VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řecká Taverna přesouvá hosty do středomoří

Brno /TEST BRNĚNSKÝCH RESTAURACÍ/ - Samé jedničky udělil šéfkuchař při hodnocení Greek Restaurantu Taverna na pomyslném vysvědčení. Nejvíc byl spokojený s jídlem.

15.9.2012 12
SDÍLEJ:
Fotogalerie
13 fotografií

Samé jedničky udělil šéfkuchař při hodnocení Greek Restaurantu Taverna na pomyslném vysvědčení. Nejvíc byl spokojený s jídlem.Foto: DENÍK/Attila Racek

V zastrčené restauraci s výhledem na parkoviště by málokdo před vstupem dovnitř čekal středomořskou atmosféru řecké taverny. Po usazení u stolu už se ale host nesplete. Barevné malby na stěnách, modré dveře i záclony. Jídelníček, v němž nechybí typické mleté maso, saláty ani medovo ořechové dezerty. To vše dává jasně najevo, že se člověk ocitl v řecké restauraci.

Greek Restaurant Taverna hodnotil v dalším dílu seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací šéfkuchař Noem Arch Jan Rimpler. „Prostředí i jídelní lístek, kde nic nechybí ani nepřebývá, mě příjemně překvapil. Dojem jen trochu kazí puštěné rádio," poznamenává šéfkuchař.

Podnik je dost velký a před druhou hodinou odpoledne téměř prázdný. „Vaří tu i obědové menu. Zajímalo by mě, jestli je tu v té době plno," zamýšlí se Rimpler a pročítá jídelní lístek.

Samé jedničky udělil šéfkuchař při hodnocení Greek Restaurantu Taverna na pomyslném vysvědčení. Nejvíc byl spokojený s jídlem.

Díky drobným gramatickým chybám je vidět, že jej sestavoval cizinec. „Větším prohřeškem ale je, že v jednom z lístků jsou ručně přepsané ceny salátů na vyšší, ve druhém úpravy chybějí. To mi trochu připomíná metody restauratérů před sametovou revolucí," upozorňuje Rimpler. Později při placení se na účtu objevuje ze dvou částek ta vyšší. Na webových stránkách však uvádí restaurace stále staré ceny.

Šéfkuchař si vybírá první chod. Polévku s tajemným názvem Avgolemono. Tedy kuřecí vývar s rýží, vejcem a citronem. Jako předkrm zvolí vinné listy plněné rýží. Jídlo je na stole za pár minut. Ochotná servírka k němu nabízí i pita chléb, který také hned přinese. Je čerstvý, opečený, ochucený olejem, solí a bylinkami.

Podle menu má být v předkrmu z vinných listů maso. Kuchař je ale nepřidal. Naopak naservíroval ochucený řecký jogurt, který pokrm příjemně zjemnil. „Polévka je vynikající. Nemám jí co vytknout," rozplývá se Rimpler.

Zvolený hlavní chod je také tradičně řecký. Musaka, tedy zapečené mleté maso, lilek a brambory chutná podobně jako italské lasagne. Šéfkuchař chce ochutnat také mleté maso plněné feta sýrem a k němu typický řecký salát choriatiki také s fetou a olivami.

Servírka neví, jaké maso před umletím kuchař použil. Domnívá se, že jde o směs více druhů. Prý možná se skopovým. „Přesto nemohu nic vytknout. Sýr je pravý, řecký. Žádná česká náhražka. A maso chutná výborně. Najednou je mi úplně jedno, že nevím, z jakého je zvířete. Porce jsou navíc velké. Jen olivy v salátu by mohly být bez pecek," hodnotí Rimpler.

Obsluha poradí

Dobře naladěni po chutném obědě saháme po jídelním lístku znovu a vybíráme dezert. Z klasiky je v nabídce baklava, kadaifi a halva. Vše to jsou variace z medu a ořechů. Když si nevíme rady s cizími názvy, obsluha poradí. Kvůli naší nerozhodnosti nakonec přinese talíř s baklavou i kadaifi, abychom mohli ochutnat oba.

Kousky velmi sladkého těsta chutnají podobně. Jsou dost malé, ale i taková porce stačí. „Baklavu znám už z minula a je přesně taková, jakou jsem jedl v Řecku," vzpomíná Rimpler na cestu do zahraničí.

Když chce shrnout své dojmy, na drobné chyby obsluhy hned zapomíná. „Mohl bych například vytknout, že nápoje nepřinesla na podnose, ale chuť výborného jídla mi to zakazuje. Myslím, že jsem našel restauraci, kam rád vezmu i rodinu," usmívá se šéfkuchař.

Autor: Zuzana Valíková

15.9.2012 VSTUP DO DISKUSE 12
SDÍLEJ:
Benzin s příměsí nafty našli v pátek inspektoři České obchodní inspekce u vzorku z čerpací stanice v brněnské Kšírově ulici.
2 8

V Brně našli pančovaný benzin. Inspekce nechala zapečetit pistole

Ilustrační foto.
1

Od neděle platí letní čas, vlaky naberou zpoždění

OBRAZEM: V zoo vítali jaro. Děti svrhly Moranu a nazdobily Líto

Brno – Byla zima mezi náma a včil už je za horama. Hu, hu, hu, jaro už je tu. Děti, které v sobotu navštívily brněnskou zoologickou zahradu, společně vítaly jaro. Nejdříve se naučily říkanku a potom shodily připomínku zimy Moranu.

V Židenicích otevřeli nový psí výběh. Je největší v celém Brně

Brno /FOTOGALERIE/ – Majitelé psů v brněnských Židenicích mají jedno unikum. Největší psí výběh ve městě. Tamní radnice ho vybudovala na 5500 metrech čtverečních v meruňkovém sadu mezi Bělohorskou a Jedovnickou ulicí na svahu Bílé hory. „Psí výběh vznikl proto, aby dal možnost venčit psy i majitelům velkých plemen. Při hledání vhodného pozemku jsme narazili na tento a zjistili jsme, že zde kdysi býval meruňkový sad. To nás vedlo k myšlence obě funkce propojit a tak vlastně vznikl výběh v meruňkovém sadu," vysvětlil židenický místostarosta Petr Kunc.

Vrtulník kroužil kolem zříceniny hradu Obřany. Hledal zraněného člověka

Bílovice nad Svitavou – Zvuk rotorů se v sobotu před polednem rozléhal nedaleko Bílovic nad Svitavou u Brna. Ze zříceniny nedalekého hradu Obřany tam totiž spadla mladá žena. „Byla v nedostupném terénu a nemohli jsme ji najít, proto musel přiletět vrtulník s leteckými záchranáři," okomentoval mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Požár rumunského kamionu uzavřel v noci dálnici

Domašov – Hořící kamion míjeli po své cestě kolem 170,5 kilometru dálnice D1 ve směru na Brno řidiči od páteční jedenácté hodiny večerní. Policie kvůli požáru nakonec dálnici uzavřela a auta musela jezdit odklonem přes Domašov.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies