VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace Carpe Diem uspokojí i pravého Itala

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Kvalita i chuť italských specialit a kvalitní suroviny v brněnské restauraci autora testu příjemně překvapily

5.12.2009 2
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Carpe Diem.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Už svým názvem Carpe Diem, v překladu Užij dne či Využij dne, svádí restaurace na brněnské třídě kapitána Jaroše hosty, aby alespoň část dne věnovali dobrému jídlu. Komorní prostředí, pohodlné posezení a italské speciality. To je nabídka podniku, který se od běžných restaurací liší v tom podstatném. Výbornou kvalitou a chutí jídla.

Přestože se šéfkuchař restaurace Brabander Ivo Ševčík o pomačkaném žlutém jídelním lístku vyjádří jako o „vytaženém krávě z huby“, jeho složením je nadšený. „Vše je italské a není obsáhlý. Zaručeně vaří z čerstvých potravin,“ vyzdvihuje přednosti lístku šéfkuchař.

Vadí mu, že speciality na grilu připravuje kuchař převážně jen z kuřecího masa. Telecí a jehněčí pečeni musí hosté objednat den předem. „Je to nelogické, do restaurace chodím jíst, ne se jen podívat,“ říká šéfkuchař.

Bohatý výběr příloh

Chválí nabídku příloh. Místo hranolků nebo amerických brambor si host v Carpe Diem může objednat špenát, teplou zeleninu, brambory a žampiony na másle i na smetaně nebo také rýži. Šéfkuchař Ševčík se rozhodne otestovat jeden z předkrmů a dvě hlavní jídla. Pod italským názvem Antipasto bella casa se skrývá klasické caprese – rajčata proložená sýrem mozzarella, ovšem navíc s parmskou šunkou a parmezánem.

„Chuťově vynikající, s kvalitním olivovým olejem. Dal bych přednost bazalce před petrželí a místo levnějšího strouhaného parmezánu hoblinkám,“ doporučuje šéfkuchař. K předkrmu dostává i domácí chléb panino, skvěle sající olivový olej. „Právě tak to mají Italové rádi, jen chleba s olejem,“ říká odborník.

Vysvědčení restaurace Carpe Diem.

Tradiční rizoto a telecí plátky od Ševčíka dostávají také jedničku. Maso z mladých kusů tura domácího je šťavnaté, jeho chuť není přeražena kořením ani bylinkami. „Je jen lehce osoleno hrubou solí a připraveno tak, jak jsem si přál,“ říká Ševčík.

Estetický dojem jídla pokazil kuchař použitou zeleninou. Podle kostiček mrkve, hrášku a kukuřice je zřejmé, jakou směs má host před sebou. „Je to jasný polotovar, takže na talíři nevypadá dobře. Kuchaři nicméně nemůžu upřít, že pokrm připravil chutně a kvalitně,“ dodává odborník na zážitkovou gastronomii.

Čerstvé suroviny

Pro přípravu rizota použil kuchař v Carpe Diem baculatou rýži Arborio. Obsahuje vysoké množství škrobu, snadno se rozvaří a je pro pravé italské rizoto určena a přímo šlechtěna.

Směs rýže, kuřecího masa s houbami a smetanou je nevšední. Carpe Diem nabízí rizoto ve stogramové a dvousetgramové porci. I jedlíka ovšem menší porce uspokojí.
Kromě zmíněného italského rizota nechybí na jídelníčku pizza, těstoviny s lasagnemi nebo polévka minestra.

„Restauraci mohu doporučit. Kuchař vaří chutně, vesměs z čerstvých surovin, používá bylinky, kterými nikdy neurazíte. Tady by byl spokojen i pravý Ital,“ hodnotí Ševčík. Upozorňuje však, že kvalita zde jde ruku v ruce s cenou jídla. Ta je vyšší než v okolních restauracích.

Autor: Gabriela Peringerová

5.12.2009 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Cizinecká policie - ilustrační foto

Anonym nahlásil bombu ve vlaku. Policisté po oznamovateli pátrají

Koupaliště v Tišnově.
15

Koupaliště na Brněnsku se chystají na sezonu. V Tišnově vznikl dětský bazén

Radnice: Už žádné nebezpečné zkracování si cesty. Postaví schodiště na Bašty

Brno /FOTOGALERIE/ – Místo po vyšlapané pěšině sejdou ještě letos na podzim lidé z Bašt pod Petrovem do Nádražní ulice po schodech. Radnice Brna-středu a brněnská veřejná zeleň na projekt získaly téměř jeden a tři čtvrtě milionu korun. „Jde o frekventované místo, kudy si lidé zkracují cestu už mnoho let. Je to pro ně nebezpečné a svah to ničí," vysvětlil význam stavby za městskou část Filip Chvátal.

Zelené mosty na jižní Moravě chybí. Migrační trasy zvířatům blokují cesty

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Ručička na tachometru ukazuje rychlost devadesát kilometrů za hodinu. Najednou však řidič zahlédne těsně před autem srnu, která vyběhla z lesa lemujícího cestu. Za okamžik se ozve rána a zvíře pod koly umírá a ani řidič nevyvázne bez zranění. Dramatickým okamžikům přitom mohou zabránit průchody pro zvířata pod nebo nad dálnicemi a silnicemi. Těch je ale na jihomoravských cestách málo. A ekodukt, což je most propojující migrační trasy rozdělené silnicí, žádný.

Oběti holocaustu a odbojáře připomínají v ulicích Brna další kameny zmizelých

Brno /FOTOGALERIE/ – V domě číslo dvanáct v Radnické ulici kdysi žili Oskar a Marta Löfflerovi. Brněnští Židé. Jejich životy ukončili nacisté, když je v roce 1942 poslali jedním z transportů Židů z Brna do Terezína a později do polského tábora Izbica. Tam oba zemřeli. V ulici dvojici nově připomínají zlaté kameny zasazené v chodníku.

AKTUALIZOVÁNO

Opilý řidič naboural do rodinného domu. Vjel přímo do ložnice

Malešovice /FOTOGALERIE/ – Do ložnice rodinného domu se strefil mladý řidič, který v noci na neděli boural v Malešovicích na Pohořelicku. Byl opilý.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies