VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Secese: nádražní restauraci dávno ujel vlak

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Restaurace Secese sídlí v budově hlavního brněnského vlakového nádraží. Vysoký strop, velká okna, honosné lustry i červený koberec připomínají začátek minulého století, kdy restaurace prožívala své nejlepší období.

10.12.2011 5
SDÍLEJ:
Fotogalerie
6 fotografií

Brněnská restaurace Secese.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

„Dříve byla vstupní branou do Brna. Jeho vizitkou. Podle nabídky jídla a úrovně pokrmů tomu tak už dávno není,“ myslí si odborník na zážitkovou gastronomii a kuchař restaurace Boulevard Ivo Ševčík. Restauraci Secese hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Ševčík nahlíží do jídelního lístku. „Nabídka je zastaralá. Třeba rybí filé z mrazáku. To už snad nikde nedělají. Vždyť se dá sehnat tolik dobrých a kvalitních ryb,“ diví se šéfkuchař. Podle něho se na lístku zastavil čas. „Z dezertů mají jen palačinky a zmrzliny, z bezmasých jídel smažené sýry. To je nabídka z devadesátých let. Kuře se sýrem a broskví je rok 1959. Restauraci zkrátka ujel vlak,“ říká Ševčík.

Hostům ale nabídka zřejmě vyhovuje, restaurace je kolem poledne plná. „Ceny jsou za hubičku, a tak je pro lidi čekající na vlak nejspíš ideální zajít na teplé jídlo právě sem. Třeba na obědové menu. Je nápaditější než jídla z lístku. Mě v něm nezaujalo nic,“ míní Ševčík.

Číšník nakonec odchází s objednávkou hovězího vývaru a slaných palačinek jako předkrmu. „Obsluha je tu milá. Ochotná, rychlá, nevtíravá,“ chválí šéfkuchař. V pořádku je také vývar s játrovými knedlíčky. Zato palačinky s kuřecí směsí hodnotitele nenadchly.

„Chuťově nejsou špatné, ale ničím zvláštní. Žádné koření ani smetanu psanou v lístku jsem nenašel. Sýr mohl být alespoň zapečený,“ míní Ševčík. Druhé jídlo ho zklamalo. „Brusinkový terč na svíčkové už je přežitek, lepší je třeba omáčka. Porce je zbytečně velká,“ tvrdí.

Maso je podle něho jemné, oceňuje také domácí knedlíky. Hůř je na tom omáčka. „Zeleninu neviděla ani z rychlíku. Je kyselá spíše jako citronová šťáva,“ mračí se Ševčík. Specialita šéfkuchaře vepřová panenka po myslivecku není špatná, ale ke specialitě má ještě daleko. „Panenku zbytečně rozbili na kousky. Porce je moc velká, a když se dívám na smažené řízečky z panenky v nabídce, tuším, kam putují odřezky z tohoto jídla,“ poznamenává.

Návrat po letech

S dezertem je Ševčík spokojený. Nejprve shrne z jablečného štrúdlu šlehačku ze spreje, pak už si pochutnává. „Je maminkovský,“ usmívá se. Naposledy byl v restauraci před lety, před odchodem na vojnu. „Byli jsme tu na poslední pivo. A restaurace byla stejně příjemná,“ vzpomíná. Horší to je se záchody, které má Secese společné s bufetem i zbytkem nádraží.

V podzemní místnosti jsou za pokladnou hned dvě ženy, čistota tomu ale neodpovídá. „Snižuje to úroveň Secese, stejně jako jídlo,“ myslí si Ševčík. Horší než nabídka bez nápadu je podle něho cena a velikost porcí. „Zbytečně velké množství jídla za takové ceny se musí někde podepsat. V mém případě na chuti ošizené svíčkové,“ říká šéfkuchař.

Brněnská restaurace Secese.

Autor: Anna Fajkusová

10.12.2011 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
1

Pod Kozí horou postaví rodinné domy. Proti cestě k nim lidé z Komína protestují

Důchodkyni v bezvědomí a s vážnými popáleninami vynesli z hořícího bytu hasiči ve středu krátce před šestou večer. Do bytu v kuřimské Jungmannově ulici museli vniknout násilím.
AKTUALIZUJEME

Z hořícího bytu v Kuřimi vynesli starší ženu s vážnými popáleninami

AKTUALIZOVÁNO

Stávka bude. DPMB se k ní nepřipojí. Kdo stávkovat bude, ukáží další dny

Jižní Morava – Rozhodování, zda jet do práce autobusem nebo vlakem, mnohým Jihomoravanům příští čtvrtek odpadne. Odborový svaz autobusové dopravy totiž na ten den vyhlásil stávku. Někteří řidiči tak na pravidelné linky nevyjedou.

Kolony v Jugoslávské ulici trápí řidiče. Projíždí tudy i dvacet minut

Brno /FOTOGALERIE/ – Dlouhé kolony a nervózní čekající řidiči. Redaktoři Brněnského deníku Rovnost zjišťovali, jak po týdnu vypadá situace v rozkopané brněnské Jugoslávské ulici, kde dělníci od minulého týdne opravují inženýrské sítě.

Útočník Škoda se dočkal. Ze Zbrojovky odchází na hostování do Norska

Brno – Přeje jen se raduje z vytouženého zahraničního angažmá. Fotbalový útočník Michal Škoda opouští brněnskou Zbrojovku a míří na hostování s opcí do norského klubu Lillestrøm.

Musíme ji vytáhnout, řekly si. Oceněné školačky zachránily malou holčičku z řeky

Brno /FOTOGALERIE/ – Malé dítě uviděly v ledové řece. Dvě spolužačky z brněnské základní školy neváhaly ani minutu a okamžitě dvouletou holčičku vytáhly ven. Ve středu je za jejich hrdinský čin z letošního ledna ocenil jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies