Zaposlouchat se do melodie zvonu Big Benu, a nemuset stát v Londýně pod hodinovou věží Westminsterského paláce. V brněnských Kohoutovicích je to možné v restauraci Big Ben. Čas zde odbíjí napodobenina jedné strany hodin. Hosté mohou posedět v přízemí u tmavých stolů a baru a také v patře pod skleněnými vitrážemi.

Šéfkuchaři restaurace U královny Elišky Jiřímu Vařílkovi vadí, že v prostředí stylizovaném do anglického pubu se symbolem Londýna nad hlavou nenachází v jídelním lístku nic anglického. „Aspoň okurkové sendviče nebo obalovanou rybu s hranolky mohou nabízet,“ vyjmenovává stálice anglické kuchyně šéfkuchař. Jídelní lístek je sestaven podobně jako v každé druhé české restauraci. Vařílek ovšem chválí možnost výběru ze čtyř druhů polévek.

Z hlavních jídel ochutnává svíčkovou Stroganov a kuřecí prsa s uzeným lososem. „Stroganov je klasika. Podle přípravy se pozná, jak umí kuchař vařit,“ upozorňuje odborník. Připomene přitom vlastní učňovská léta, kdy stovky porcí hovězího na nudličky navařil ve smetanové omáčce s kečupem.
Stroganov si přeje ochutnat s bramboráčky, a přestože je restaurace v jídelním lístku nenabízí, servírka objednávku ochotně přijímá.

Po několika minutách jsou plné talíře na stole. S domácími bramboráčky je šéfkuchař Vařílek spokojen, už na první pohled se mu ale nezdá omáčka Stroganov. „Je tmavá, spíš to připomíná guláš. Je v ní hodně cibule a kečupu, zato málo smetany, a myslím že žádné kapary nebo okurky,“ vyjmenovává nedostatky Vařílek po prvních soustech. „Se svíčkovou Stroganov má tohle jídlo společný jen název. A jestli se mé hodnocení kuchaři nebude líbit, ať přijde ke mně a já ho to naučím vařit,“ stojí na tvrdém tvrzení test provádějící šéfkuchař.

Chybí nápaditost

U druhého jídla Vařílka zaujme necitlivá kombinace oblohy. Na okraji talíře leží salát, okurky, rajčata, ředkvička, ale také pomeranč, karambola a kousek sušeného jablka. „Nechápu, proč kuchař na sebe plácá českou zeleninu a tropické ovoce. A ke všemu sušené,“ rozhrnuje oblohu, která zabírá třetinu talíře.

Brněnská restaurace Big Ben.

Kuřecí prsa plněná uzeným lososem se odborníkovi líbí a je s jejich přípravou spokojen. „Na pohled i podle chuti vypadá jídlo dobře. Prsíčka jsou krásně překrojená, tak aby byla vidět náplň. Šetřil bych jen s kapiemi, chuťově jsou velice výrazné,“ doporučuje Vařílek.

K pivu a vínu nabízí Big Ben marinovaná žebra a další masové pochoutky, podle šéfkuchaře má podnik značné rezervy v dezertech. Ke kávě si host může dát jen palačinku na několik způsobů, pohár nebo kupovaný Bekrovníček. „Nic sladkého domácí výroby, žádný nápad. To je velká škoda,“ myslí si Vařílek.

V Big Benu se mu nicméně líbí, v prostředí anglické restaurace se cítí dobře, ale doporučuje zapracovat na kuchyni. „Nebylo to nejedlé, ale ten Stroganov byl Stroganovu na hony vzdálený. A chce to víc nápadů a tvořivosti,“ zakončuje hodnocení Vařílek.