VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ostrá jídla a chuťovky v pivu nabízí v Brně U Emila

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Brněnská restaurace, která nejméně čtyřicet let nezměnila jméno. To je pivnice UEmila vpřízemí domu vHybešově ulici. „Už jako malý kluk jsem do ní chodil na limonádu,“ vzpomíná šéfkuchař restaurace a hotelu Sharingham Jiří Vařílek.

17.4.2010
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Brněnská restaurace U Emila.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Restaurace dostala jméno po majiteli. „Dnes se už majitel jmenuje jinak,“ upozorňuje číšník.

Pivnice U Emila je klasická česká hospoda. S výčepem, štamgasty i cigaretovým pachem, který nekuřák cítí z oblečení ještě několik dní. A také s klasickým českým jídelním lístkem. „Je plný pikantních jídel a chuťovek k pivu,“ konstatuje Vařílek s tím, že nic jiného ani nečekal. „Jsme v pivnici, takže nás nebudou oslňovat čerstvým lososem nebo deserty se sorbety,“ dodává šéfkuchař.

Z jídelního lístku chce jako předkrm ochutnat utopence a nivové koule. Výběr mezi specialitami na nebo v bramboráku či smaženými, případně marinovanými kousky kuřete číšník neulehčí. Na dotaz, co mají dobrého, totiž odpovídá, že srdce. A to na jídelníčku chybí. „Zajímá mě, co je Hadí koudnutí,“ komentuje překlep ve slově kousnutí Vařílek.

Utopence chválí. „Domnívám se, že jsou domácí, tady nakládané do láku,“ ukrajuje s chutí z porce špekáčků Vařílek. Také nivová koule obalená v paprice a položená na vece s okurkou a cibulí je výbornou chuťovkou k pivu a pro povzbuzení žízně.

Objednaná hlavní jídla oceňuje šéfkuchař Vařílek na výbornou. Dvě jídla však v celkovém hodnocení pokazila příloha – nahnilá okurka a paprika, jejíž pachuť host zjistí až při vložení do úst.

„Šakvická kapsa mě zaujala spojením křenu, šunky, sýra a vepřové kotlety. Bylo to chutné a šťavnaté,“ vypočítává klady Vařílek. Tvarůžky v bramboráku jsou typickým jídlem k pivu. U Emila je připravit umějí. Z domácího bramborákového těsta. Vařílek ale doporučuje vynechat kečup, kterými jsou malé bramboráky přelity. Přebije totiž chuť tvarůžků.

U piva si host pochutná i na smažených kuřecích křídlech. Přestože číšník tvrdí, že jídla není moc, přináší plný talíř. „Moc toho není pro pořádného chlapa po šichtě,“ vtipkuje nad velikostí porce šéfkuchař Vařílek.

#nahled|http://g.denik.cz/50/3f/restaurace_u_emila_infografika_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/3f/restaurace_u_emila_infografika.jpg|Brněnská restaurace U Emila.#

Bez sladkého

Desert, přestože pivnice nabízí palačinky i poháry, šéfkuchař vynechává. „Už jsem měl utopence, a ten je v pivnici určitě lepší než palačinka,“ je přesvědčený Vařílek.

Dobrému jídlu a velkým porcím nasadil korunu číšník. K účtu za jídlo si totiž přidal téměř stokorunu. Místo částky 398 korun požádal o 472 korun. Po přepočítání se omluvil a peníze vrátil. Kromě výpočtu ceny udělal číšník další tři chyby. Objednaný ovocný čaj odbyl sáčkem černého, opečené brambory ve fritéze vydával za americké, které se pečou ve slupce, a na první pokus přinesl z kuchyně místo brambor hranolky. Za přístup k hostům proto získal jen průměrnou známku.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
17.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Hráči Komety Brno Martin Zaťovič (vlevo) a Marcel Haščák.

Dlouhé volno? Můžeme si za něj sami, culí se Zaťovič

Jednání u olomouckého vrchního soudu v případu čtyřnásobné vraždy s obviněným Kevinem Dahlgrenem.
1

Rozsudek doživotí pro Dahlgrena? Místo překládání tlumočnice odešla na procházku

Corea, Bona i Diana Krall. Na brněnský JazzFest míří světoznámé hvězdy

Brno – Swingující Joe Lovano, afrokubánský Richard Bona i inteligentně popový Dan Bárta. Šestnáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu JazzFestBrno nabídne jazz mnoha podob a v interpretaci těch nejlepších hudebníků.

Národní divadlo Brno láká do Reduty na jednorožce se ztopořeným penisem

Brno - Národní divadlo Brno chystá v Divadle Reduta na Zelném trhu novou inscenaci Strach jíst duši a vyzývá diváky: "Pokud Vás už nebaví fronty na selfie pod Joštem na Moraváku, stavte si udělat fotku k nám. V Redutě to vidíme růžově!" Tato krátká výzva doplňuje snímky zveřejněné na sociální síti Facebook, na nichž je nahý muž s hlavou jednorožce. Rekvizita je zabarvená do růžova a diváka upoutá zejména zvýrazeněním penisu.

Hošnova vila v duchu podnikatelského baroka je na prodej. Hrozí jí i zbourání

Brno – Připomínku porevolučního kapitalismu v podobě vily podnikatele Rudolfa Hošny nabízí k prodeji realitní kancelář. Známou stavbu nad Pisáreckými tunely možná čeká demolice, na jejím místě může vyrůst bytový dům.

Pomohou s jazykem, děláním úkolů, výběrem školy. Brno dá na doučování 50 milionů

Brno – Cizinci, kteří neovládají dobře český jazyk, školáci ze sociálně slabších rodin i děti, kterým nejde třeba matematika. Škála žáků, kteří potřebují doučování, je široká. Vedení města Brna je od srpna plánuje podpořit. Na doučování a kariérové poradenství získalo v pondělí od ministerstva školství dotaci padesát milionů korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies