VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace Carpe Diem uspokojí i pravého Itala

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Kvalita i chuť italských specialit a kvalitní suroviny v brněnské restauraci autora testu příjemně překvapily

5.12.2009 2
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Brněnská restaurace Carpe Diem.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Už svým názvem Carpe Diem, v překladu Užij dne či Využij dne, svádí restaurace na brněnské třídě kapitána Jaroše hosty, aby alespoň část dne věnovali dobrému jídlu. Komorní prostředí, pohodlné posezení a italské speciality. To je nabídka podniku, který se od běžných restaurací liší v tom podstatném. Výbornou kvalitou a chutí jídla.

Přestože se šéfkuchař restaurace Brabander Ivo Ševčík o pomačkaném žlutém jídelním lístku vyjádří jako o „vytaženém krávě z huby“, jeho složením je nadšený. „Vše je italské a není obsáhlý. Zaručeně vaří z čerstvých potravin,“ vyzdvihuje přednosti lístku šéfkuchař.

Vadí mu, že speciality na grilu připravuje kuchař převážně jen z kuřecího masa. Telecí a jehněčí pečeni musí hosté objednat den předem. „Je to nelogické, do restaurace chodím jíst, ne se jen podívat,“ říká šéfkuchař.

Bohatý výběr příloh

Chválí nabídku příloh. Místo hranolků nebo amerických brambor si host v Carpe Diem může objednat špenát, teplou zeleninu, brambory a žampiony na másle i na smetaně nebo také rýži. Šéfkuchař Ševčík se rozhodne otestovat jeden z předkrmů a dvě hlavní jídla. Pod italským názvem Antipasto bella casa se skrývá klasické caprese – rajčata proložená sýrem mozzarella, ovšem navíc s parmskou šunkou a parmezánem.

„Chuťově vynikající, s kvalitním olivovým olejem. Dal bych přednost bazalce před petrželí a místo levnějšího strouhaného parmezánu hoblinkám,“ doporučuje šéfkuchař. K předkrmu dostává i domácí chléb panino, skvěle sající olivový olej. „Právě tak to mají Italové rádi, jen chleba s olejem,“ říká odborník.

Vysvědčení restaurace Carpe Diem.

Tradiční rizoto a telecí plátky od Ševčíka dostávají také jedničku. Maso z mladých kusů tura domácího je šťavnaté, jeho chuť není přeražena kořením ani bylinkami. „Je jen lehce osoleno hrubou solí a připraveno tak, jak jsem si přál,“ říká Ševčík.

Estetický dojem jídla pokazil kuchař použitou zeleninou. Podle kostiček mrkve, hrášku a kukuřice je zřejmé, jakou směs má host před sebou. „Je to jasný polotovar, takže na talíři nevypadá dobře. Kuchaři nicméně nemůžu upřít, že pokrm připravil chutně a kvalitně,“ dodává odborník na zážitkovou gastronomii.

Čerstvé suroviny

Pro přípravu rizota použil kuchař v Carpe Diem baculatou rýži Arborio. Obsahuje vysoké množství škrobu, snadno se rozvaří a je pro pravé italské rizoto určena a přímo šlechtěna.

Směs rýže, kuřecího masa s houbami a smetanou je nevšední. Carpe Diem nabízí rizoto ve stogramové a dvousetgramové porci. I jedlíka ovšem menší porce uspokojí.
Kromě zmíněného italského rizota nechybí na jídelníčku pizza, těstoviny s lasagnemi nebo polévka minestra.

„Restauraci mohu doporučit. Kuchař vaří chutně, vesměs z čerstvých surovin, používá bylinky, kterými nikdy neurazíte. Tady by byl spokojen i pravý Ital,“ hodnotí Ševčík. Upozorňuje však, že kvalita zde jde ruku v ruce s cenou jídla. Ta je vyšší než v okolních restauracích.

Autor: Gabriela Peringerová

5.12.2009 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Různě zdobené účtenky Andreje Babiše neznepokojují. Považuje je za výraz české lidové tvořivosti.
AKTUALIZOVÁNO
8 4

Účtenky za pivo? Sorry jako i agent Bureš

Ilustrační foto.

Bývalý šéf finančního úřadu v Brně bral úplatky, tvrdí centrála proti zločinu

AKTUALIZOVÁNO

Věra Špinarová zemřela. Hlas rodačky z Pohořelic utichl

Praha, Pohořelice – Ve věku pětašedesáti let odešla do hudebního nebe Věra Špinarová, zpěvačka s jedinečným a nezaměnitelným hlasem.

AKTUALIZUJEME

Zablokovaná dálnice: auto narazilo do svodidel, tvoří se kolony

Brno – Zdržení v koloně čeká řidiče, kteří jedou po dálnici D1 ve směru do Brna. Na 188. kilometru totiž v pondělí kolem půl deváté ráno bouralo osobní auto, podle policie je dálnice v místě neprůjezdná. Komplikace na D1 jsou také na 189. kilometru ve směru na Prahu, blokovaný je pravý jízdní pruh.

Cesta pěšky? Na sídliště Panorama pojede autobus

Brno – Až od tramvajové zastávky Kubíčkova chodí Michaela Höllová i s malým synem domů na sídliště Panorama pěšky. Jedna cesta pro ně znamená přes půl kilometru chůze. I proto často využívá také automobil. „Čas by nám určitě ušetřily bližší zastávky," myslí si žena. Brzy se má dočkat změny k lepšímu.

Na chodbách jim vadí lidská moč a výkaly. Obyvatelé domu si stěžují

Brno /FOTOGALERIE/ – Moč na chodbách a odhozená drogová psaníčka – to není pohled do bezdomovci obývaného squatu, ale realita života nájemníků jednoho z bytových domů v brněnské Vranovské ulici. Obyvatelé domu v takzvaném Bronxu z nepořádku a dalších životních strastí viní nově přistěhovalé sousedy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies