VYBERTE SI REGION

Pivnice vaří poctivé a chutné české ''hotovky''

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Vrabce nabídl číšník se třemi druhy knedlíků – houskovým, bramborovým a špekovým. Pivnice Pegas v Jiráskově ulici vaří na jedničku.

5.2.2011 2
SDÍLEJ:

Pivnice Pegas v Jiráskově ulici v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Další díly seriálu Test restaurací najdete

ZDE

V pivnicích v současnosti netečou proudem jen různé druhy piva. Jsou to velmi často i místa, kde hosté najdou tradiční česká jídla. K pivu totiž patří. Je tomu tak i v Pivnici Pegas v Jiráskově ulici, která prošla testem v pravidelném seriálu Brněnského deníku Rovnost.

Nabídku světlého, pšeničného a zázvorového ležáku tam doplnili o ryze český jídelní lístek. „Složením sice jídelní lístek nepřekvapí, ale vybere si z něj každý,“ konstatuje hodnotící šéfkuchař z restaurace Moravská chalupa Jiří Vařílek.

Protože v pivnici mají na denním menu deset hotovek, jídelní lístek s minutkami odkládá a vybírá mezi českou tradicí. Halušky, svíčková, vrabec, bramborová a hovězí polévka nakonec stojí na objednávce u ochotného číšníka. Restaurace se během poledne, kdy je čas oběda, rychle plní hosty. „Asi vědí, že se v pivnici na Jiráskově v příjemném prostředí dobře najedí,“ odhaduje Vařílek.

Polévky před ním na stole stojí během okamžiku. Ta bramborová je málo slaná, ale hovězímu vývaru nechybí k dokonalosti nic. „Je velice chutný, s kousky libového masa a s nakrájenou kořenovou zeleninou ze zdejší kuchyně,“ říká testující odborník. Doporučuje ubrat jen na množství petržele.

Po polévce přináší číšník velké talíře se svíčkovou a s vrabcem. Zajímavě servíruje halušky. V oválné misce posazené v proutěné ošatce. Halušky jsou čerstvé, připravené jako domácí. Uzeného masa i slaniny je v porci dostatek, stejně tak zelí. „Jsou ale trochu řídké. Buďto bych ubral zelí, nebo ho trochu zahustil. Chuťově ale potěší. Halušky jsou stoprocentně domácí. Kupované a mražené poznám a na sto honů se jim vyhýbám,“ konstatuje šéfkuchař.

Z porce vepřového vrabce je nadšený. Kuchař mu na talíř připravil nejen libové plecko, ale i dva druhy zelí a tři druhy knedlíků – houskový, bramborový a špekový. „Jíme meníčko, takže mě příjemně překvapuje velikost porcí. Na talíři mám všechno, co k výborně připravenému vrabci patří. Červené zelí je sladší, bílé kyselejší. Knedlíky vynikající,“ říká Vařílek.

Třetí testované české jídlo svíčkovou kazí jen sprejová šlehačka na citronu na masu a způsob servírování. Aby na talíři vše krásně vyniklo, podložil kuchař maso knedlíkem a vše zalil omáčkou. „To se nedělá. Ten knedlík pod masem totiž bude úplně rozmočený, a tudíž nepoživatelný,“ radí Vařílek. Co se chuti týče, ke svíčkové na smetaně šéfkuchař nic nemá. Naopak. „Tak má vypadat česká kuchyně a česká hospoda,“ chválí šéfkuchař.

Spokojený je i s prostředím pivnice. To má v hostech navodit dojem, že sedí v selské světnici obložené dřevem, pod stropy s dřevěnými trámy.

Domácí dezert

Pokud si chce host nechat místo v žaludku na ochutnání zajímavých dezertů, nesmí dojíst hlavní chod. „Nemělo to chybu,“ vzkazuje proto Vařílek do kuchyně, když číšník odnáší nedojezené talíře.

Hned si objednává bramborové taštičky s povidly, na které se těší od začátku testu. Opět na velkém talíři pak číšník přináší taštičky. Jsou jedna jako druhá, vykrájené pomocí formičky. Přesvědčuje hosty, že je kuchař připravuje čerstvé.

„Má pravdu, opět to není mražený polotovar. Tady musím smeknout a rád se na Jiráskovu vrátím,“ je nadšený Vařílek tím, že restaurací, které vaří poctivá česká jídla, neubývá.

#nahled|http://g.denik.cz/50/97/pegas_infografika_brno_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/97/pegas_infografika_brno.jpg|Pivnice Pegas v Jiráskově ulici v Brně.#
Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

5.2.2011 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Vyhnou se kolonám při cestě do Bystrce. Na dvojité fazoli

Brno /INFOGRAFIKA/ – Klidnější jízda a méně dopravních nehod, to čeká v budoucnu řidiče na cestě z centra Brna do Bystrce. Nebezpečnou křižovatku Bystrcké a Kníničské u tamního hobymarketu chtějí starostové městských částí přestavět na mimoúrovňové křížení. Cesta na přehradu, do zoo, či na bystrcké sídliště díky tomu bude plynulejší.

AKTUALIZOVÁNO

Nehoda u Lomničky: zranilo se pět mladých lidí, nezletilou dívku převezli na ARO

Lomnička – Pět zraněných mladých lidí, taková je bilance dopravní nehody ze čtvrtečního rána za obcí Lomnička na Brněnsku. Srazilo se tam nákladní auto s osobním. „Nejvážněji se zranila nezletilá dívka, která utrpěla vážný úraz hlavy. Záchranáři jí poskytli kompletní přednemocniční péči a na řízené ventilaci ji převezli na ARO do Dětské nemocnice v Brně," popsala mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Silnice v Jihomoravském kraji můžou kvůli mrholení místy namrzat

Brno - Silnice v Jihomoravském kraji mohou kvůli mrholení místy namrzat. Do terénu vyjeli silničáři, kteří už provedli chemické ošetření silnic. Ty jsou ve čtvrtek po ránu sjízdné s opatrností, upozorňují na svém webu krajští silničáři. Týká se to zejména silnic první a druhé třídy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies