VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pastýřovi sluší mnohem víc salaš než Itálie

Brno /TEST RESTAURACÍ/ Odskočit si na oběd z rušné ulice v centru města do pastevecké salaše se může jevit jako nesmysl. V Brně to není problém. Za dveřmi bistra U Dobrého pastýře totiž hosty čekají dřevěné špalky s ovčí kůží, stěny jsou osázené masivní kulatinou a ze stropu visí špek.

28.5.2012
SDÍLEJ:

U dobrého pastýře vaří podle odborníka dobře. Foto: DENÍK/ Attila Racek

„Restaurace ve stylu koliby v centru chyběla. Nabídka není široká, ale je příjemná. Na rychlý oběd na místě nebo s sebou je bistro ideální," tvrdí šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler. Podnik hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.Podnik je překvapivě malý. Jeho dominantou je bar, před nímž se v poledne tvoří fronta zákazníků. Většina lidí si jídlo odnáší s sebou v krabičkách. Někteří z hostů, kteří si chtějí jídlo sníst uvnitř, mají smůlu. Šestadvacet míst k sezení rozmístili majitelé ke třem podlouhlým stolům. Jsou tak blízko u sebe, že si lidé doslova vidí do talíře. „Na klidné posezení s rodinou nebo partnerkou to není. Spíše na rychlý oběd. Je to sice škoda, ale v budově jiná možnost není," říká Rimpler.

Jídla objednává u baru, kde se rovnou platí. Nabídka obsahuje deset hlavních jídel. „Tak to má být, zaměření na jednu kuchyni. Pečená plněná brambora nebo kachní stehno," chválí šéfkuchař. Hůř se tváří na speciální akci v italském duchu. „Nechápu to. Restaurace má jasné zaměření. Proč je má tříštit zahraniční kuchyně?" diví se.

Test restaurací - U dobrého pastýře

Dodává, že majitelům doporučuje raději se soustředit na to, aby nechyběly suroviny. Dvě jídla z lístku totiž včera neměli.

Chuťově si jídlo Rimpler pochvaluje. Tomatová polévka z italského menu je jemná, jen zbytečně mastná. Neobvyklé jsou také tortellini plněné sýrem a špenátem, které plavou uvnitř. Mastnota je jediný nedostatek také u halušek s bryndzou a slaninou. Halušky jsou pevné, ale měkké tak akorát. Zákazníci se nemusí cítit zanedbaní ani množstvím slaniny.

Hrudky ve špenátu

Nedostatky šéfkuchař vidí u špenátu k moravskému vrabci. „Působí, jako by byl něčím nastavovaný. Plavou v něm nerozmíchané hrudky mouky a dole je připálený chuchvalec," ukazuje. Masu nevytýká nic. „Je měkké, se špenátem se dobře doplňuje. Šťouchané brambory jsou jemně opečené a chutné," pochvaluje si. Zaujal ho dezert. „Od čokoládového dortu jsem čekal kus kakaové buchty. Dort ale působí tak krémově, jako by ani nebyl upečený. Přitom má výraznou čokoládovou chuť," popisuje.

Pastýřovi Rimpler doporučuje vynechat akce zaměřené na středomořskou kuchyni. „Těch je v Brně dost. Dobrý pastýř je výjimečný spojením bistra a československé kuchyně," uzavírá šéfkuchař.

Autor: Anna Fajkusová

28.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Záchytné parkoviště v Bílovicích vznikne pravděpodobně na místě současných stavebnin (na snímku).
4 7

Záchytné parkoviště? V Bílovicích jsou pro

Dvě hodiny zůstali v neděli na dálnici D1 stát řidiči, kteří se rozhodli pro noční cestu do Prahy nebo Brna. Na 169. kilometru ve směru na Prahu totiž skončila dodávka po dopravní nehodě na boku.
AKTUALIZOVÁNO
3

Nehody na D1: šest vybouraných vozidel a šest zraněných

Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka

Jižní Morava /ROZHOVOR/ - Internetový fenomén Modrá velryba, který skrze sérii úkolů, jež mohou vést až k sebevraždám, ovlivňuje děti a teenagery, se objevil i v České republice. Tvrdí to policisté, konkrétní případy ale nechtějí zveřejnit. Medializace fenoménu, který mezi lidmi vyvolal velký ohlas, nebyl dobrý krok podle jihomoravské policejní koordinátorky prevence Zdeňky Procházkové. „Už je to moc nafouknuté. Podobná nebezpečí jsou na internetu pořád, jen se pokaždé jinak nazývají," tvrdí.

Brno v roce 2050? Podobu určí obyvatelé i akademici

Brno - V Brně je na 350 tisíc obyvatel. Za třicet let jich může být o 50 tisíc méně. Radní se rozhodli shromáždit data o obyvatelstvu, dopravě a dalších oblastech, aby pomocí nich vytvořili Strategii Brno 2050.

Glyfosát? Povolujeme jej, sdělila Unie. Zemědělce to potěšilo

Jižní Morava - Herbicidní látka glyfosát, která se používá například na hubení plevele, není rakovinotvorná a zemědělci ji mohou dál používat. Definitivně to potvrdila Evropská agentura pro chemické látky.

Pomohla mi odhodlanost, věří úspěšná žena

Brno - Ve svých osmatřiceti letech pracuje jako ředitelka největšího prodejce německé automobilky Mercedes Benz v Česku a na Slovensku Hošek Motor. Příběh Brňanky Andrey Ungerové si ve středu vyslechli hosté jedné z přednášek Ladies Business Week v Brně. Události, na které vystupují úspěšné ženy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies