VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šermířský klub: za jídlem do středověku

Brno /TEST RESTAURACE/ - Dobové speciality hosté dostanou jen mimo čas podávání obědových menu. Ta jsou standardní a chutnají.

31.1.2010 6
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Šermířský klub L. A. G.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Kuře podle kuchaře císaře Napoleona, štokfiš nebo koury v černé omáčce. Takové dobroty vaří v brněnské restauraci Šermířský klub L. A. G. V jídelním lístku jsou označená jako dobová jídla z roku 1521 nebo 1800.

K historickým pokrmům se však musí host jídelním lístkem doslova prolistovat. „Jejda, ono to pořád nekončí,“ diví se šéfkuchař a nyní majitel restaurace Bruna Antiqua Pavel Pietropaolo na začátku hodnocení.

Dobovému jídelnímu lístku předcházejí běžné polévky a minutky z různých druhů mas nebo tradiční ostrá masová směs ,,kaťák“ – katův šleh. Názvy mají však originální: „krmě prostá masa“ si určitě vyberou vegetariáni, „krmě pro pacholata“ zase děti.

Jako na hradě

Bohužel, v Šermířském klubu má hlavní slovo kuchař, a ne host. Ani ochotný číšník v dobovém oblečení ho na žádost hostů v kuchyni nezlomí k tomu, aby k obědu uvařil něco jiného, než má připraveno na meníčko.

Po objednání řeckého salátu s tousty a smaženého talíře lze proto chválit jen interiér restaurace, na kterém si dal majitel opravdu záležet. Vše, od vstupních dveří až po stoly a židle, připomíná prohlídku středověkého hradu. Na stěnách visí prapory, meče, kopí, brnění i přilbice, okouknout může host i typickou černou kuchyni s krbem a cínové talíře.

Lepší než ve středověku jsou určitě také místní toalety, nicméně v jedenadvacátém století se musí spokojit s hodnocením za tři.
Pórkovou polévku, která je součástí menu, přináší číšník v keramických miskách. Je správně horká a chutná. Testující šéfkuchař ovšem kritizuje fakt, že v polévce je hodně cítit chuť vegety. „Kuchař si tak ulehčuje práci. Měl by si uvědomit, že polévka z dobrého vývaru je úplně něco jiného,“ upozorňuje Pietropaolo.

Vysvědčení brněnské restaurace Šermířský klub.

Nad talíři s hlavním jídlem odborník na gastronomii upozorňuje, že musí brát do úvahy skutečnost, že hodnocená jídla stojí sedmdesát korun. Přesto mu vadí, že v řeckém salátu nalézá španělské olivy s papričkou namísto řeckých a balkánský sýr místo sýru feta. Salát navíc vůbec není ochucen olivovým olejem. „To prostě řecký salát není. Spíš zbytek z úterního míchaného zeleninového salátu, do kterého kuchař přisypal olivy z konzervy,“ říká šéfkuchař při pohledu na meníčkový jídelní lístek.

Patnácté zdarma

Smažený talíř zdobí na první pohled křupavé, dozlatova usmažené hranolky. Jedničku dostává i chutná domácí tatarská omáčka a šťavnaté maso – vepřové i kuřecí. Talíř se smaženými kousky masa doplňuje i smažený sýr. „Na tomto pokrmu se toho dá zkazit jen velmi málo. Takže v pořádku,“ hodnotí jídlo odborník.

Dobové přísloví nebo povídka je nejen na každé stránce jídelního lístku, ale i na každé účtence. Ty jsou označeny čísly I.–XIV. Ten z hostů, který nasbírá všech čtrnáct účtenek, má jedno jídlo v Šermířském klubu zdarma. „Škoda, že jsem nemohl ochutnat některé z dobových jídel, ale za návštěvu této restaurace stojí už to prostředí,“ dodává Pietropaolo.

Autor: Gabriela Peringerová

31.1.2010 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Billboard představitelů KDU-ČSL těsně u silnice první třídy číslo třiapadesát u místní části Miroslavi - Kašence stál i 21. září 2017. V době, kdy by billboardy měly z těchto míst zmizet.
3 27

Za kampaně na nelegálních billboardech nemůžeme, hájí se politické strany

Ilustrační foto.
22

Kolony v centru: kolaps odnesl vedoucí dopravního odboru Bielko

Festival nabídne šedesát druhů piva a hudební lahůdky. Na stadionu za Lužánkami

Brno – Pivní speciály, lahůdky nejen české kuchyně a koncert oblíbených kapel. První ročník festivalu Beer Fest Brno má být ve velkém stylu. „Napadlo nás to spontánně, když jsme zjistili, že Beer Fest Brnu chybí. Rozhodli jsme se ho zorganizovat a pokusíme se založit každoroční tradici,“ uvedl pořadatel David Kopp.

AUTOMIX.CZ

Filtry pevných částic pro nafťáky zlevňují. Alespoň u některých značek

Filtr pevných částic je jedním z největších strašáků u moderních dieselových ojetin. Mnoho řidičů má pocit, že když se jedná „pouze o věc ekologie“ mohou filtr bez obav vyndat, nicméně faktem je, že jeho přítomnost v autě má dost velké opodstatnění. Je tedy velmi dobrou zprávou, že se cena nových filtrů vyvíjí příznivým trendem.

Vlakem z Adamova do Brna? Cestování zkomplikuje výluka na trati

Blanensko – Oprava jedné koleje omezí provoz na železnici na Blanensku. Nedotkne se rychlíků a spěšných vlaků, projedou i některé osobní. Ostatní nahradí autobusy. Výluka na železniční trati Brno-Česká Třebová v úseku z Brna do Adamova začne v sobotu a potrvá týden.

Podle obžaloby týral děti. Rodinný přítel tvrdí, že byl svědomitý a snaživý otec

Brno, Břeclavsko – Byl svědomitý otec, zastal se obžalovaného rodinný přítel. U Krajského soudu v Brně v pátek dopoledne pokračovalo hlavní líčení s mužem, který podle obžaloby týral od podzimu 2015 do jara 2016 své dvě děti v penzionu na Břeclavsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení