VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Servis jako za císaře pána. V rukavičkách

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Rakousko-uherská kuchyně, číšníci v bílých rukavičkách a zámecké prostředí přenese hosty jako mávnutím proutku z rušné Husovy ulice na dvůr císaře Franze Josefa. V Besedním domě je pouhých pár týdnů otevřený Hansen Restaurant, který nese jméno autora návrhu budovy a dvorního vídeňského architekta druhé poloviny devatenáctého století, Dána Thea Hansena.

29.5.2010 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Brněnská restaurace Hansen.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Vysoké stropy, nablýskaný servis, dlouhé krémové ubrusy, pohodlné židle s područkami, křišťálové lustry a nařasené závěsy. Na toaletách kohoutky v barvě zlata, nechybí bidet. Prostředí Hansen Restaurantu je víc než luxusní, přesto se v něm host necítí svázaný etiketou stolování, ale uvolněně a příjemně.

Jídelní lístek šéfkuchaře restaurace Šelepka Iva Ševčíka nadchne. Má zkušenosti se zážitkovou i molekulární kuchyní a v prostředí Hansen Restaurantu se cítí jako ryba ve vodě. „Mám chuť na všechno, co je v jídelním lístku. Skladba je perfektní. Jídla jsou sice trochu dražší, ale cena odpovídá prostředí i skladbě surovin,“ říká šéfkuchař. Jídelní lístek je jako okopírovaný z některé z lepších vídeňských restaurací. Tři druhy předkrmu, dvě polévky, sedm hlavních jídel a tři dezerty. Podle personálu kuchař sestavuje každý měsíc nový jídelní lístek. „Vaří z čerstvých sezonních surovin,“ zkoumá přílohy k pokrmům Ševčík.

Pstruha v rosolu, kterého si Ševčík objednává, kuchař teprve připravuje, proto se šéfkuchař rozhoduje ochutnat roastbeef s křenem. K předkrmu i polévce – krému z pórku – přináší číšník chléb pečený v kuchyni restaurantu. K pití nabízí číšník karafu s vodou, pro dva lidi je tři čtvrtě litru dost k osvěžení i zapití jídla. „V lepších restauracích se to tak dělá, patří to prostě k nabídce,“ říká Ševčík.

Roastbeef se smetanovým křenem nemá podle šéfkuchaře chybu. Chutný je i pórkový krém, jenže pórek v něm moc cítit není. Ani bylinkovo-tvarohový nok v polévce testovacímu týmu mnoho radosti neudělá. Následuje však hlavní chod a tomu kritika nepřísluší.

Dva plátky prošpikovaného hovězího masa, výtečná svíčková omáčka a hlavně jemný, nadýchaný karlovarský knedlík, v němž je jasně vidět struktura housek. Fantazie pro chuťové buňky i oči.

Druhé jídlo, kachní prsíčko s bramborovými lokšemi a dušenou brukví, je také vynikající. Maso šťavnaté, lokše jako od babičky. „Jídlu se nedá nic vytknout. Je příkladem, že to jde i bez obloh a chemie,“ chválí Ševčík. A připomíná zlozvyk českých kuchařů přidávat k jídlům dochucovací přípravky a půl talíře zeleniny.

Nadšení z koláče

Na závěr si šéfkuchař objednává ke kávě tvarohový dezert. Listové těsto s tvarohem jej opět nadchne. „Američané mají cheesecake, sýrový koláč, a Vídeňáci tvarohový. Myslím, že lepší než tenhle jsem ještě neochutnal,“ nešetří chválou Ševčík.

Brněnská restaurce Hansen.

Přestože se může zdát, že Hansen Restaurant je místem pro lidi s tučnějším kontem, není tomu tak. Přílohy jsou už započítané do ceny jídla, takže v konečném součtu tam jídlo vyjde na téměř stejné peníze jako steak s hranolky a omáčkou jinde. Dražší než v jiné brněnské kavárně tam není ani káva. Espreso s mlékem vyjde na pětatřicet korun. Možná proto nezejí luxusní prostory Besedního domu prázdnotou. Na volný stůl tam dokonce hosté v době obědů čekají v předsálí.

Hansen Restaurant je jako vystřižený z brněnské historie. Jde však s dobou a je nachystaný i pro malé strávníky. Dostanou své židličky i lžičky s medvídky.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

29.5.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
1

Červená světla u železnice? Ženě s třemi dětmi v přecházení nevadila

Billboard. Ilustrační foto.
5

Z ulic Brna zmizely stovky billboardů

Na dálnici u Tvarožné se srazila dvě auta. Nehoda omezila i dopravu ve Slatině

Tvarožná - Jenom jedním jízdním pruhem mohli řidiči projet dálnicí D1 u Tvarožné ve směru na Vyškov. Na dvě stě sedmém kilometru dálnice se totiž v pátek odpoledne srazila dvě auta. Při nehodě se sice nikdo nezranil, následky ale ovlivnily mnoho řidičů. V páteční odpolední špičce doprava kvůli nehodě kolabovala i v brněnské Slatině.

AKTUALIZOVÁNO

Tramvaj přejela muže ležícího na kolejích. Amputovala mu obě nohy

Brno – V kritickém stavu převezli záchranáři do nemocnice mladého muže, kterého ve čtvrtek večer v Brně přejela tramvaj. Muž při nehodě utrpěl vážná zranění, přišel o obě nohy.

Na jihu Moravy chytili Syřana s osmiletým synem. Chtějí je vrátit do Maďarska

Jižní Morava – Už třiadvacet migrantů zachytila letos cizinecká policie na jižní Moravě. Poslední dva chytili v Břeclavi na nádraží při kontrole mezinárodního vlaku z Rakouska do Německa v noci na pátek. Jednalo se o čtyřicetiletého muže ze Sýrie a jeho osmiletého syna. „Oba žádali o azyl v Maďarsku, kam budou vráceni," uvedla policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

AKTUALIZOVÁNO

Hasiči vyjížděli k popadaným stromům. V centru Brna zasahovali na střeše

Brněnsko – Na šesti místech na Brněnsku museli od pátečního rána zakročit hasiči. Kvůli silnému větru totiž padaly stromy. „Stromy spadlé přes silnice jsme odstranili pomocí motorových pil. Zatím nevíme o žádných způsobených škodách," poznamenal krajský mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies