VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace Kaple09: skvělá jídla, hezké prostředí

Brno /INFOGRAFIKA, FOTOGALERIE/ - Jídelní lístek obsahuje všechny druhy masa, nechybí v něm ani specialita z jehněčího.

12.12.2009
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Kaple09.Foto: DENÍK/Attila Racek

O tom, že nové koště dobře mete, se mohou přesvědčit hosté restaurace Kaple09 v brněnských Medlánkách. Restauraci po krátkém zkušebním provozu oficiálně otevřeli ve středu a v kuchyni i na place se zaměstnanci snaží ostošest.

Přestože šéfkuchař restaurace Cadentes Pavel Pietropaolo rozdává při hodnocení jedničky jen po pečlivém uvážení, v moderním, ale přitom velice příjemném prostředí Kaple09 sázel jednu za druhou.

Modrá, bílá a stříbrná. To jsou barvy, které v předvánočním čase zdobí restauraci v Medlánkách. V přízemí usadí obsluha hosty ke stolům s prostíráním a sklenicemi na víno, v patře ve štítu domu se mohou zanořit do bílé kožené sedačky poblíž kulatého baru uprostřed místnosti.
Jídelní lístek obsahuje všechny druhy masa. Krůtí, kuřecí, vepřové, hovězí a lososa doplňuje specialita z jehněčího masa. „Kombinací příloh a dochucení se snaží v každém jídle hosta něčím zaujmout. Je vidět, že sledují gastronomické trendy a nespokojí se s kuřetem s broskví a sýrem,“ hodnotí menu plné bylinek a zeleniny Pietropaolo.

Šéfkuchař Pietropaolo ví od prvního nahlédnutí do jídelního lístku, které jídlo chce hodnotit. Jehněčí kolínko marinované v čerstvých bylinkách s česnekem, pečené v rozmarýnových cherry rajčátcích, servírované na smetanové bramborové kaši s mozzarellou.

Jídlo na čtverhranném talíři vypadá přesně tak, jak je popsané v lístku. „Už po prvním soustu říkám: fantastické,“ nešetří chválou odborník. Obdivuje také design jídla. V jehněčí kosti jsou zapíchnuté snítky čerstvého tymiánu. Jehněčí maso, které se podle šéfkuchaře Pietropaola musí péct pomalu nejméně dvě hodiny, je křehké a dobře dochucené. „Tak nějak bych to připravil i já ve své restauraci. Kuchař se stydět nemusí,“ hodnotí specialitu.

Brněnská restaurace Kaple09.

I pro vegetariány

Malou výhradu má Pietropaolo k bramborové kaši s mozzarellou. „Sýr není nijak chuťově výrazný, takže zde máme zbytečně rostoucí náklady v jídle bez konečného efektu v chuti,“ upozorňuje odborník.

Na své si v Kapli09 přijdou i vegetariáni. Nabídka obsahuje sice jen jedno jídlo, ale je pastvou pro oči a potěšením pro chuťové buňky. Špagety s pečenou cuketou, žlutou a červenou paprikou, šalotkou, černými olivami, spojené výrazným pestem ze sušených rajčátek jsou navíc dochucené a zapečené strouhaným parmazánem. Vše je velice chutné. „Zapékat špagety je nezvyklé, ale zde to chápu tak, že kuchař chce dát jídlu otisk něčeho svého,“ domnívá se Pietropaolo. Jako odborník na středomořskou kuchyni připomíná, že Italové zapékají jen lasagne.

Jídelní lístek nabízí dva deserty a Pietropaolo s úsměvem říká, že ochutnat by chtěl oba. Nakonec se rozhoduje pro mascarpone melírované hustou čokoládou z lískových oříšků, doplněné karamelovou trubičkou se skořicí, zmrzlinou a physálisem. „Zní to zajímavě, chutná výborně, vše je domácí včetně fritované skořicové trubičky,“ básní nad desertem šéfkuchař. V Kapli09 je maximálně spokojený. Nespokojeni mohou být hosté snad jen s příjezdem a parkováním. K restauraci vede jen úzká jednosměrná ulice, ve které se parkovat nedá.

Autor: Gabriela Peringerová

12.12.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Policisté dopadli muže, který s pistolí v ruce přepadl pošty v Brně a Mutěnicích

Nevěřili mu, že bude sedlo jízdního kola hořet. Aby to kamarádům dokázal, zapálil ho. Ke kurioznímu požáru před hlavním vlakovým nádražím vyjížděli v noci na úterý strážníci.

VIDEO: Muž zapálil sedlo jízdního kola. Chtěl kamarádům dokázat, že shoří

Zamknout kolo v Brně bude snadnější. Na náměstí Svobody je čtyřicet nových stání

Brno /FOTOGALERIE/ – Lidé dopravující se po Brně na kole budou mít větší šanci svůj bicykl také někde úspěšně a legálně zamknout. K navýšení kapacity stojanů pro kola se odhodlali představitelé brněnské radnice.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Kotzian: Výstava aut v centru Brna obrala město o miliony korun

Brno – Při konání červencové prodejní výstavy ojetých aut Mototechna mělo město přijít o peníze z místních poplatků. S takovou kritikou pořadatelů přišel ve středu Robert Kotzian ze spolku Brno+.

Kometa nasadí v poslední přípravě i formaci mladíků z Memoriálu

Brno – Jednou to přijít muselo. Hokejisté brněnské Komety prohráli v pondělí svůj první přípravný duel, bratislavskému Slovanu podlehli 2:3 po samostatných nájezdech. Sérii šesti přátelských utkání zakončí Brňané v odvetě s jihlavskou Duklou, kterou ve čtvrtek od šesti hodin večer přivítají na domácím ledě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení