„Restaurace ve stylu koliby v centru chyběla. Nabídka není široká, ale je příjemná. Na rychlý oběd na místě nebo s sebou je bistro ideální," tvrdí šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler. Podnik hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.Podnik je překvapivě malý. Jeho dominantou je bar, před nímž se v poledne tvoří fronta zákazníků. Většina lidí si jídlo odnáší s sebou v krabičkách. Někteří z hostů, kteří si chtějí jídlo sníst uvnitř, mají smůlu. Šestadvacet míst k sezení rozmístili majitelé ke třem podlouhlým stolům. Jsou tak blízko u sebe, že si lidé doslova vidí do talíře. „Na klidné posezení s rodinou nebo partnerkou to není. Spíše na rychlý oběd. Je to sice škoda, ale v budově jiná možnost není," říká Rimpler.

Jídla objednává u baru, kde se rovnou platí. Nabídka obsahuje deset hlavních jídel. „Tak to má být, zaměření na jednu kuchyni. Pečená plněná brambora nebo kachní stehno," chválí šéfkuchař. Hůř se tváří na speciální akci v italském duchu. „Nechápu to. Restaurace má jasné zaměření. Proč je má tříštit zahraniční kuchyně?" diví se.

Test restaurací - U dobrého pastýře

Dodává, že majitelům doporučuje raději se soustředit na to, aby nechyběly suroviny. Dvě jídla z lístku totiž včera neměli.

Chuťově si jídlo Rimpler pochvaluje. Tomatová polévka z italského menu je jemná, jen zbytečně mastná. Neobvyklé jsou také tortellini plněné sýrem a špenátem, které plavou uvnitř. Mastnota je jediný nedostatek také u halušek s bryndzou a slaninou. Halušky jsou pevné, ale měkké tak akorát. Zákazníci se nemusí cítit zanedbaní ani množstvím slaniny.

Hrudky ve špenátu

Nedostatky šéfkuchař vidí u špenátu k moravskému vrabci. „Působí, jako by byl něčím nastavovaný. Plavou v něm nerozmíchané hrudky mouky a dole je připálený chuchvalec," ukazuje. Masu nevytýká nic. „Je měkké, se špenátem se dobře doplňuje. Šťouchané brambory jsou jemně opečené a chutné," pochvaluje si. Zaujal ho dezert. „Od čokoládového dortu jsem čekal kus kakaové buchty. Dort ale působí tak krémově, jako by ani nebyl upečený. Přitom má výraznou čokoládovou chuť," popisuje.

Pastýřovi Rimpler doporučuje vynechat akce zaměřené na středomořskou kuchyni. „Těch je v Brně dost. Dobrý pastýř je výjimečný spojením bistra a československé kuchyně," uzavírá šéfkuchař.