VYBERTE SI REGION

Pití i dobré jídlo vozí vláčky

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Hosté mají ve Výtopně soukromí, přesto ostatní vědí, co lidé u jiných stolů pijí.

17.10.2009
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Výtopna.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Od Vendulky, Edíka nebo Hanky dostanou hosté pití v brněnské restauraci Výtopna. Nejde o číšníky, ale lokomotivy. U některých stolů jen zastavují, k jiným přijedou až doprostřed.

Návštěva Výtopny je díky kolejišti a modelům rájem pro železniční nadšence. Podle šéfkuchaře restaurace Brabander Iva Ševčíka potěší i gurmány.

V přehledném jídelním lístku najdou hosté předkrmy jako broskvičku plněnou krevetami nebo žebra na medu a další speciality z jídelního vagonu. Na trati host potká drůbež, čuníka i kravku, pendolino mu přiveze těstoviny.

Jen přílohy podává Výtopna pouze z brambor. Šéfkuchař chce mít na lístku zeleninu nebo rýži.

Objednané polévky jsou podle Ševčíka chutné. Ke gulášové nemá výhrady, ale v česnečce nerad vidí nastrouhaný sýr. „Táhne se mezi lžící a ústy. Patří na opečené krutony, které se k polévce podávají,“ vysvětluje.

Protože hlavní jídla mají ve Výtopně trochu zpoždění, obhlíží šéfkuchař systém kolejiště s padacím mostem. Vzpomíná na scénu z filmu Kulový blesk, kdy panáky přiváží na stůl vlak z Vizovic.

„Majitel měl s kolejištěm výborný nápad, má krásného a drahého koníčka. Taková lokomotiva stojí i deset tisíc korun,“ ukazuje na vláček, který zastavuje u stolu s objednanou minerálkou. S úsměvem komentuje několikátý průjezd becherovky, vaječného koňaku a rumu.

„Tady každý ví, co pijete,“ říká.

Stejně tak jako polévkám, ani hlavním jídlům šéfkuchař nic nevytýká. „Drobné chyby přesto kuchař udělal,“ upozorňuje šéfkuchař. Propříště doporučuje lososa podávat méně propečeného a kachní prsa porcovat až po zchladnutí masa. „Když se rozříznou hned po vytažení z trouby, zkroutí se a vyteče z nich šťáva,“ vysvětluje odborník.

Na každém stole host najde bloček s nabídkou nápojů. Při objednávce jej má vyplnit a poslat vláčkem na bar. Snad proto číšníci s hosty moc nemluví a nenabízí další chody.

Domácí Sachr dort a malinové knedlíčky by ale pozornosti hostů ujít neměly. „Je to Sachr z Výtopny,“ označuje čokoládový kousek se šlehačkou Ševčík a vysvětluje: „Originál Dort Sachr je jednou proříznutý a naplněný meruňkovou marmeládou. Stejný dort Demel, který se se Sachrem soudil o značku, je proříznutý dvakrát. Ve Výtopně jej prořízli dokonce třikrát. Chutná výtečně.“

Ševčík restauraci doporučuje, upozorňuje však na vyšší ceny jídel. A na dva problémy. Stůl ve Výtopně je dobré si rezervovat, jenže na pevné lince skáčou hovory do hlasové schránky. A při placení kartou terminál odmítá přijímat platbu i po třetím restartování přístroje.

Vysvědčení brněnské restaurace Výtopna.

Autor: Gabriela Peringerová

17.10.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Kníničská Panna Marie? Řezbář ji vyřezal motorovou pilou

Brno /FOTOGALERIE/ – Zvuk motorové pily slyšeli v neděli dopoledne lidé z brněnských Kníniček. Před místní mateřskou školou totiž započal letošní advent v městské části. Jedním z největších lákadel programu byla řezbářská show, při níž řezbář vytvořil postavu Panny Marie.

Nehod motorkářů ubylo. Jsou lépe připravení, tvrdí odborník

Jižní Morava – Devět životů vyhaslo od začátku roku při nehodách motocyklů na silnicích v Jihomoravském kraji. Oproti loňsku je to o jednoho mrtvého méně.

Dokončují nové kluziště v Řícmanicích. Dostane ho obec

Brno – Na nové ledové ploše se projedou řícmaničtí zájemci o bruslení už po Novém roce. Plánované kluziště dělníci v současnosti dokončují. Mimo zimní sezonu poslouží prostor jako víceúčelové hřiště pro volejbal, fotbal, badminton, tenis a další sporty.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies