VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Samovar: jídlo je studené jako zima v Rusku

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Rusové do všeho dávají majonézu, smetanu, nebo nějaký tuk. Člověk pak vypije láhev vodky a neopije se. Tak hodnotí ruskou kuchyni šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka. Na druhé straně však tvrdí, že je poctivá.

29.10.2011 2
SDÍLEJ:

Ruská restaurace Samovar v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Jenže v ruské restauraci Samovar to podle něho pokulhává. „Připomíná spíše vývařovnu. Zbytečně do nabídky přidává ingredience jako ananas nebo mozzarella, které do kuchyně této země nepatří,“ upozorňuje Dlapka. Restauraci Samovar hodnotil pro další díl seriálu Deníku Rovnost Test restaurací.

Podnik, jehož součástí je prodejna ruských specialit, je zvenku poměrně nenápadný. Ve výloze je několik matrjošek. „Nejspíš bych si je s restaurací nespojil,“ říká Dlapka.

Interiér je poměrně jednoduchý. Stěnu vedle baru zdobí mapa Ruska, na stolech leží podložky s fotografiemi z této země a z rádia se line ruský pop. Kolem stěn jsou náhodně rozmístěné mírně zašlé umělé květiny. Jídelní lístek je v ruštině, angličtině a češtině. Stylově jej doplňují fotografie samovarů. „Vyznat se v něm je složité, předkrmy jsou téměř vzadu. A nabídka polévek je nedostatečná,“ tvrdí Dlapka, který v Rusku vařil. Tam prý jsou základ. „Rusové je jedí pořád. Na snídani, na oběd i k večeři. S chlebem je zasytí. Boršč a soljanka jsou pro takovouhle restauraci málo,“ říká Dlapka.

Přinesený boršč mu chutná a ani salát z nakládaných hub není špatný. Při objednávání druhých jídel se drobná Ukrajinka tváří, že mu moc nerozumí. Ji zase není kvůli slabému hlasu slyšet. „Vypadají, jako by se nás báli,“ myslí si o ní a přibližně patnáctiletém číšníkovi Dlapka.

Vepřový šašlik, který si objednal, podle obsluhy nemají. Přesto jej po chvíli servírují k vedlejšímu stolu. Objednáváme tedy kuřecí se zeleninou místo ananasu a maso na kupecký způsob. Tedy krkovičku zapečenou s houbami a sýrem. „Co na tom tak dlouho trvá?“ ptá se Dlapka číšníka. Ten se jen ušklíbne. „No co, chvíli to trvá, kuchař je tam sám,“ odpoví.

Jídla přináší asi za tři čtvrtě hodiny. Spolu s příbory, kde chybí vidlička. „Maso je přesušené a zeleninu mi nedali. Talíř je příliš malý, mám problém sundat maso ze špízu, aby neskončilo na stole. Také porce mohla být větší. A jídlo je studené,“ stěžuje si Dlapka.

Jako pro návštěvu

Krkovička je zapečená až příliš, stejně jako sýr. I ona mohla být teplejší. „Nemyslím, že kuchař je vyučený. Jídlo chutná jako někde narychlo připravené pro návštěvu,“ říká hodnotitel.

Ani bliny ho nenadchly. „Jsou studené a navíc jde o obyčejné palačinky. Správně v nich má být droždí,“ vysvětluje. Druhý dezert prezentovaný jako dort je něco jako velká hranatá kremrole. Dobrá, ale na tak malém talířku, že se při krájení drobí po stole.

V nabídce je i kaviár. „Mohli byste mi udělat bliny také s ním, když jsou obě jídla v nabídce?“ ptá se Dlapka. Podle číšníka ne. „Tahle kombinace není napsaná v lístku,“ vysvětluje. Rozpačitý pocit nezlepšuje ani zelená ruská limonáda. Chutná jako rozpuštěný pendrek. Rybízový džus je podle Dlapky doslazený. „Připadá mi to jako za socialismu. Co není povolené, je zakázané. Podruhé bych sem nešel,” poznamenává Dlapka.

#nahled|http://g.denik.cz/50/f9/brno_restaurace_samovar_ste_8_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/f9/brno_restaurace_samovar_ste_8.jpg|Ruská restaurace Samovar v Brně.#

Autor: Anna Fajkusová

29.10.2011 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

V Líšni našli padesátikilovou bombu. Pozůstatek z války pyrotechnik odpálil

Vizualizace plánovaného komunitního centra.
10 12

Teplárenské objekty ožívají. Mění se na centra i parky

Přes pět tisíc obyvatel bez teplé vody. V Bystrci vymění potrubní rozvody

Brno – Bez teplé vody bude od úterý do pátku mezi osmou hodinou ráno a šestou hodin večer přes pět tisíc obyvatel brněnské Bystrce. Brněnské teplárny odstaví výtopnu v Teyschlově ulici. Bez teplé vody tak bude celé sídliště Kamechy. 

Chcete lístky na Zbrojovku? Soutěžte s Deníkem Rovnost

Soutěžte s Deníkem Rovnost o vstupenky na domácí zápasy fotbalové Zbrojovky Brno v sezoně 2017/2018!

Půldruhého roku povinných reflexních prvků? Ubylo usmrcených chodců

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Povinnost nosit při chůzi po neosvětlených silnicích mimo obec reflexní prvky platí rok a půl. Smyslem novely zákona, která novou povinnosti zavedla, bylo zvýšit bezpečnost chodců. Jak se jí to podařilo, je vidět na číslech. Minulý rok bylo v Jihomoravském kraji devět usmrcených chodců, o šest méně než předloni. Stejný trend hlásí policie i celostátně. „Podíl na tom nepochybně mají i reflexní prvky,“ řekla Zuzana Ambrožová z oddělení BESIP Ministerstva dopravy.

Káňa: V ruce jsem měl dva měsíce dráty

Brno - Bojovník je zpět. Hokejista brněnské Komety Jan Káňa na ledě většinou jezdí s elánem a nevypustí žádný souboj. Svou aktivitu musel na delší čas utlumit. Přesně po pěti měsících od zranění zápěstí si pak zahrál přípravný zápas proti Jihlavě, který Brňané vyhráli 3:1. „Tréninků už bylo hodně, určitě chci hrát a budu se snažit s rukou pracovat, aby byla dobrá,“ slíbil pětadvacetiletý útočník.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení