VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pod hradbami Petrova vládne francouzština

Brno – V L´Eau Vive obsluhují řádové sestry – Afroameričanky. Mluví česky s krásným francouzským přízvukem. A kuchař tam vaří poctivě.

26.6.2010 2
SDÍLEJ:

Francouzská restaurace L´Eau Vive v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Francouzskou restauraci misijní rodiny Donum Dei s názvem L´Eau Vive najdou hosté na hradbách pod brněnskou katedrálou svatého Petra a Pavla. Obsluhují tam řádové sestry černé pleti – Afroameričanky v dlouhých barevných šatech. Mluví česky s krásným francouzským přízvukem.

Francouzština vládne i jídelnímu lístku. Jsou do ní přeložena i typická česká jídla jako smažený sýr nebo svíčková. Například Porc aux choux je vepřové se zelím a knedlíkem.

Šéfkuchaři restaurace Šelepka Ivu Ševčíkovi chybí v nabídce víc francouzských jídel. „Mají jen pět tamních specialit,“ upozorňuje šéfkuchař. Naopak se mu líbí, že sedí v zahradě u hradeb, na okolních záhonech rostou bylinky, salát a zelenina. „Vidím pažitku, tymián, celer, petržel. Jestli si kuchař pěstuje zeleninu tady, je to perfektní,“ říká Ševčík.

Otestovat se rozhodne kachní paštiku a telecí i kuřecí maso s omáčkami. „Francie je vyhlášená paštikami a omáčkami. Omáčkáři – sauceéři, jsou po šéfkuchařích nejvážnější personou v kuchyni,“ informuje odborník.

Paštika z kachních jater splní Ševčíkovo očekávání. „Je výborná, jemná, prostě dokonalá,“ říká Ševčík. Za zlo na talíři označí kyselé okurky a cibulky.
„Nechápu přílohu. K paštikám se nejlépe hodí brusinky,“ dodává. Talíře s hlavním chodem vypadají lákavě. Telecí maso s omáčkou Madeira i kuřecí steak s hruškovou omáčkou jsou šťavnaté kousky masa přelité lehkou krémovou omáčkou.

„Madeira musí být tmavá, je připravená z tmavě červeného vína. Hruškovou zase nemůže kuchař nazvat jen podle nakrájených a okolo naskládaných hrušek,“ říká Ševčík o omáčkách béžové barvy. Chutnají však výborně. „Jsou perfektní, lahodné a jemné, ale není to přesně to, co jsem si představoval, že budu jíst,“ dodává odborník.

Od prvního pohledu do jídelního lístku má šéfkuchař také jasno v tom, jaký si objedná desert. Francouzský jablkový koláč. Doporučuje ochutnat také čokoládovou pěnu. Kuchaři z Francie ji prý umějí udělat jako nikdo na světě.

#nahled|http://g.denik.cz/50/fb/test_rest_info_leau_vive_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/fb/test_rest_info_leau_vive.jpg|Francouzská restaurace L Eau Vive v Brně.#

Koláč jako tečka

Deserty, které obsluha přináší s omluvou na rtech za čekání, označuje Ševčík za skvělé a poctivé. „Čokoládová pěna je čerstvě dělaná, není v ní žádná želatina, aby vydržela v ledničce. Kuchař k ní plátky pomeranče pečlivě okrájel. A jablkový koláč? To je francouzská sladká tečka na závěr,“ libuje si šéfkuchař.

Ve francouzské restauraci by podle Ševčíka měli hosté ocenit hned několik věcí: vkusně zařízený vnitřek restaurace, posezení uprostřed zahrady pod hradbami, kvalitní francouzské chutě a hlavně poctivé vaření. „Omáčky byly lehké a zcela určitě připravované bez dochucovadel, maso šťavnaté,“ hodnotí Ševčík. Kvůli tomu je ochoten obsluze odpustit určité amatérství. Testovací tým totiž dostal misku pobryndanou polévkou, stejně jako šálky polité kávou.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

26.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Kometa v zápase se Slovanem Bratislava.

Kometa nasadí v poslední přípravě i formaci mladíků z Memoriálu

Robert Gottwaldu Krajského soudu v Brně. Podle obžaloby nevrátil několikamilionovou půjčku.
4

Půjčka na Devět křížů? Miliony byly pro drnovický klub, odmítá Gottwald obžalobu

V Masné srazila dodávka chodce. Muž utrpěl těžká zranění

Brno – Vážnými poraněními hlavy, pánve a nohy chodce skončila středeční dopravní nehoda v brněnské Masné ulici. Krátce před čtvrtou hodinou odpoledne tam dodávka srazila muže.

AKTUALIZOVÁNO

Obžalovaná mi hrozila vytrháním vlasů, řekla žena, kterou nutili k prostituci

Brno – Chtěla si v Rakousku vydělat peníze úklidem, místo toho skončila na chodníku mezi prostitutkami. Před brněnským krajským soudem ve středu vypovídala žena, kterou obžalovaní Ján Dirda a Marta Hudcová údajně nutili k sexu za peníze. „Po cestě do Rakouska mi v autě říkala, že se budu mít dobře a že nesmím být blbá. Potom jsme zastavili a ukázala mi, kde mám stát na chodníku. Odmítla jsem a chtěla jet zpátky. Marta mi ale pohrozila, že pokud nevystoupím z auta, vytrhá mi vlasy ještě víc. Měla jsem je zrovna na krátko ostříhané,“ uvedla poškozená.

Reakcí na bodnutí přibývá. Hmyz útočí i na lékaře

Brno /ANKETA/ - Nejprve pobodali sršni mladého muže, poté zaútočili na dvě posádky záchranářů a kolemjdoucí. Scéna jako z hororu se odehrála v neděli večer v brněnské Bystrci. Výjezdů k lidem, u nichž se projeví alergická reakce na bodnutí včelou, vosou či sršněm, je podle odborníků v létě výrazně více.

Rezidentní parkování? Zavedení město znovu odsouvá. Až na rok 2019

Brno – Původně mělo fungovat už na jaře letošního roku, pak projekt město odsunulo až na podzim. Jenže podle zjištění Brněnského deníku Rovnost se plán na zavedení rezidentního parkování dál odkládá. Vedení brněnské radnice nepřímo přiznalo, že revoluční bod v brněnské dopravě nejspíš spustí až nové vedení radnice v roce 2019.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení