VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pití i dobré jídlo vozí vláčky

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Hosté mají ve Výtopně soukromí, přesto ostatní vědí, co lidé u jiných stolů pijí.

17.10.2009
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Výtopna.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Od Vendulky, Edíka nebo Hanky dostanou hosté pití v brněnské restauraci Výtopna. Nejde o číšníky, ale lokomotivy. U některých stolů jen zastavují, k jiným přijedou až doprostřed.

Návštěva Výtopny je díky kolejišti a modelům rájem pro železniční nadšence. Podle šéfkuchaře restaurace Brabander Iva Ševčíka potěší i gurmány.

V přehledném jídelním lístku najdou hosté předkrmy jako broskvičku plněnou krevetami nebo žebra na medu a další speciality z jídelního vagonu. Na trati host potká drůbež, čuníka i kravku, pendolino mu přiveze těstoviny.

Jen přílohy podává Výtopna pouze z brambor. Šéfkuchař chce mít na lístku zeleninu nebo rýži.

Objednané polévky jsou podle Ševčíka chutné. Ke gulášové nemá výhrady, ale v česnečce nerad vidí nastrouhaný sýr. „Táhne se mezi lžící a ústy. Patří na opečené krutony, které se k polévce podávají,“ vysvětluje.

Protože hlavní jídla mají ve Výtopně trochu zpoždění, obhlíží šéfkuchař systém kolejiště s padacím mostem. Vzpomíná na scénu z filmu Kulový blesk, kdy panáky přiváží na stůl vlak z Vizovic.

„Majitel měl s kolejištěm výborný nápad, má krásného a drahého koníčka. Taková lokomotiva stojí i deset tisíc korun,“ ukazuje na vláček, který zastavuje u stolu s objednanou minerálkou. S úsměvem komentuje několikátý průjezd becherovky, vaječného koňaku a rumu.

„Tady každý ví, co pijete,“ říká.

Stejně tak jako polévkám, ani hlavním jídlům šéfkuchař nic nevytýká. „Drobné chyby přesto kuchař udělal,“ upozorňuje šéfkuchař. Propříště doporučuje lososa podávat méně propečeného a kachní prsa porcovat až po zchladnutí masa. „Když se rozříznou hned po vytažení z trouby, zkroutí se a vyteče z nich šťáva,“ vysvětluje odborník.

Na každém stole host najde bloček s nabídkou nápojů. Při objednávce jej má vyplnit a poslat vláčkem na bar. Snad proto číšníci s hosty moc nemluví a nenabízí další chody.

Domácí Sachr dort a malinové knedlíčky by ale pozornosti hostů ujít neměly. „Je to Sachr z Výtopny,“ označuje čokoládový kousek se šlehačkou Ševčík a vysvětluje: „Originál Dort Sachr je jednou proříznutý a naplněný meruňkovou marmeládou. Stejný dort Demel, který se se Sachrem soudil o značku, je proříznutý dvakrát. Ve Výtopně jej prořízli dokonce třikrát. Chutná výtečně.“

Ševčík restauraci doporučuje, upozorňuje však na vyšší ceny jídel. A na dva problémy. Stůl ve Výtopně je dobré si rezervovat, jenže na pevné lince skáčou hovory do hlasové schránky. A při placení kartou terminál odmítá přijímat platbu i po třetím restartování přístroje.

Vysvědčení brněnské restaurace Výtopna.

Autor: Gabriela Peringerová

17.10.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vizualizace plánovaného komunitního centra.
7 12

Teplárenské objekty ožívají. Mění se na centra i parky

Ilustrační foto.

Přes pět tisíc obyvatel bez teplé vody. V Bystrci vymění potrubní rozvody

Chcete lístky na Zbrojovku? Soutěžte s Deníkem Rovnost

Soutěžte s Deníkem Rovnost o vstupenky na domácí zápasy fotbalové Zbrojovky Brno v sezoně 2017/2018!

Půldruhého roku povinných reflexních prvků? Ubylo usmrcených chodců

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Povinnost nosit při chůzi po neosvětlených silnicích mimo obec reflexní prvky platí rok a půl. Smyslem novely zákona, která novou povinnosti zavedla, bylo zvýšit bezpečnost chodců. Jak se jí to podařilo, je vidět na číslech. Minulý rok bylo v Jihomoravském kraji devět usmrcených chodců, o šest méně než předloni. Stejný trend hlásí policie i celostátně. „Podíl na tom nepochybně mají i reflexní prvky,“ řekla Zuzana Ambrožová z oddělení BESIP Ministerstva dopravy.

Káňa: V ruce jsem měl dva měsíce dráty

Brno - Bojovník je zpět. Hokejista brněnské Komety Jan Káňa na ledě většinou jezdí s elánem a nevypustí žádný souboj. Svou aktivitu musel na delší čas utlumit. Přesně po pěti měsících od zranění zápěstí si pak zahrál přípravný zápas proti Jihlavě, který Brňané vyhráli 3:1. „Tréninků už bylo hodně, určitě chci hrát a budu se snažit s rukou pracovat, aby byla dobrá,“ slíbil pětadvacetiletý útočník.

Kvůli horku v kraji lekly tisíce ryb

Jižní Morava - Nekvalitní voda a tisíce uhynulých ryb. To je bilance letošního léta v rybnících nejen na Brněnsku. Kromě extrémních veder a nedostatku vody bojovali rybáři se zamořením nádrží sinicemi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení