VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pizzerie Mediterrane: jídlo s vůní Středomoří

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Hned tři podniky usilují v horní části brněnské Smetanovy ulice poblíž Veveří o přízeň hostů. Pivnice, restaurace a pizzerie tam představují zcela rozdílné jídelní lístky.

27.11.2010
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Mediterrane.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Předchozí díly seriálu
Test restaurací
najdete ZDE

Lidé, kteří nemají chuť na mastné kousky k pivu ani tradiční minutky z masa, otevřou s povděkem dveře do pizzerie Mediterrane. Ve sklepě pod úrovní ulice totiž vaří především lehká italská jídla.

Saláty, rizota, těstoviny a také pizzu na třicet způsobů. Umění kuchaře v Mediterrane si v pravidelném Testu restaurací Brněnského deníku Rovnost vzal na mušku šéfkuchař restaurace Moravská chalupa Jiří Vařílek.

Ve větší místnosti s barem převládá dřevo. Díky tomu působí tato italská restaurace velmi teple a útulně. Dojem Středomoří má, stejně tak jako překlad názvu restaurace Mediterrane, vyvolat i písek s kamínky a mušlemi. Jsou pod skleněnou dlaždičkou uprostřed restaurace. Hosté, kteří touží po soukromí, mohou „zalézt“ do místnůstek v zadní části podniku, do kterých se vejde právě jen stůl, židle a několik svíček.

Při romantice i vybírání jídla však v Mediterrane hosty ruší panty u dveří. Nepříjemným skřípotem ohlašují vstup každého z hostů do restaurace. „Možná je používají místo zvonečku na dveřích, který personál restaurace upozorní na přicházející hosty,“ říká s nadsázkou šéfkuchař Vařílek.

Z jídelního lístku se podle něho vybírá velmi dobře. Z italské kuchyně mají v podniku od každého něco a menu je doplněné o minutky z kuřecího, vepřového i hovězího masa.

Vysvědčení brněnské restaurace Mediterrane.

Vařílka překvapuje jen francouzská cibulačka. „Tak ji tedy ochutnáme,“ rozhoduje odborník. Navíc objednává ještě italské noky z bramborového těsta gnocchi a vepřovou kotletu na grilu s hořčičnou omáčkou.

Stejně tak jako v Mediterrane šlápl personál vedle už při nabídce francouzské cibulačky, šlápnou hosté restaurace vedle také při jejím objednání. Je mastná, plná maggi i sušené majoránky. A uprostřed talíře leží toust se zapečeným sýrem.

Ten se po chvíli v polévce rozmočí a vytvoří velké nechutné sousto chleba. „Myslím, že polévku už mají přibližně dva až tři dny uvařenou. A malé opečené krutonky by v ní byly efektnější a chutnější než celý toust,“ upozorňuje Vařílek.

Hlavní chod je však po polévce výrazně lepší. Gnocchi s listovým špenátem a vepřovým masem jsou velmi dobře dochucené česnekem a smetanou. Stačila by jich ale jen poloviční porce.

Grilovanou vepřovou kotletu si Vařílek skutečně vychutnává. „Je šťavnatá, jen bych přidal na pikantnosti v omáčce,“ doporučuje Vařílek použít například dijonskou hořčici do omáčky. Chutnají mu také lyonské brambory, které by ale v jídelníčku přejmenoval na selské. „Jsou to klasické selské brambory se slaninou a cibulí. Není potřeba jim říkat lyonské,“ upozorňuje odborník.

Maliny zahřejí

Mediterrane nabízí i dobré dezerty. Možná škoda, že horké maliny nebo palačinky mají jen málo společného s italskou kuchyní. „Zase se hodí pro zimní období. Horké maliny jsou naprosto ideálním dezertem,“ vysvětluje Vařílek.

Z průměru brněnských restaurací pizzerie Mediterrane nijak zvlášť nevybočuje. „Pokud se ale lidé rozhodnou restauraci navštívit, určitě neudělají chybu. Líbí se mi hlavně prostředí a z kuchyně nám poslali slušné jídlo. Tedy až na tu francouzskou cibulačku,“ připomíná a dokončuje hodnocení Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

27.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
První ročník hudebně pivního festivalu Beer Fest Brno 2017 na fotbalovém stadion za Lužánkami v Brně.
15

První ročník BeerFest Brno nabídl šedesát druhů piv a koncerty oblíbených kapel

Hasiči a veterináři zachraňovali koně, který se v Lelekovicích na Brněnsku propadl do technologické šachty bazénu.
17

Kobyla spadla do díry u bazénu. Před utonutím ji zachránili hasiči a jeřáb

Stopy brněnských Židů sleduje stezka mladé studentky

Brno – Netradiční cestou po stopách židovských obyvatel Brna se vydala dvaadvacetiletá studentka Fakulty architektury Vysokého učení technického Adéla Vepřková. Ve svém předmětu Design manuál vytvořila speciální informační tabule pro interaktivní stezku, která Brňany provází po místech spjatých s židovskou minulostí.

Titul České Miss 2017 získala Michaela Habáňová ze Zlína

Brno /FOTOGALERIE/ - Vítězkou sobotního finálového galavečera České Miss 2017 se stala Michaela Habáňová ze Zlína. Probojovala se přes castingy a semifinále až k titulu nejkrásnější dívky České republiky.

Musím si dovolit a hrát s pukem, ne ho jen odhazovat, říká Nečas

Raleigh, Brno – Tento mladík se v NHL určitě neztratí. Dokazuje to nejen na ledě, ale i před novináři. Hokejový útočník Martin Nečas v předsezonní části slavné zámořské soutěže sklízí chválu. Zahrál si už dva duely za Carolinu, v nichž si připsal jednu asistenci a své výkony dokáže po zápase i zhodnotit médiím. „Angličtinu docela zvládám. Je pro mě dobré, že jsem tu jediný Čech, takže se jazyk naučím rychleji,“ uvědomuje si osmnáctiletý mistr extraligy s Kometou.

Ředitel gymnázia kapitána Jaroše: Nejlepší učitelé končí v počítačových firmách

Brno /ROZHOVOR/ - Už sto padesát let posílá brněnské gymnázium na třídě Kapitána Jaroše své absolventy na ty nejlepší české i světové univerzity. Z jeho lavic vzešly osobnosti jako Petr Bezruč, Alfons Mucha a Karel Čapek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení