VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pod hradbami Petrova vládne francouzština

Brno – V L´Eau Vive obsluhují řádové sestry – Afroameričanky. Mluví česky s krásným francouzským přízvukem. A kuchař tam vaří poctivě.

26.6.2010 2
SDÍLEJ:

Francouzská restaurace L´Eau Vive v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Francouzskou restauraci misijní rodiny Donum Dei s názvem L´Eau Vive najdou hosté na hradbách pod brněnskou katedrálou svatého Petra a Pavla. Obsluhují tam řádové sestry černé pleti – Afroameričanky v dlouhých barevných šatech. Mluví česky s krásným francouzským přízvukem.

Francouzština vládne i jídelnímu lístku. Jsou do ní přeložena i typická česká jídla jako smažený sýr nebo svíčková. Například Porc aux choux je vepřové se zelím a knedlíkem.

Šéfkuchaři restaurace Šelepka Ivu Ševčíkovi chybí v nabídce víc francouzských jídel. „Mají jen pět tamních specialit,“ upozorňuje šéfkuchař. Naopak se mu líbí, že sedí v zahradě u hradeb, na okolních záhonech rostou bylinky, salát a zelenina. „Vidím pažitku, tymián, celer, petržel. Jestli si kuchař pěstuje zeleninu tady, je to perfektní,“ říká Ševčík.

Otestovat se rozhodne kachní paštiku a telecí i kuřecí maso s omáčkami. „Francie je vyhlášená paštikami a omáčkami. Omáčkáři – sauceéři, jsou po šéfkuchařích nejvážnější personou v kuchyni,“ informuje odborník.

Paštika z kachních jater splní Ševčíkovo očekávání. „Je výborná, jemná, prostě dokonalá,“ říká Ševčík. Za zlo na talíři označí kyselé okurky a cibulky.
„Nechápu přílohu. K paštikám se nejlépe hodí brusinky,“ dodává. Talíře s hlavním chodem vypadají lákavě. Telecí maso s omáčkou Madeira i kuřecí steak s hruškovou omáčkou jsou šťavnaté kousky masa přelité lehkou krémovou omáčkou.

„Madeira musí být tmavá, je připravená z tmavě červeného vína. Hruškovou zase nemůže kuchař nazvat jen podle nakrájených a okolo naskládaných hrušek,“ říká Ševčík o omáčkách béžové barvy. Chutnají však výborně. „Jsou perfektní, lahodné a jemné, ale není to přesně to, co jsem si představoval, že budu jíst,“ dodává odborník.

Od prvního pohledu do jídelního lístku má šéfkuchař také jasno v tom, jaký si objedná desert. Francouzský jablkový koláč. Doporučuje ochutnat také čokoládovou pěnu. Kuchaři z Francie ji prý umějí udělat jako nikdo na světě.

#nahled|http://g.denik.cz/50/fb/test_rest_info_leau_vive_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/fb/test_rest_info_leau_vive.jpg|Francouzská restaurace L Eau Vive v Brně.#

Koláč jako tečka

Deserty, které obsluha přináší s omluvou na rtech za čekání, označuje Ševčík za skvělé a poctivé. „Čokoládová pěna je čerstvě dělaná, není v ní žádná želatina, aby vydržela v ledničce. Kuchař k ní plátky pomeranče pečlivě okrájel. A jablkový koláč? To je francouzská sladká tečka na závěr,“ libuje si šéfkuchař.

Ve francouzské restauraci by podle Ševčíka měli hosté ocenit hned několik věcí: vkusně zařízený vnitřek restaurace, posezení uprostřed zahrady pod hradbami, kvalitní francouzské chutě a hlavně poctivé vaření. „Omáčky byly lehké a zcela určitě připravované bez dochucovadel, maso šťavnaté,“ hodnotí Ševčík. Kvůli tomu je ochoten obsluze odpustit určité amatérství. Testovací tým totiž dostal misku pobryndanou polévkou, stejně jako šálky polité kávou.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

26.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Glyfosát? Povolujeme jej, sdělila Unie. Zemědělce to potěšilo

Andrea Ungerová.

Pomohla mi odhodlanost, věří úspěšná žena

Parníky obsadily přehradu. Provázely je fanfáry, tleskot i troubení

Brno /FOTOGALERIE/ – Po Brněnské přehradě se rozléhá troubení parníků a stovky přihlížejících vykřikují nadšením. Dopravní podnik zahajuje jedenasedmdesátou plavební sezónu a vypouští svých šest lodí zpátky na přehradu. „Loni jsme přeplavili 240 tisíc cestujících, letos je náš cíl ještě o deset tisíc víc, i proto plavební sezónu prodloužíme až do konce října," slibuje přihlížejícím generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Hnojte popelem

Topíte dřevem? Nebo máte doma krb jen tak pro příjemný pocit? Kam dáváte popel? Pokud ho vyhazujete, připravujete se o jedno z nejlepších hnojiv světa.

Oslavy prvního máje? Místo rvaček proti pochodu zatančí

Brno – Místo rvačkami a křikem se letos brněnští antifašisté rozhodli oslavit první máj divadlem, hudbou a nebo tancem. Každoroční protestní akci, při které většinou došlo i na potyčky, iniciativa Brno blokuje nazvala Kdo si hraje, nehajluje. „Důležitější než zablokovat pochod neonacistů, je každodenní boj proti plíživé fašizaci společnosti. Proto jsme se rozhodli dát možnost kreativnímu vyjádření těch, kteří s extremismem bojují," vysvětlil mluvčí iniciativy Václav Pecl.

Začnou stavět dvoupatrovou halu u základní školy v žabovřeské Sirotkově ulici

Brno - Dvě tělocvičny a v patře nad nimi učebny vzniknou na místě současné tělocvičny u základní školy v žabovřeské Sirotkově ulici. „Práce na hale začnou v nejbližší době a dokončíme je v březnu příštího roku," uvedl v pondělí tamní místostarosta Filip Leder.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies