V protialkoholní záchytné stanici, která funguje od sedmdesátých let minulého století, loni podle primáře Jiřího Pokory ubytovali téměř tři tisíce lidí. „Když podobná zařízení vznikala, měla dotyčné nejen zachytit, ale také léčit. Uvažovalo se například o zavedení nedělní školy, kam by chodili. V současné době je to nemyslitelné. Léčbě se musí lidé podvolit jedině dobrovolně," upozorňuje Pokora. Dodává, že osmdesát procent zachycených jsou muži, zbytek ženy.

Podstatnou část klientely tvoří bezdomovci, od nichž je obtížné vymáhat jakýkoliv poplatek. Patří k nim i na začátku zmíněný muž. „Se svými třemi sty pobyty je náš rekordman," říká staniční sestra Oldřiška Randejsová.

Dodává, že pro ty, kteří na záchytnou stanici přijedou znečištění nebo nazí, slouží takzvaný sociální šatník. Nepotřebné oblečení či boty do něj darují zaměstnanci nemocnice a další lidé.

Záchytná stanice
• vznikla na přelomu 60. a 70. let minulého století
• slouží k zachycení lidí, kteří ohrožují sebe, okolí nebo veřejný pořádek pod vlivem alkoholu či návykových látek
• ty, kteří mají od jednoho do čtyř promile, nechávají po ošetření vystřízlivět
• loni ji využilo 2966 klientů, z nich bylo 2145 mužů

Zachycení mohou ve stanici strávit maximálně patnáct hodin. Průměrně však zůstávají přibližně osm. „Klienty, které přivezou policisté nebo záchranáři, podrobíme dechové zkoušce. Pokud mají víc než promile, necháváme je na lůžku do vystřízlivění. Nad čtyři promile je posíláme do nemocnice, protože jde až o smrtelnou dávku," popisuje Randejsová.

Kritickou dobu, kdy ve stanici přijmou nejvíc pa-cientů, podle ní nelze přesně určit. „Dřív jsme u nás mívali mnoho lidí v době výplat. V poslední době máme občas plno i ve všední dny kolem poledne," říká sestra.

Zachycení jsou podle ní také čím dál agresivnější. Za obtížnou považuje hlavně práci s mladými lidmi pod vlivem drog nebo s důchodci.

Klienty pod vlivem návykových látek přijímají ve stanici od roku 2006. „Většinou jsou to mladí lidé, kteří zkombinovali alkohol s marihuanou nebo pervitinem. Pak mají sluchové i zrakové halucinace," říká Randejsová.

Stanice slouží i jako odběrové místo. „Kvůli marihuaně, která se váže na tuky a v těle dlouho přetrvává, převážně mladí lidé často doplatí na nevědomost a přijdou o řidičský průkaz," podotýká další sestra Alena Balíková. Upozorňuje, že stanice někdy funguje i jako cela předběžného zadržení.

Poslední funkcí zařízení je péče o lidi se sebevražednými úmysly. „V té chvíli jsou nebezpeční sobě i okolí. Po jejich vystřízlivění lékař rozhoduje, jestli je propustí, nebo hospitalizuje," dodává sestra.