VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řecký Pontos: milá připomínka letní dovolené

Brno /FOTOGALERIE/ - V restauraci u brněnského velodromu najde host jak atmosféru taverny pod Olympem, tak i skutečnou kvalitu řecké kuchyně.

26.9.2009
SDÍLEJ:

Řecká restaurace Pontos.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Řecký bůh Pontos ovládá podle mytologie Středozemní, Rudé a Černé moře. Restaurace Pontos ovládá chuťové buňky hostů. Pontos je bohem mořských hlubin, na fasádě atria brněnské restaurace u Velodromu v Pisárkách láká hosty do útrob podniku a hlídá kvalitu připravovaných jídel.

Jedna z prvních řeckých restaurací v Brně vaří tradiční řecká jídla již osm let. A výborně. Jedinou vadou na kráse Pontosu je ruch čtyřproudové silnice před její zahrádkou namísto hučícího příboje Egejského moře.

Jídelní lístek je plný zeleniny, sýrů a různých druhů mas, dochucených tradičním řeckým kořením. Hostům při výběru z jídelníčku i při jídle brnká do ucha typický řecký nástroj buzuki, uklidňuje všudypřítomná modrá a bílá barva a atmosféru taverny pod Olympem dotváří originální řecké papírové ubrusy s motivy delfínů, kormidla a kotvy.

Oliva na dortu

V předkrmech lze vybírat hlavně mezi sýry, zeleninou a mořskými plody. Šéfkuchař restaurace Brabander Ivo Ševčík již po prvních soustech pečené papriky nešetří chválou. „Řekové jsou mistři na přípravu zeleniny. Obyčejná paprika marinovaná v česneku a oreganu chutná v jejich podání famózně,“ tvrdí šéfkuchař a zároveň upozorňuje na domácí chléb a skutečně kvalitní olivový olej, kterým je paprika pokapaná. Oregano dochucuje také ovčí sýr pečený v alobalu s paprikami a rajčaty.

Jako u českých cukrářů nechybí na dortu třešnička, v řecké kuchyni hraje podobnou úlohu masitá černá řecká oliva. Zdobí každé jídlo a salát. Mimochodem, co se salátů týče, ani v Pontosu host nemůže minout tradiční tzaziki z okurek a hutného, smetanového řeckého jogurtu.

Šéfkuchař Ševčík se rozhodne zhodnotit pečené kůzle s bramborem a suvlaki arni neboli jehněčí špíz. Z kůzlete může v porci ochutnat z každé části zvířete kousek. „Mám na talíři nožku, plec, kýtu, bok i malou výseč hřbetu. Tak je to správné,“ říká odborník. Pochutnává si i na opékaných bramborách.
Jehněčí na čtyřech špízech je křehké a šťavnaté, typickou chuť masa ještě zvýrazní oregano. „Koření je na masu jen na provonění, ale úplně to stačí,“ upozorňuje Ševčík na pravidlo, že méně často znamená v gastronomii více. Řecká kuchyně není v otázce ozdoby talíře příliš nápaditá, jakoukoliv českou oblohu se zelím ovšem chuťově předčí prosté pokapání plátků rajčete vinným octem a posypání hrubou mořskou solí.

Řecká restaurace Pontos.

Káva z džezvy

Mezi dezerty v řecké restauraci a ani v brněnském Pontosu nechybí baklava a řecký jogurt s medem a oříšky. Na baklavě, připravené z medu a křehkého těsta, zaujme Ševčíka čirá barva medu. „Tipl bych si, že je to med třeba z tymiánového pole,“ vybavuje si vlastní dovolenou na Krétě šéfkuchař.

K moučníku servírují v Pontosu pravou řeckou kávu z džezvy, kterou není nutné sladit, nebo frapé. Až na třetím místě v jídelníčku najde host italské presto. „Aspoň nohy namočit do bazénku se slanou vodou,“ povzdychne si po vynikajícím řeckém obědě Ševčík. Restauraci dává sto procent a doporučuje ji nejen těm, kteří si chtějí prodloužit léto a zavzpomínat na moře.

Zajímavé je, že přes poledne dopřávají Brňané restauraci tradiční řeckou siestu. Ochotná servírka nemá koho obsluhovat, řecký kuchař komu vařit. Večer ale zábava v řeckém stylu mnohdy přehluší kolem uhánějící automobily.

Autor: Gabriela Peringerová

26.9.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Utkání 26. kola první fotbalové ligy mezi FC Vysočina Jihlava a FC Zbrojovka Brno, 28. dubna v Jihlavě.
AKTUALIZOVÁNO
2 10

Zbrojovku srazily v záchranářském souboji důraz a standardky

Irena Janoušková.

S operací Afghánky jsme museli počkat na manžela, popisuje anestezioložka

VIDEO: Opilý řidič kamionu kličkoval po dálnici. Měl 3 promile, nemohl ani stát

Břeclav – Podivně jedoucího kamionu na dálnici D2 u Břeclavi ve směru na Brno si před pár dny všimla hlídka celníků. Kontrola potvrdila, že s řidičem není něco v pořádku. Přivolaní policisté z dálničního oddělení v Podivíně při dechové zkoušce opilému cizinci naměřili téměř tři promile alkoholu. „Čtyřicetiletý muž za volantem nebyl schopen ani sám chodit či stát, na zemi vsedě téměř usínal," popsal v pátek policejní mluvčí Pavel Šváb.

Realizační tým A mužstva Komety pokračuje, jen bez Pešouta

Brno – I po zisku mistrovského titulu hokejová Kometa poupravuje realizační tým. Na začátku týdne potvrdil setrvání v roli hlavního kouče pro příští sezonu Libor Zábranský. Jeho asistenty zůstávají Kamil Pokorný a Petr Haken, u A týmu však končí Martin Pešout a trenér brankářů Jiří Sklenář.

Sedm klíšťat za necelou hodinu. Studenti vlajkovali v Pisárkách

Brno /FOTOGALERIE/ – Mezi stromy v brněnských Pisárkách se pomalu prochází studenti. Jejich pohled směřuje do země, jako by hledali hřiby. Místo nich však pomocí metody vlajkování pátrají po klíšťatech. Přestože byly v pátek dopoledne pouze tři stupně nad nulou, posbírali odborníci z Masarykovy univerzity za necelou hodinu sedm klíšťat. Ta následně otestují v laboratoři, zda nepřenáší klíšťovou encefalitidu.

Rezidentní parkování? Starostové chtějí bránit místní před náporem řidičů

Brno /INFOGRAFIKA/ – Obavy z nedostatku parkovacích míst, vysokých poplatků i zbytečného papírování. Hlavní důvody, proč se zástupcům brněnských městských částí moc nelíbí systém rezidentního parkování. Přesto se do něj pravděpodobně zapojí. Zvláště čtvrti sousedící s centrem města se totiž bojí velkého náporu řidičů hledajících místo mimo zóny už naplánované v Brně-středu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies