VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V horské chalupě Severka v centru Brna vaří chutně

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Nejvíc mladých mužů v uniformě potkáte v Brně v restauraci Severka v Tučkově ulici. Důvod je prostý: do restaurace to mají studenti univerzity obrany co by kamenem dohodil, přes ulici.

12.9.2009 8
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Severka v Tučkově ulici.Foto: DENÍK/Attila Racek

Hosty si ale restaurace získává a drží také výborným jídlem, kvalitní obsluhou a prostředím, které připomíná útulnou horskou chalupu . Jen z venku by to chtělo podnik lépe udržovat a nezalévané, poschlé muškáty v truhlíkách na zahrádce raději odstranit.

Nad jídelním lístkem cukají hostům koutky. Někdo s bujnou fantazii pojmenoval jídla jako Píp šou, Vohořelý kalimer, Orlí zob nebo Bahamská svíčková Viktor. „To se zas někdo vyřádil. Opravdu mě pobavili,“ směje se nad názvy šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek.

Pro test odborník vybírá vepřovou panenku s koňakem, hrozinkami, broskví a ořechy nazvanou Marilyn Monroe a specialitu podniku Zimní pohádku Severky. Podle ubezpečení číšníka je tato specialita z kuřecího a vepřového masa s křenem, šlehačkou a ovocem vhodná k jídlu i v teplém letním dni.

Ještě před prvním soustem šéfkuchař čichá k masu aby se přesvědčil, že kuchař opravdu použil koňak. „Nejsem si tím jistý, spíš bych hádal, že je v tom vermut. Já osobně bych hrozinky namočil do rumu, ale to by pak zas nebyl polibek od Marilyn, která pila koňak,“ rozebírá složení jídla Vařílek. Vepřovou panenku by šéfkuchař Vařílek tolik nepropíkal, ale celou porci doplněnou bramborovými dukáty hodnotí kladně. „Není to luxus, ale je to moc dobré,“ chválí výkon kuchaře za Severky.

Také Zimní pohádka nabízí hostům dva kusy výborně připraveného masa s kopečkem křenu a šlehačky. Spojení ostré chuti křenu a ovoce je nevšední a zajímavé. Body jídlu ubírá klasická obloha – zelí, rajče okurek – která by se u jídla se sladkým základem a ovocem vůbec neměla objevit.

Restaurace Severka - hodnocení.

Kromě obzvláště smutečním, jak uvádí jídelní lístek, rakvičkám se šlehačkou zaujaly chuťové buňky šéfkuchaře Vařílka tvarohové knedlíky plněné borůvkami. Číšník velice profesionálně upozorňuje, že jde o malé knedlíčky vhodné jen jako sladká tečka nakonec.

Na talířku poskládané knedlíčky, posypané skořicí, cukrem a polité máslem, opravdu dodají obědu slavnostní ráz. „Na to, že jsou kupované, jsou vynikající,“ opět chválí chuť Vařílek.

Na zmrzlinový pohár Toto loto sice host nic nevyhraje, ale pochutná si. Dva druhy zmrzliny se koupají ve vaječném likéru a nahoře pohár zdobí šlehačka a čokoláda. „Tady jsem s jídlem spokojený. Na manažerský oběd to zde sice není, ale host dostane to, za co si zaplatí,“ dodává Vařílek.

Autor: Gabriela Peringerová

12.9.2009 VSTUP DO DISKUSE 8
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
2

Chcete lístky na Zbrojovku? Soutěžte s Deníkem Rovnost

Ilustrační foto.
2

Půldruhého roku povinných reflexních prvků? Ubylo usmrcených chodců

Káňa: V ruce jsem měl dva měsíce dráty

Brno - Bojovník je zpět. Hokejista brněnské Komety Jan Káňa na ledě většinou jezdí s elánem a nevypustí žádný souboj. Svou aktivitu musel na delší čas utlumit. Přesně po pěti měsících od zranění zápěstí si pak zahrál přípravný zápas proti Jihlavě, který Brňané vyhráli 3:1. „Tréninků už bylo hodně, určitě chci hrát a budu se snažit s rukou pracovat, aby byla dobrá,“ slíbil pětadvacetiletý útočník.

Kvůli horku v kraji lekly tisíce ryb

Jižní Morava - Nekvalitní voda a tisíce uhynulých ryb. To je bilance letošního léta v rybnících nejen na Brněnsku. Kromě extrémních veder a nedostatku vody bojovali rybáři se zamořením nádrží sinicemi.

AKTUALIZOVÁNO

Tři obdržené góly za šest minut. Zbrojovku stáhl výprask na dno tabulky

Olomouc, Brno /ANKETA/ – Už po čtrnácti minutách se pro fotbalisty Zbrojovky stala vidina bodového zisku na stadionu Olomouce prakticky utopickou záležitostí. Právě po tomto časovém úseku totiž Brňané prohrávali na hřišti prvoligového nováčka 0:3. Se stavem do konce utkání nepohnuli a po čtvrtém kole soutěže zůstávají na zisku jediného bodu.

V ulicích se objeví další básně o Brně. Nejsložitější je umísťování v centru

Brno – Co mají společného Cejl, Petrov, Obilní trh a hlavní nádraží? Všechna tato místa inspirovala básníky. Brněnské lokality opředené verši mapuje webový projekt Brno poetické. Do konce prázdnin přibude osm básní přímo v ulicích.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení