VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace Carpe Diem uspokojí i pravého Itala

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Kvalita i chuť italských specialit a kvalitní suroviny v brněnské restauraci autora testu příjemně překvapily

5.12.2009 2
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Carpe Diem.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Už svým názvem Carpe Diem, v překladu Užij dne či Využij dne, svádí restaurace na brněnské třídě kapitána Jaroše hosty, aby alespoň část dne věnovali dobrému jídlu. Komorní prostředí, pohodlné posezení a italské speciality. To je nabídka podniku, který se od běžných restaurací liší v tom podstatném. Výbornou kvalitou a chutí jídla.

Přestože se šéfkuchař restaurace Brabander Ivo Ševčík o pomačkaném žlutém jídelním lístku vyjádří jako o „vytaženém krávě z huby“, jeho složením je nadšený. „Vše je italské a není obsáhlý. Zaručeně vaří z čerstvých potravin,“ vyzdvihuje přednosti lístku šéfkuchař.

Vadí mu, že speciality na grilu připravuje kuchař převážně jen z kuřecího masa. Telecí a jehněčí pečeni musí hosté objednat den předem. „Je to nelogické, do restaurace chodím jíst, ne se jen podívat,“ říká šéfkuchař.

Bohatý výběr příloh

Chválí nabídku příloh. Místo hranolků nebo amerických brambor si host v Carpe Diem může objednat špenát, teplou zeleninu, brambory a žampiony na másle i na smetaně nebo také rýži. Šéfkuchař Ševčík se rozhodne otestovat jeden z předkrmů a dvě hlavní jídla. Pod italským názvem Antipasto bella casa se skrývá klasické caprese – rajčata proložená sýrem mozzarella, ovšem navíc s parmskou šunkou a parmezánem.

„Chuťově vynikající, s kvalitním olivovým olejem. Dal bych přednost bazalce před petrželí a místo levnějšího strouhaného parmezánu hoblinkám,“ doporučuje šéfkuchař. K předkrmu dostává i domácí chléb panino, skvěle sající olivový olej. „Právě tak to mají Italové rádi, jen chleba s olejem,“ říká odborník.

Vysvědčení restaurace Carpe Diem.

Tradiční rizoto a telecí plátky od Ševčíka dostávají také jedničku. Maso z mladých kusů tura domácího je šťavnaté, jeho chuť není přeražena kořením ani bylinkami. „Je jen lehce osoleno hrubou solí a připraveno tak, jak jsem si přál,“ říká Ševčík.

Estetický dojem jídla pokazil kuchař použitou zeleninou. Podle kostiček mrkve, hrášku a kukuřice je zřejmé, jakou směs má host před sebou. „Je to jasný polotovar, takže na talíři nevypadá dobře. Kuchaři nicméně nemůžu upřít, že pokrm připravil chutně a kvalitně,“ dodává odborník na zážitkovou gastronomii.

Čerstvé suroviny

Pro přípravu rizota použil kuchař v Carpe Diem baculatou rýži Arborio. Obsahuje vysoké množství škrobu, snadno se rozvaří a je pro pravé italské rizoto určena a přímo šlechtěna.

Směs rýže, kuřecího masa s houbami a smetanou je nevšední. Carpe Diem nabízí rizoto ve stogramové a dvousetgramové porci. I jedlíka ovšem menší porce uspokojí.
Kromě zmíněného italského rizota nechybí na jídelníčku pizza, těstoviny s lasagnemi nebo polévka minestra.

„Restauraci mohu doporučit. Kuchař vaří chutně, vesměs z čerstvých surovin, používá bylinky, kterými nikdy neurazíte. Tady by byl spokojen i pravý Ital,“ hodnotí Ševčík. Upozorňuje však, že kvalita zde jde ruku v ruce s cenou jídla. Ta je vyšší než v okolních restauracích.

Autor: Gabriela Peringerová

5.12.2009 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Barokní kašna Parnas na Zelném trhu v Brně.

Kašnu Parnas opět naplní voda. Po dvou letech

Ilustrační foto.

Zbrojovka víc střílí góly, ale body jí chybí. Nadále proto bojuje o záchranu

Na dálnici se převrátilo nákladní auto na střechu. Hasiči přečerpávají naftu

Šlapanice – Na střechu se obrátilo při dálniční nehodě nákladní auto v úterý kolem čtvrt na devět ráno. Stalo se to na 203. kilometru dálnice D1 ve směru na Ostravu poblíž Šlapanic na Brněnsku.

V exekuci? Lidé dluží víc, než je roční rozpočet města

Jižní Morava – Spotřební úvěr, který se vymkl kontrole, podnikatel marně čekající na zaplacení dodávky či služeb. I z takových důvodů končí Jihomoravané v exekuci. Podle statistik je nejhorší situace v Miroslavi na Znojemsku. S exekutory musí jednat každý šestý obyvatel. Lidé dluží víc peněz, než činí roční rozpočet města. Radnice letos hospodaří se stovkou milionů. Soukromé nezvládnuté dluhy představují sumu o sedmdesát milionů vyšší.

Oteplení na jižní Moravě: bude přes dvacet stupňů

Jižní Morava – Teplejší počasí si v úterý užije většina Jihomoravanů, meteorologové na území kraje očekávají polojasno až oblačno. „Nejvyšší odpolední teploty vystoupají od sedmnácti až k jednadvaceti stupňům Celsia," uvedla Jitka Kučerová z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

AKTUALIZOVÁNO

Tři mrtví mezi Závistí a Černou Horou: za tragickou nehodou stálo předjíždění

Blanensko – Předjíždění. To podle všeho stojí za tragickou dopravní nehodou dvou osobních aut, ke které došlo v sobotu na silnici I/43 mezi obcemi Závist a Černá Hora na Blanensku. Zemřeli při ní tři lidé. Dva muži na místě a třetí po převozu do nemocnice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies