VYBERTE SI REGION

Sluneční dvůr: dojem kazí řada drobných chyb

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Jídelnímu lístku chybí jakýkoliv styl a při obědě hosty ruší hlasité rádio. Kuchař ale vaří celkem dobře. I když si pomáhá i polotovary.

7.5.2011
SDÍLEJ:
Fotogalerie
8 fotografií
Restaurace Sluneční dvůr v Brně.

Restaurace Sluneční dvůr v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Jídelnu, vinárnu, hotel i restauraci. To vše nabízí hostům Sluneční dvůr v brněnské Slatině. Restaurace ve velkém stavení s bílou fasádou však skrývá několik nedostatků. „Myslím, že její vedoucí mohl víc využít toho, že je v jedné budově restaurace i hotel. Třeba na nabídce jídel to není vůbec znát,“ komentuje Sluneční dvůr šéfkuchař Ivo Ševčík z restaurace Šelepka. Podnik ve Slatině hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Do Slunečního dvora vcházíme krátce po poledni a šéfkuchaře hned zaujme počet hostů. „Člověk je snadno spočítá na prstech jedné ruky,“ upozorňuje Ševčík a rozhlíží se po podniku.

S tím, jak to uvnitř vypadá, je spokojený. „Prostředí je celkem vzdušné a je tu hodně dřeva. To se mi líbí. Pěkné jsou i lampy zavěšené nad stoly. Večer, když se rozsvítí, tu musí být opravdu příjemně,“ uvažuje kuchař.

Dojem kalí jen papírky na zemi, špinavá slánka a vypálená čajová svíčka na stole. „Před pár minutami otvírali, takže to tu musí být od minulého večer. Evidentně se s úklidem moc nezatěžovali,“ nelíbí se Ševčíkovi.

Větší radost může mít z obsluhy. Sotva se usadíme, číšník už nám nese jídelní lístek. „Co se týče délky, je nabídka v pořádku. Nemá ale žádný jasný ráz. Jsou v ní italské předkrmy a zároveň typická česká jídla. Přitom tam chybí něco, co by opravdu zaujalo. Třeba z předkrmů jsem si nevybral,“ kritizuje nabídku podniku kuchař.

Nejprve si proto dává polévku. Objednaný brokolicový krém ho ale nenadchne. „Vůbec v něm není smetana. A zelenina je špatně rozmixovaná. Navíc je polévka evidentně dochucená podravkou,“ poznamenává Ševčík. Dokonalá není ani přinesená česnečka. Kuchař v ní zbytečně šetřil s česnekem.

K hlavnímu jídlu ale hodnotící šéfkuchař větší výhrady nemá. „Škoda jen, že na vepřovou panenku kuchař nedal vlastní koření a použil kupovanou směs. A zelenina je sice z mrazáku, ale na chuti to není poznat. Je připravená opravdu dobře,“ chválí Ševčík.

I když trochu nechápe, proč není u jídla čerstvá zelenina. „V předkrmech nabízejí grilovanou cuketu s rajčetem. Takže by čerstvé věci mít měli,“ podotýká šéfkuchař. Větší problém nemá ani s dalším jídlem – moravskou pánví. „Kuchař jen mohl slít mastnotu z masa a slaniny a teprve pak přidat další suroviny,“ dodává Ševčík.

Při jídle mu vadí jiná věc. Hlasitě hrající rádio. „Víc se hodí nějaká tlumená hudba. Přeci jen nepotřebuji u oběda poslouchat různé reklamy, těch mám dost v televizi. Jen mne to zbytečné ruší u jídla,“ stěžuje si kuchař.

Jako dezert si dává dort Sacher. A nedojídá. „Evidentně je z mrazáku. Čokoláda je totiž hrozně měkká, správně by měla křupat. Kuchař navíc zapíchl do dortu vidličku tak, že jsem ji skoro nevyndal. A dokonce nechal na čokoládě otisk prstu,“ nestačí se divit odborník na zážitkovou gastronomii.

Spokojený není ani s tím, jak dezert vypadá. „Na šlehačce je na první pohled vidět, že je ze spreje. A talíř je zbytečně „pokreslený“ čokoládou. To se dělalo tak před dvaceti lety. Nádobí je navíc omlácené. Chápu, že se to v kuchyni stává, ale v restauraci jsou čtyři hosté. Neměl by být problém najít nepoškozené talíře,“ podotýká Ševčík.

#nahled|http://g.denik.cz/50/13/infografika_slunecni_dvur_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/13/infografika_slunecni_dvur.jpg|Restaurace Sluneční dvůr v Brně.#

Nabízí jen presso

I přes pokažený dezert a výhrady k polévce je ale s kuchařem celkem spokojený. „Hlavní jídlo zvládl bez problémů,“ zdůrazňuje Ševčík.

Na závěr si chce dát ještě kávu. Číšník mu nabízí presso. „Správně mi má říct, jaké druhy mají a já si pak mám vybrat. A ne nabídnout jen jednu kávu. Stejně tak měl k polévce donést pečivo,“ upozorňuje na drobné prohřešky šéfkuchař Šelepky. Jinak je ale s obsluhou spokojený. „Číšník je ochotný a stále se ujišťuje, jestli jsme spokojení. Tak to má být,“ pochvaluje si kuchař.

Přinesená káva mu navíc chutná. „Je opravdu dobrá. Jen je škoda, že ji tady nenosí na tácku. Takhle si nemám kam odložit mléko,“ říká Ševčík. S podnikem je i přes drobné výtky spokojený. „Je to klasická sídlištní restaurace, což je vidět i na výběru jídla. Vaří tu ale celkem dobře,“ dodává.

Autor: Jan Němec

Místo události:
7.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační fotografie.

Muž blokoval tramvaj. Dal hlavičku ženě, která mu chtěla pomoci

Ilustrační foto
1

Platy v kraji? I přes navýšení jsou stále podprůměrné

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Brno /VIDEO/ – Byla to honička skoro jako z akčního filmu. Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit. Situaci po zadržení vysvětloval tím, že zákony jsou od toho, aby se porušovaly. „Dobrá honička," řekl zasahujícím policistům.

Ples jako Brno: Gejzír nápadů, hodnotí celebrity

Brno /REPORTÁŽ/ – Po červeném koberci v sobotu večer přicházejí do brněnské Fait Gallery první celebrity. V záři barevných světel se třpytí dlouhé šaty krásných dam, doprovázených pány ve smokingu s motýlkem. Pečlivě upravené stoly zdobí kytice bílých a růžových tulipánů. Nad nimi se starostlivě sklání číšníci a dohlížejí, aby skleničky nezůstávaly prázdné. Ples jako Brno začíná.

O oblékání mrtvých není zájem, komentuje novelu majitel pohřební služby

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Větší kontrola pohřebních služeb, důstojnější zacházení s mrtvými a ve výsledku větší komfort pozůstalých. Politici si od novely zákona o pohřebnictví slibují velké zlepšení. Podle majitele brněnské pohřební služby Pavla Cajzla jsou změny nadbytečné. „Většina věcí je jenom o domluvě, není třeba, aby je určoval zákon," vysvětlil majitel pohřební služby Cajzl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies