VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pastýřovi sluší mnohem víc salaš než Itálie

Brno /TEST RESTAURACÍ/ Odskočit si na oběd z rušné ulice v centru města do pastevecké salaše se může jevit jako nesmysl. V Brně to není problém. Za dveřmi bistra U Dobrého pastýře totiž hosty čekají dřevěné špalky s ovčí kůží, stěny jsou osázené masivní kulatinou a ze stropu visí špek.

28.5.2012
SDÍLEJ:

U dobrého pastýře vaří podle odborníka dobře. Foto: DENÍK/ Attila Racek

„Restaurace ve stylu koliby v centru chyběla. Nabídka není široká, ale je příjemná. Na rychlý oběd na místě nebo s sebou je bistro ideální," tvrdí šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler. Podnik hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.Podnik je překvapivě malý. Jeho dominantou je bar, před nímž se v poledne tvoří fronta zákazníků. Většina lidí si jídlo odnáší s sebou v krabičkách. Někteří z hostů, kteří si chtějí jídlo sníst uvnitř, mají smůlu. Šestadvacet míst k sezení rozmístili majitelé ke třem podlouhlým stolům. Jsou tak blízko u sebe, že si lidé doslova vidí do talíře. „Na klidné posezení s rodinou nebo partnerkou to není. Spíše na rychlý oběd. Je to sice škoda, ale v budově jiná možnost není," říká Rimpler.

Jídla objednává u baru, kde se rovnou platí. Nabídka obsahuje deset hlavních jídel. „Tak to má být, zaměření na jednu kuchyni. Pečená plněná brambora nebo kachní stehno," chválí šéfkuchař. Hůř se tváří na speciální akci v italském duchu. „Nechápu to. Restaurace má jasné zaměření. Proč je má tříštit zahraniční kuchyně?" diví se.

Test restaurací - U dobrého pastýře

Dodává, že majitelům doporučuje raději se soustředit na to, aby nechyběly suroviny. Dvě jídla z lístku totiž včera neměli.

Chuťově si jídlo Rimpler pochvaluje. Tomatová polévka z italského menu je jemná, jen zbytečně mastná. Neobvyklé jsou také tortellini plněné sýrem a špenátem, které plavou uvnitř. Mastnota je jediný nedostatek také u halušek s bryndzou a slaninou. Halušky jsou pevné, ale měkké tak akorát. Zákazníci se nemusí cítit zanedbaní ani množstvím slaniny.

Hrudky ve špenátu

Nedostatky šéfkuchař vidí u špenátu k moravskému vrabci. „Působí, jako by byl něčím nastavovaný. Plavou v něm nerozmíchané hrudky mouky a dole je připálený chuchvalec," ukazuje. Masu nevytýká nic. „Je měkké, se špenátem se dobře doplňuje. Šťouchané brambory jsou jemně opečené a chutné," pochvaluje si. Zaujal ho dezert. „Od čokoládového dortu jsem čekal kus kakaové buchty. Dort ale působí tak krémově, jako by ani nebyl upečený. Přitom má výraznou čokoládovou chuť," popisuje.

Pastýřovi Rimpler doporučuje vynechat akce zaměřené na středomořskou kuchyni. „Těch je v Brně dost. Dobrý pastýř je výjimečný spojením bistra a československé kuchyně," uzavírá šéfkuchař.

Autor: Anna Fajkusová

28.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Robert Gottwaldu Krajského soudu v Brně. Podle obžaloby nevrátil několikamilionovou půjčku.
4

Půjčka na Devět křížů? Miliony byly pro drnovický klub, odmítá Gottwald obžalobu

Ilustrační foto.

V Masné srazila dodávka chodce. Muž utrpěl těžká zranění

AKTUALIZOVÁNO

Obžalovaná mi hrozila vytrháním vlasů, řekla žena, kterou nutili k prostituci

Brno – Chtěla si v Rakousku vydělat peníze úklidem, místo toho skončila na chodníku mezi prostitutkami. Před brněnským krajským soudem ve středu vypovídala žena, kterou obžalovaní Ján Dirda a Marta Hudcová údajně nutili k sexu za peníze. „Po cestě do Rakouska mi v autě říkala, že se budu mít dobře a že nesmím být blbá. Potom jsme zastavili a ukázala mi, kde mám stát na chodníku. Odmítla jsem a chtěla jet zpátky. Marta mi ale pohrozila, že pokud nevystoupím z auta, vytrhá mi vlasy ještě víc. Měla jsem je zrovna na krátko ostříhané,“ uvedla poškozená.

Reakcí na bodnutí přibývá. Hmyz útočí i na lékaře

Brno /ANKETA/ - Nejprve pobodali sršni mladého muže, poté zaútočili na dvě posádky záchranářů a kolemjdoucí. Scéna jako z hororu se odehrála v neděli večer v brněnské Bystrci. Výjezdů k lidem, u nichž se projeví alergická reakce na bodnutí včelou, vosou či sršněm, je podle odborníků v létě výrazně více.

Rezidentní parkování? Zavedení město znovu odsouvá. Až na rok 2019

Brno – Původně mělo fungovat už na jaře letošního roku, pak projekt město odsunulo až na podzim. Jenže podle zjištění Brněnského deníku Rovnost se plán na zavedení rezidentního parkování dál odkládá. Vedení brněnské radnice nepřímo přiznalo, že revoluční bod v brněnské dopravě nejspíš spustí až nové vedení radnice v roce 2019.

Dva řidiči v jeden den zapomněli na kola na střeše a poškodili vjezd parkoviště

Brno – Častější nehody řidičů s připevněným jízdním kolem na střeše auta řešili policisté v Brně na přelomu července a srpna. Nepozorností při vjezdu do obchodního centra způsobili v jeden den řidiči škodu za více než padesát tisíc korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení