VYBERTE SI REGION

Ostrá jídla a chuťovky v pivu nabízí v Brně U Emila

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Brněnská restaurace, která nejméně čtyřicet let nezměnila jméno. To je pivnice UEmila vpřízemí domu vHybešově ulici. „Už jako malý kluk jsem do ní chodil na limonádu,“ vzpomíná šéfkuchař restaurace a hotelu Sharingham Jiří Vařílek.

17.4.2010
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace U Emila.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Restaurace dostala jméno po majiteli. „Dnes se už majitel jmenuje jinak,“ upozorňuje číšník.

Pivnice U Emila je klasická česká hospoda. S výčepem, štamgasty i cigaretovým pachem, který nekuřák cítí z oblečení ještě několik dní. A také s klasickým českým jídelním lístkem. „Je plný pikantních jídel a chuťovek k pivu,“ konstatuje Vařílek s tím, že nic jiného ani nečekal. „Jsme v pivnici, takže nás nebudou oslňovat čerstvým lososem nebo deserty se sorbety,“ dodává šéfkuchař.

Z jídelního lístku chce jako předkrm ochutnat utopence a nivové koule. Výběr mezi specialitami na nebo v bramboráku či smaženými, případně marinovanými kousky kuřete číšník neulehčí. Na dotaz, co mají dobrého, totiž odpovídá, že srdce. A to na jídelníčku chybí. „Zajímá mě, co je Hadí koudnutí,“ komentuje překlep ve slově kousnutí Vařílek.

Utopence chválí. „Domnívám se, že jsou domácí, tady nakládané do láku,“ ukrajuje s chutí z porce špekáčků Vařílek. Také nivová koule obalená v paprice a položená na vece s okurkou a cibulí je výbornou chuťovkou k pivu a pro povzbuzení žízně.

Objednaná hlavní jídla oceňuje šéfkuchař Vařílek na výbornou. Dvě jídla však v celkovém hodnocení pokazila příloha – nahnilá okurka a paprika, jejíž pachuť host zjistí až při vložení do úst.

„Šakvická kapsa mě zaujala spojením křenu, šunky, sýra a vepřové kotlety. Bylo to chutné a šťavnaté,“ vypočítává klady Vařílek. Tvarůžky v bramboráku jsou typickým jídlem k pivu. U Emila je připravit umějí. Z domácího bramborákového těsta. Vařílek ale doporučuje vynechat kečup, kterými jsou malé bramboráky přelity. Přebije totiž chuť tvarůžků.

U piva si host pochutná i na smažených kuřecích křídlech. Přestože číšník tvrdí, že jídla není moc, přináší plný talíř. „Moc toho není pro pořádného chlapa po šichtě,“ vtipkuje nad velikostí porce šéfkuchař Vařílek.

#nahled|http://g.denik.cz/50/3f/restaurace_u_emila_infografika_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/3f/restaurace_u_emila_infografika.jpg|Brněnská restaurace U Emila.#

Bez sladkého

Desert, přestože pivnice nabízí palačinky i poháry, šéfkuchař vynechává. „Už jsem měl utopence, a ten je v pivnici určitě lepší než palačinka,“ je přesvědčený Vařílek.

Dobrému jídlu a velkým porcím nasadil korunu číšník. K účtu za jídlo si totiž přidal téměř stokorunu. Místo částky 398 korun požádal o 472 korun. Po přepočítání se omluvil a peníze vrátil. Kromě výpočtu ceny udělal číšník další tři chyby. Objednaný ovocný čaj odbyl sáčkem černého, opečené brambory ve fritéze vydával za americké, které se pečou ve slupce, a na první pokus přinesl z kuchyně místo brambor hranolky. Za přístup k hostům proto získal jen průměrnou známku.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
17.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Vdechování inzulinu? Díky modelu plic vědců z Brna

Brno - Namísto injekčního vpichování mohou v nejbližších letech pacienti s cukrovkou inzulin vdechovat. Taková je vize projektu vědců z Vysokého učení technického v Brně, kteří vyvinuli nejdokonalejší model plic na světě. „Jde o novinku ve výzkumu proudění aerosolů v plicích člověka," uvedla mluvčí vysoké školy Radana Kolčavová.

AKTUALIZOVÁNO

Kometa ztratila derby s Olomoucí ve druhé třetině, prohrála venku popáté v řadě

Olomouc, Brno – Mizerná venkovní série sráží hokejisty Komety níž extraligovou tabulkou. Brněnský celek na hřišti soupeře podlehl už popáté za sebou, když v pátek večer padl s Olomoucí 2:5.

Opilci na dětský tábor zaútočili s motorovými pilami, popsal oceněný psovod

Újezd u Rosic, Praha – Za rozraženou vstupní bránou dětského letního tábora stojí pětice opilých mužů máchajících zapnutými motorovými pilami. Proti nim se postavili instruktoři v čele s psovodem Vojtěchem Konečným a jeho vlčákem Hankem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies