VYBERTE SI REGION

Nová Bohéma je restaurace, která má úroveň

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V Bohémě vaří moderně, ale nezapomněli ani na tradiční jídla. Například svíčkovou nebo telecí řízek s domácím bramborovým salátem

18.9.2010 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
6 fotografií
Brněnská restaurace Bohéma.

Brněnská restaurace Bohéma.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Odjezd od Bohémy, stojí v pokynech cestovních kanceláří. U Janáčkova divadla proto často postávají lidé s kufry i slunečníky, mířící za nevšedními zážitky za hranice republiky. Netuší, že nevšední zážitky jim může poskytnout i restaurace, před kterou stojí. Hlavně gastronomické. V tomto týdnu znovu otevřená restaurace Bohéma nabízí přesně to, co lidé v restauracích čekají. Příjemné prostředí, kvalitní obsluhu i servis a zejména výtečné jídlo plné zajímavých chutí.

Bohéma je divadelní restaurací, což host zaznamená hned u vstupu. Stěny lemují fotografie baletek a obrazů z představení. A také zrcadla. Všude je dost prostoru, restaurace je laděná v měkkých a teplých tónech tmavého dřeva a krémové kůže. „Má to tady styl,“ rozhlíží se kolem šéfkuchař restaurace Sharingham Jiří Vařílek. Na hosty čekají prostřené stoly. K objednaným nealkoholickým nápojům přináší číšník na talířku nakrájené limetky a citron i zásobník s ledem. K polednímu menu nabízí karafu s vodou.

V jídelním lístku v krémových kožených deskách je vše tak, jak má být. Na třech stránkách si host bez problémů vybere předkrm, hlavní jídlo i dezert. „Jídel mají pár, ale jsou hezky poskládaná v duchu moderní gastronomie. Používají hodně bylinky, jalovec, tymián nebo rozmarýn. Oceňuji také, že nezapomněli na tradiční jídla. Svíčkovou nebo telecí řízek s domácím bramborovým salátem,“ hodnotí skladbu jídelního lístku Vařílek.

Šéfkuchař si k testu vybírá jídlo z lístku a doporučuje ochutnat také jedno z jídel poledního menu. Rozhodnout se, zda dát přednost vepřovému steaku na jalovci, nebo kachnímu stehnu s červeným zelím a knedlíky, bylo složité. Bohéma k tomu navíc nabídla polévku a dezert.

Vysvědčení brněnské restaurace Bohéma.

Téměř okamžitě po objednání přináší servírka zelnou polévku. Hustou, chuťově vynikající, ve které nechybí kvalitní klobása ani zakysaná smetana. „Tak má vypadat poctivá polévka, nešizená v surovinách,“ chválí šéfkuchař Vařílek. Jestliže polévku odborník chválil, o hlavním jídle tvrdí, že je excelentní. Kachní stehno není ani trochu tučné, maso je šťavnaté, s křupavou kůžičkou nahoře.

Zajímavě pojal kuchař z Bohémy knedlíky. Do jednoho zkombinoval bramborový a houskový. Zvláštní kapitolou jídla je červené zelí. Je najemno nakrájené a ochucené jablky, skořicí a hřebíčkem. Chuťově zajímavé, ale možná ne každý host takovou kombinaci ke klasické kachně s knedlíky ocení.
Kuřecí prsa se smetanovou dijonskou omáčkou a grilovanou zeleninou Vařílkovi také chutnají. Lilek, cuketa a cherry rajčata jsou stejně jako brambory restované na olivovém oleji. „K jídlu nemám žádnou připomínku,“ říká Vařílek a těší se na dezert.

Sladká tečka

K menu podávají v Bohémě domácí štrúdl, ale jídelní lístek nabízí třeba meruňkové knedlíky nebo jogurtovou terinku. Šéfkuchař zkouší peprmintový parfait. Je to francouzský dezert vyráběný vrstvením krému, zmrzliny nebo želatiny. „Přesně to jsem od tohoto dezertu očekával,“ říká Vařílek nad zmrzlým krémem, který je dozdobený snítkou máty a dochucený sirupy.

Domácímu štrúdlu vytýkáme jen neodříznutou zelenou stopku v půlce rozkrojené jahody, kterou kuchař zákusek dozdobil. Podle šéfkuchaře Vařílka je Bohéma restaurací, která má úroveň. „Přitom není drahá jako restaurace s nálepkou zážitkové gastronomie,“ dodává Vařílek a přeje restauraci mnoho spokojených hostů.

Skutečnost, že lidé na Bohému nezapomněli a cestu si do ní našli, dokládají nejen obsazené jídelní stoly, ale i stolečky v přední části restaurace, kde se podává káva a zákusky.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
18.9.2010 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Poprvé naostro. Jihomoravští pacienti poprvé využili speciální sanitku pro převoz zvlášť obézních pacientů.
3

Poprvé využili speciální sanitku. Záchranáři vezli pacienta vážícího 250 kilo

Martin Fenin se s fotbalisty Zbrojovky připravoval od listopadu loňského roku.

Fenina trápí operované rameno, ve Zbrojovce zatím končí. Nechci být přítěž, říká

Jaselská kasárna: snaha o dohodu padla kvůli pozemkům pro natáčení humoresek

Brno – Místo dohody míří spor o Jaselská kasárna v Králově Poli v Brně k soudu. Opět. Z plánované dohody o narovnání mezi městem a stavební společností Kliminvest sešlo kvůli pozemkům, které Česká televize používala v areálu k natáčení Četnických humoresek.

Studio České televize v Běhounské ulici nahradí kavárna, restaurace a kanceláře

Brno – V přízemí restaurace a kavárna s výhledem na Jakubské náměstí, od třetího patra kanceláře. Majitel domu v Běhounské ulici v Brně, který loni opustila Česká televize, plánuje první úpravy. „Chceme nabízet administrativní prostory pro mladé kreativní a technologické firmy," sdělil jednatel firmy Swantonfield, která dům vlastní, Josef Vojta.

AKTUALIZOVÁNO

Poraněné děti: silnici mezi Rosicemi a Říčany uzavřela ledovka a nehoda tří aut

Říčany – Silnicí mezi Rosicemi a Říčany řidiči v úterý od půl páté odpoledne neprojedou. Dopravu zkomplikovala nehoda tří aut a velká ledovka. Záchranáři z místa odvezli dvě lehce zraněné děti a dva dospělé.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies