VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restauraci Rebio si užije ten, kdo nejí maso

Brno - Poprvé a naposled byl podle svých slov v Restauraci zdravého životního stylu Rebio v brněnském Velkém Špalíčku šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek. „Člověk, co nejí maso si tu ale užije. A to já bohužel nejsem,“ konstatoval u dalšího Testu restaurací šéfkuchař, který má nejvíce rád sekanou a z vegetariánské restaurace měl strach.

4.10.2008 1
SDÍLEJ:

Restaurace Rebio.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Přestože má Rebio v názvu restauraci, jde velmi dobrý fast foot. Obsluhu u stolů zde najdete. Pro salát, polévku, teplé jídlo nebo moučník musí strávníci s plastovými podnosy jako v klasických jídelnách škol a továren. Prostředí restaurace Rebio je však na hony vzdálené závodnímu stravování. Barvy zelená a oranžová a světlé dřevo dávají tušit, že půjde o něco zdravého. Na místě však je přiznat, že i dobrého.

Testovací tým si od samoobslužných pultů přináší nejen saláty, ale i hlavní chod. V Rebiu se vybírá z deseti druhů salátů, které lze dochutit osmi druhy octů a olejů. U teplého bufetu se šéfkuchař Vařílek zastaví a váhá. Stejně tak, jako každý jiný, kdo do vegetariánské restaurace dorazí poprvé a neříkají mu nic názvy jako robi, cizrna, tempeh, tofu nebo tarhoňa. „Vypadá to výborně, to, že si to při nabírání rozrejpeme, je naše věc,“ hodnotí estetiku pokrmů podávaných v nerezových vaničkách Vařílek. Na talíři má bramboráčky a právě Husarskou tarhoňu, což je těstovinová rýže se zeleninou a houbami, zapečené se sýrem. Výhrady má však k salátu. „Nijak to nechutná. Nevím, jestli bio ředkvičky mají být úplně bez chutě,“ rozebírá kuchař zelný salát s ředkvičkou, kukuřicí a bazalkou. Naopak mrkvový salát s jablky dochucený rozinkami je výborný. Stejně tak jsou velice chutné zeleninové karbenátky s opékanými BIO brambory.

Výborné chuti teplého jídla však nesekundují moučníky. Ani Medovníček, ani Ananasový dýchánek nechutná podle kuchaře jako domácí moučníky od babičky. „Jednoznačně v nich chybí vejce. Dortový korpus bez vajec není ono, tvarohová pěna chutná jako lizol,“ přirovnává moučník k čistícímu prostředku Vařílek. Zákusky podle něj rozhodně zdravé nejsou. „Jíst zdravě, znamená jíst střídmě, když si zde dám denně deset zákusků, se zdravým životním stylem to nemá nic společného,“ upozorňuje kuchař.

Za zmínku stojí nápoje, Samozřejmostí jsou zde džusy z čerstvě vymačkaného ovoce a zeleniny, v biokvalitě zde nabízí i kávu, pivo a víno. „Nabídka teplých jídel není velká, ale jídla jsou chuťově výborná. Když k tomu připočítáme posezení v klidném a příjemném prostředí, mohu to zde lidem, kteří hledají něco jiného než maso, jen doporučit,“ uzavírá Vařílek po uložení tácků s použitými talíři na vyhrazené místo.

V Rebiu myslí nejen na velké, ale i na malé hosty. Stoly u dětského koutku a vysoké plastové židličky mají k dispozici rodiče s dětmi. Jen na toaletu se musí vyjít z restaurace a navštívit místnosti, které slouží pro hosty celého Špalíčku. Přijatelná je v Rebiu také cena jídla. S ohledem na větší spotřebu energií a času při přípravě jídel ze zeleniny a nákupu v bio kvalitě se zde dá výborně naobědvat za sto korun.

Autor: Gabriela Peringerová

4.10.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pro Brňany prestiž, pro některé vysokoškoláky starost. Kvůli červnové Olympiádě dětí a mládeže přijede do Brna téměř 4700 sportovců, kterým nabízí ubytování koleje Vysokého učení technického. Své pokoje tak někteří studenti musí opustit dříve.
7

Z kolejí nás vystěhují příliš brzy, stěžují si studenti

Benzin s příměsí nafty našli v pátek inspektoři České obchodní inspekce u vzorku z čerpací stanice v brněnské Kšírově ulici.
2 8

V Brně našli pančovaný benzin. Inspekce nechala zapečetit pistole

Od neděle platí letní čas, vlaky naberou zpoždění

Brno – V noci na neděli začíná platit středoevropský letní čas. Ručičky hodinek se ve dvě ráno posunou o hodinu vpřed. Změna se dotkne především hromadné dopravy. V Brně bude o jedno spojení nočních autobusových linek méně. Zcela se ruší spoj noční linky 91 čtyři minuty před půl čtvrtou ráno.

OBRAZEM: V zoo vítali jaro. Děti svrhly Moranu a nazdobily Líto

Brno – Byla zima mezi náma a včil už je za horama. Hu, hu, hu, jaro už je tu. Děti, které v sobotu navštívily brněnskou zoologickou zahradu, společně vítaly jaro. Nejdříve se naučily říkanku a potom shodily připomínku zimy Moranu.

Móda, či směr? Naturální vína mají příznivce

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Ctí odkaz předků a naplno využívají potenciál přírody. Hrozny sbírají ručně, někteří je místo lisování šlapou. Vinaři autentisté se zřekli používání chemie a krášlících zásahů. „Nabízíme alternativu proti rychle vyrobeným a komerčním vínům," řekl Jaroslav Osička z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

V Židenicích otevřeli nový psí výběh. Je největší v celém Brně

Brno /FOTOGALERIE/ – Majitelé psů v brněnských Židenicích mají jedno unikum. Největší psí výběh ve městě. Tamní radnice ho vybudovala na 5500 metrech čtverečních v meruňkovém sadu mezi Bělohorskou a Jedovnickou ulicí na svahu Bílé hory. „Psí výběh vznikl proto, aby dal možnost venčit psy i majitelům velkých plemen. Při hledání vhodného pozemku jsme narazili na tento a zjistili jsme, že zde kdysi býval meruňkový sad. To nás vedlo k myšlence obě funkce propojit a tak vlastně vznikl výběh v meruňkovém sadu," vysvětlil židenický místostarosta Petr Kunc.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies