VYBERTE SI REGION

Pod Big Benem vaří jen klasiku

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Stroganov se nepovedl a v prostředí anglického pubu chybí v jídelníčku cokoli anglického.

21.11.2009
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Big Ben.Foto: DENÍK/Attila Racek

Zaposlouchat se do melodie zvonu Big Benu, a nemuset stát v Londýně pod hodinovou věží Westminsterského paláce. V brněnských Kohoutovicích je to možné v restauraci Big Ben. Čas zde odbíjí napodobenina jedné strany hodin. Hosté mohou posedět v přízemí u tmavých stolů a baru a také v patře pod skleněnými vitrážemi.

Šéfkuchaři restaurace U královny Elišky Jiřímu Vařílkovi vadí, že v prostředí stylizovaném do anglického pubu se symbolem Londýna nad hlavou nenachází v jídelním lístku nic anglického. „Aspoň okurkové sendviče nebo obalovanou rybu s hranolky mohou nabízet,“ vyjmenovává stálice anglické kuchyně šéfkuchař. Jídelní lístek je sestaven podobně jako v každé druhé české restauraci. Vařílek ovšem chválí možnost výběru ze čtyř druhů polévek.

Z hlavních jídel ochutnává svíčkovou Stroganov a kuřecí prsa s uzeným lososem. „Stroganov je klasika. Podle přípravy se pozná, jak umí kuchař vařit,“ upozorňuje odborník. Připomene přitom vlastní učňovská léta, kdy stovky porcí hovězího na nudličky navařil ve smetanové omáčce s kečupem.
Stroganov si přeje ochutnat s bramboráčky, a přestože je restaurace v jídelním lístku nenabízí, servírka objednávku ochotně přijímá.

Po několika minutách jsou plné talíře na stole. S domácími bramboráčky je šéfkuchař Vařílek spokojen, už na první pohled se mu ale nezdá omáčka Stroganov. „Je tmavá, spíš to připomíná guláš. Je v ní hodně cibule a kečupu, zato málo smetany, a myslím že žádné kapary nebo okurky,“ vyjmenovává nedostatky Vařílek po prvních soustech. „Se svíčkovou Stroganov má tohle jídlo společný jen název. A jestli se mé hodnocení kuchaři nebude líbit, ať přijde ke mně a já ho to naučím vařit,“ stojí na tvrdém tvrzení test provádějící šéfkuchař.

Chybí nápaditost

U druhého jídla Vařílka zaujme necitlivá kombinace oblohy. Na okraji talíře leží salát, okurky, rajčata, ředkvička, ale také pomeranč, karambola a kousek sušeného jablka. „Nechápu, proč kuchař na sebe plácá českou zeleninu a tropické ovoce. A ke všemu sušené,“ rozhrnuje oblohu, která zabírá třetinu talíře.

Brněnská restaurace Big Ben.

Kuřecí prsa plněná uzeným lososem se odborníkovi líbí a je s jejich přípravou spokojen. „Na pohled i podle chuti vypadá jídlo dobře. Prsíčka jsou krásně překrojená, tak aby byla vidět náplň. Šetřil bych jen s kapiemi, chuťově jsou velice výrazné,“ doporučuje Vařílek.

K pivu a vínu nabízí Big Ben marinovaná žebra a další masové pochoutky, podle šéfkuchaře má podnik značné rezervy v dezertech. Ke kávě si host může dát jen palačinku na několik způsobů, pohár nebo kupovaný Bekrovníček. „Nic sladkého domácí výroby, žádný nápad. To je velká škoda,“ myslí si Vařílek.

V Big Benu se mu nicméně líbí, v prostředí anglické restaurace se cítí dobře, ale doporučuje zapracovat na kuchyni. „Nebylo to nejedlé, ale ten Stroganov byl Stroganovu na hony vzdálený. A chce to víc nápadů a tvořivosti,“ zakončuje hodnocení Vařílek.

Autor: Gabriela Peringerová

21.11.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

OBRAZEM: Mikuláš rozdával dobroty odvážným dětem na náměstí Svobody

Brno – Děti v centru Brna po roce opět přivítaly Mikuláše spolu s jejich pomocníky anděly a čerty, kteří dorazili na náměstí Svobody v pondělí krátce po setmění. „Akce začala na Zelném trhu, kde byl velký sraz Mikulášů. Odtud se spolu vydali na náměstí Svobody, kde farář Tomáš Koumal dětem vysvětlil třeba to, proč si svatého Mikuláše připomínáme," řekla mluvčí brněnského turistického informačního centra Gabriela Peringerová.

Na Orlí v nákupní galerii vyrostl Strom splněných přání

Brno – Malá Rozálie z Domova svaté Markéty pro matky a děti v tísni si přeje letos k Vánocům mluvícího medvídka. Splnit přání jí a dalším třiašedesáti dětem z tohoto domova mohou zájemci prostřednictvím Stromu splněných přání v Obchodní Galerii Orlí. „Lidé, kteří přicházejí do galerie, mohou přáníčko ze stromu vzít a zakoupit na jeho základě dárky dětem z rodin, které si je nemohou dovolit. Dárky pak přinesou zpět pod stromeček," uvedla vedoucí domova Monika Žewucká.

Sjezdovka u přehrady: pozemek stále chybí

Brno - Lyžařská sjezdovka snadno dostupná z Brna a sportovní vyžití pro děti a mládež versus snaha zachovat lesní porost v už tak přetížené rekreační oblasti v době boje se suchem. Podnikatel Pavel Trčala plánující vybudovat lyžařský areál na kopci Chochola nad Roklí u Brněnské přehrady a majitel pozemku Lesy České republiky ani více než rok od představení záměru nenašli společnou řeč. Brňané se tak sjezdovky u přehrady zatím nedočkají. Trčala se snaží získat podporu Brna i kraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies