VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nebeské chutě u mlýnského kola

Brno - Restauraci Nebeský mlýn si užijí vyznavači staročeských jídel. Kuchař si sice dává na čas, čekání ale stojí za to.

29.6.2008 1
SDÍLEJ:

Restaurace Nebeský mlýn.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Královopolská restaurace Nebeský mlýn byla ještě před několika lety docela obyčejná hospoda. Teď je z ní vyhlášený podnik, který s oblibou vyhledávají brněnští gurmáni. Víkendová návštěva Nebeského mlýna ukázala, že jeho pověst nelže. Jen škoda, že dobrý dojem z výtečných hlavních chodů může trochu pokazit pomalejší obsluha či nepovedený moučník.

„Byla jsem tady s manželem asi před sedmi lety, a tehdy to bylo hodně špatné. Po letech jsme sem ale zavítali znovu a byli jsme hrozně překvapení, jak se to změnilo. Rozhodně k lepšímu,“ říká autorka dvanácti originálních kuchařek a vítězka nejprestižnější mezinárodní soutěže Gourmand Cookbook Award Lenka Požárová.

Ze svých dřívějších návštěv si pamatuje výbornou kyselačku s bramborovou plackou, která prý bohatě vystačí i jako hlavní jídlo. Kvůli polednímu vedru si na ni však tentokrát nechává zajít chuť a vybírá z jídelního lístku něco lehčího. „Když si v něm listuji, vždycky na něco dostanu chuť. Mají tady hodně staročeských jídel,“ poznamenává Požárová. Výhodou „nebeského“ lístku je také to, že si v něm host může vybrat z opravdu obsáhlé, šestistranné nabídky vín.

„Na to, v jak kvalitní jsme restauraci, ale nevypadá jídelní lístek moc hezky,“ soudí kuchařka o svazku potištěných papírů zasunutých do igelitu. Po objednávce nastává dlouhé čekání. Přestože je v nedělním poledni restaurace poloprázdná, kuchaři trvá příprava nepříliš pracných hlavních chodů tři čtvrtě hodiny.

Jako u babičky

Minuty o hladu mohou hosté vyplnit třeba obdivováním interiéru, kterému vévodí velké mlýnské kolo. To doplňuje krb a pytle s moukou. „Člověk má pocit, že je na venkově u babičky,“ usmívá se Požárová. Když už se čekání na jídlo blíží ke konci, obsluha se prohřeší proti etiketě. Talíře přináší oběma strávníkům i přesto, že je jeden z nich zrovna na toaletě. Alespoň se však omlouvá za dlouhou čekací dobu.

U hlavního jídla upoutá hned na první pohled ovocno-zeleninová obloha. „Je rozhodně nápaditější, než bývá zvykem. Zelenina je pěkně nakrájená, dokonce je tady i jahoda a hroznové víno,“ chválí kuchaře „zapálená kuchařka“, jak Požárová říká sobě i svým originálním knížkám. Pstruh Marian se zeleninovou omáčkou a žampiony je bezchybný. Maso je jemné, šťavnaté a dobře osolené. „V omáčce je navíc skvělý lilek. Ne všude ho umí udělat tak dobře jako tady. Musím uznat, že mě místní kuchař inspiroval,“ hodnotí autorka kuchařských knih.

Bramborová kaše je sice řidší, než by měla být, ale dojem z jídla je přesto perfektní. Stejně jako z druhého pokrmu – vepřové panenky s brokolicí a sýrem. Skvěle okořeněný kus masa navíc kuchař skutečně zapletl – dle názvu z jídelního lístku – jako děveččin cop.

Sladké zklamání

Po desetiminutovém čekání na odnesení prázdných talířů přichází na řadu výběr dezertů. Ty obsluha na rozdíl od hlavních chodů přináší zakrátko, ale prvotní nadšení z vynikajícího gurmánského zážitku rázem opadne. Oříškové suflé sice vypadá i chutná znamenitě, ale bramborové placky s mákem a povidlím stojí „za starou bačkoru“.

Jsou totiž přibližně stejně tvrdé a nedají se ukrojit dokonce ani steakovým nožem vypůjčeným od vedlejšího stolu. „Jsou buď staré, nebo ze špatného těsta. Je to škoda,“ hodnotí Požárová tentokrát nepříliš sladkou tečku. Přesto na Nebeský mlýn určitě nezanevře. Příjemných zážitků tam totiž na hosta čeká určitě víc než těch špatných.

Autor: Petr Škarda

29.6.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Andrea Ungerová.

Pomohla mi odhodlanost, věří úspěšná žena

Zahájení plavební sezony na Brněnské přehradě 2017.
1 42

Parníky obsadily přehradu. Provázely je fanfáry, tleskot i troubení

Hnojte popelem

Topíte dřevem? Nebo máte doma krb jen tak pro příjemný pocit? Kam dáváte popel? Pokud ho vyhazujete, připravujete se o jedno z nejlepších hnojiv světa.

Oslavy prvního máje? Místo rvaček proti pochodu zatančí

Brno – Místo rvačkami a křikem se letos brněnští antifašisté rozhodli oslavit první máj divadlem, hudbou a nebo tancem. Každoroční protestní akci, při které většinou došlo i na potyčky, iniciativa Brno blokuje nazvala Kdo si hraje, nehajluje. „Důležitější než zablokovat pochod neonacistů, je každodenní boj proti plíživé fašizaci společnosti. Proto jsme se rozhodli dát možnost kreativnímu vyjádření těch, kteří s extremismem bojují," vysvětlil mluvčí iniciativy Václav Pecl.

Začnou stavět dvoupatrovou halu u základní školy v žabovřeské Sirotkově ulici

Brno - Dvě tělocvičny a v patře nad nimi učebny vzniknou na místě současné tělocvičny u základní školy v žabovřeské Sirotkově ulici. „Práce na hale začnou v nejbližší době a dokončíme je v březnu příštího roku," uvedl v pondělí tamní místostarosta Filip Leder.

Z titulu Komety jsem měl plný facebook celý týden, usmívá se Kempný

České Budějovice, Brno /ROZHOVOR/ – Za čtyřicet dní odehrál jen čtyři utkání. Dvě v závěru základní části NHL, jedno v play-off a ve čtvrtek opět oblékl reprezentační dres. Obránce Michal Kempný má velkou chuť, v závěru letošní sezony v Chicagu Blackhawks příliš prostoru nedostal, teď se těší na mistrovství světa. „Po dlouhé době zase v nároďáku a před českým publikem, o to víc jsem rád, že jsme vyhráli," vrací se šestadvacetiletý bývalý bek Komety k výhře 3:2 nad Finy v Českých Budějovicích. V sobotu nastoupí proti Švédům.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies