Neuheimův dům míjejí Brňané, když se procházejí po Panské nebo Radnické ulici. V přízemí si koupí v předprodeji vstupenky na různé kulturní akce, do prvního patra se už nedostanou. Zaměstnanci turistického informačního centra v něm mají kanceláře. „Dům je památkově chráněný a s ním i nástěnné malby z konce osmnáctého století. Vznikly v podobné době jako freskový sál na Staré radnici," popisuje mluvčí turistického centra Gabriela Peringerová.

Kancelář marketingového oddělení je modře vymalovaná. Barevné plochy jsou orámované černě a ozdobené zvláštními motivy, například harfou s husími hlavami nebo mísami s ovocem. „Je to inspirativní. Málokdo má takové pracovní prostředí, nanejvýš tak kasteláni na zámcích," dodává Peringerová.

Historickou atmosféru ale narušuje zvuk kopírky nebo pracovní stůl s počítačem. Zdi jsou vesměs holé, jen na jedné visí hodiny. Hřebík, na němž jsou pověšené, už tu určitě byl před šesti lety, kdy se sem zaměstnanci turistického centra nastěhovali. Protože je dům památkově chráněný, nesmí do zdí vrtat ani na ně něco lepit.

Z místnosti vedou do okolních kanceláří troje dvoukřídlé dřevěné bílé dveře. Nad nimi jsou namalované obrazy, opět s motivy hus. Vedlejší kancelář Evy Formánkové, která se stará o průvodcovské služby, je potemnělá a vymalovaná šedě. Malbu doplňují geometrické motivy.

kanceláře TIC- zaměstnanci marketingu sídlí v Radnické ulici 2, v prvním patře
- zdi jejich kanceláří zdobí malby z konce 18. století
- autora maleb historici neznají
- památkově chráněný dům
- kanceláře plánují zaměstnanci možná už letos ukázat na dni otevřených dveří

Do roku 2000 v budově sídlilo Krajské středisko státní památkové péče a ochrany přírody v Brně, předchůdce Národního památkového ústavu. Ani jeho zaměstnanci neodhalili autora maleb. „Malby orientálních a romantických krajin a další motivy jsou z období konce baroka a začátku klasicismu," uvedl Tomáš Vícha z odboru péče o památkový fond.

Podobná výmalba je podle něho v letohrádku Mitrovských nebo na zámku ve Slavkově u Brna. Někde je taková výmalba spojována se jménem Josefa Winterhaltera mladšího.

Původně kamenný gotický dům vznikl v polovině čtrnáctého století. V duchu baroka jej nechal na začátku osmnáctého století přestavět purkmistr Hans Neuheim. Velkou rekonstrukcí prošel dům i interiéry v roce 1960. Několikrát jej zkoumali archeologové, zatím ale netuší, kdo malby vytvořil, ani proč. „Samotnou by mě zajímalo, kdo je namaloval a jaký mají význam," říká Peringerová.

Zatím malby viděli jen zaměstnanci, kteří v domě pracovali. Turistické informační centrum ale plánuje kanceláře ukázat lidem na dnech otevřených dveří. Možná už letos.