VYBERTE SI REGION

Pod Big Benem vaří jen klasiku

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Stroganov se nepovedl a v prostředí anglického pubu chybí v jídelníčku cokoli anglického.

21.11.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
12 fotografií
Brněnská restaurace Big Ben.

Brněnská restaurace Big Ben.Foto: DENÍK/Attila Racek

Zaposlouchat se do melodie zvonu Big Benu, a nemuset stát v Londýně pod hodinovou věží Westminsterského paláce. V brněnských Kohoutovicích je to možné v restauraci Big Ben. Čas zde odbíjí napodobenina jedné strany hodin. Hosté mohou posedět v přízemí u tmavých stolů a baru a také v patře pod skleněnými vitrážemi.

Šéfkuchaři restaurace U královny Elišky Jiřímu Vařílkovi vadí, že v prostředí stylizovaném do anglického pubu se symbolem Londýna nad hlavou nenachází v jídelním lístku nic anglického. „Aspoň okurkové sendviče nebo obalovanou rybu s hranolky mohou nabízet,“ vyjmenovává stálice anglické kuchyně šéfkuchař. Jídelní lístek je sestaven podobně jako v každé druhé české restauraci. Vařílek ovšem chválí možnost výběru ze čtyř druhů polévek.

Z hlavních jídel ochutnává svíčkovou Stroganov a kuřecí prsa s uzeným lososem. „Stroganov je klasika. Podle přípravy se pozná, jak umí kuchař vařit,“ upozorňuje odborník. Připomene přitom vlastní učňovská léta, kdy stovky porcí hovězího na nudličky navařil ve smetanové omáčce s kečupem.
Stroganov si přeje ochutnat s bramboráčky, a přestože je restaurace v jídelním lístku nenabízí, servírka objednávku ochotně přijímá.

Po několika minutách jsou plné talíře na stole. S domácími bramboráčky je šéfkuchař Vařílek spokojen, už na první pohled se mu ale nezdá omáčka Stroganov. „Je tmavá, spíš to připomíná guláš. Je v ní hodně cibule a kečupu, zato málo smetany, a myslím že žádné kapary nebo okurky,“ vyjmenovává nedostatky Vařílek po prvních soustech. „Se svíčkovou Stroganov má tohle jídlo společný jen název. A jestli se mé hodnocení kuchaři nebude líbit, ať přijde ke mně a já ho to naučím vařit,“ stojí na tvrdém tvrzení test provádějící šéfkuchař.

Chybí nápaditost

U druhého jídla Vařílka zaujme necitlivá kombinace oblohy. Na okraji talíře leží salát, okurky, rajčata, ředkvička, ale také pomeranč, karambola a kousek sušeného jablka. „Nechápu, proč kuchař na sebe plácá českou zeleninu a tropické ovoce. A ke všemu sušené,“ rozhrnuje oblohu, která zabírá třetinu talíře.

Brněnská restaurace Big Ben.

Kuřecí prsa plněná uzeným lososem se odborníkovi líbí a je s jejich přípravou spokojen. „Na pohled i podle chuti vypadá jídlo dobře. Prsíčka jsou krásně překrojená, tak aby byla vidět náplň. Šetřil bych jen s kapiemi, chuťově jsou velice výrazné,“ doporučuje Vařílek.

K pivu a vínu nabízí Big Ben marinovaná žebra a další masové pochoutky, podle šéfkuchaře má podnik značné rezervy v dezertech. Ke kávě si host může dát jen palačinku na několik způsobů, pohár nebo kupovaný Bekrovníček. „Nic sladkého domácí výroby, žádný nápad. To je velká škoda,“ myslí si Vařílek.

V Big Benu se mu nicméně líbí, v prostředí anglické restaurace se cítí dobře, ale doporučuje zapracovat na kuchyni. „Nebylo to nejedlé, ale ten Stroganov byl Stroganovu na hony vzdálený. A chce to víc nápadů a tvořivosti,“ zakončuje hodnocení Vařílek.

Autor: Gabriela Peringerová

21.11.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Na dálnici nacouval do jiného auta. Agresivního řidiče dopadli policisté

Ilustrační foto.
9 5

Na Kamechy může vést lanovka. Stavbu tramvajové tratě totiž komplikuje podloží

Jih Moravy je nejchladnější v republice. Silničáři doporučují opatrnou jízdu

Jižní Morava - Hlavní silniční tahy na jižní Moravě jsou v pondělí ráno sjízdné bez komplikací, ovšem na vedlejších cestách doporučují silničáři zvýšenou opatrnost. Na takzvaných inertních úsecích, které se neudržují chemicky, leží ujetý sníh krytý posypem.

Situaci v tabulce nevidím tak černě, hlásil po porážce s Olomoucí kapitán Čermák

Brno – Kapitán svým spoluhráčům nic nevyčítal. Leoš Čermák a jeho parťáci doma v neděli nestačili na Olomouc a v 39. kole extraligy prohráli 1:3. Na slovenského brankáře Branislava Konráda vyslali 33 střel, z nichž se však hokejistům Komety ujala pouze jedna.

Jak být v práci 40 hodin týdně a nezbláznit se

Pracujete často deset hodin denně a přesto stále nestíháte? Pak si potřebujete lépe naplánovat pracovní den a využívat čas efektivněji. Za 40 hodin týdně byste měli pohodlně zvládnout náplň práce, pokud ji děláte správně. Jak na to, radí experti na efektivitu práce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies