Sychotínský sbor patří mezi ty mladší. „Založení datujeme do roku 1959. Zmínky o hasičích se sice v kronice vyskytují i před tím, ale přesné informace chybí, proto historii počítáme od registrace u tehdejší okresní správy hasičů," říká Aleš Havelka, který zastává funkci starosty sboru.Sychotínští hasiči.

Vzhledem k tomu, že Sychotín leží v těsné blízkosti Kunštátu, v němž působí vedle dobrovolných i profesionální hasiči, zasahují Sychotínští převážně ve svém katastru. Z větších zásahů vzpomínají například na vichřici před čtyřmi lety, která lámala stromy, nebo na rozsáhlé povodně v létě 2002. „Ty na Blanensku natropily spoustu neplechy. Začalo to v Olešnici, přívalová vlna smetla obec Crhov a pak přišla sem. Sychotín je malý ostrůvek, obtékají ho dva potoky. Voda zaplavila domy, a tak zásah tenkrát byl opravdu rozsáhlý," zdůrazňuje velitel hasičů Libor Sedlák.

Naše chlouba:
Sychotínští dobrovolní hasiči si nejvíc cení sounáležitosti sboru. „Hrdí jsme i na naše sportovní úspěchy. Naše ženy se staly vítězkami Extraligy České republiky 2015," říká starosta sboru Aleš Havelka. Červené dresy Sychotínských budí na závodištích respekt. Do sbírky pohárů nemalou měrou přispívají i děti. V uplynulém roce 2015 mladší i starší žáci obsadili v lize druhá místa.

Jinak jde většinou o řadu drobných technických pomocí. „Na začátku léta pomáháme u čerpání studní, čištění bazénů, pořádáme sběr železa, účastníme se odklízení odpadků. Letos jsme se s našimi mladými hasiči zapojili i do akce Ukliďme Česko," pokračuje Sedlák.

V obci zastřešují i kulturní dění. „Začíná to plesem, který je pravidelně třetí víkend v lednu, pokračuje pálením čarodějnic nebo půlením prázdnin v létě," vypočítává velitel.

Sychotínští hasiči jsou přeborníky v požárním útoku, o čemž svědčí galerie pohárů ze soutěží. „Za posledních patnáct let jich je téměř pět set. Co víkendová hasičská akce, to jeden dva nové poháry do naší sbírky. V poslední době se nám na závodech opravdu daří. Korunovaly to letos ženy vítězstvím v Extralize České republiky," doplňuje Havelka.

Soutěž Dobráci roku potrvá do června 2016. Vždy v pátek vysílá Český rozhlas Brno reportáž, soboty patří v tištěném Deníku Rovnost medailonkům vylosovaných sborů.

Úspěšné hasičky ze Sychotína.