VYBERTE SI REGION

Pod hradbami Petrova vládne francouzština

Brno – V L´Eau Vive obsluhují řádové sestry – Afroameričanky. Mluví česky s krásným francouzským přízvukem. A kuchař tam vaří poctivě.

26.6.2010 2
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie
Francouzská restaurace L´Eau Vive v Brně.

Francouzská restaurace L´Eau Vive v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Francouzskou restauraci misijní rodiny Donum Dei s názvem L´Eau Vive najdou hosté na hradbách pod brněnskou katedrálou svatého Petra a Pavla. Obsluhují tam řádové sestry černé pleti – Afroameričanky v dlouhých barevných šatech. Mluví česky s krásným francouzským přízvukem.

Francouzština vládne i jídelnímu lístku. Jsou do ní přeložena i typická česká jídla jako smažený sýr nebo svíčková. Například Porc aux choux je vepřové se zelím a knedlíkem.

Šéfkuchaři restaurace Šelepka Ivu Ševčíkovi chybí v nabídce víc francouzských jídel. „Mají jen pět tamních specialit,“ upozorňuje šéfkuchař. Naopak se mu líbí, že sedí v zahradě u hradeb, na okolních záhonech rostou bylinky, salát a zelenina. „Vidím pažitku, tymián, celer, petržel. Jestli si kuchař pěstuje zeleninu tady, je to perfektní,“ říká Ševčík.

Otestovat se rozhodne kachní paštiku a telecí i kuřecí maso s omáčkami. „Francie je vyhlášená paštikami a omáčkami. Omáčkáři – sauceéři, jsou po šéfkuchařích nejvážnější personou v kuchyni,“ informuje odborník.

Paštika z kachních jater splní Ševčíkovo očekávání. „Je výborná, jemná, prostě dokonalá,“ říká Ševčík. Za zlo na talíři označí kyselé okurky a cibulky.
„Nechápu přílohu. K paštikám se nejlépe hodí brusinky,“ dodává. Talíře s hlavním chodem vypadají lákavě. Telecí maso s omáčkou Madeira i kuřecí steak s hruškovou omáčkou jsou šťavnaté kousky masa přelité lehkou krémovou omáčkou.

„Madeira musí být tmavá, je připravená z tmavě červeného vína. Hruškovou zase nemůže kuchař nazvat jen podle nakrájených a okolo naskládaných hrušek,“ říká Ševčík o omáčkách béžové barvy. Chutnají však výborně. „Jsou perfektní, lahodné a jemné, ale není to přesně to, co jsem si představoval, že budu jíst,“ dodává odborník.

Od prvního pohledu do jídelního lístku má šéfkuchař také jasno v tom, jaký si objedná desert. Francouzský jablkový koláč. Doporučuje ochutnat také čokoládovou pěnu. Kuchaři z Francie ji prý umějí udělat jako nikdo na světě.

#nahled|http://g.denik.cz/50/fb/test_rest_info_leau_vive_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/fb/test_rest_info_leau_vive.jpg|Francouzská restaurace L Eau Vive v Brně.#

Koláč jako tečka

Deserty, které obsluha přináší s omluvou na rtech za čekání, označuje Ševčík za skvělé a poctivé. „Čokoládová pěna je čerstvě dělaná, není v ní žádná želatina, aby vydržela v ledničce. Kuchař k ní plátky pomeranče pečlivě okrájel. A jablkový koláč? To je francouzská sladká tečka na závěr,“ libuje si šéfkuchař.

Ve francouzské restauraci by podle Ševčíka měli hosté ocenit hned několik věcí: vkusně zařízený vnitřek restaurace, posezení uprostřed zahrady pod hradbami, kvalitní francouzské chutě a hlavně poctivé vaření. „Omáčky byly lehké a zcela určitě připravované bez dochucovadel, maso šťavnaté,“ hodnotí Ševčík. Kvůli tomu je ochoten obsluze odpustit určité amatérství. Testovací tým totiž dostal misku pobryndanou polévkou, stejně jako šálky polité kávou.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

26.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
O korunku pro královnu krásy přišly ve čtvrtek do brněnského nákupního centra Olympia bojovat dívky z celé republiky.
33

Dívky v Brně předvedly krásu i talent. Vybírat Miss lze teď i na sociální síti

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO
1

Vlak srazil mladíka mezi Židenicemi a Královým Polem. Trať už je průjezdná

Známé poslal fotky podřezaného zápěstí. Zraněného muže zachránili strážníci

Brno – Fotografie podřezaného zápěstí přišla v noci na středu na mobilní telefon mladé ženě od jejího pětadvacetiletého známého z Brna. S obavami o jeho život se svěřila přátelům, kteří ihned informovali policii.

Vánoční trhy: gurmánský lidé obcházeli, zaujala vánoční tramvaj, zjistil průzkum

Brno /INFOGRAFIKA/ - Spokojenost lidí s posledními brněnskými adventními trhy zjišťoval průzkum. Lidem se trhy líbily, nové na Dominikánském náměstí ale často obešli.

Dřív podnikavý člověk se vyhýbá společnosti, popsala znalkyně následky týrání

Brno - Lupiči měli oběť bít, polévat alkoholem a chtěli ji následně zapálit. I takovéto výpovědi zazněly ve čtvrtek na Krajském soudu v Brně, kde pokračovalo jednání s obviněnými Simonem Baierem, Michalem Cvanem a Jozefem Minárem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies