VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Servis jako za císaře pána. V rukavičkách

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Rakousko-uherská kuchyně, číšníci v bílých rukavičkách a zámecké prostředí přenese hosty jako mávnutím proutku z rušné Husovy ulice na dvůr císaře Franze Josefa. V Besedním domě je pouhých pár týdnů otevřený Hansen Restaurant, který nese jméno autora návrhu budovy a dvorního vídeňského architekta druhé poloviny devatenáctého století, Dána Thea Hansena.

29.5.2010 1
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Hansen.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Vysoké stropy, nablýskaný servis, dlouhé krémové ubrusy, pohodlné židle s područkami, křišťálové lustry a nařasené závěsy. Na toaletách kohoutky v barvě zlata, nechybí bidet. Prostředí Hansen Restaurantu je víc než luxusní, přesto se v něm host necítí svázaný etiketou stolování, ale uvolněně a příjemně.

Jídelní lístek šéfkuchaře restaurace Šelepka Iva Ševčíka nadchne. Má zkušenosti se zážitkovou i molekulární kuchyní a v prostředí Hansen Restaurantu se cítí jako ryba ve vodě. „Mám chuť na všechno, co je v jídelním lístku. Skladba je perfektní. Jídla jsou sice trochu dražší, ale cena odpovídá prostředí i skladbě surovin,“ říká šéfkuchař. Jídelní lístek je jako okopírovaný z některé z lepších vídeňských restaurací. Tři druhy předkrmu, dvě polévky, sedm hlavních jídel a tři dezerty. Podle personálu kuchař sestavuje každý měsíc nový jídelní lístek. „Vaří z čerstvých sezonních surovin,“ zkoumá přílohy k pokrmům Ševčík.

Pstruha v rosolu, kterého si Ševčík objednává, kuchař teprve připravuje, proto se šéfkuchař rozhoduje ochutnat roastbeef s křenem. K předkrmu i polévce – krému z pórku – přináší číšník chléb pečený v kuchyni restaurantu. K pití nabízí číšník karafu s vodou, pro dva lidi je tři čtvrtě litru dost k osvěžení i zapití jídla. „V lepších restauracích se to tak dělá, patří to prostě k nabídce,“ říká Ševčík.

Roastbeef se smetanovým křenem nemá podle šéfkuchaře chybu. Chutný je i pórkový krém, jenže pórek v něm moc cítit není. Ani bylinkovo-tvarohový nok v polévce testovacímu týmu mnoho radosti neudělá. Následuje však hlavní chod a tomu kritika nepřísluší.

Dva plátky prošpikovaného hovězího masa, výtečná svíčková omáčka a hlavně jemný, nadýchaný karlovarský knedlík, v němž je jasně vidět struktura housek. Fantazie pro chuťové buňky i oči.

Druhé jídlo, kachní prsíčko s bramborovými lokšemi a dušenou brukví, je také vynikající. Maso šťavnaté, lokše jako od babičky. „Jídlu se nedá nic vytknout. Je příkladem, že to jde i bez obloh a chemie,“ chválí Ševčík. A připomíná zlozvyk českých kuchařů přidávat k jídlům dochucovací přípravky a půl talíře zeleniny.

Nadšení z koláče

Na závěr si šéfkuchař objednává ke kávě tvarohový dezert. Listové těsto s tvarohem jej opět nadchne. „Američané mají cheesecake, sýrový koláč, a Vídeňáci tvarohový. Myslím, že lepší než tenhle jsem ještě neochutnal,“ nešetří chválou Ševčík.

Brněnská restaurce Hansen.

Přestože se může zdát, že Hansen Restaurant je místem pro lidi s tučnějším kontem, není tomu tak. Přílohy jsou už započítané do ceny jídla, takže v konečném součtu tam jídlo vyjde na téměř stejné peníze jako steak s hranolky a omáčkou jinde. Dražší než v jiné brněnské kavárně tam není ani káva. Espreso s mlékem vyjde na pětatřicet korun. Možná proto nezejí luxusní prostory Besedního domu prázdnotou. Na volný stůl tam dokonce hosté v době obědů čekají v předsálí.

Hansen Restaurant je jako vystřižený z brněnské historie. Jde však s dobou a je nachystaný i pro malé strávníky. Dostanou své židličky i lžičky s medvídky.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

29.5.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Vizualizace plánovaného komunitního centra.
8 12

Teplárenské objekty ožívají. Mění se na centra i parky

Ilustrační foto.

Přes pět tisíc obyvatel bez teplé vody. V Bystrci vymění potrubní rozvody

Chcete lístky na Zbrojovku? Soutěžte s Deníkem Rovnost

Soutěžte s Deníkem Rovnost o vstupenky na domácí zápasy fotbalové Zbrojovky Brno v sezoně 2017/2018!

Půldruhého roku povinných reflexních prvků? Ubylo usmrcených chodců

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Povinnost nosit při chůzi po neosvětlených silnicích mimo obec reflexní prvky platí rok a půl. Smyslem novely zákona, která novou povinnosti zavedla, bylo zvýšit bezpečnost chodců. Jak se jí to podařilo, je vidět na číslech. Minulý rok bylo v Jihomoravském kraji devět usmrcených chodců, o šest méně než předloni. Stejný trend hlásí policie i celostátně. „Podíl na tom nepochybně mají i reflexní prvky,“ řekla Zuzana Ambrožová z oddělení BESIP Ministerstva dopravy.

Káňa: V ruce jsem měl dva měsíce dráty

Brno - Bojovník je zpět. Hokejista brněnské Komety Jan Káňa na ledě většinou jezdí s elánem a nevypustí žádný souboj. Svou aktivitu musel na delší čas utlumit. Přesně po pěti měsících od zranění zápěstí si pak zahrál přípravný zápas proti Jihlavě, který Brňané vyhráli 3:1. „Tréninků už bylo hodně, určitě chci hrát a budu se snažit s rukou pracovat, aby byla dobrá,“ slíbil pětadvacetiletý útočník.

Kvůli horku v kraji lekly tisíce ryb

Jižní Morava - Nekvalitní voda a tisíce uhynulých ryb. To je bilance letošního léta v rybnících nejen na Brněnsku. Kromě extrémních veder a nedostatku vody bojovali rybáři se zamořením nádrží sinicemi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení