VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restauraci Rebio si užije ten, kdo nejí maso

Brno - Poprvé a naposled byl podle svých slov v Restauraci zdravého životního stylu Rebio v brněnském Velkém Špalíčku šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek. „Člověk, co nejí maso si tu ale užije. A to já bohužel nejsem,“ konstatoval u dalšího Testu restaurací šéfkuchař, který má nejvíce rád sekanou a z vegetariánské restaurace měl strach.

4.10.2008 1
SDÍLEJ:

Restaurace Rebio.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Přestože má Rebio v názvu restauraci, jde velmi dobrý fast foot. Obsluhu u stolů zde najdete. Pro salát, polévku, teplé jídlo nebo moučník musí strávníci s plastovými podnosy jako v klasických jídelnách škol a továren. Prostředí restaurace Rebio je však na hony vzdálené závodnímu stravování. Barvy zelená a oranžová a světlé dřevo dávají tušit, že půjde o něco zdravého. Na místě však je přiznat, že i dobrého.

Testovací tým si od samoobslužných pultů přináší nejen saláty, ale i hlavní chod. V Rebiu se vybírá z deseti druhů salátů, které lze dochutit osmi druhy octů a olejů. U teplého bufetu se šéfkuchař Vařílek zastaví a váhá. Stejně tak, jako každý jiný, kdo do vegetariánské restaurace dorazí poprvé a neříkají mu nic názvy jako robi, cizrna, tempeh, tofu nebo tarhoňa. „Vypadá to výborně, to, že si to při nabírání rozrejpeme, je naše věc,“ hodnotí estetiku pokrmů podávaných v nerezových vaničkách Vařílek. Na talíři má bramboráčky a právě Husarskou tarhoňu, což je těstovinová rýže se zeleninou a houbami, zapečené se sýrem. Výhrady má však k salátu. „Nijak to nechutná. Nevím, jestli bio ředkvičky mají být úplně bez chutě,“ rozebírá kuchař zelný salát s ředkvičkou, kukuřicí a bazalkou. Naopak mrkvový salát s jablky dochucený rozinkami je výborný. Stejně tak jsou velice chutné zeleninové karbenátky s opékanými BIO brambory.

Výborné chuti teplého jídla však nesekundují moučníky. Ani Medovníček, ani Ananasový dýchánek nechutná podle kuchaře jako domácí moučníky od babičky. „Jednoznačně v nich chybí vejce. Dortový korpus bez vajec není ono, tvarohová pěna chutná jako lizol,“ přirovnává moučník k čistícímu prostředku Vařílek. Zákusky podle něj rozhodně zdravé nejsou. „Jíst zdravě, znamená jíst střídmě, když si zde dám denně deset zákusků, se zdravým životním stylem to nemá nic společného,“ upozorňuje kuchař.

Za zmínku stojí nápoje, Samozřejmostí jsou zde džusy z čerstvě vymačkaného ovoce a zeleniny, v biokvalitě zde nabízí i kávu, pivo a víno. „Nabídka teplých jídel není velká, ale jídla jsou chuťově výborná. Když k tomu připočítáme posezení v klidném a příjemném prostředí, mohu to zde lidem, kteří hledají něco jiného než maso, jen doporučit,“ uzavírá Vařílek po uložení tácků s použitými talíři na vyhrazené místo.

V Rebiu myslí nejen na velké, ale i na malé hosty. Stoly u dětského koutku a vysoké plastové židličky mají k dispozici rodiče s dětmi. Jen na toaletu se musí vyjít z restaurace a navštívit místnosti, které slouží pro hosty celého Špalíčku. Přijatelná je v Rebiu také cena jídla. S ohledem na větší spotřebu energií a času při přípravě jídel ze zeleniny a nákupu v bio kvalitě se zde dá výborně naobědvat za sto korun.

Autor: Gabriela Peringerová

4.10.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační snímek.

Hasiči vyjížděli k popadaným stromům na Brněnsku. Odstranili je pilou

Jihomoravský hejtman Bohumil Šimek.
4

Sto dnů krajské vlády: hejtman Šimek není vidět. Hašek je zvědavý na hyperloop

Kvůli cigaretě dívku chytil pod krkem. Bývalého trestance hledali se psem

Brno – Přepadl ji zezadu, natlačil do chodby a držel pod krkem – tak skončila cesta domů pro pětadvacetiletou ženu. Když se vracela z večírku, při odemykání dveří ji nečekaně napadl neznámý muž. „Chytil ji pod krkem a chtěl cigaretu. Když neuspěl, ženu prohledal a z kabelky jí sebral peněženku s asi čtyřmi stovkami korun," popsala přepadení v pátek policejní mluvčí Andrea Cejnková.

AKTUALIZOVÁNO

Tramvaj přejela muže ležícího na kolejích. Amputovala mu obě nohy

Brno – V kritickém stavu převezli záchranáři do nemocnice mladého muže, kterého ve čtvrtek večer v Brně přejela tramvaj. Muž při nehodě utrpěl vážná zranění, přišel o obě nohy.

Fašanky v Brně: v Líšni popraví medvěda

Jižní Morava /TIP NA VÍKEND/ - Fašanky, ostatky nebo šibřinky. Masopustní veselí před čtyřicetidenním půstem tradičně připadá na úterý před Popeleční středou. Kníničky, Líšeň nebo areál Otevřené zahrady v Údolní ulici v Brně ale lákají na masopust už v sobotu.

V bývalém pivovaru chceme stavět domovy důchodců, má jasno vedení Brna

Brno – Desítky bytů místo dvou domovů důchodců v areálu bývalého pivovaru v brněnských Jehnicích soukromá firma nepostaví. Nechá si jen část pozemku pro výstavbu bytů, zbytek chce prodat městu. To totiž trvá na tom, že v místě musí vzniknout domov důchodců. „Projekt jsme ale ještě nepřevzali. Až developer nabídne rozumnou cenu, předložím návrh zastupitelstvu," oznámil náměstek primátora Petr Hladík.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies