VYBERTE SI REGION

Španělská paella? V Paladeu jen průměrná

Brno – Jídelní lístek nabízí paellu, ale jinak je hodně přizpůsobený českému strávníkovi. Čekání na specialitu trvalo dlouho, navíc se moc nepovedla.

14.11.2009 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií
Paladeo restaurant v Brně.

Paladeo restaurant v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Paladeo restaurant na svých internetových stránkách přesvědčuje lidi, že za tajemstvím španělské kuchyně už nemusí na Iberský poloostrov. Šéfkuchař zážitkové restaurace Cadentes Pavel Pietropaolo však doporučuje z Brna paty vytáhnout. Testovaná jídla v nové španělské restauraci v centru Eden v Králově Poli označil za průměrná.

„Španělská kuchyně nabízí jídla se základem z moře, olivy, hodně zeleniny a koření. A hlavně vše z jednoho kotlíku. Jídelní lístek této restaurace sice nabízí paellu, jinak je hodně přizpůsobený českému strávníkovi,“ tvrdí šéfkuchař.

Průměru se vymyká nové až luxusní prostředí restaurace i ochotná obsluha, která ale hned u dveří hlásí, že tříchodové menu s kávou nebo čajem zdarma už nemají.

Počáteční chvála

Ještě před ochutnáním oběda šéfkuchař Pietropaolo jen chválí. Nabídku podzimních variací Tapas otonales, což je několik malých chuťovek podávaných s různými druhy vína, nebo výběr ryb z jídelního lístku. „Ve Španělsku je zvykem snést na stůl víc malých jídel, ochutnávat, ďobat a popíjet,“ vysvětluje šéfkuchař. Rozmýšlí se, zda ochutná pražmu, nebo paellu. Tradiční španělské jídlo s dary moře nakonec dostalo zelenou. Paladeo ji nabízí s kuřecím či králičím masem se zeleninou, nebo právě s dary moře. Protože příprava paelly potrvá půl hodiny, rozhoduje se ochutnat i pečený sýr. Doporučuje rovněž krevetovo-pomerančový krém.

Ještě předtím uklízí obsluha ze stolu velké i menší vinné skleničky a nechává prostřeno jen pro předkrm, polévku a hlavní jídlo. Přináší k zakousnutí malé pečivo z tyčinkového těsta. „To jsou nějaké nano rohlíčky,“ používá Pietropaolo přirovnání jak z vědeckého slovníku. Suché a neochucené tyčinky před obědem chuťové buňky nenavnadí .

Předkrm, ovčí sýr manchego, je ovinutý španělskou specialitou – sušeným vepřovým masem. Leží na salátku z polníčku, rukoly a pomerančů. „Jídlo je výborné, dobře prezentované na talíři a dobře dochucené. Pomeranč dokonce kuchař vykrájel, jen v něm zapomněl pecky. Ty v jídle vadí,“ upozorňuje odborník.

V krevetovo-pomerančovém krému s našlehaným mlékem na povrchu sice host pomeranče necítí, zato je odměněný výraznou chutí krevet. „Základem je určitě zelenina. Rajčata nebo mrkev. Něco té polévce totiž muselo dát barvu. To, že krevety jsou v polévce chuťově dominantní, je správné,“ hodnotí oranžový krém šéfkuchař.

V té chvíli ale přestává restauraci chválit. Přestože je téměř prázdná a kuchař nemusí kmitat mezi pekáčky, paella se k hostům dostane až po hodině. „Trvá to nepřiměřeně dlouho,“ říká šéfkuchař a vypočítává předem, co má správná paella mít. „Rýže, maso, paprika a hlavně šafrán. Ten dá jídlu nezaměnitelnou žlutou barvu.“

Restaurace Paladeo.

Připečené jídlo

Paellu přináší servírka v pánvi, je tedy pečená v troubě. Jenže se připekla. Spodní vrstva rýže je hnědočerná a tvrdá. Podle Pietropaola spáleninou nasákla všechna rýže. Zklamaný je i náplní. Do paelly totiž kuchař vysypal jen mraženou směs darů moře – kalamáry, sépie, slávky jedlé a teplovodní krevety. Žádné kousky ryb, které chtěl šéfkuchař ochutnat.

„Nechápu to. Na lístku mají pražmu, lososa a tuňáka, tak proč do toho kuchař sype mražený koktejl darů moře? Šetří si práci. Toto jídlo nemá s paellou ve Španělsku nic společného.“ I čekání na jídlo by šéfkuchař omluvil, kdyby dostal na stůl něco extra. „Nebylo to špatné, ale žádná pecka to není. Prostě průměr v prostředí, do kterého majitel vložil peníze,“ dokončuje hodnocení Pietropaolo.

Autor: Gabriela Peringerová

14.11.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Stavaři. Ilustrační foto.

Stavební společnost OHL ŽS propouští zaměstnance. Řádově desítky lidí

Ilustrační foto.

Kradli i v masce z Hvězdných válek. Po dopadení chtěl muž mlátit hlavou do auta

Stát pátrá po majitelích čtyř tisíc domů. Když se nepřihlásí, přijdou o ně

O vydání nemovitostí po sedlácích, emigrantech či obětech války žádají tisíce Čechů ročně. Uspějí jen stovky z nich.

Odškodnění za ptačí chřipku pokryje sotva třetinu ztrát, stěžuje si chovatel

Jižní Morava - Lidé, kteří přišli o drůbež kvůli ptačí chřipce, mohou požádat o odškodnění. Podle chovatelů je ale nižší než ztráty.

Poprvé využili speciální sanitku. Záchranáři vezli pacienta vážícího 250 kilo

Brno – První převoz morbidně obézního pacienta v nové sanitce si před pár dny vyzkoušeli jihomoravští záchranáři. Muže vážícího víc jak dvě stě padesát kilo transportoval tým záchranářů Fakultní nemocnice Brno na vyšetření a zpět domů. „K převozu využili sanitku pro pacienty s vysoce nebezpečnou nemocí, která je zároveň vybavena speciálními hydraulickými nosítky o vysoké nosnosti. U těch je navíc možné zvětšit ložnou plochu," popsala v úterý mluvčí záchranářů Hedvika Kropáčková. Sanitka navíc podle ní zvyšuje bezpečnost i komfort při přepravě pacienta.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies