VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pod Big Benem vaří jen klasiku

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Stroganov se nepovedl a v prostředí anglického pubu chybí v jídelníčku cokoli anglického.

21.11.2009
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Big Ben.Foto: DENÍK/Attila Racek

Zaposlouchat se do melodie zvonu Big Benu, a nemuset stát v Londýně pod hodinovou věží Westminsterského paláce. V brněnských Kohoutovicích je to možné v restauraci Big Ben. Čas zde odbíjí napodobenina jedné strany hodin. Hosté mohou posedět v přízemí u tmavých stolů a baru a také v patře pod skleněnými vitrážemi.

Šéfkuchaři restaurace U královny Elišky Jiřímu Vařílkovi vadí, že v prostředí stylizovaném do anglického pubu se symbolem Londýna nad hlavou nenachází v jídelním lístku nic anglického. „Aspoň okurkové sendviče nebo obalovanou rybu s hranolky mohou nabízet,“ vyjmenovává stálice anglické kuchyně šéfkuchař. Jídelní lístek je sestaven podobně jako v každé druhé české restauraci. Vařílek ovšem chválí možnost výběru ze čtyř druhů polévek.

Z hlavních jídel ochutnává svíčkovou Stroganov a kuřecí prsa s uzeným lososem. „Stroganov je klasika. Podle přípravy se pozná, jak umí kuchař vařit,“ upozorňuje odborník. Připomene přitom vlastní učňovská léta, kdy stovky porcí hovězího na nudličky navařil ve smetanové omáčce s kečupem.
Stroganov si přeje ochutnat s bramboráčky, a přestože je restaurace v jídelním lístku nenabízí, servírka objednávku ochotně přijímá.

Po několika minutách jsou plné talíře na stole. S domácími bramboráčky je šéfkuchař Vařílek spokojen, už na první pohled se mu ale nezdá omáčka Stroganov. „Je tmavá, spíš to připomíná guláš. Je v ní hodně cibule a kečupu, zato málo smetany, a myslím že žádné kapary nebo okurky,“ vyjmenovává nedostatky Vařílek po prvních soustech. „Se svíčkovou Stroganov má tohle jídlo společný jen název. A jestli se mé hodnocení kuchaři nebude líbit, ať přijde ke mně a já ho to naučím vařit,“ stojí na tvrdém tvrzení test provádějící šéfkuchař.

Chybí nápaditost

U druhého jídla Vařílka zaujme necitlivá kombinace oblohy. Na okraji talíře leží salát, okurky, rajčata, ředkvička, ale také pomeranč, karambola a kousek sušeného jablka. „Nechápu, proč kuchař na sebe plácá českou zeleninu a tropické ovoce. A ke všemu sušené,“ rozhrnuje oblohu, která zabírá třetinu talíře.

Brněnská restaurace Big Ben.

Kuřecí prsa plněná uzeným lososem se odborníkovi líbí a je s jejich přípravou spokojen. „Na pohled i podle chuti vypadá jídlo dobře. Prsíčka jsou krásně překrojená, tak aby byla vidět náplň. Šetřil bych jen s kapiemi, chuťově jsou velice výrazné,“ doporučuje Vařílek.

K pivu a vínu nabízí Big Ben marinovaná žebra a další masové pochoutky, podle šéfkuchaře má podnik značné rezervy v dezertech. Ke kávě si host může dát jen palačinku na několik způsobů, pohár nebo kupovaný Bekrovníček. „Nic sladkého domácí výroby, žádný nápad. To je velká škoda,“ myslí si Vařílek.

V Big Benu se mu nicméně líbí, v prostředí anglické restaurace se cítí dobře, ale doporučuje zapracovat na kuchyni. „Nebylo to nejedlé, ale ten Stroganov byl Stroganovu na hony vzdálený. A chce to víc nápadů a tvořivosti,“ zakončuje hodnocení Vařílek.

Autor: Gabriela Peringerová

21.11.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Michal Škoda.

Útočník Škoda zatím jenom střídá, za tři kola stihl 47 minut

Kometa Brno proti Dukle Jihlava.
13

Výhru Komety nad Jihlavou řídilo duo rybářů, Haščák se mstil

Linka z Brna do Eindhovenu končí. WizzAir ji v říjnu zruší

Brno – Nečekaně a bez předchozího varování ruší nízkonákladový dopravce WizzAir pravidelnou leteckou linku z Brna do nizozemského Eindhovenu. Konkrétní důvody firma nesdělila. Poslední letadla vzlétnou na konci října, od listopadu linka osiří.

Důchodkyně našla na chodníku 200 tisíc korun. Brašnu s penězi odnesla strážníkům

Brno /ANKETA/ - Přes dvě stě tisíc korun, osobní doklady i platební kartu přinesla ve středu v kožené brašně na řečkovickou služebnu strážníků šestašedesátiletá žena. Našla ji na chodníku v Ječné ulici. Zapomněl ji tam čtyřiasedmdesátiletý muž.

Muž se chtěl otrávit výfukovými plyny. Policista mu zachránil život

Brno – Napsal dopisy na rozloučenou, připojil hadici k výfuku, posadil se do auta a nastartoval. Muže, který se rozhodl ukončit život, si ve středu nad ránem všiml na obchůzce v parku na Kraví hoře psovod se svým čtyřnohým pomocníkem. V poslední chvíli ho z auta vytáhl a tím mu zachránil život.

Začíná souboj žluté a zelené. Cestující z Brna do Prahy svezou další autobusy

Brno /FOTOGALERIE/ – Zelená či žlutá, to je oč tu běží. Dosud dominantní brněnský dopravce RegioJet dostává těžkou konkurenci na trase z Brna do Prahy. Flixbus, charakteristický zelenými autobusy, od čtvrtka zvyšuje počet spojů do a z hlavního města. Celkem jich bude jezdit osmadvacet párů denně. Dosud přes Brno provozoval jen mezinárodní linky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení