VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nebeské chutě u mlýnského kola

Brno - Restauraci Nebeský mlýn si užijí vyznavači staročeských jídel. Kuchař si sice dává na čas, čekání ale stojí za to.

29.6.2008 1
SDÍLEJ:

Restaurace Nebeský mlýn.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Královopolská restaurace Nebeský mlýn byla ještě před několika lety docela obyčejná hospoda. Teď je z ní vyhlášený podnik, který s oblibou vyhledávají brněnští gurmáni. Víkendová návštěva Nebeského mlýna ukázala, že jeho pověst nelže. Jen škoda, že dobrý dojem z výtečných hlavních chodů může trochu pokazit pomalejší obsluha či nepovedený moučník.

„Byla jsem tady s manželem asi před sedmi lety, a tehdy to bylo hodně špatné. Po letech jsme sem ale zavítali znovu a byli jsme hrozně překvapení, jak se to změnilo. Rozhodně k lepšímu,“ říká autorka dvanácti originálních kuchařek a vítězka nejprestižnější mezinárodní soutěže Gourmand Cookbook Award Lenka Požárová.

Ze svých dřívějších návštěv si pamatuje výbornou kyselačku s bramborovou plackou, která prý bohatě vystačí i jako hlavní jídlo. Kvůli polednímu vedru si na ni však tentokrát nechává zajít chuť a vybírá z jídelního lístku něco lehčího. „Když si v něm listuji, vždycky na něco dostanu chuť. Mají tady hodně staročeských jídel,“ poznamenává Požárová. Výhodou „nebeského“ lístku je také to, že si v něm host může vybrat z opravdu obsáhlé, šestistranné nabídky vín.

„Na to, v jak kvalitní jsme restauraci, ale nevypadá jídelní lístek moc hezky,“ soudí kuchařka o svazku potištěných papírů zasunutých do igelitu. Po objednávce nastává dlouhé čekání. Přestože je v nedělním poledni restaurace poloprázdná, kuchaři trvá příprava nepříliš pracných hlavních chodů tři čtvrtě hodiny.

Jako u babičky

Minuty o hladu mohou hosté vyplnit třeba obdivováním interiéru, kterému vévodí velké mlýnské kolo. To doplňuje krb a pytle s moukou. „Člověk má pocit, že je na venkově u babičky,“ usmívá se Požárová. Když už se čekání na jídlo blíží ke konci, obsluha se prohřeší proti etiketě. Talíře přináší oběma strávníkům i přesto, že je jeden z nich zrovna na toaletě. Alespoň se však omlouvá za dlouhou čekací dobu.

U hlavního jídla upoutá hned na první pohled ovocno-zeleninová obloha. „Je rozhodně nápaditější, než bývá zvykem. Zelenina je pěkně nakrájená, dokonce je tady i jahoda a hroznové víno,“ chválí kuchaře „zapálená kuchařka“, jak Požárová říká sobě i svým originálním knížkám. Pstruh Marian se zeleninovou omáčkou a žampiony je bezchybný. Maso je jemné, šťavnaté a dobře osolené. „V omáčce je navíc skvělý lilek. Ne všude ho umí udělat tak dobře jako tady. Musím uznat, že mě místní kuchař inspiroval,“ hodnotí autorka kuchařských knih.

Bramborová kaše je sice řidší, než by měla být, ale dojem z jídla je přesto perfektní. Stejně jako z druhého pokrmu – vepřové panenky s brokolicí a sýrem. Skvěle okořeněný kus masa navíc kuchař skutečně zapletl – dle názvu z jídelního lístku – jako děveččin cop.

Sladké zklamání

Po desetiminutovém čekání na odnesení prázdných talířů přichází na řadu výběr dezertů. Ty obsluha na rozdíl od hlavních chodů přináší zakrátko, ale prvotní nadšení z vynikajícího gurmánského zážitku rázem opadne. Oříškové suflé sice vypadá i chutná znamenitě, ale bramborové placky s mákem a povidlím stojí „za starou bačkoru“.

Jsou totiž přibližně stejně tvrdé a nedají se ukrojit dokonce ani steakovým nožem vypůjčeným od vedlejšího stolu. „Jsou buď staré, nebo ze špatného těsta. Je to škoda,“ hodnotí Požárová tentokrát nepříliš sladkou tečku. Přesto na Nebeský mlýn určitě nezanevře. Příjemných zážitků tam totiž na hosta čeká určitě víc než těch špatných.

Autor: Petr Škarda

29.6.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Restaurace Koishi se svými rybími specialitami ovládla kategorii nejlepší brněnské restaurace. Ilustrační foto.
6 18

Brno zná nejlepší podniky. Pivnicím vévodí Výčep Na stojáka, restauracím Koishi

Tomáš Pilík na tréninku Zbrojovky.

Pilík není Zavadil, ale má jiné přednosti. Zrychlí hru a zvýší útočný tah

International oslaví výročí. Peníze za jeden z pokojů věnuje nemocným dětem

Brno – Patří mezi tři nejstarší hotely v Brně a po dobu svého fungování neměl ani jeden den zavřeno i navzdory četným rekonstrukcím. Hotel International, který je jednou z významných brněnských staveb, letos oslaví pětapadesát let od otevření.

Místo českého lva moravská orlice. Moravan ničí na cedulích malý státní znak

Blanensko – Trestní oznámení chystá Správa chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Došla jí trpělivost s Moravanem, který ničí státní znak na tamních cedulích. Částka, na kterou přijde pořízení nových a jejich montáž, už se blíží téměř k dvaceti tisícům korun. „Řádění vandala začalo letos na jaře krádeží pěti cedulí v Údolí Říčky. Pak se přesunul do okolí Ostrova, Holštejna a Jedovnic," popsal zástupce vedoucího správy Antonín Tůma.

Dodávka se propadla mezi trysky před Janáčkovým divadlem

Brno – Osvěžení u nízkých fontán v parku před Janáčkovým divadlem se od soboty museli vzdát jeho návštěvníci. Brzy ráno se tam totiž dlažbou propadla dodávka spoluorganizátorů festivalu Uprostřed. „Po úklidu vjel řidič mezi vodotrysky a propadl se, jelikož je v jejich okolí nezpevněná dlažba," sdělila Kateřina Dobešová z radnice Brna-středu, která festival pořádá.

Třicetistupňová vedra vydrží až do čtvrtka, řeky jsou na hranicích sucha

Brno – Pondělí se opět neslo ve znamení veder. Nejvyšší teplotu zaznamenali v brněnských Žabovřeskách, kde naměřili necelých třicet stupňů celsia.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies