VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nebeské chutě u mlýnského kola

Brno - Restauraci Nebeský mlýn si užijí vyznavači staročeských jídel. Kuchař si sice dává na čas, čekání ale stojí za to.

29.6.2008 1
SDÍLEJ:

Restaurace Nebeský mlýn.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Královopolská restaurace Nebeský mlýn byla ještě před několika lety docela obyčejná hospoda. Teď je z ní vyhlášený podnik, který s oblibou vyhledávají brněnští gurmáni. Víkendová návštěva Nebeského mlýna ukázala, že jeho pověst nelže. Jen škoda, že dobrý dojem z výtečných hlavních chodů může trochu pokazit pomalejší obsluha či nepovedený moučník.

„Byla jsem tady s manželem asi před sedmi lety, a tehdy to bylo hodně špatné. Po letech jsme sem ale zavítali znovu a byli jsme hrozně překvapení, jak se to změnilo. Rozhodně k lepšímu,“ říká autorka dvanácti originálních kuchařek a vítězka nejprestižnější mezinárodní soutěže Gourmand Cookbook Award Lenka Požárová.

Ze svých dřívějších návštěv si pamatuje výbornou kyselačku s bramborovou plackou, která prý bohatě vystačí i jako hlavní jídlo. Kvůli polednímu vedru si na ni však tentokrát nechává zajít chuť a vybírá z jídelního lístku něco lehčího. „Když si v něm listuji, vždycky na něco dostanu chuť. Mají tady hodně staročeských jídel,“ poznamenává Požárová. Výhodou „nebeského“ lístku je také to, že si v něm host může vybrat z opravdu obsáhlé, šestistranné nabídky vín.

„Na to, v jak kvalitní jsme restauraci, ale nevypadá jídelní lístek moc hezky,“ soudí kuchařka o svazku potištěných papírů zasunutých do igelitu. Po objednávce nastává dlouhé čekání. Přestože je v nedělním poledni restaurace poloprázdná, kuchaři trvá příprava nepříliš pracných hlavních chodů tři čtvrtě hodiny.

Jako u babičky

Minuty o hladu mohou hosté vyplnit třeba obdivováním interiéru, kterému vévodí velké mlýnské kolo. To doplňuje krb a pytle s moukou. „Člověk má pocit, že je na venkově u babičky,“ usmívá se Požárová. Když už se čekání na jídlo blíží ke konci, obsluha se prohřeší proti etiketě. Talíře přináší oběma strávníkům i přesto, že je jeden z nich zrovna na toaletě. Alespoň se však omlouvá za dlouhou čekací dobu.

U hlavního jídla upoutá hned na první pohled ovocno-zeleninová obloha. „Je rozhodně nápaditější, než bývá zvykem. Zelenina je pěkně nakrájená, dokonce je tady i jahoda a hroznové víno,“ chválí kuchaře „zapálená kuchařka“, jak Požárová říká sobě i svým originálním knížkám. Pstruh Marian se zeleninovou omáčkou a žampiony je bezchybný. Maso je jemné, šťavnaté a dobře osolené. „V omáčce je navíc skvělý lilek. Ne všude ho umí udělat tak dobře jako tady. Musím uznat, že mě místní kuchař inspiroval,“ hodnotí autorka kuchařských knih.

Bramborová kaše je sice řidší, než by měla být, ale dojem z jídla je přesto perfektní. Stejně jako z druhého pokrmu – vepřové panenky s brokolicí a sýrem. Skvěle okořeněný kus masa navíc kuchař skutečně zapletl – dle názvu z jídelního lístku – jako děveččin cop.

Sladké zklamání

Po desetiminutovém čekání na odnesení prázdných talířů přichází na řadu výběr dezertů. Ty obsluha na rozdíl od hlavních chodů přináší zakrátko, ale prvotní nadšení z vynikajícího gurmánského zážitku rázem opadne. Oříškové suflé sice vypadá i chutná znamenitě, ale bramborové placky s mákem a povidlím stojí „za starou bačkoru“.

Jsou totiž přibližně stejně tvrdé a nedají se ukrojit dokonce ani steakovým nožem vypůjčeným od vedlejšího stolu. „Jsou buď staré, nebo ze špatného těsta. Je to škoda,“ hodnotí Požárová tentokrát nepříliš sladkou tečku. Přesto na Nebeský mlýn určitě nezanevře. Příjemných zážitků tam totiž na hosta čeká určitě víc než těch špatných.

Autor: Petr Škarda

29.6.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kometa Brno proti Dukle Jihlava.
13

Výhru Komety nad Jihlavou řídilo duo rybářů, Haščák se mstil

Brněnské letiště v Tuřanech - ilustrační foto.
3

Linka z Brna do Eindhovenu končí. WizzAir ji v říjnu zruší

Důchodkyně našla na chodníku 200 tisíc korun. Brašnu s penězi odnesla strážníkům

Brno /ANKETA/ - Přes dvě stě tisíc korun, osobní doklady i platební kartu přinesla ve středu v kožené brašně na řečkovickou služebnu strážníků šestašedesátiletá žena. Našla ji na chodníku v Ječné ulici. Zapomněl ji tam čtyřiasedmdesátiletý muž.

Muž se chtěl otrávit výfukovými plyny. Policista mu zachránil život

Brno – Napsal dopisy na rozloučenou, připojil hadici k výfuku, posadil se do auta a nastartoval. Muže, který se rozhodl ukončit život, si ve středu nad ránem všiml na obchůzce v parku na Kraví hoře psovod se svým čtyřnohým pomocníkem. V poslední chvíli ho z auta vytáhl a tím mu zachránil život.

Začíná souboj žluté a zelené. Cestující z Brna do Prahy svezou další autobusy

Brno /FOTOGALERIE/ – Zelená či žlutá, to je oč tu běží. Dosud dominantní brněnský dopravce RegioJet dostává těžkou konkurenci na trase z Brna do Prahy. Flixbus, charakteristický zelenými autobusy, od čtvrtka zvyšuje počet spojů do a z hlavního města. Celkem jich bude jezdit osmadvacet párů denně. Dosud přes Brno provozoval jen mezinárodní linky.

RegioJet zlevnil autobusové jízdenky do Prahy. Reaguje na FlixBus

Brno – V den, kdy narostla konkurence na autobusové lince z Brna do Prahy, se rozhodl brněnský dopravce RegioJet snížit ceny jízdného. „Od čtvrtka nabízíme jízdenky od 149 korun,“ informoval mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení