VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nepovedená panenka pod Radničním kolem

Brno /FOTOGALERIE/ - Jídelní lístek doplňují pověsti z dob obléhání Brna švédskou armádou, příběhy o brněnském drakovi, kole nebo zvonění na Petrově.

18.4.2009
SDÍLEJ:

Sklepní vinárna a restaurace Pod Radničním kolem.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Po příkrých schodech do tmy přicházejí hosté sklepní vinárny a restaurace Pod Radničním kolem. Ocitnou se pod průjezdem staré brněnské radnice s dřevěným kolem, které z Lednice do Brna dokutálel kolář Birk.

Šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek označuje sklepení za noblesní podnik. Na stolech před hosty září několikaramenné svícny nebo malé lampičky, na teflonových ubrusech je prostřeno a přichystány jsou i sklenice na víno. Intimní atmosféru ruší papírové reklamy na čaje, vína a horké čokolády postavené na stole. „Chápu, že sponzoři majitele restaurace tlačí do takových reklam, ale je to nevkusné,“ myslí si Vařílek. Doporučuje vše založit do jídelního lístku.

Ten mohou hosté prolistovat už před vchodem do restaurace. Z bohaté nabídky si lze vybrat podle chuti, zároveň si i počíst. Lístek je totiž proložený pověstmi z dob obléhání Brna Švédy, příběhy o projezené věži, zvonění na Petrově, o kole, loupežníku Babinském nebo brněnském drakovi. Šéfkuchaře Vařílka zaujala právě vepřová panenka nazvaná Brněnský drak a hned si maso společně s poloviční porcí bramborových mřížek objednává.

Cestu do žaludku v jídelníčku otevírají brány. Měnínská, Brněnská, Veselá, Židovská a Dřevěná. Tak jsou nazvané předkrmy, broskev naplněná nivou se šunkou se skrývá za Dřevěnou bránou. „Myslím, že je to dobré, vůbec nevadí, že broskev je na sýru a šunce jen rozložená. Kuchař vše dozdobil polníčkem, což musím ocenit. Tak má předkrm vypadat. Nezasytí, ale podráždí chuťové buňky,“ chválí odborník.

Brněnský drak a salát s kuřecím masem přináší číšník půl hodiny po objednání. Na jednom z talířů leží dráček vytvořený z okurky. Do ní kuchař zapíchl dva hřebíčky místo očí, jazyk vytvořil z malého kousku červené papriky. Šéfkuchaři Vařílkovi se na první pohled maso nezdá.

„Myslím, že na mě zbyla špička z panenky. Je moc vysoké, víc bych ho naklepal,“ poukazuje před zakrojením Vařílek. V kritice pokračuje i po prvním soustu. Maso je podle něj vysušené, přestože Brněnský drak se má podávat krvavý. „Schválně jsem číšníka neupozorňoval na přípravu. Myslel jsem, že je to samozřejmé,“ vzdychá nad talířem šéfkuchař.

Navíc zjistí, že kuchař nechal v mase blánu. Na pečeném mase ji zkušeně odkrajuje. „Nemůžu říct, že to nebylo chutné, jenže za tu blánu kuchař pochvalu dostat nemůže. Kdyby maso rozklepal, nadělal by s tím víc parády,“ hodnotí výkon kolegy a odkrojenou blánu rovná doprostřed talíře. „Aby se kuchař podíval,“ říká s šibalským úsměvem Vařílek. Číšník, který odnáší talíř, si blány hned všímá, uznává špatnou přípravu masa a profesionálně slíbí, že s kuchařem promluví.

Druhé z jídel, kuřecí maso obalené v cornflakes je šťavnaté, dobrý dojem z jídla kazí čínské zelí v salátu. „Je to taková levná varianta, jak dát zeleninovému salátu objem,“ vysvětluje Vařílek.

Snaha ušetřit a nepovedená příprava vepřové panenky pokazila podle šéfkuchaře Vařílka dobrý dojem z restaurace Pod Radničním kolem. „Za znalosti a přístup by číšník mohl dostat jedničku s hvězdičkou. Velice vkusné prostředí jsem v tomto sklepení nečekal, ale to maso za sto osmdesát korun se nepovedlo. A to mně vadí,“ dodává.

Kromě běžných jídel nabízí restaurace i specialitu k vybraným moravským vínům – domácí uzený špek na prkně. K tomu jednou týdně i cimbálovou muziku. Aby hosté ani v přítmí sklepení nezapomněli, že jsou na Moravě.

Autor: Gabriela Peringerová

18.4.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pravnučka Františka Jursy (vpravo), bývalého závodníka a zakladatele cyklistické Dukly Brno, Dagmar Hejhalová (vlevo) vybojovala na Hrách VIII. letní olympiády dětí a mládeže 2017 tři zlaté a jednu stříbrnou medaili.

Podědila Jursovy geny. Pravnučka zakladatele Dukly Brno zazářila na olympiádě

Paddleboarding. Ilustrační foto.

Lék na bolavá záda? Dynamicky se rozvíjející paddleboarding

Olympiádu dětí a mládeže v Brně ovládli sportovci Jihomoravské kraje

Brno /FOTOGALERIE/ – Po čtyřech dnech soutěžení ve středu večer slavnostním ceremoniálem v areálu Vysokého učení technického skončily Hry VIII. letní olympiády dětí a mládeže, které pořádalo Brno. Nejúspěšnější výpravou se stala právě domácí z jižní Moravy, která ziskem 509 bodů předčila Prahu a Středočeský kraj. Mladí sportovci z jižní Moravy získali 40 zlatých, 34 stříbrných a 44 bronzových medailí.

AKTUALIZOVÁNO

Jihomoravští policisté převzali nový luxusní supersport. Měsíc po nehodě

Brno – Nový supersport BMW ve středu převzali jihomoravští policisté. „Budeme ho mít za stejných podmínek jako ten minulý," uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Díky nové metodě vědci z Brna lépe rozpoznají leukémii

Brno /FOTOGALERIE/ – Chemoterapie je trápí několikrát týdně, pacienti s leukémií také neustále bojují s únavou. Jaká je šance, že doteď zdravý člověk onemocní rakovinou krve, dokáží zjistit brněnští lékaři díky nejnovější metodě. Představili ji ve středu na konferenci výzkumného centra CEITEC Masarykovy univerzity. Leukémii díky ní také dokáží rychleji rozpoznat.

Pes pokousal dítě i matku. Skončily v nemocnici

Brno - Malou holčičku a její matku napadl v úterý odpoledne v Železném na Brněnsku pes. Dívka, i její matka, která se ji před psem snažila chránit, nakonec skončily v rukou lékařů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies