Jejich sídlo by jim leckterý jiný sbor mohl závidět. Poctivě udržovaná zbrojnice vyrostla doslova na zelené louce před necelými šestnácti lety. „Kromě toho, že v ní máme techniku i výstroj, konají se tady schůze či různé oslavy. Slouží také pro výcvik, krojovaná chasa zde zkouší besedu a volí si své stárky. Zbrojnice je vytížená hodně," přibližuje starosta.

A že je také co obdivovat. V zasedacím sále září na zdi slávy zlaté či stříbrné poháry a další ocenění. Na zaplňování volných míst na poličkách se výraznou měrou podílí družstvo žen. Jde o tým, který v Hovoranech funguje od roku 2008. Tamní hasičky například v roce 2013 vybojovaly druhé místo v soutěži Grand Prix Hodonín. „Důležitá je týmová spolupráce všech sedmi holek. Jak něco neklapne, už se to nedožene," upozorňuje členka družstva Petra Kučerová.

Hasiči kromě soutěží a výjezdů mají na svých bedrech také pořádání folklorně zaměřených akcí. Ať už je to krojový ples, nebo tradiční hody. „Krojovou mládež máme v bezprostředním kontaktu, letošní stárci jsou oba dva členové soutěžního družstva. Lze říct, že zhruba polovinu krojovaných tvoří dobrovolní hasiči," uvádí Zahrádka.

naše chloubaSbor dobrovolných hasičů v Hovoranech je pyšný na svou úspěšnou práci s dětmi. Nyní pod něj spadá třiatřicet mladých hasičů, kteří jsou rozdělení do starších a mladších kolektivů. „Když se před dvěma lety konal nábor, přihlásilo se devět zájemců. Postupně přibývali další. Nyní k nám jezdí družstvo i se svým velitelem ze sousední Čejče," říká Pavel Šurýn, který má mladé hasiče na starosti.

Zásahová jednotka čítá dvaadvacet členů a patří do třetí skupiny požární ochrany, operuje proto kromě domácí půdy v katastrech dalších nedalekých obcí. „Ročně máme asi patnáct až dvacet výjezdů," sděluje zástupce velitele Jan Ivičič mladší.

Zároveň připomíná podle něj asi největší zásah hovoranského sboru. „Třicátého prosince v roce 2012 hořel v Čejči starý mlýn. Byl celý ze dřeva, bohužel se nám jej nepodařilo uhasit. Měli jsme strach, vedla tam elektřina, také mohl na někoho spadnout třeba trám," vypovídá Ivičič.

Práci s dětmi v Hovoranech má na starosti Pavel Šurýn. „Nyní máme třiatřicet mladých hasičů rozdělených do kolektivu starších a mladších. S výcvikem pomáháme i okolním obcím," dodává Šurýn.

ve vysíláníSoutěž Dobráci roku trvá do června 2016. Reprízu medailonku vysílá Český rozhlas Brno v neděli. Vždy v pátek vysílá Český rozhlas Brno reportáž, soboty patří medailonkům vylosovaných sborů v Rovnosti. Příští díl: Lešná ve Zlínském kraji.