VYBERTE SI REGION

Rytířská krčma zaujme atmosférou a pivem

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Jídla nejsou pro krčmu v Lidické ulici to hlavní, hodí se spíše jako doplněk k pití. Podnik se zaměřuje na iluzi středověku, i s živou hudbou.

11.6.2011 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie
Rytířská krčma v Brně.

Rytířská krčma v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Jídlo a pití nemusí být zážitkem jen pro chuťové buňky. Už i v Brně vzniká stále víc restaurací, které oslovují všechny lidské smysly. Řadí se mezi ně i Rytířská krčma, která v Lidické ulici funguje přes rok. Jak napovídá název, dýchne na návštěvníky náladu středověku a dob rytířů. V jídlech sice pokulhává, ale nahrazuje to vstřícností obsluhy.

Že míří o několik století zpět do minulosti, je lidem jasné, už když ke krčmě míří. Dovnitř je láká zaměstnanec podniku oblečený do středověkého kostýmu a rozdávající letáky.

Vchod se ukrývá až za průjezdem, ve dvoře. Návštěvníky čeká sestup dlouhým schodištěm do sklepení, kde rytířský podnik sídlí. „Schodiště a vchod jsou oprýskané. Škoda, že se majitelé nesnaží působit na zákazníky už od začátku. Ale chápu, že pokud jsou tady třeba v pronájmu, nechce se jim do cizího investovat,“ podotýká šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler.

Po vstupu do sklepení je už iluze středověku mnohem silnější. Dřevěné stoly doplňují stylové dřevěné lavice. Na stolech jsou svícny, stěny zdobí rytířská výzbroj, makety středověkých korbelů, rytířské erby i vlajky. Jediné, co dojem trochu kazí, jsou plastové židle u dvou stolů. Překrývají je však kůže. „Středověká hudba z přehrávače je až trochu moc hlasitá. Ale jinak je to tu pěkné a stylové,“ je spokojený šéfkuchař.

Prakticky hned po vstupu do krčmy vítá hosty její majitel Miloslav Čoupek. Nabízí místo k sezení a zároveň se ptá na objednávku. Na jídlo nabízí Flák masa jako pokrm pro správné rytíře. „Jídelní lístek nepřinesl. Asi je to tím, že jsme si rovnou objednali. Třeba také nemá suroviny na vše, co v lístku nabízí. Ale věřím, že by se snažil nám vyhovět,“ spekuluje šéfkuchař.

Jídelní lístek si prohlédl už na internetových stránkách. „Docela se mi líbil složením, i když nabízel jen vepřové maso a chuťovky k pivu, jako nakládaný hermelín či klobásy,“ říká Rimpler.

Objednané maso běží připravit přímo majitel a obsluhující mladík přináší kofolu ve stylových džbáncích. Zároveň rozsvěcuje svíčky a zhasíná lustr. Když se pak oblékne do kostýmu, nastává konečně téměř skutečný středověk.

Krkovička v šeru

V šeru bohužel není moc vidět ani na přinesené maso s oblohou a kusy chleba. „Asi je to krkovička. A na některých místech je trochu spálená,“ ukazuje šéfkuchař. Maso s kostí je poněkud vysušené. Rimplerovi moc nevyhovuje ani koření. „Je ho tolik, že jsem je musel seškrábnout nožem. Já bych krkovičku dochutil spíše pepřem. A nechal na ní třeba rozpustit bylinkové máslo,“ upozorňuje.

Obsluha zůstává pozorná, stará se, aby hostům nic nechybělo. Majitel Čoupek dokonce zve na medovinu na účet podniku. Je dobrá stejně jako pivo Rytíř – Svijanský máz dochucený právě medovinou. „Na pivo a za atmosférou mohu doporučit Rytířskou krčmu navštívit. Zvláště když hraje živá hudba, o níž mluvil majitel. Je znát, že se nezaměřuje na jídlo. Nabízí spíš něco k zakousnutí právě k pivu,“ uzavírá hodnocení Rimpler.

#nahled|http://g.denik.cz/50/1f/infografika_test_restauraci_rytirska_krcma_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/1f/infografika_test_restauraci_rytirska_krcma.jpg|Rytířská krčma v Brně.#

Autor: Petr Jeřábek

11.6.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Na dálnici nacouval do jiného auta. Agresivního řidiče dopadli policisté

Ilustrační foto.
9 5

Na Kamechy může vést lanovka. Stavbu tramvajové tratě totiž komplikuje podloží

Jih Moravy je nejchladnější v republice. Silničáři doporučují opatrnou jízdu

Jižní Morava - Hlavní silniční tahy na jižní Moravě jsou v pondělí ráno sjízdné bez komplikací, ovšem na vedlejších cestách doporučují silničáři zvýšenou opatrnost. Na takzvaných inertních úsecích, které se neudržují chemicky, leží ujetý sníh krytý posypem.

Situaci v tabulce nevidím tak černě, hlásil po porážce s Olomoucí kapitán Čermák

Brno – Kapitán svým spoluhráčům nic nevyčítal. Leoš Čermák a jeho parťáci doma v neděli nestačili na Olomouc a v 39. kole extraligy prohráli 1:3. Na slovenského brankáře Branislava Konráda vyslali 33 střel, z nichž se však hokejistům Komety ujala pouze jedna.

Jak být v práci 40 hodin týdně a nezbláznit se

Pracujete často deset hodin denně a přesto stále nestíháte? Pak si potřebujete lépe naplánovat pracovní den a využívat čas efektivněji. Za 40 hodin týdně byste měli pohodlně zvládnout náplň práce, pokud ji děláte správně. Jak na to, radí experti na efektivitu práce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies