VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Servis jako za císaře pána. V rukavičkách

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Rakousko-uherská kuchyně, číšníci v bílých rukavičkách a zámecké prostředí přenese hosty jako mávnutím proutku z rušné Husovy ulice na dvůr císaře Franze Josefa. V Besedním domě je pouhých pár týdnů otevřený Hansen Restaurant, který nese jméno autora návrhu budovy a dvorního vídeňského architekta druhé poloviny devatenáctého století, Dána Thea Hansena.

29.5.2010 1
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Hansen.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Vysoké stropy, nablýskaný servis, dlouhé krémové ubrusy, pohodlné židle s područkami, křišťálové lustry a nařasené závěsy. Na toaletách kohoutky v barvě zlata, nechybí bidet. Prostředí Hansen Restaurantu je víc než luxusní, přesto se v něm host necítí svázaný etiketou stolování, ale uvolněně a příjemně.

Jídelní lístek šéfkuchaře restaurace Šelepka Iva Ševčíka nadchne. Má zkušenosti se zážitkovou i molekulární kuchyní a v prostředí Hansen Restaurantu se cítí jako ryba ve vodě. „Mám chuť na všechno, co je v jídelním lístku. Skladba je perfektní. Jídla jsou sice trochu dražší, ale cena odpovídá prostředí i skladbě surovin,“ říká šéfkuchař. Jídelní lístek je jako okopírovaný z některé z lepších vídeňských restaurací. Tři druhy předkrmu, dvě polévky, sedm hlavních jídel a tři dezerty. Podle personálu kuchař sestavuje každý měsíc nový jídelní lístek. „Vaří z čerstvých sezonních surovin,“ zkoumá přílohy k pokrmům Ševčík.

Pstruha v rosolu, kterého si Ševčík objednává, kuchař teprve připravuje, proto se šéfkuchař rozhoduje ochutnat roastbeef s křenem. K předkrmu i polévce – krému z pórku – přináší číšník chléb pečený v kuchyni restaurantu. K pití nabízí číšník karafu s vodou, pro dva lidi je tři čtvrtě litru dost k osvěžení i zapití jídla. „V lepších restauracích se to tak dělá, patří to prostě k nabídce,“ říká Ševčík.

Roastbeef se smetanovým křenem nemá podle šéfkuchaře chybu. Chutný je i pórkový krém, jenže pórek v něm moc cítit není. Ani bylinkovo-tvarohový nok v polévce testovacímu týmu mnoho radosti neudělá. Následuje však hlavní chod a tomu kritika nepřísluší.

Dva plátky prošpikovaného hovězího masa, výtečná svíčková omáčka a hlavně jemný, nadýchaný karlovarský knedlík, v němž je jasně vidět struktura housek. Fantazie pro chuťové buňky i oči.

Druhé jídlo, kachní prsíčko s bramborovými lokšemi a dušenou brukví, je také vynikající. Maso šťavnaté, lokše jako od babičky. „Jídlu se nedá nic vytknout. Je příkladem, že to jde i bez obloh a chemie,“ chválí Ševčík. A připomíná zlozvyk českých kuchařů přidávat k jídlům dochucovací přípravky a půl talíře zeleniny.

Nadšení z koláče

Na závěr si šéfkuchař objednává ke kávě tvarohový dezert. Listové těsto s tvarohem jej opět nadchne. „Američané mají cheesecake, sýrový koláč, a Vídeňáci tvarohový. Myslím, že lepší než tenhle jsem ještě neochutnal,“ nešetří chválou Ševčík.

#nahled|https://g.denik.cz/50/b8/infografika_restaurace_hansen_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/50/b8/infografika_restaurace_hansen.jpg|Brněnská restaurce Hansen.#

Přestože se může zdát, že Hansen Restaurant je místem pro lidi s tučnějším kontem, není tomu tak. Přílohy jsou už započítané do ceny jídla, takže v konečném součtu tam jídlo vyjde na téměř stejné peníze jako steak s hranolky a omáčkou jinde. Dražší než v jiné brněnské kavárně tam není ani káva. Espreso s mlékem vyjde na pětatřicet korun. Možná proto nezejí luxusní prostory Besedního domu prázdnotou. Na volný stůl tam dokonce hosté v době obědů čekají v předsálí.

Hansen Restaurant je jako vystřižený z brněnské historie. Jde však s dobou a je nachystaný i pro malé strávníky. Dostanou své židličky i lžičky s medvídky.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

29.5.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Kradl a bílil spíže. Do chatek na Tišnovsku se muž vloupal minimálně desetkrát

Dopravní nehoda auta pošťáků mezi Děčínem a Hřenskem.

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Kometa má nejlepší přesilovky. Eratovy nápady ničí soupeře

Brno /INFOGRAFIKA/ – Sezonu rozjeli podobně jako loňskou, mistrovskou. Brněnští hokejisté po prvních třinácti zápasech základní části extraligy opět vedou tabulku a získali jen o dva body méně než loni v říjnu. „S třiceti body jsme spokojení. Kdybychom řekli, že ne, rouhali bychom se,“ prohlašuje asistent kouče Komety Kamil Pokorný, jehož svěřenci v úterý zahájí druhou čtvrtinu v Třinci.

V Lovčičkách našli stabilizátor dělostřelecké miny. Při kopání hrobu

Lovčičky – Hlídka slavkovských policistů a pyrotechnik vyrazili ke konci minulého týdne na hřbitov do Lovčiček. Hrobník tam objevil ojedinělý nález.

Strojírenský veletrh: 80 tisíc lidí a problémová aplikace pro návštěvníky

Brno – Měla návštěvníkům Mezinárodního strojírenského veletrhu usnadnit pohyb po výstavišti, navigovat ke stánkům a zprostředkovat sjednání schůzek. Stala se z ní ale jen mapa a katalog vystavovatelů.

Smrtelná nehoda. Motorkář v protisměru se srazil s odbočujícím autem

Předklášteří - Smrtelná nehoda zastavila v pondělí po sedmé hodině večer dopravu na silnici 385 u Předklášteří na Brněnsku. Osobní automobil se tam srazil s motorkářem, který na místě zemřel.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení