VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivnice vaří poctivé a chutné české ''hotovky''

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Vrabce nabídl číšník se třemi druhy knedlíků – houskovým, bramborovým a špekovým. Pivnice Pegas v Jiráskově ulici vaří na jedničku.

5.2.2011 2
SDÍLEJ:

Pivnice Pegas v Jiráskově ulici v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Další díly seriálu Test restaurací najdete

ZDE

V pivnicích v současnosti netečou proudem jen různé druhy piva. Jsou to velmi často i místa, kde hosté najdou tradiční česká jídla. K pivu totiž patří. Je tomu tak i v Pivnici Pegas v Jiráskově ulici, která prošla testem v pravidelném seriálu Brněnského deníku Rovnost.

Nabídku světlého, pšeničného a zázvorového ležáku tam doplnili o ryze český jídelní lístek. „Složením sice jídelní lístek nepřekvapí, ale vybere si z něj každý,“ konstatuje hodnotící šéfkuchař z restaurace Moravská chalupa Jiří Vařílek.

Protože v pivnici mají na denním menu deset hotovek, jídelní lístek s minutkami odkládá a vybírá mezi českou tradicí. Halušky, svíčková, vrabec, bramborová a hovězí polévka nakonec stojí na objednávce u ochotného číšníka. Restaurace se během poledne, kdy je čas oběda, rychle plní hosty. „Asi vědí, že se v pivnici na Jiráskově v příjemném prostředí dobře najedí,“ odhaduje Vařílek.

Polévky před ním na stole stojí během okamžiku. Ta bramborová je málo slaná, ale hovězímu vývaru nechybí k dokonalosti nic. „Je velice chutný, s kousky libového masa a s nakrájenou kořenovou zeleninou ze zdejší kuchyně,“ říká testující odborník. Doporučuje ubrat jen na množství petržele.

Po polévce přináší číšník velké talíře se svíčkovou a s vrabcem. Zajímavě servíruje halušky. V oválné misce posazené v proutěné ošatce. Halušky jsou čerstvé, připravené jako domácí. Uzeného masa i slaniny je v porci dostatek, stejně tak zelí. „Jsou ale trochu řídké. Buďto bych ubral zelí, nebo ho trochu zahustil. Chuťově ale potěší. Halušky jsou stoprocentně domácí. Kupované a mražené poznám a na sto honů se jim vyhýbám,“ konstatuje šéfkuchař.

Z porce vepřového vrabce je nadšený. Kuchař mu na talíř připravil nejen libové plecko, ale i dva druhy zelí a tři druhy knedlíků – houskový, bramborový a špekový. „Jíme meníčko, takže mě příjemně překvapuje velikost porcí. Na talíři mám všechno, co k výborně připravenému vrabci patří. Červené zelí je sladší, bílé kyselejší. Knedlíky vynikající,“ říká Vařílek.

Třetí testované české jídlo svíčkovou kazí jen sprejová šlehačka na citronu na masu a způsob servírování. Aby na talíři vše krásně vyniklo, podložil kuchař maso knedlíkem a vše zalil omáčkou. „To se nedělá. Ten knedlík pod masem totiž bude úplně rozmočený, a tudíž nepoživatelný,“ radí Vařílek. Co se chuti týče, ke svíčkové na smetaně šéfkuchař nic nemá. Naopak. „Tak má vypadat česká kuchyně a česká hospoda,“ chválí šéfkuchař.

Spokojený je i s prostředím pivnice. To má v hostech navodit dojem, že sedí v selské světnici obložené dřevem, pod stropy s dřevěnými trámy.

Domácí dezert

Pokud si chce host nechat místo v žaludku na ochutnání zajímavých dezertů, nesmí dojíst hlavní chod. „Nemělo to chybu,“ vzkazuje proto Vařílek do kuchyně, když číšník odnáší nedojezené talíře.

Hned si objednává bramborové taštičky s povidly, na které se těší od začátku testu. Opět na velkém talíři pak číšník přináší taštičky. Jsou jedna jako druhá, vykrájené pomocí formičky. Přesvědčuje hosty, že je kuchař připravuje čerstvé.

„Má pravdu, opět to není mražený polotovar. Tady musím smeknout a rád se na Jiráskovu vrátím,“ je nadšený Vařílek tím, že restaurací, které vaří poctivá česká jídla, neubývá.

#nahled|http://g.denik.cz/50/97/pegas_infografika_brno_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/97/pegas_infografika_brno.jpg|Pivnice Pegas v Jiráskově ulici v Brně.#
Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

5.2.2011 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Malý park v Křenové ulici, ve kterém Zderadův sloup stojí, ale neslouží k odpočinku kolemjdoucích. V místě je nepořádek, graffiti na stěnách i na Zderadově sloupu, bezdomovci a narkomani.
12

Park u Zderadova sloupu dostane novou bránu. Kvůli pořádku

Že hasiči napouštějí nový bazén, si mohli myslet lidé, kteří procházeli v úterý kolem sedmé večer okolo Tesca v Cimburkově ulici. Dvě jednotky tam stříkaly vodu do retenční nádrže, která právě k zadržování dešťové vody slouží. Hořelo tam rákosí.

OBRAZEM: Hasiči bojovali s plameny v mokřadu. Hořelo rákosí

Zábranský pokračuje jako kouč Komety a slibuje: Udělám vše, aby Erat zůstal

Brno – Málokdy není po zisku titulu stoprocentně jisté, zda setrvá kouč na lavičce. Majitel hokejové Komety Libor Zábranský i přes náročné vytížení však bude dál generální manažer a zároveň kouč. „Určitě uberu a budou větší změny v realizačním týmu, ale jako hlavní kouč pokračuji," potvrdil Zábranský.

AKTUALIZOVÁNO

Hromadná nehoda na D1: zemřel řidič dodávky, za tragédii může stojící kolona

Brno /FOTOGALERIE/ – Zraněním podlehl padesátiletý muž, kterého vyprostili hasiči z havarované dodávky v hromadné havárii na dálnici D1. V úterý kolem půl dvanácté se na 202. dálničním kilometru srazily čtyři nákladní auta a dodávka. Kvůli nehodě u Brna museli z dálnice sjet řidiči mířící na Vyškov a Ostravu. Dopravu se podařilo uvolnit až krátce před půl sedmou večer. „Kolony se začínají pomalu rozjíždět," informovala mluvčí jihomoravských policistů Štěpánka Komárová.

Brno získá pozemky pro stavbu stadionu za Lužánkami

Brno – Úspěch brněnských hokejistů opět upozornil na potřebu nového stadionu, který město slibovalo postavit za Lužánkami. Po skoro ročním jednání nyní Brno uzavřelo dohodu s vlastníkem potřebných pozemků firmou Eiskon Devepol.

AKTUALIZOVÁNO

Příspěvek na roční šalinkartu se musí zdanit. Magistrát o povinnosti netušil

Brno /ROZHOVORY UVNITŘ/ – Dotace na dopravu? Ano. Ale zaplať, Brňane, daň! Příspěvky na nákup roční elektronické šalinkarty, které letos začal vyplácet magistrát, podléhají podle zjištění Brněnského deníku Rovnost zdanění. Redakci to potvrdil finanční úřad.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies