VYBERTE SI REGION

Sommelier: Čich a chuť musím trénovat denně

Brno /SERIÁL NA DEN S/ – Živit se ochutnáváním vína, tak si asi většina jeho milovníků představuje práci snů. Že se ale jedná o činnost vyžadující každodenní trénink, výbornou paměť a hlavně talent jsem si mohla ověřit díky dalšímu dílu seriálu deníku Rovnost Na den (s). Rozeznat jednotlivé odrůdy, určit složení nebo seřadit pět vzorků podle kyselosti. I takové úlohy musí zvládnout sommelier.

17.12.2014
SDÍLEJ:

Živit se ochutnáváním vína, tak si asi většina jeho milovníků představuje práci snů. Že se ale jedná o činnost vyžadující každodenní trénink, výbornou paměť a hlavně talent jsem si mohla ověřit díky dalšímu dílu seriálu deníku Rovnost Na den (s).Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Příjemně potemnělá místnost s posezením, stovky vinných lahví a těsně pod schody dva dřevěné sudy. Takový obrázek se mi naskytne, když vcházím do brněnské vinotéky MiStr, která se má stát mým novým jednodenním pracovištěm. „Uživit se čistě jako znalec vína je v dnešní době skoro nemožné. Proto jsem si také otevřel vinotéku," vysvětluje mi sommelier a odborník na víno Michal Strnad, který souhlasil, že mě dnes do své práce zasvětí.

Čeká mě posuzování vína, jeho prodej a dokonce také obsluha hostů. „Sommelier je obecné označení pro odborníka, který se vyzná v gastronomii, stolování a péči o hosta. V České republice je tato profese nejčastěji spojována s vínem. Sommelier se ale může zaměřit i na whiskey, kávu nebo třeba pivo," vysvětluje mi Strnad.

Na dlouhé rozhovory není čas, přicházejí první zákazníci. „To bude jedno Veltlínské zelené a jeden Cabernet Sauvignon," sděluje mi sommelier a já začínám plnit křišťálové sklenice. Znát oblíbená vína stálých hostů je pro Strnada maličkost. Základem jeho profese je totiž výborná paměť, především ta čichová a chuťová. „Trénuji tak, že se snažím si každou novou vůni nebo chuť zapamatovat. Všechno si zkrátka musím očichat, " usmívá se sommelier.

Díky tomu rozpozná i nepatrné rozdíly nebo nedokonalosti vína. Tak pomáhá vinařům určit, které víno je dobré. Hodnotí přitom barvu, chuť, délku chuti, vůni a celkový dojem. „Sommelieři najdou uplatnění nejčastěji v restauracích. Sestavují vinné lístky, radí hostům s výběrem vína k pokrmu. Často přitom zastávají také roli číšníka," vysvětluje Strnad. Sommelieři mohou také vybírat vína pro velké obchodní řetězce a účastnit se různých vinařských slavností.

CELÝ DÍL SERIÁLU SI PŘEČTETE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST

MARTINA HANUŠOVÁ

Autor: Redakce

17.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Bída na závěr chabého podzimu. Zbrojovka remizovala s Karvinou

Brno /FOTOGALERIE/ – Fotbalisté Zbrojovky v posledním podzimním utkání nejvyšší soutěže remizovali na domácím trávníku s Karvinou 1:1. Skórovali Jan Šisler a v nastavení Lukáš Vraštil.

EXKLUZIVNĚ

Kempný si zvyká na dril v NHL: I na rozbruslení před zápasem se jedou bomby

Chicago, Brno /ROZHOVOR/ - Nasedl na vysněný kolotoč nejprestižnější hokejové soutěže světa, z kterého ani na chvíli nesmí vyskočit. Bývalý obránce brněnské Komety Michal Kempný vstřebává první zápasové dávky v NHL. Zatím odehrál dvacet utkání a už si vyzkoušel i dril tří zápasů v pěti dnech.

Policie obvinila souzeného Íránce Zadeha z ovlivňování svědka

Brno – Policie v sobotu obvinila podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, který je souzený za daňové úniky, že se měl podílet na ovlivňování svědka. Nyní ještě probíhají výslechy. Po poledni to sdělil Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu. V současné době je na svobodě díky vysoké kauci, kterou složil na začátku roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies