Brno /NA DEN S…/ – Ve vzduchu se rozplývá omračující vůně čerstvého pečiva a z pohledu na rozžhavenou pec chrlící oblaka páry je mi pořádně horko. „My už to ani nevnímáme," směje se místní pekař. Oklepe z dlaní mouku a podává mi ruku. Od pracovní desky mě zdraví jeho kolegyně. „Tady to musí odsejpat," upozorňuje a s rychlostí blesku skládá na plech připravené koláče. Na vlastní kůži se o tom můžu přesvědčit v dalším dílu seriálu Na den (s), díky kterému se na jeden den stávám pekařkou.
Redaktorka Martina Hanušová na den pekařkou.
|
Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík
V osm hodin ráno vcházím do královopolské pekárny Svoj&Svoj. Právě tady si dnes můžu pekařské řemeslo vyzkoušet. „Jsme menší pekárna. Nenajdete zde žádné velké stroje, téměř všechno se dělá ručně," informuje mě spolumajitelka pekárny Jitka Svojanovská. Láska k pekařině se v její rodině dědí po generace. „Dědeček například zásoboval vojáky za druhé světové války. Posílal jim pečivo přímo na frontu," vysvětluje Svojanovská.
CELÝ DÍL SERIÁLU SI PŘEČTĚTE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST.