VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šermířský klub: za jídlem do středověku

Brno /TEST RESTAURACE/ - Dobové speciality hosté dostanou jen mimo čas podávání obědových menu. Ta jsou standardní a chutnají.

31.1.2010 6
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Šermířský klub L. A. G.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Kuře podle kuchaře císaře Napoleona, štokfiš nebo koury v černé omáčce. Takové dobroty vaří v brněnské restauraci Šermířský klub L. A. G. V jídelním lístku jsou označená jako dobová jídla z roku 1521 nebo 1800.

K historickým pokrmům se však musí host jídelním lístkem doslova prolistovat. „Jejda, ono to pořád nekončí,“ diví se šéfkuchař a nyní majitel restaurace Bruna Antiqua Pavel Pietropaolo na začátku hodnocení.

Dobovému jídelnímu lístku předcházejí běžné polévky a minutky z různých druhů mas nebo tradiční ostrá masová směs ,,kaťák“ – katův šleh. Názvy mají však originální: „krmě prostá masa“ si určitě vyberou vegetariáni, „krmě pro pacholata“ zase děti.

Jako na hradě

Bohužel, v Šermířském klubu má hlavní slovo kuchař, a ne host. Ani ochotný číšník v dobovém oblečení ho na žádost hostů v kuchyni nezlomí k tomu, aby k obědu uvařil něco jiného, než má připraveno na meníčko.

Po objednání řeckého salátu s tousty a smaženého talíře lze proto chválit jen interiér restaurace, na kterém si dal majitel opravdu záležet. Vše, od vstupních dveří až po stoly a židle, připomíná prohlídku středověkého hradu. Na stěnách visí prapory, meče, kopí, brnění i přilbice, okouknout může host i typickou černou kuchyni s krbem a cínové talíře.

Lepší než ve středověku jsou určitě také místní toalety, nicméně v jedenadvacátém století se musí spokojit s hodnocením za tři.
Pórkovou polévku, která je součástí menu, přináší číšník v keramických miskách. Je správně horká a chutná. Testující šéfkuchař ovšem kritizuje fakt, že v polévce je hodně cítit chuť vegety. „Kuchař si tak ulehčuje práci. Měl by si uvědomit, že polévka z dobrého vývaru je úplně něco jiného,“ upozorňuje Pietropaolo.

Vysvědčení brněnské restaurace Šermířský klub.

Nad talíři s hlavním jídlem odborník na gastronomii upozorňuje, že musí brát do úvahy skutečnost, že hodnocená jídla stojí sedmdesát korun. Přesto mu vadí, že v řeckém salátu nalézá španělské olivy s papričkou namísto řeckých a balkánský sýr místo sýru feta. Salát navíc vůbec není ochucen olivovým olejem. „To prostě řecký salát není. Spíš zbytek z úterního míchaného zeleninového salátu, do kterého kuchař přisypal olivy z konzervy,“ říká šéfkuchař při pohledu na meníčkový jídelní lístek.

Patnácté zdarma

Smažený talíř zdobí na první pohled křupavé, dozlatova usmažené hranolky. Jedničku dostává i chutná domácí tatarská omáčka a šťavnaté maso – vepřové i kuřecí. Talíř se smaženými kousky masa doplňuje i smažený sýr. „Na tomto pokrmu se toho dá zkazit jen velmi málo. Takže v pořádku,“ hodnotí jídlo odborník.

Dobové přísloví nebo povídka je nejen na každé stránce jídelního lístku, ale i na každé účtence. Ty jsou označeny čísly I.–XIV. Ten z hostů, který nasbírá všech čtrnáct účtenek, má jedno jídlo v Šermířském klubu zdarma. „Škoda, že jsem nemohl ochutnat některé z dobových jídel, ale za návštěvu této restaurace stojí už to prostředí,“ dodává Pietropaolo.

Autor: Gabriela Peringerová

31.1.2010 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Poprask u strážníků: žena přišla odevzdat výbušku, část stanice vyklidili

Od roku 2010, kdy ho poprvé lidé spatřili, si brněnský orloj na náměstí Svobody vysloužil mnoho nelichotivých přezdívek. Někomu připomíná mužský úd, přitom jeho tvar nábojnice odkazuje na historické obléhání města Švédy.
1

Poškozený orloj? Vše napovídá tomu, že video je falešné

V Kníničské ulici už jen padesátkou. Snížení povolené rychlosti řidičům vadí

Brno – Nemilé překvapení v podobě snížení povolené rychlosti zažili nedávno řidiči v Kníničské ulici ve směru z Bystrce do centra města. Okolo cyklostezky nově musí jezdit padesátikilometrovou rychlostí oproti původní sedmdesátce.

Tour de Brno. S pohárem jsme chodili po hospodách, směje se kapitán mistrů

Brno – Spánek a odpočinek není na pořadu dne. Hokejisté brněnské Komety po zisku extraligového titulu neúnavně oslavují a dle jejich slov jen tak neskončí. Doma se objevují spíš sporadicky. „Za tři dny jsem přišel jednou. I to je myslím úspěch," smál se útočník Martin Zaťovič.

Koupaliště v Tuřanech chátrá. Hrozí jeho úplný zánik

Brno /FOTOGALERIE/ - Místo skotačících dětí jen odpadky, špína a rozpadající se bazény. Tak vypadá koupaliště v Karkulínově ulici v brněnských Tuřanech. Podle místních se v něm povalují i injekční stříkačky. „Koupaliště je velká škoda, jako malá jsem tam často chodila. Kdyby bylo v provozu, určitě by ho navštěvovalo hodně lidí. Jinou možnost koupání v Tuřanech nemáme. Určitě by ho využívaly hlavně děti," nelíbí se například Kateřině Jelínkové.

AKTUALIZOVÁNO

Dálnici D1 ve směru na Prahu u Domašova hodinu blokovala nehoda

Domašov – Kvůli nehodě nemohli v pondělí od půl deváté projet řidiči po dálnici D1 170. kilometrem u Domašova ve směru na Prahu. Srazily se tam kamion, dodávka a osobní auto.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies