VYBERTE SI REGION

Řecký Pontos: milá připomínka letní dovolené

Brno /FOTOGALERIE/ - V restauraci u brněnského velodromu najde host jak atmosféru taverny pod Olympem, tak i skutečnou kvalitu řecké kuchyně.

26.9.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie
Řecká restaurace Pontos.

Řecká restaurace Pontos.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Řecký bůh Pontos ovládá podle mytologie Středozemní, Rudé a Černé moře. Restaurace Pontos ovládá chuťové buňky hostů. Pontos je bohem mořských hlubin, na fasádě atria brněnské restaurace u Velodromu v Pisárkách láká hosty do útrob podniku a hlídá kvalitu připravovaných jídel.

Jedna z prvních řeckých restaurací v Brně vaří tradiční řecká jídla již osm let. A výborně. Jedinou vadou na kráse Pontosu je ruch čtyřproudové silnice před její zahrádkou namísto hučícího příboje Egejského moře.

Jídelní lístek je plný zeleniny, sýrů a různých druhů mas, dochucených tradičním řeckým kořením. Hostům při výběru z jídelníčku i při jídle brnká do ucha typický řecký nástroj buzuki, uklidňuje všudypřítomná modrá a bílá barva a atmosféru taverny pod Olympem dotváří originální řecké papírové ubrusy s motivy delfínů, kormidla a kotvy.

Oliva na dortu

V předkrmech lze vybírat hlavně mezi sýry, zeleninou a mořskými plody. Šéfkuchař restaurace Brabander Ivo Ševčík již po prvních soustech pečené papriky nešetří chválou. „Řekové jsou mistři na přípravu zeleniny. Obyčejná paprika marinovaná v česneku a oreganu chutná v jejich podání famózně,“ tvrdí šéfkuchař a zároveň upozorňuje na domácí chléb a skutečně kvalitní olivový olej, kterým je paprika pokapaná. Oregano dochucuje také ovčí sýr pečený v alobalu s paprikami a rajčaty.

Jako u českých cukrářů nechybí na dortu třešnička, v řecké kuchyni hraje podobnou úlohu masitá černá řecká oliva. Zdobí každé jídlo a salát. Mimochodem, co se salátů týče, ani v Pontosu host nemůže minout tradiční tzaziki z okurek a hutného, smetanového řeckého jogurtu.

Šéfkuchař Ševčík se rozhodne zhodnotit pečené kůzle s bramborem a suvlaki arni neboli jehněčí špíz. Z kůzlete může v porci ochutnat z každé části zvířete kousek. „Mám na talíři nožku, plec, kýtu, bok i malou výseč hřbetu. Tak je to správné,“ říká odborník. Pochutnává si i na opékaných bramborách.
Jehněčí na čtyřech špízech je křehké a šťavnaté, typickou chuť masa ještě zvýrazní oregano. „Koření je na masu jen na provonění, ale úplně to stačí,“ upozorňuje Ševčík na pravidlo, že méně často znamená v gastronomii více. Řecká kuchyně není v otázce ozdoby talíře příliš nápaditá, jakoukoliv českou oblohu se zelím ovšem chuťově předčí prosté pokapání plátků rajčete vinným octem a posypání hrubou mořskou solí.

Řecká restaurace Pontos.

Káva z džezvy

Mezi dezerty v řecké restauraci a ani v brněnském Pontosu nechybí baklava a řecký jogurt s medem a oříšky. Na baklavě, připravené z medu a křehkého těsta, zaujme Ševčíka čirá barva medu. „Tipl bych si, že je to med třeba z tymiánového pole,“ vybavuje si vlastní dovolenou na Krétě šéfkuchař.

K moučníku servírují v Pontosu pravou řeckou kávu z džezvy, kterou není nutné sladit, nebo frapé. Až na třetím místě v jídelníčku najde host italské presto. „Aspoň nohy namočit do bazénku se slanou vodou,“ povzdychne si po vynikajícím řeckém obědě Ševčík. Restauraci dává sto procent a doporučuje ji nejen těm, kteří si chtějí prodloužit léto a zavzpomínat na moře.

Zajímavé je, že přes poledne dopřávají Brňané restauraci tradiční řeckou siestu. Ochotná servírka nemá koho obsluhovat, řecký kuchař komu vařit. Večer ale zábava v řeckém stylu mnohdy přehluší kolem uhánějící automobily.

Autor: Gabriela Peringerová

26.9.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kometa hledá jednodušší cestu, na ledě omezí i žabičky. Zábranský nazul brusle

Brno – Na trénincích hokejové Komety v posledních dnech přibyl jeden hlas navíc. Ne, nejedná se o novou posilu. Na své svěřence dohlížel přímo na ledě i majitel klubu a zároveň hlavní kouč Libor Zábranský, který dosud přípravu nechával na svých asistentech. „Je to persona a ví, kdy má vstoupit do kabiny a na led," oceňuje přínos hlavního muže Komety asistent Kamil Pokorný.

AKTUALIZOVÁNO

Potřetí za sebou. Lezec Ondra opět vládne brněnským sportovcům

Brno  /FOTOGALERIE/ – Každý rok překvapuje odborníky i své soupeře, co všechno dokáže. Sbírá medaile na světových šampionátech, udivuje výstupy ve skalách. A jeho úspěchu si všímají i doma, v Brně. Sportovní lezec Adam Ondra se letos tak už potřetí v řadě stal nejlepším sportovcem města Brna. Cenu převzal ve čtvrtek večer při slavnostním vyhlášení v Hotelu Voroněž.

Salon vín: titul šampiona získalo po roční pauze Zámecké vinařství Bzenec

Valtice, Bzenec – Prvenství v prestižní Národní soutěži vín České republiky slaví vinařství z Hodonínska. Šampionem expozice Salon vín pro příští rok se ve čtvrtek stal Ryzlink vlašský 2015 v pozdním sběru řady Collection 1508 Reservé ze Zámeckého vinařství Bzenec. Vítězné vinařství navázalo na úspěšnou sérii z předešlých let. „Jde o víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky, s vůní grepové pecky a mandlí ukazující na výbornou vyzrálost hroznů," přiblížil oceněné nejlepší víno ředitel bzeneckého vinařství Bořek Svoboda. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies