VYBERTE SI REGION

Nová Bohéma je restaurace, která má úroveň

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V Bohémě vaří moderně, ale nezapomněli ani na tradiční jídla. Například svíčkovou nebo telecí řízek s domácím bramborovým salátem

18.9.2010 3
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Bohéma.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Odjezd od Bohémy, stojí v pokynech cestovních kanceláří. U Janáčkova divadla proto často postávají lidé s kufry i slunečníky, mířící za nevšedními zážitky za hranice republiky. Netuší, že nevšední zážitky jim může poskytnout i restaurace, před kterou stojí. Hlavně gastronomické. V tomto týdnu znovu otevřená restaurace Bohéma nabízí přesně to, co lidé v restauracích čekají. Příjemné prostředí, kvalitní obsluhu i servis a zejména výtečné jídlo plné zajímavých chutí.

Bohéma je divadelní restaurací, což host zaznamená hned u vstupu. Stěny lemují fotografie baletek a obrazů z představení. A také zrcadla. Všude je dost prostoru, restaurace je laděná v měkkých a teplých tónech tmavého dřeva a krémové kůže. „Má to tady styl,“ rozhlíží se kolem šéfkuchař restaurace Sharingham Jiří Vařílek. Na hosty čekají prostřené stoly. K objednaným nealkoholickým nápojům přináší číšník na talířku nakrájené limetky a citron i zásobník s ledem. K polednímu menu nabízí karafu s vodou.

V jídelním lístku v krémových kožených deskách je vše tak, jak má být. Na třech stránkách si host bez problémů vybere předkrm, hlavní jídlo i dezert. „Jídel mají pár, ale jsou hezky poskládaná v duchu moderní gastronomie. Používají hodně bylinky, jalovec, tymián nebo rozmarýn. Oceňuji také, že nezapomněli na tradiční jídla. Svíčkovou nebo telecí řízek s domácím bramborovým salátem,“ hodnotí skladbu jídelního lístku Vařílek.

Šéfkuchař si k testu vybírá jídlo z lístku a doporučuje ochutnat také jedno z jídel poledního menu. Rozhodnout se, zda dát přednost vepřovému steaku na jalovci, nebo kachnímu stehnu s červeným zelím a knedlíky, bylo složité. Bohéma k tomu navíc nabídla polévku a dezert.

Vysvědčení brněnské restaurace Bohéma.

Téměř okamžitě po objednání přináší servírka zelnou polévku. Hustou, chuťově vynikající, ve které nechybí kvalitní klobása ani zakysaná smetana. „Tak má vypadat poctivá polévka, nešizená v surovinách,“ chválí šéfkuchař Vařílek. Jestliže polévku odborník chválil, o hlavním jídle tvrdí, že je excelentní. Kachní stehno není ani trochu tučné, maso je šťavnaté, s křupavou kůžičkou nahoře.

Zajímavě pojal kuchař z Bohémy knedlíky. Do jednoho zkombinoval bramborový a houskový. Zvláštní kapitolou jídla je červené zelí. Je najemno nakrájené a ochucené jablky, skořicí a hřebíčkem. Chuťově zajímavé, ale možná ne každý host takovou kombinaci ke klasické kachně s knedlíky ocení.
Kuřecí prsa se smetanovou dijonskou omáčkou a grilovanou zeleninou Vařílkovi také chutnají. Lilek, cuketa a cherry rajčata jsou stejně jako brambory restované na olivovém oleji. „K jídlu nemám žádnou připomínku,“ říká Vařílek a těší se na dezert.

Sladká tečka

K menu podávají v Bohémě domácí štrúdl, ale jídelní lístek nabízí třeba meruňkové knedlíky nebo jogurtovou terinku. Šéfkuchař zkouší peprmintový parfait. Je to francouzský dezert vyráběný vrstvením krému, zmrzliny nebo želatiny. „Přesně to jsem od tohoto dezertu očekával,“ říká Vařílek nad zmrzlým krémem, který je dozdobený snítkou máty a dochucený sirupy.

Domácímu štrúdlu vytýkáme jen neodříznutou zelenou stopku v půlce rozkrojené jahody, kterou kuchař zákusek dozdobil. Podle šéfkuchaře Vařílka je Bohéma restaurací, která má úroveň. „Přitom není drahá jako restaurace s nálepkou zážitkové gastronomie,“ dodává Vařílek a přeje restauraci mnoho spokojených hostů.

Skutečnost, že lidé na Bohému nezapomněli a cestu si do ní našli, dokládají nejen obsazené jídelní stoly, ale i stolečky v přední části restaurace, kde se podává káva a zákusky.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
18.9.2010 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

Dokončují nové kluziště v Řícmanicích. Dostane ho obec

Brno – Na nové ledové ploše se projedou řícmaničtí zájemci o bruslení už po Novém roce. Plánované kluziště dělníci v současnosti dokončují. Mimo zimní sezonu poslouží prostor jako víceúčelové hřiště pro volejbal, fotbal, badminton, tenis a další sporty.

OBRAZEM: Nejvíce potíží v rozjezdech mají revizoři mezi druhou a třetí ranní

Brno – Až devět set lidí dokáží zkontrolovat revizoři brněnského dopravního podniku při rozsáhlém zátahu v nočních linkách, takzvaných rozjezdech. Podobné akce dělají přibližně dva až třikrát měsíčně. Naposledy jízdenky cestujících kontrolovali v noci na neděli.

Divočina v lomu Hády. Studentka navrhla les místo odkladiště

Brno – Jako malá chodívala s rodiči na procházky přírodou. Záliba spolu s touhou měnit svět okolo sebe nakonec rozhodla při výběru oboru studia. Díky tomu se nyní sedmadvacetiletá Pavla Kratochvílová dostala k zahradní a krajinářské architektuře na Mendelově univerzitě. V závěru studia zvítězila v soutěži diplomových prací s tématy životního prostředí. Jako tu nejlepší z dvaceti přihlášených ji ocenila odborná porota minulý měsíc.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies