Nejdřív cvičiště koní, důl na hlínu pro výrobu cihel, tržiště a nyní oblíbené místo oddechu v centru Brna. Historie Obilního trhu, kterému se věnuje další díl seriálu Deníku Rovnost Brněnské parky, je bohatá.

Název parku je podle brněnské historičky Mileny Flodrové poněkud zavádějící. „Po zasypání cihelné jámy tam mezi lety 1868 a 1870 lidé nakupovali maso. Se zemědělskými plodinami se v místě začalo obchodovat až koncem devatenáctého století, přiblížila Flodrová.

Jako park začalo prostranství mezi dnešními Gorkého a Údolní ulicí podél porodnice sloužit až v roce 1907. „Výsadba stromořadí s kruhovými záhony v centru parku zútulnila prostor mezi dnes už neexistujícím ústavem milosrdných sester svatého Karla Bartolomějského v Údolní ulici a tehdejším městským sirotčincem v Gorkého ulici," sdělila Flodrová.

Ústav milosrdných sester i s kaplí zničilo bombardování v roce 1944. Ze sirotčince se stala jedna z budov nedaleké Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

Její studenti jsou častými návštěvníky parku. „Je to příjemné zpestření jinak šedivého okolí školy. Lákavá je i restaurační zahrádka zasahující přímo do areálu parku," svěřil se například Robert Pejšek.

Park si oblíbili i starší lidé a mladé rodiny s dětmi. Právě jim je určené velké hřiště v severní části Obilního trhu. „Před čtyřmi lety jsme ho opravili a vybavili novými atrakcemi. Park lemují vzrostlé stromy a na jaře kvetoucí keře. Uprostřed parku roste mohutná líska turecká. V jeho centrální části je dnes už nefungující fontána v podobě mísy," popsal areál mluvčí radnice Brna-středu Roman Burián. Městská část v současnosti park spravuje.

Jeho velkou záhadou je socha nahé dívky držící dva džbány. „Asi dvoumetrová plastika zpodobňuje vodní vílu. Dodnes není jasné, jak se v parku ocitla. Je totiž pravděpodobně starší než park. Dost možná byla dřív okrasou nějaké zahrady nebo zrušeného paláce. Ale stojí tam už desítky let," nastínila historička.

Podle ní jde možná o dílo akademického sochaře Emila Hlavici. „Na sto procent to ale nevíme," podotkla Flodrová.

Významnou stavbou v jižní části parku je funkcionalistická zastávka městské hromadné dopravy od architekta Oskara Pořísky. Ta v posledních letech chátrá. „O jejím dalším využití jednáme s brněnským dopravním podnikem," dodal mluvčí Burián.

Zastávka může podle některých plánů v budoucnu sloužit jako kavárna.

Obilní trh

Park o rozloze asi deseti tisíc metrů čtverečních vznikl na počátku 20. století. Jeho největšími lákadly jsou fontána, plastika vodní víly nebo funkcionalistická zastávka s veřejnými záchody. Ty jsou stejně jako fontána mimo provoz. Park je veřejně přístupný i se psy na vodítku.