Kousek od Kyjova na Hodonínsku na úpatí Chřibů lze zažít koupání jako vymyšlené královnou Koloběžkou ani koupaliště, ani rybník. Něco mezi tím. Jde o koupací biotop. Funguje teprve od léta 2010, kdy vznikl přestavbou zchátralého koupaliště. Je mu věnovaný další díl seriálu Deníku Rovnost Přírodní koupaliště.

„Začali jsme už třetí sezonu a lidé se stejně pořád vyptávají, jak to vlastně funguje. Jestli jde o koupaliště, nebo o rybník. Říkám jim, že je to vlastně malý rybník přísně pravidelného tvaru," poznamenává s úsměvem správce areálu Jiří Keil. Přesněji řečeno jde o obdélník o rozměrech pětadvacet krát dvacet metrů.

Když Kyjov biotop v červnu 2010 otvíral, deklaroval, že půjde o klidné koupání pro rodiny s dětmi. To se potvrdilo. „Je to oáza klidu. Moje vnoučata tam moc ráda chodí. Když se bavíme se sousedy, říkají totéž," uvádí jeden ze starousedlíků Pavel Celý. Pamatuje rok 1968, když začala stavba koupaliště, které nakonec otevřelo až po listopadovém pádu socialismu.

„Jde vlastně o unikát. Kdo kde viděl koupaliště nebo rybník na kopci? V Bohuslavicích je koupání i s výhledem na Chřiby. Navíc leží hned v sousedství chráněného území Bohuslavické stráně," připomíná zvláštnost Celý. Keil ho doplňuje, že postupem času začali vyhledávat biotop i ti lidé, kteří nechtějí ve vodě řádit, ale v klidu plavat.

Přestože to na první pohled nevypadá, povrch se totiž pod malou vodní plochou svažuje pomalu jako v rybníce. Na hlubší straně je voda hluboká téměř tři metry. Koupací biotop je vlastně ekologickou stavbou. Jeho základem je vyvážený přírodní systém, který využívá biologické funkce rostlin k přirozenému čištění vody bez přidání chemických přípravků.

Kromě hlavního bazénu a brouzdaliště je v bohuslavickém biotopu také laguna ve tvaru potoka dlouhá osmdesát metrů. Právě v ní čistí vodu rostliny. Spojuje v sobě funkci okrasných jezírek s možností koupání.

Areál nabízí také kompletní zázemí se sprchami, bufetem, dětským hřištěm, stolním tenisem či ruskými kuželkami. Ve vesnici pak lze navštívit také třeba opravený historický mlýn s galerií.

Letos poprvé mohou návštěvníci mnohem pohodlněji zaparkovat. Několik míst pro auta je hned u brány, další parkoviště vzniklo nedávno u kostela, od kterého je to k biotopu jen několik desítek metrů.

Areál je v místě, kde žádný rybník nebýval. Jak připomněl pamětník Celý, děti z Bohuslavic se koupávaly v potoce. Na místě biotopu těžili lidé pískovec, bývalo tam i fotbalové hřiště. Koupaliště otevřené po sametové revoluci v roce 1989 dlouho nesloužilo. Bylo totiž hodně zastaralé.

Oprava by stála zbytečně moc peněz. Ukázalo se, že nejvhodnější je bude přestavět na biotop. „Bylo to dobré řešení. Do areálu chodí hodně lidí, je ekologický a provoz je levný," poznamenal kyjovský starosta František Lukl.