VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šermířský klub: za jídlem do středověku

Brno /TEST RESTAURACE/ - Dobové speciality hosté dostanou jen mimo čas podávání obědových menu. Ta jsou standardní a chutnají.

31.1.2010 6
SDÍLEJ:
Fotogalerie
6 fotografií

Brněnská restaurace Šermířský klub L. A. G.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Kuře podle kuchaře císaře Napoleona, štokfiš nebo koury v černé omáčce. Takové dobroty vaří v brněnské restauraci Šermířský klub L. A. G. V jídelním lístku jsou označená jako dobová jídla z roku 1521 nebo 1800.

K historickým pokrmům se však musí host jídelním lístkem doslova prolistovat. „Jejda, ono to pořád nekončí,“ diví se šéfkuchař a nyní majitel restaurace Bruna Antiqua Pavel Pietropaolo na začátku hodnocení.

Dobovému jídelnímu lístku předcházejí běžné polévky a minutky z různých druhů mas nebo tradiční ostrá masová směs ,,kaťák“ – katův šleh. Názvy mají však originální: „krmě prostá masa“ si určitě vyberou vegetariáni, „krmě pro pacholata“ zase děti.

Jako na hradě

Bohužel, v Šermířském klubu má hlavní slovo kuchař, a ne host. Ani ochotný číšník v dobovém oblečení ho na žádost hostů v kuchyni nezlomí k tomu, aby k obědu uvařil něco jiného, než má připraveno na meníčko.

Po objednání řeckého salátu s tousty a smaženého talíře lze proto chválit jen interiér restaurace, na kterém si dal majitel opravdu záležet. Vše, od vstupních dveří až po stoly a židle, připomíná prohlídku středověkého hradu. Na stěnách visí prapory, meče, kopí, brnění i přilbice, okouknout může host i typickou černou kuchyni s krbem a cínové talíře.

Lepší než ve středověku jsou určitě také místní toalety, nicméně v jedenadvacátém století se musí spokojit s hodnocením za tři.
Pórkovou polévku, která je součástí menu, přináší číšník v keramických miskách. Je správně horká a chutná. Testující šéfkuchař ovšem kritizuje fakt, že v polévce je hodně cítit chuť vegety. „Kuchař si tak ulehčuje práci. Měl by si uvědomit, že polévka z dobrého vývaru je úplně něco jiného,“ upozorňuje Pietropaolo.

Vysvědčení brněnské restaurace Šermířský klub.

Nad talíři s hlavním jídlem odborník na gastronomii upozorňuje, že musí brát do úvahy skutečnost, že hodnocená jídla stojí sedmdesát korun. Přesto mu vadí, že v řeckém salátu nalézá španělské olivy s papričkou namísto řeckých a balkánský sýr místo sýru feta. Salát navíc vůbec není ochucen olivovým olejem. „To prostě řecký salát není. Spíš zbytek z úterního míchaného zeleninového salátu, do kterého kuchař přisypal olivy z konzervy,“ říká šéfkuchař při pohledu na meníčkový jídelní lístek.

Patnácté zdarma

Smažený talíř zdobí na první pohled křupavé, dozlatova usmažené hranolky. Jedničku dostává i chutná domácí tatarská omáčka a šťavnaté maso – vepřové i kuřecí. Talíř se smaženými kousky masa doplňuje i smažený sýr. „Na tomto pokrmu se toho dá zkazit jen velmi málo. Takže v pořádku,“ hodnotí jídlo odborník.

Dobové přísloví nebo povídka je nejen na každé stránce jídelního lístku, ale i na každé účtence. Ty jsou označeny čísly I.–XIV. Ten z hostů, který nasbírá všech čtrnáct účtenek, má jedno jídlo v Šermířském klubu zdarma. „Škoda, že jsem nemohl ochutnat některé z dobových jídel, ale za návštěvu této restaurace stojí už to prostředí,“ dodává Pietropaolo.

Autor: Gabriela Peringerová

31.1.2010 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brno dům ulice Vranovská č.p. 22
6 10

Na chodbách jim vadí lidská moč a výkaly. Obyvatelé domu si stěžují

Ilustrační foto.

Kometa půjde do další bitvy, prověří ji "Bedýnka"

AKTUALIZOVÁNO

Zavadil zůstal na tribuně a Zbrojovka bez něj zklamala, v poháru končí

Opava /FOTOGALERIE/ – Měli dokázat, že se zvedají, jenže ani tohle se jim nepovedlo. Fotbalisté Zbrojovky po nevýrazných výkonech v nejvyšší soutěži nepřesvědčili ani v domácím poháru. Ve čtvrtfinále se utkali jako jediní s druholigovým protivníkem, jenže v Opavě prohráli 1:2 a v Mol Cupu končí. „Opava podala velice dobrý výkon. Její postup je zasloužený," uznal brněnský trenér Svatopluk Habanec.

Odpadky vedle onkologie? Absurdní, tvrdí ředitel ústavu

Brno - Na nový parkovací dům čekají lékaři, návštěvníci a pacienti Masarykova onkologického ústavu zoufale. Kromě něj ale u zařízení může vyrůst také sběrné středisko odpadu. Radní Brna se v úterý rozhodli nechat tuto možnost prověřit úředníky.

Muž, co bojoval proti šmejdům: Někdo mi zapálil auto, tak jsem raději skončil

Brno /ROZHOVOR/ - Výhrůžné zprávy, rozbité okno nebo zapálené auto. Podobná překvapení zpestřují od Nového roku život Brňana Víta Kalvody. Muže, který se až do letoška věnoval boji proti takzvaným finančním šmejdům, kteří své klienty díky poplatkům připravují o peníze. O problematice natočil i dokument. „Čekal jsem, že to bude studentský šuplíkový film," říká Kalvoda. Netušil, že dokument bude oblíbený a vzbudí pozornost kritizovaných firem.

OBRAZEM: Dětské zboží? Lidé ho vybírali na veletrhu ProDítě

Brno – Petra Moučková s přítelem čekají první dítě. „Vybíráme právě kočárek a tady na veletrhu jich je docela dost. Možná tu jeden i koupíme," vysvětlila Moučková, proč na veletrh ProDítě přišla.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies