VYBERTE SI REGION

Sommelier: Čich a chuť musím trénovat denně

Brno /SERIÁL NA DEN S/ – Živit se ochutnáváním vína, tak si asi většina jeho milovníků představuje práci snů. Že se ale jedná o činnost vyžadující každodenní trénink, výbornou paměť a hlavně talent jsem si mohla ověřit díky dalšímu dílu seriálu deníku Rovnost Na den (s). Rozeznat jednotlivé odrůdy, určit složení nebo seřadit pět vzorků podle kyselosti. I takové úlohy musí zvládnout sommelier.

17.12.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
10 fotografií
Živit se ochutnáváním vína, tak si asi většina jeho milovníků představuje práci snů. Že se ale jedná o činnost vyžadující každodenní trénink, výbornou paměť a hlavně talent jsem si mohla ověřit díky dalšímu dílu seriálu deníku Rovnost Na den (s).

Živit se ochutnáváním vína, tak si asi většina jeho milovníků představuje práci snů. Že se ale jedná o činnost vyžadující každodenní trénink, výbornou paměť a hlavně talent jsem si mohla ověřit díky dalšímu dílu seriálu deníku Rovnost Na den (s).Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Příjemně potemnělá místnost s posezením, stovky vinných lahví a těsně pod schody dva dřevěné sudy. Takový obrázek se mi naskytne, když vcházím do brněnské vinotéky MiStr, která se má stát mým novým jednodenním pracovištěm. „Uživit se čistě jako znalec vína je v dnešní době skoro nemožné. Proto jsem si také otevřel vinotéku," vysvětluje mi sommelier a odborník na víno Michal Strnad, který souhlasil, že mě dnes do své práce zasvětí.

Čeká mě posuzování vína, jeho prodej a dokonce také obsluha hostů. „Sommelier je obecné označení pro odborníka, který se vyzná v gastronomii, stolování a péči o hosta. V České republice je tato profese nejčastěji spojována s vínem. Sommelier se ale může zaměřit i na whiskey, kávu nebo třeba pivo," vysvětluje mi Strnad.

Na dlouhé rozhovory není čas, přicházejí první zákazníci. „To bude jedno Veltlínské zelené a jeden Cabernet Sauvignon," sděluje mi sommelier a já začínám plnit křišťálové sklenice. Znát oblíbená vína stálých hostů je pro Strnada maličkost. Základem jeho profese je totiž výborná paměť, především ta čichová a chuťová. „Trénuji tak, že se snažím si každou novou vůni nebo chuť zapamatovat. Všechno si zkrátka musím očichat, " usmívá se sommelier.

Díky tomu rozpozná i nepatrné rozdíly nebo nedokonalosti vína. Tak pomáhá vinařům určit, které víno je dobré. Hodnotí přitom barvu, chuť, délku chuti, vůni a celkový dojem. „Sommelieři najdou uplatnění nejčastěji v restauracích. Sestavují vinné lístky, radí hostům s výběrem vína k pokrmu. Často přitom zastávají také roli číšníka," vysvětluje Strnad. Sommelieři mohou také vybírat vína pro velké obchodní řetězce a účastnit se různých vinařských slavností.

CELÝ DÍL SERIÁLU SI PŘEČTETE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST

MARTINA HANUŠOVÁ

Autor: Redakce

17.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Libor Zábranský, majitel a trenér Komety Brno v jedné osobě.
5

Nová hala za Lužánkami? O aréně rozhodneme podle studie, povídá Zábranský

Architekti Michal a Lea Mačudovi vsadili na hravost barev, forem a materiálů. Svůj styl pojmenovali „nová bohatost“ a staví jej do protikladu k brněnskému funkcionalismu.
18

Čtyři pokoje, devět jídelníčků. Brno má nový proměnlivý bar

Zbrojovka smetla v Tipsport lize Znojmo pěti góly, dvakrát se trefil Litsingi

Brno /FOTOGALERIE/ – Pohlednou ofenzivní podívanou nabídli fotbalisté Zbrojovky divákům v jihomoravském derby zimní Tipsport ligy. Ve svém druhém duelu skupiny C zvítězili Brňané nad Znojmem 5:1.

Město podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy v Brně

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Propadli se pod led. Záchrana? Hasiči házejí pytle nebo se plazí po žebřících

Brno /VIDEO/ – Topící se lidi vytahovali hasiči ve středu z ledové vody Brněnské přehrady. Nešlo však o bruslaře, kteří vjeli na příliš tenký led, ale o figuranty ve speciálních úborech, kteří do díry vysekané v ledu vlezli dobrovolně. Věděli totiž, že záchrana od kolegů, kteří se učili, jak tonoucího z vody zachránit, přijde téměř okamžitě. „První možnost je většinou házení speciálních pytlů, kterých se tonoucí chytí. Funguje to ale jen zhruba do patnácti metrů, málokdo dohodí dál," vysvětlil instruktor hasičů Alexandr Ficek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies