Restaurace dostala jméno po majiteli. „Dnes se už majitel jmenuje jinak,“ upozorňuje číšník.
Pivnice U Emila je klasická česká hospoda. S výčepem, štamgasty i cigaretovým pachem, který nekuřák cítí z oblečení ještě několik dní. A také s klasickým českým jídelním lístkem. „Je plný pikantních jídel a chuťovek k pivu,“ konstatuje Vařílek s tím, že nic jiného ani nečekal. „Jsme v pivnici, takže nás nebudou oslňovat čerstvým lososem nebo deserty se sorbety,“ dodává šéfkuchař.
Z jídelního lístku chce jako předkrm ochutnat utopence a nivové koule. Výběr mezi specialitami na nebo v bramboráku či smaženými, případně marinovanými kousky kuřete číšník neulehčí. Na dotaz, co mají dobrého, totiž odpovídá, že srdce. A to na jídelníčku chybí. „Zajímá mě, co je Hadí koudnutí,“ komentuje překlep ve slově kousnutí Vařílek.
Utopence chválí. „Domnívám se, že jsou domácí, tady nakládané do láku,“ ukrajuje s chutí z porce špekáčků Vařílek. Také nivová koule obalená v paprice a položená na vece s okurkou a cibulí je výbornou chuťovkou k pivu a pro povzbuzení žízně.
Objednaná hlavní jídla oceňuje šéfkuchař Vařílek na výbornou. Dvě jídla však v celkovém hodnocení pokazila příloha – nahnilá okurka a paprika, jejíž pachuť host zjistí až při vložení do úst.
„Šakvická kapsa mě zaujala spojením křenu, šunky, sýra a vepřové kotlety. Bylo to chutné a šťavnaté,“ vypočítává klady Vařílek. Tvarůžky v bramboráku jsou typickým jídlem k pivu. U Emila je připravit umějí. Z domácího bramborákového těsta. Vařílek ale doporučuje vynechat kečup, kterými jsou malé bramboráky přelity. Přebije totiž chuť tvarůžků.
U piva si host pochutná i na smažených kuřecích křídlech. Přestože číšník tvrdí, že jídla není moc, přináší plný talíř. „Moc toho není pro pořádného chlapa po šichtě,“ vtipkuje nad velikostí porce šéfkuchař Vařílek.
Bez sladkého
Desert, přestože pivnice nabízí palačinky i poháry, šéfkuchař vynechává. „Už jsem měl utopence, a ten je v pivnici určitě lepší než palačinka,“ je přesvědčený Vařílek.
Dobrému jídlu a velkým porcím nasadil korunu číšník. K účtu za jídlo si totiž přidal téměř stokorunu. Místo částky 398 korun požádal o 472 korun. Po přepočítání se omluvil a peníze vrátil. Kromě výpočtu ceny udělal číšník další tři chyby. Objednaný ovocný čaj odbyl sáčkem černého, opečené brambory ve fritéze vydával za americké, které se pečou ve slupce, a na první pokus přinesl z kuchyně místo brambor hranolky. Za přístup k hostům proto získal jen průměrnou známku.