VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace Carpe Diem uspokojí i pravého Itala

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Kvalita i chuť italských specialit a kvalitní suroviny v brněnské restauraci autora testu příjemně překvapily

5.12.2009 2
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Carpe Diem.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Už svým názvem Carpe Diem, v překladu Užij dne či Využij dne, svádí restaurace na brněnské třídě kapitána Jaroše hosty, aby alespoň část dne věnovali dobrému jídlu. Komorní prostředí, pohodlné posezení a italské speciality. To je nabídka podniku, který se od běžných restaurací liší v tom podstatném. Výbornou kvalitou a chutí jídla.

Přestože se šéfkuchař restaurace Brabander Ivo Ševčík o pomačkaném žlutém jídelním lístku vyjádří jako o „vytaženém krávě z huby“, jeho složením je nadšený. „Vše je italské a není obsáhlý. Zaručeně vaří z čerstvých potravin,“ vyzdvihuje přednosti lístku šéfkuchař.

Vadí mu, že speciality na grilu připravuje kuchař převážně jen z kuřecího masa. Telecí a jehněčí pečeni musí hosté objednat den předem. „Je to nelogické, do restaurace chodím jíst, ne se jen podívat,“ říká šéfkuchař.

Bohatý výběr příloh

Chválí nabídku příloh. Místo hranolků nebo amerických brambor si host v Carpe Diem může objednat špenát, teplou zeleninu, brambory a žampiony na másle i na smetaně nebo také rýži. Šéfkuchař Ševčík se rozhodne otestovat jeden z předkrmů a dvě hlavní jídla. Pod italským názvem Antipasto bella casa se skrývá klasické caprese – rajčata proložená sýrem mozzarella, ovšem navíc s parmskou šunkou a parmezánem.

„Chuťově vynikající, s kvalitním olivovým olejem. Dal bych přednost bazalce před petrželí a místo levnějšího strouhaného parmezánu hoblinkám,“ doporučuje šéfkuchař. K předkrmu dostává i domácí chléb panino, skvěle sající olivový olej. „Právě tak to mají Italové rádi, jen chleba s olejem,“ říká odborník.

Vysvědčení restaurace Carpe Diem.

Tradiční rizoto a telecí plátky od Ševčíka dostávají také jedničku. Maso z mladých kusů tura domácího je šťavnaté, jeho chuť není přeražena kořením ani bylinkami. „Je jen lehce osoleno hrubou solí a připraveno tak, jak jsem si přál,“ říká Ševčík.

Estetický dojem jídla pokazil kuchař použitou zeleninou. Podle kostiček mrkve, hrášku a kukuřice je zřejmé, jakou směs má host před sebou. „Je to jasný polotovar, takže na talíři nevypadá dobře. Kuchaři nicméně nemůžu upřít, že pokrm připravil chutně a kvalitně,“ dodává odborník na zážitkovou gastronomii.

Čerstvé suroviny

Pro přípravu rizota použil kuchař v Carpe Diem baculatou rýži Arborio. Obsahuje vysoké množství škrobu, snadno se rozvaří a je pro pravé italské rizoto určena a přímo šlechtěna.

Směs rýže, kuřecího masa s houbami a smetanou je nevšední. Carpe Diem nabízí rizoto ve stogramové a dvousetgramové porci. I jedlíka ovšem menší porce uspokojí.
Kromě zmíněného italského rizota nechybí na jídelníčku pizza, těstoviny s lasagnemi nebo polévka minestra.

„Restauraci mohu doporučit. Kuchař vaří chutně, vesměs z čerstvých surovin, používá bylinky, kterými nikdy neurazíte. Tady by byl spokojen i pravý Ital,“ hodnotí Ševčík. Upozorňuje však, že kvalita zde jde ruku v ruce s cenou jídla. Ta je vyšší než v okolních restauracích.

Autor: Gabriela Peringerová

5.12.2009 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Otevírací party Skautského institutu v Brně.
4

Skauti otevřeli institut na Moravském náměstí. Chystají diskuze i promítání

Deník - Naši prvňáci

Představíme prvňáky z Tyršovy ZŠ, v Tuháčkově ulici, Bednářově či ZŠ v Troubsku

Výstava Ovzduší nemá hranice varuje Brňany před škodlivými látkami

Brno – V brněnské Galerii Vaňkovka se teď lidé mohou dozvědět, které škodlivé látky obsahuje vzduch ve městě a jak se před nimi chránit. V pondělí tam na toto téma začala výstava Ovzduší nemá hranice.  

Starostům městských částí vadí Hollan i doprava ve městě

Brno /ANKETA/ - Problémy v dopravě představitelé města řeší pomalu a s náměstkem pro dopravu Matějem Hollanem se velmi špatně jedná. Tak zní hlavní výtky starostů brněnských městských částí vůči magistrátu. Zjistil to Brněnský deník Rovnost, který je všechny oslovil. Kromě dopravy jim vadí také tahanice o územní plán.

Zadeh manželovi vyhrožoval a nechal ho unést, tvrdí svědkyně

Brno – Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh obžalovaný z daňových úniků za 2,5 miliardy a údajného ovlivňování svědka v pondělí opět stanul před Krajským soudem v Brně. Soud vyslýchal bývalou zaměstnankyni firmy, kde byl Zadeh investor. „Manželovi vyhrožoval a nutil ho účastnit se daňových úniků. Také ho nechal unést a poté nás jeho lidé sledovali,“ řekla svědkyně Milena Fajfrová.

Zdravotní sestry dostanou přidáno. Kraj rozdělí nemocnicím 35 milionů

Jižní Morava – Dva tisíce navíc k hrubé výplatě dostávají nelékařští pracovníci už od července. Peníze pro nemocnice na zvýšení platů třeba zdravotním sestrám nyní schválili krajští zastupitelé na svém posledním jednání.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení