VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pod hradbami Petrova vládne francouzština

Brno – V L´Eau Vive obsluhují řádové sestry – Afroameričanky. Mluví česky s krásným francouzským přízvukem. A kuchař tam vaří poctivě.

26.6.2010 2
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie

Francouzská restaurace L´Eau Vive v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Francouzskou restauraci misijní rodiny Donum Dei s názvem L´Eau Vive najdou hosté na hradbách pod brněnskou katedrálou svatého Petra a Pavla. Obsluhují tam řádové sestry černé pleti – Afroameričanky v dlouhých barevných šatech. Mluví česky s krásným francouzským přízvukem.

Francouzština vládne i jídelnímu lístku. Jsou do ní přeložena i typická česká jídla jako smažený sýr nebo svíčková. Například Porc aux choux je vepřové se zelím a knedlíkem.

Šéfkuchaři restaurace Šelepka Ivu Ševčíkovi chybí v nabídce víc francouzských jídel. „Mají jen pět tamních specialit,“ upozorňuje šéfkuchař. Naopak se mu líbí, že sedí v zahradě u hradeb, na okolních záhonech rostou bylinky, salát a zelenina. „Vidím pažitku, tymián, celer, petržel. Jestli si kuchař pěstuje zeleninu tady, je to perfektní,“ říká Ševčík.

Otestovat se rozhodne kachní paštiku a telecí i kuřecí maso s omáčkami. „Francie je vyhlášená paštikami a omáčkami. Omáčkáři – sauceéři, jsou po šéfkuchařích nejvážnější personou v kuchyni,“ informuje odborník.

Paštika z kachních jater splní Ševčíkovo očekávání. „Je výborná, jemná, prostě dokonalá,“ říká Ševčík. Za zlo na talíři označí kyselé okurky a cibulky.
„Nechápu přílohu. K paštikám se nejlépe hodí brusinky,“ dodává. Talíře s hlavním chodem vypadají lákavě. Telecí maso s omáčkou Madeira i kuřecí steak s hruškovou omáčkou jsou šťavnaté kousky masa přelité lehkou krémovou omáčkou.

„Madeira musí být tmavá, je připravená z tmavě červeného vína. Hruškovou zase nemůže kuchař nazvat jen podle nakrájených a okolo naskládaných hrušek,“ říká Ševčík o omáčkách béžové barvy. Chutnají však výborně. „Jsou perfektní, lahodné a jemné, ale není to přesně to, co jsem si představoval, že budu jíst,“ dodává odborník.

Od prvního pohledu do jídelního lístku má šéfkuchař také jasno v tom, jaký si objedná desert. Francouzský jablkový koláč. Doporučuje ochutnat také čokoládovou pěnu. Kuchaři z Francie ji prý umějí udělat jako nikdo na světě.

#nahled|http://g.denik.cz/50/fb/test_rest_info_leau_vive_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/fb/test_rest_info_leau_vive.jpg|Francouzská restaurace L Eau Vive v Brně.#

Koláč jako tečka

Deserty, které obsluha přináší s omluvou na rtech za čekání, označuje Ševčík za skvělé a poctivé. „Čokoládová pěna je čerstvě dělaná, není v ní žádná želatina, aby vydržela v ledničce. Kuchař k ní plátky pomeranče pečlivě okrájel. A jablkový koláč? To je francouzská sladká tečka na závěr,“ libuje si šéfkuchař.

Ve francouzské restauraci by podle Ševčíka měli hosté ocenit hned několik věcí: vkusně zařízený vnitřek restaurace, posezení uprostřed zahrady pod hradbami, kvalitní francouzské chutě a hlavně poctivé vaření. „Omáčky byly lehké a zcela určitě připravované bez dochucovadel, maso šťavnaté,“ hodnotí Ševčík. Kvůli tomu je ochoten obsluze odpustit určité amatérství. Testovací tým totiž dostal misku pobryndanou polévkou, stejně jako šálky polité kávou.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

26.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Cesta pěšky? Na sídliště Panorama pojede autobus

Brno dům ulice Vranovská č.p. 22
6 10

Na chodbách jim vadí lidská moč a výkaly. Obyvatelé domu si stěžují

Kometa půjde do další bitvy, prověří ji "Bedýnka"

Brno – Nevybírali jsme si, mohli jsme tak akorát sedět doma u televize a dívat se, kdo na nás spadne, shrnuje asistent kouče hokejové Komety Martin Pešout očekávání soupeře pro semifinále play-off. Ve středu po jedenáctidenním čekání zahájí Brňané boj o finále, nastoupí na ledě Hradce Králové.

AKTUALIZOVÁNO

Zavadil zůstal na tribuně a Zbrojovka bez něj zklamala, v poháru končí

Opava /FOTOGALERIE/ – Měli dokázat, že se zvedají, jenže ani tohle se jim nepovedlo. Fotbalisté Zbrojovky po nevýrazných výkonech v nejvyšší soutěži nepřesvědčili ani v domácím poháru. Ve čtvrtfinále se utkali jako jediní s druholigovým protivníkem, jenže v Opavě prohráli 1:2 a v Mol Cupu končí. „Opava podala velice dobrý výkon. Její postup je zasloužený," uznal brněnský trenér Svatopluk Habanec.

Odpadky vedle onkologie? Absurdní, tvrdí ředitel ústavu

Brno - Na nový parkovací dům čekají lékaři, návštěvníci a pacienti Masarykova onkologického ústavu zoufale. Kromě něj ale u zařízení může vyrůst také sběrné středisko odpadu. Radní Brna se v úterý rozhodli nechat tuto možnost prověřit úředníky.

Muž, co bojoval proti šmejdům: Někdo mi zapálil auto, tak jsem raději skončil

Brno /ROZHOVOR/ - Výhrůžné zprávy, rozbité okno nebo zapálené auto. Podobná překvapení zpestřují od Nového roku život Brňana Víta Kalvody. Muže, který se až do letoška věnoval boji proti takzvaným finančním šmejdům, kteří své klienty díky poplatkům připravují o peníze. O problematice natočil i dokument. „Čekal jsem, že to bude studentský šuplíkový film," říká Kalvoda. Netušil, že dokument bude oblíbený a vzbudí pozornost kritizovaných firem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies