VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řecký Pontos: milá připomínka letní dovolené

Brno /FOTOGALERIE/ - V restauraci u brněnského velodromu najde host jak atmosféru taverny pod Olympem, tak i skutečnou kvalitu řecké kuchyně.

26.9.2009
SDÍLEJ:

Řecká restaurace Pontos.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Řecký bůh Pontos ovládá podle mytologie Středozemní, Rudé a Černé moře. Restaurace Pontos ovládá chuťové buňky hostů. Pontos je bohem mořských hlubin, na fasádě atria brněnské restaurace u Velodromu v Pisárkách láká hosty do útrob podniku a hlídá kvalitu připravovaných jídel.

Jedna z prvních řeckých restaurací v Brně vaří tradiční řecká jídla již osm let. A výborně. Jedinou vadou na kráse Pontosu je ruch čtyřproudové silnice před její zahrádkou namísto hučícího příboje Egejského moře.

Jídelní lístek je plný zeleniny, sýrů a různých druhů mas, dochucených tradičním řeckým kořením. Hostům při výběru z jídelníčku i při jídle brnká do ucha typický řecký nástroj buzuki, uklidňuje všudypřítomná modrá a bílá barva a atmosféru taverny pod Olympem dotváří originální řecké papírové ubrusy s motivy delfínů, kormidla a kotvy.

Oliva na dortu

V předkrmech lze vybírat hlavně mezi sýry, zeleninou a mořskými plody. Šéfkuchař restaurace Brabander Ivo Ševčík již po prvních soustech pečené papriky nešetří chválou. „Řekové jsou mistři na přípravu zeleniny. Obyčejná paprika marinovaná v česneku a oreganu chutná v jejich podání famózně,“ tvrdí šéfkuchař a zároveň upozorňuje na domácí chléb a skutečně kvalitní olivový olej, kterým je paprika pokapaná. Oregano dochucuje také ovčí sýr pečený v alobalu s paprikami a rajčaty.

Jako u českých cukrářů nechybí na dortu třešnička, v řecké kuchyni hraje podobnou úlohu masitá černá řecká oliva. Zdobí každé jídlo a salát. Mimochodem, co se salátů týče, ani v Pontosu host nemůže minout tradiční tzaziki z okurek a hutného, smetanového řeckého jogurtu.

Šéfkuchař Ševčík se rozhodne zhodnotit pečené kůzle s bramborem a suvlaki arni neboli jehněčí špíz. Z kůzlete může v porci ochutnat z každé části zvířete kousek. „Mám na talíři nožku, plec, kýtu, bok i malou výseč hřbetu. Tak je to správné,“ říká odborník. Pochutnává si i na opékaných bramborách.
Jehněčí na čtyřech špízech je křehké a šťavnaté, typickou chuť masa ještě zvýrazní oregano. „Koření je na masu jen na provonění, ale úplně to stačí,“ upozorňuje Ševčík na pravidlo, že méně často znamená v gastronomii více. Řecká kuchyně není v otázce ozdoby talíře příliš nápaditá, jakoukoliv českou oblohu se zelím ovšem chuťově předčí prosté pokapání plátků rajčete vinným octem a posypání hrubou mořskou solí.

Řecká restaurace Pontos.

Káva z džezvy

Mezi dezerty v řecké restauraci a ani v brněnském Pontosu nechybí baklava a řecký jogurt s medem a oříšky. Na baklavě, připravené z medu a křehkého těsta, zaujme Ševčíka čirá barva medu. „Tipl bych si, že je to med třeba z tymiánového pole,“ vybavuje si vlastní dovolenou na Krétě šéfkuchař.

K moučníku servírují v Pontosu pravou řeckou kávu z džezvy, kterou není nutné sladit, nebo frapé. Až na třetím místě v jídelníčku najde host italské presto. „Aspoň nohy namočit do bazénku se slanou vodou,“ povzdychne si po vynikajícím řeckém obědě Ševčík. Restauraci dává sto procent a doporučuje ji nejen těm, kteří si chtějí prodloužit léto a zavzpomínat na moře.

Zajímavé je, že přes poledne dopřávají Brňané restauraci tradiční řeckou siestu. Ochotná servírka nemá koho obsluhovat, řecký kuchař komu vařit. Večer ale zábava v řeckém stylu mnohdy přehluší kolem uhánějící automobily.

Autor: Gabriela Peringerová

26.9.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

V dopravním uzlu u zoologické zahrady vzniknou veřejné toalety. Budou zdarma

I přes déšť obsypali břeh řeky Svitavy diváci. Mladí, starší i rodiny s dětmi se přišli podívat na letošní ročník Neckyády, která byla součástí festivalu Překročme řeku.
28

Plovoucímu autu odpadly kusy karoserie. Neckyádu ovládl paddleboard pořadatelek

První burčák je v prodeji. Jak poznat ten pravý? Zákazník nemá šanci, říká vinař

Brno /ANKETA/ - Hrozny už pomalu dozrávají a s blížícím se vinobraním začíná i burčáková sezóna. Zatímco někteří vinaři čekají s výrobou burčáku na začátek září, jiní už prodávají.

Robot zatím zachraňuje plyšáky. V budoucnu může najít uplatnění i v průmyslu

Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ - Učí roboty sbírat plechovky a zachraňovat plyšáky. V budoucnu by tyto chytré stroje mohly najít uplatnění i v průmyslu.

Šafářová se stane světovou jedničkou ve čtyřhře

Cincinnati, Brno – Vystoupá až na trůn. Brněnská rodačka Lucie Šafářová se stane poprvé světovou jedničkou ve čtyřhře. Žezlo převezme po kamarádce a spoluhráčce z deblového páru zraněné Američance Bethanie Mattekové-Sandsové.

AKTUALIZOVÁNO

Srážka auta a vlaku u Olbramkostela: dva lidé zemřeli, malá dívka bojuje o život

Olbramkostel /FOTOGALERIE/ – Málo frekventovaný železniční přejezd u stanice Olbramkostel na Znojemsku se stal v pátek svědkem nebývalé tragédie. Přímo na přejezdu se srazil osobní motorový vlak se Škodou Octavia. Srážka si vyžádala dva lidské životy. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení