VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pohádkové Sandonorico ohromí jen kulisami

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Kalimero, Orangutan, Lamželezo, Rumcajsova bouchačka. Názvy jídel jsou originální, výsledný dojem je však jiný. Jídelníček je přeplácaný.

27.2.2010 5
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Sandonorico.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Ohromit hosty. Takový je záměr restaurace Sandonorico, schované v nízké betonové zástavbě na Juliánovském náměstí v Brně. Kulisy restaurace, dotažené do posledního detailu, může závidět leckteré divadlo. Host si v podniku připadá jako ve strašidelném hradu. Od stropu visí čarodějnice a netopýři, ze zdi vystupuje upír, v teráriu se protahuje ještěr.

Bez důkladného zkoumání jídelního lístku se však host nedozví, co mu vlastně kuchař nabízí. Oči přelétají názvy pokrmů od Kalimera, Orangutana a Saturnina přes Lamželeza a Samuraje k Rumcajsově bouchačce nebo Žebráku. „Snaží se ohromit počtem jídel a názvy, výsledek je ovšem opačný. Jídelníček je přeplácaný,“ myslí si majitel a kuchař restaurace Bruna Antiqua Pavel Pietropaolo.

Autor jídelníčku je podle něj zřejmě velký příznivec pohádek. „Skláním se před tím, kdo to vymyslel, ale přehledné to není. Také složení jídel je překombinované. Působí to dojmem, že lístek dělají systémem: A co tam ještě nemáme – tak to tam flákneme – a nazveme to třeba Dračí tlapa,“ říká Pietropaolo. Po dvaceti minutách rezignuje a vybírá z lístku jídlo s názvem Full Rib Eye.

Přípravu jídla zvládne kuchař rychle. Na dubovém prkénku po chvilce leží „tak akorát“ propečený hovězí steak z roštěnce s opečenou slaninou a kukuřicí, mexickými fazolemi a bramborovými koulemi, plněnými špenátem a uzeným masem. „Špatné to není, slaninu bych jen nakrájel na tenčí plátky, aby byla křupavější. Fazole ani kukuřice nic nezkazily, jen ty bramborové koule nejsou koule, ale šišky z polotovaru,“ hodnotí vysoký steak Pietropaolo.

Jako druhý pokrm testuje odborník Pandořinu skříňku. Z hrůzostrašného spojení banánu, cibule, šunky, mandlí a sýru se vyklube šťavnatý kousek kuřecího. Ovšem mandle i banán jsou chuťově nevýrazné. „To je to plácání přísad jedné přes druhou. Banán ani mandle tomuto jídlu nic chuťově nedají, pouze zvednou cenu,“ upozorňuje Pietropaolo, který dává přednost jednoduché zážitkové gastronomii. Za zmínku stojí obrovské porce příloh. Sandonorico vesměs nabízí dvěstagramové, přitom tak velkou porci většina hostů nesní.

Vysvědčení brněnské restaurace Sandonorico.

Páté přes deváté

Za zajímavou kulinářskou kreaci označí Pietropaolo dezert Valentýnek. Mají to být gratinované lesní plody v krému mascarpone. Namísto sýrovo-smetanové italské pochoutky připomíná však spíše špatně uvařený český vanilkový puding. „Nepochopil jsem, co kuchař zkoušel vytvořit. Do poháru vysypal mražené ovoce, prohnal to mikrovlnkou, něco nerozpoznatelného na to nalil a gratinoval v troubě,“ popisuje dezert zamilovaných Pietropaolo.

Také kvůli tomuto kuchařskému výtvoru si Sandonorico srdce hodnotícího šéfkuchaře nezískalo. „Dávám přednost jiným typům restaurací. K pohádkovému Sandonoriku asi i takový jídelníček patří. Až na dezert to nebylo špatné, ale jídlo ze zdejší kuchyně mě neoslovilo,“ dodává Pietropaolo.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

27.2.2010 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:
Nizozemský záložník Alvin Fortes (vpravo) uspěl na zkoušce a podepsal smlouvu na dva roky.

Zbrojovka vstoupí do sezony s pěti zahraničními fotbalisty. Čeká je doučování

Ilustrační fotografie.

VIDEO: Mladík napadl dva vrstevníky čekající na rozjezd. Kvůli pohledu

DOTYK.CZ

České pivo určené ženám pobouřilo Britky. Je to sexismus, zlobí se

Česká společnost Aurosa Martiny Šmírové uvedla na trh stejnojmenné pivo, určené ženám. Když ho zkusila prodávat v Londýně, narazila. Britských žen se dotklo, že jim někdo předepisuje, jaké pivo mají pít.

Mizí zahrady i sady. Kvůli dovozu ovoce a nezájmu lidí o dražší tuzemské

Brno /INFOGRAFIKA/ – Ovoce z jižní Moravy začíná být na pultech obchodů stále vzácnější. Sady totiž z kraje dlouhodobě mizí a s nimi i zahrady. 

Rozmazané fotografie? Možná minulost. Díky metodě brněnských vědců

Brno - Policisté hledají podezřelého. Získají fotografii poznávací značky z kamer, je ovšem rozmazaná. Není to pro ně ale problém. Pomocí metody s umělými neuronovými sítěmi, které matematicky zpracovávají vložená data k žádanému výsledku, mají fotografii brzo doostřenou a značku přečtou. Podobný scénář se může stát realitou díky metodě doostřování fotek, kterou vymyslel Michal Hradiš z Fakulty informačních technologií brněnského Vysokého učení technického.

Spor o autobazar v centru Brna: vystavené vozy předčasně zmizí z náměstí

Brno – Výstava zánovních aut se v pondělí přesunula z Moravského náměstí na náměstí Svobody, ve středu zmizí z centra Brna úplně. Vypadá to, jako by vedení radnice Brna-středu zařadilo zpátečku. Oficiálně však představitelům městské části vadí, že podle nich je výstava prodejní, což údajně povoleno nebylo. S tímto závěrem ale nesouhlasí organizátoři. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení