VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řecký Pontos: milá připomínka letní dovolené

Brno /FOTOGALERIE/ - V restauraci u brněnského velodromu najde host jak atmosféru taverny pod Olympem, tak i skutečnou kvalitu řecké kuchyně.

26.9.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Řecká restaurace Pontos.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Řecký bůh Pontos ovládá podle mytologie Středozemní, Rudé a Černé moře. Restaurace Pontos ovládá chuťové buňky hostů. Pontos je bohem mořských hlubin, na fasádě atria brněnské restaurace u Velodromu v Pisárkách láká hosty do útrob podniku a hlídá kvalitu připravovaných jídel.

Jedna z prvních řeckých restaurací v Brně vaří tradiční řecká jídla již osm let. A výborně. Jedinou vadou na kráse Pontosu je ruch čtyřproudové silnice před její zahrádkou namísto hučícího příboje Egejského moře.

Jídelní lístek je plný zeleniny, sýrů a různých druhů mas, dochucených tradičním řeckým kořením. Hostům při výběru z jídelníčku i při jídle brnká do ucha typický řecký nástroj buzuki, uklidňuje všudypřítomná modrá a bílá barva a atmosféru taverny pod Olympem dotváří originální řecké papírové ubrusy s motivy delfínů, kormidla a kotvy.

Oliva na dortu

V předkrmech lze vybírat hlavně mezi sýry, zeleninou a mořskými plody. Šéfkuchař restaurace Brabander Ivo Ševčík již po prvních soustech pečené papriky nešetří chválou. „Řekové jsou mistři na přípravu zeleniny. Obyčejná paprika marinovaná v česneku a oreganu chutná v jejich podání famózně,“ tvrdí šéfkuchař a zároveň upozorňuje na domácí chléb a skutečně kvalitní olivový olej, kterým je paprika pokapaná. Oregano dochucuje také ovčí sýr pečený v alobalu s paprikami a rajčaty.

Jako u českých cukrářů nechybí na dortu třešnička, v řecké kuchyni hraje podobnou úlohu masitá černá řecká oliva. Zdobí každé jídlo a salát. Mimochodem, co se salátů týče, ani v Pontosu host nemůže minout tradiční tzaziki z okurek a hutného, smetanového řeckého jogurtu.

Šéfkuchař Ševčík se rozhodne zhodnotit pečené kůzle s bramborem a suvlaki arni neboli jehněčí špíz. Z kůzlete může v porci ochutnat z každé části zvířete kousek. „Mám na talíři nožku, plec, kýtu, bok i malou výseč hřbetu. Tak je to správné,“ říká odborník. Pochutnává si i na opékaných bramborách.
Jehněčí na čtyřech špízech je křehké a šťavnaté, typickou chuť masa ještě zvýrazní oregano. „Koření je na masu jen na provonění, ale úplně to stačí,“ upozorňuje Ševčík na pravidlo, že méně často znamená v gastronomii více. Řecká kuchyně není v otázce ozdoby talíře příliš nápaditá, jakoukoliv českou oblohu se zelím ovšem chuťově předčí prosté pokapání plátků rajčete vinným octem a posypání hrubou mořskou solí.

Řecká restaurace Pontos.

Káva z džezvy

Mezi dezerty v řecké restauraci a ani v brněnském Pontosu nechybí baklava a řecký jogurt s medem a oříšky. Na baklavě, připravené z medu a křehkého těsta, zaujme Ševčíka čirá barva medu. „Tipl bych si, že je to med třeba z tymiánového pole,“ vybavuje si vlastní dovolenou na Krétě šéfkuchař.

K moučníku servírují v Pontosu pravou řeckou kávu z džezvy, kterou není nutné sladit, nebo frapé. Až na třetím místě v jídelníčku najde host italské presto. „Aspoň nohy namočit do bazénku se slanou vodou,“ povzdychne si po vynikajícím řeckém obědě Ševčík. Restauraci dává sto procent a doporučuje ji nejen těm, kteří si chtějí prodloužit léto a zavzpomínat na moře.

Zajímavé je, že přes poledne dopřávají Brňané restauraci tradiční řeckou siestu. Ochotná servírka nemá koho obsluhovat, řecký kuchař komu vařit. Večer ale zábava v řeckém stylu mnohdy přehluší kolem uhánějící automobily.

Autor: Gabriela Peringerová

26.9.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brno dům ulice Vranovská č.p. 22
6 10

Na chodbách jim vadí lidská moč a výkaly. Obyvatelé domu si stěžují

Ilustrační foto.

Kometa půjde do další bitvy, prověří ji "Bedýnka"

AKTUALIZOVÁNO

Zavadil zůstal na tribuně a Zbrojovka bez něj zklamala, v poháru končí

Opava /FOTOGALERIE/ – Měli dokázat, že se zvedají, jenže ani tohle se jim nepovedlo. Fotbalisté Zbrojovky po nevýrazných výkonech v nejvyšší soutěži nepřesvědčili ani v domácím poháru. Ve čtvrtfinále se utkali jako jediní s druholigovým protivníkem, jenže v Opavě prohráli 1:2 a v Mol Cupu končí. „Opava podala velice dobrý výkon. Její postup je zasloužený," uznal brněnský trenér Svatopluk Habanec.

Odpadky vedle onkologie? Absurdní, tvrdí ředitel ústavu

Brno - Na nový parkovací dům čekají lékaři, návštěvníci a pacienti Masarykova onkologického ústavu zoufale. Kromě něj ale u zařízení může vyrůst také sběrné středisko odpadu. Radní Brna se v úterý rozhodli nechat tuto možnost prověřit úředníky.

Muž, co bojoval proti šmejdům: Někdo mi zapálil auto, tak jsem raději skončil

Brno /ROZHOVOR/ - Výhrůžné zprávy, rozbité okno nebo zapálené auto. Podobná překvapení zpestřují od Nového roku život Brňana Víta Kalvody. Muže, který se až do letoška věnoval boji proti takzvaným finančním šmejdům, kteří své klienty díky poplatkům připravují o peníze. O problematice natočil i dokument. „Čekal jsem, že to bude studentský šuplíkový film," říká Kalvoda. Netušil, že dokument bude oblíbený a vzbudí pozornost kritizovaných firem.

OBRAZEM: Dětské zboží? Lidé ho vybírali na veletrhu ProDítě

Brno – Petra Moučková s přítelem čekají první dítě. „Vybíráme právě kočárek a tady na veletrhu jich je docela dost. Možná tu jeden i koupíme," vysvětlila Moučková, proč na veletrh ProDítě přišla.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies