VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sommelier: Čich a chuť musím trénovat denně

Brno /SERIÁL NA DEN S/ – Živit se ochutnáváním vína, tak si asi většina jeho milovníků představuje práci snů. Že se ale jedná o činnost vyžadující každodenní trénink, výbornou paměť a hlavně talent jsem si mohla ověřit díky dalšímu dílu seriálu deníku Rovnost Na den (s). Rozeznat jednotlivé odrůdy, určit složení nebo seřadit pět vzorků podle kyselosti. I takové úlohy musí zvládnout sommelier.

17.12.2014
SDÍLEJ:

Živit se ochutnáváním vína, tak si asi většina jeho milovníků představuje práci snů. Že se ale jedná o činnost vyžadující každodenní trénink, výbornou paměť a hlavně talent jsem si mohla ověřit díky dalšímu dílu seriálu deníku Rovnost Na den (s).Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Příjemně potemnělá místnost s posezením, stovky vinných lahví a těsně pod schody dva dřevěné sudy. Takový obrázek se mi naskytne, když vcházím do brněnské vinotéky MiStr, která se má stát mým novým jednodenním pracovištěm. „Uživit se čistě jako znalec vína je v dnešní době skoro nemožné. Proto jsem si také otevřel vinotéku," vysvětluje mi sommelier a odborník na víno Michal Strnad, který souhlasil, že mě dnes do své práce zasvětí.

Čeká mě posuzování vína, jeho prodej a dokonce také obsluha hostů. „Sommelier je obecné označení pro odborníka, který se vyzná v gastronomii, stolování a péči o hosta. V České republice je tato profese nejčastěji spojována s vínem. Sommelier se ale může zaměřit i na whiskey, kávu nebo třeba pivo," vysvětluje mi Strnad.

Na dlouhé rozhovory není čas, přicházejí první zákazníci. „To bude jedno Veltlínské zelené a jeden Cabernet Sauvignon," sděluje mi sommelier a já začínám plnit křišťálové sklenice. Znát oblíbená vína stálých hostů je pro Strnada maličkost. Základem jeho profese je totiž výborná paměť, především ta čichová a chuťová. „Trénuji tak, že se snažím si každou novou vůni nebo chuť zapamatovat. Všechno si zkrátka musím očichat, " usmívá se sommelier.

Díky tomu rozpozná i nepatrné rozdíly nebo nedokonalosti vína. Tak pomáhá vinařům určit, které víno je dobré. Hodnotí přitom barvu, chuť, délku chuti, vůni a celkový dojem. „Sommelieři najdou uplatnění nejčastěji v restauracích. Sestavují vinné lístky, radí hostům s výběrem vína k pokrmu. Často přitom zastávají také roli číšníka," vysvětluje Strnad. Sommelieři mohou také vybírat vína pro velké obchodní řetězce a účastnit se různých vinařských slavností.

CELÝ DÍL SERIÁLU SI PŘEČTETE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST

MARTINA HANUŠOVÁ

Autor: Redakce

17.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Archeopark Pavlov. Ilustrační foto.

Soutěžilo muzeum i studio televize. Kraj rozdával ceny za stavby

Při dopravní nehodě před třemi lety přišel Aleš Eger o pravou nohu. Ve čtvrtek o svých zkušenostech vyprávěl na Integrované střední škole automobilové v Brně na akci pro nezkušené a začínající řidiče Jezdím cool.
5

Přišel o nohu a nechtěl, aby ho zachránili. Svůj příběh říká začínajícím řidičům

Děti neponižuji. Nabádali je proti mně, oponuje učitelka. Někteří rodiče ji hájí

Brno - Po stížnosti rodičů na učitelku základní školy Labská se Brněnskému deníku Rovnost ozvali jiní, kteří ji naopak hájí. Pochybení odmítá i dotyčná vyučující.

Největší obavy důchodců? O zdraví i z migrantů, ukázal dlouholetý výzkum

Brno – Jak vnímají lidé odchod do důchodu a z čeho mají největší starosti? Na podobné otázky i mnoho dalších hledali odpověď výzkumníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Několik let analyzovali pomocí dat z evropských šetření, dotazníků i hloubkových rozhovorů kvalitu života českých důchodců. Ve středu představili výsledky.

Bez přepychových přístrojů. Polní nemocnice přibližuje práci Lékařů bez hranic

Brno – Jak chutná roztok proti choleře, proč mají podvyživené děti nafouklá břicha nebo jak se chirurgům operuje ve válkách, mohou lidé zjistit od čtvrtka 27. dubna až do středy 3. května na brněnském náměstí Svobody. Začala tam totiž výstava s názvem Polní nemocnice Lékařů bez hranic.

AKTUALIZOVÁNO

První vertikální farma. Firma vypěstuje ekologické saláty v patrech nad sebou

Břeclav - Břeclavská Fosfa bude historicky první v republice, která vypěstuje zeleninu uvnitř speciální budovy. V takzvané vertikální farmě porostou saláty bez pesticidů a chemikálií.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies