VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pohádkové Sandonorico ohromí jen kulisami

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Kalimero, Orangutan, Lamželezo, Rumcajsova bouchačka. Názvy jídel jsou originální, výsledný dojem je však jiný. Jídelníček je přeplácaný.

27.2.2010 5
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Brněnská restaurace Sandonorico.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Ohromit hosty. Takový je záměr restaurace Sandonorico, schované v nízké betonové zástavbě na Juliánovském náměstí v Brně. Kulisy restaurace, dotažené do posledního detailu, může závidět leckteré divadlo. Host si v podniku připadá jako ve strašidelném hradu. Od stropu visí čarodějnice a netopýři, ze zdi vystupuje upír, v teráriu se protahuje ještěr.

Bez důkladného zkoumání jídelního lístku se však host nedozví, co mu vlastně kuchař nabízí. Oči přelétají názvy pokrmů od Kalimera, Orangutana a Saturnina přes Lamželeza a Samuraje k Rumcajsově bouchačce nebo Žebráku. „Snaží se ohromit počtem jídel a názvy, výsledek je ovšem opačný. Jídelníček je přeplácaný,“ myslí si majitel a kuchař restaurace Bruna Antiqua Pavel Pietropaolo.

Autor jídelníčku je podle něj zřejmě velký příznivec pohádek. „Skláním se před tím, kdo to vymyslel, ale přehledné to není. Také složení jídel je překombinované. Působí to dojmem, že lístek dělají systémem: A co tam ještě nemáme – tak to tam flákneme – a nazveme to třeba Dračí tlapa,“ říká Pietropaolo. Po dvaceti minutách rezignuje a vybírá z lístku jídlo s názvem Full Rib Eye.

Přípravu jídla zvládne kuchař rychle. Na dubovém prkénku po chvilce leží „tak akorát“ propečený hovězí steak z roštěnce s opečenou slaninou a kukuřicí, mexickými fazolemi a bramborovými koulemi, plněnými špenátem a uzeným masem. „Špatné to není, slaninu bych jen nakrájel na tenčí plátky, aby byla křupavější. Fazole ani kukuřice nic nezkazily, jen ty bramborové koule nejsou koule, ale šišky z polotovaru,“ hodnotí vysoký steak Pietropaolo.

Jako druhý pokrm testuje odborník Pandořinu skříňku. Z hrůzostrašného spojení banánu, cibule, šunky, mandlí a sýru se vyklube šťavnatý kousek kuřecího. Ovšem mandle i banán jsou chuťově nevýrazné. „To je to plácání přísad jedné přes druhou. Banán ani mandle tomuto jídlu nic chuťově nedají, pouze zvednou cenu,“ upozorňuje Pietropaolo, který dává přednost jednoduché zážitkové gastronomii. Za zmínku stojí obrovské porce příloh. Sandonorico vesměs nabízí dvěstagramové, přitom tak velkou porci většina hostů nesní.

Vysvědčení brněnské restaurace Sandonorico.

Páté přes deváté

Za zajímavou kulinářskou kreaci označí Pietropaolo dezert Valentýnek. Mají to být gratinované lesní plody v krému mascarpone. Namísto sýrovo-smetanové italské pochoutky připomíná však spíše špatně uvařený český vanilkový puding. „Nepochopil jsem, co kuchař zkoušel vytvořit. Do poháru vysypal mražené ovoce, prohnal to mikrovlnkou, něco nerozpoznatelného na to nalil a gratinoval v troubě,“ popisuje dezert zamilovaných Pietropaolo.

Také kvůli tomuto kuchařskému výtvoru si Sandonorico srdce hodnotícího šéfkuchaře nezískalo. „Dávám přednost jiným typům restaurací. K pohádkovému Sandonoriku asi i takový jídelníček patří. Až na dezert to nebylo špatné, ale jídlo ze zdejší kuchyně mě neoslovilo,“ dodává Pietropaolo.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

27.2.2010 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:
Benzin s příměsí nafty našli v pátek inspektoři České obchodní inspekce u vzorku z čerpací stanice v brněnské Kšírově ulici.
2 8

V Brně našli pančovaný benzin. Inspekce nechala zapečetit pistole

Ilustrační foto.
1

Od neděle platí letní čas, vlaky naberou zpoždění

OBRAZEM: V zoo vítali jaro. Děti svrhly Moranu a nazdobily Líto

Brno – Byla zima mezi náma a včil už je za horama. Hu, hu, hu, jaro už je tu. Děti, které v sobotu navštívily brněnskou zoologickou zahradu, společně vítaly jaro. Nejdříve se naučily říkanku a potom shodily připomínku zimy Moranu.

V Židenicích otevřeli nový psí výběh. Je největší v celém Brně

Brno /FOTOGALERIE/ – Majitelé psů v brněnských Židenicích mají jedno unikum. Největší psí výběh ve městě. Tamní radnice ho vybudovala na 5500 metrech čtverečních v meruňkovém sadu mezi Bělohorskou a Jedovnickou ulicí na svahu Bílé hory. „Psí výběh vznikl proto, aby dal možnost venčit psy i majitelům velkých plemen. Při hledání vhodného pozemku jsme narazili na tento a zjistili jsme, že zde kdysi býval meruňkový sad. To nás vedlo k myšlence obě funkce propojit a tak vlastně vznikl výběh v meruňkovém sadu," vysvětlil židenický místostarosta Petr Kunc.

Vrtulník kroužil kolem zříceniny hradu Obřany. Hledal zraněného člověka

Bílovice nad Svitavou – Zvuk rotorů se v sobotu před polednem rozléhal nedaleko Bílovic nad Svitavou u Brna. Ze zříceniny nedalekého hradu Obřany tam totiž spadla mladá žena. „Byla v nedostupném terénu a nemohli jsme ji najít, proto musel přiletět vrtulník s leteckými záchranáři," okomentoval mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Požár rumunského kamionu uzavřel v noci dálnici

Domašov – Hořící kamion míjeli po své cestě kolem 170,5 kilometru dálnice D1 ve směru na Brno řidiči od páteční jedenácté hodiny večerní. Policie kvůli požáru nakonec dálnici uzavřela a auta musela jezdit odklonem přes Domašov.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies