daňové identifikační číslo. Na upozornění, že tento údaj je povinný, obsluha jen rozpačitě krčí rameny. „Ne ne ne," opakuje. Majitel restaurace Sam Jafari se později při telefonátu za chybějící údaje omlouvá. „Nikdy jsem neslyšel, že tam něco takového musí být," říká.

Dlapka přístup podniku nechápe. „Nemít takové údaje, zavřou mi podnik," soudí. Na odchodu se zastavujeme u zdi, kde zákazníci nechávají vzkazy v různých jazycích.

Dlapka si nakonec bere od muže křídu a přidává i svůj nápis: Všechno dobrý. „Tím myslím, že jim přeju zlepšení, ne že to tady takové bylo. Já už se sem nevrátím," dodává rychle.

Autor: Anna Fajkusová

27.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Michal Kempný

Z titulu Komety jsem měl plný facebook celý týden, usmívá se Kempný

Ilustrační foto.
9

Kuřáky vyžene z hospod zákaz. Už za měsíc

Realizační tým A mužstva Komety pokračuje, jen bez Pešouta

Brno – I po zisku mistrovského titulu hokejová Kometa poupravuje realizační tým. Na začátku týdne potvrdil setrvání v roli hlavního kouče pro příští sezonu Libor Zábranský. Jeho asistenty zůstávají Kamil Pokorný a Petr Haken, u A týmu však končí Martin Pešout a trenér brankářů Jiří Sklenář.

Úmrtnost dětí po úrazech klesá. Pomáhá prevence

Brno – Na následky úrazů umírá v posledních letech v Brně čím dál méně dětí. Podle odborníků za zlepšení může prevence. „Důvodem jsou zejména preventivní programy. Zatímco před rokem 2008 takto ročně zemřelo až pět set dětí, nyní se čísla pohybují mírně nad stovkou podobných případů," vyčíslil mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára.

Mrazy jsou na ústupu, škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Jižní Morava – Nepříjemný pohled na zmrzlá očka révy vinné čekal vinaře Jiřího Maděřiče z Moravského Žižkova na Břeclavsku, když kontroloval po nedávné mrazivé noci vinohrad. „U některých odrůd, především u Chardonnay či Muškátu moravského, zmrzlo třicet až čtyřicet procent," vypočítával Maděřič. Neradostné sčítání mají za sebou i další pěstitelé.

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovku srazily v záchranářském souboji důraz a standardky

Jihlava, Brno /FOTOGALERIE/ – Místo, aby se zápasem uklidnili, ocitli se po něm pod mnohem větším tlakem. Brněnští fotbalisté včera v 26. kole první ligy padli 0:3 v Jihlavě a jejich záchrana v nejvyšší soutěži není vůbec jasná. V neúplné tabulce sice Zbrojovka zůstala dvanáctá a dál drží pětibodový náskok na sestupové pozice, ale mohla být daleko klidnější. „Je ohromná ostuda prohrát v Jihlavě 0:3, za celé jaro jsme nehráli tak špatně v defenzivě," utrousil brněnský stratég Svatopluk Habanec.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies