VYBERTE SI REGION

Španělská paella? V Paladeu jen průměrná

Brno – Jídelní lístek nabízí paellu, ale jinak je hodně přizpůsobený českému strávníkovi. Čekání na specialitu trvalo dlouho, navíc se moc nepovedla.

14.11.2009 3
SDÍLEJ:

Paladeo restaurant v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Paladeo restaurant na svých internetových stránkách přesvědčuje lidi, že za tajemstvím španělské kuchyně už nemusí na Iberský poloostrov. Šéfkuchař zážitkové restaurace Cadentes Pavel Pietropaolo však doporučuje z Brna paty vytáhnout. Testovaná jídla v nové španělské restauraci v centru Eden v Králově Poli označil za průměrná.

„Španělská kuchyně nabízí jídla se základem z moře, olivy, hodně zeleniny a koření. A hlavně vše z jednoho kotlíku. Jídelní lístek této restaurace sice nabízí paellu, jinak je hodně přizpůsobený českému strávníkovi,“ tvrdí šéfkuchař.

Průměru se vymyká nové až luxusní prostředí restaurace i ochotná obsluha, která ale hned u dveří hlásí, že tříchodové menu s kávou nebo čajem zdarma už nemají.

Počáteční chvála

Ještě před ochutnáním oběda šéfkuchař Pietropaolo jen chválí. Nabídku podzimních variací Tapas otonales, což je několik malých chuťovek podávaných s různými druhy vína, nebo výběr ryb z jídelního lístku. „Ve Španělsku je zvykem snést na stůl víc malých jídel, ochutnávat, ďobat a popíjet,“ vysvětluje šéfkuchař. Rozmýšlí se, zda ochutná pražmu, nebo paellu. Tradiční španělské jídlo s dary moře nakonec dostalo zelenou. Paladeo ji nabízí s kuřecím či králičím masem se zeleninou, nebo právě s dary moře. Protože příprava paelly potrvá půl hodiny, rozhoduje se ochutnat i pečený sýr. Doporučuje rovněž krevetovo-pomerančový krém.

Ještě předtím uklízí obsluha ze stolu velké i menší vinné skleničky a nechává prostřeno jen pro předkrm, polévku a hlavní jídlo. Přináší k zakousnutí malé pečivo z tyčinkového těsta. „To jsou nějaké nano rohlíčky,“ používá Pietropaolo přirovnání jak z vědeckého slovníku. Suché a neochucené tyčinky před obědem chuťové buňky nenavnadí .

Předkrm, ovčí sýr manchego, je ovinutý španělskou specialitou – sušeným vepřovým masem. Leží na salátku z polníčku, rukoly a pomerančů. „Jídlo je výborné, dobře prezentované na talíři a dobře dochucené. Pomeranč dokonce kuchař vykrájel, jen v něm zapomněl pecky. Ty v jídle vadí,“ upozorňuje odborník.

V krevetovo-pomerančovém krému s našlehaným mlékem na povrchu sice host pomeranče necítí, zato je odměněný výraznou chutí krevet. „Základem je určitě zelenina. Rajčata nebo mrkev. Něco té polévce totiž muselo dát barvu. To, že krevety jsou v polévce chuťově dominantní, je správné,“ hodnotí oranžový krém šéfkuchař.

V té chvíli ale přestává restauraci chválit. Přestože je téměř prázdná a kuchař nemusí kmitat mezi pekáčky, paella se k hostům dostane až po hodině. „Trvá to nepřiměřeně dlouho,“ říká šéfkuchař a vypočítává předem, co má správná paella mít. „Rýže, maso, paprika a hlavně šafrán. Ten dá jídlu nezaměnitelnou žlutou barvu.“

Restaurace Paladeo.

Připečené jídlo

Paellu přináší servírka v pánvi, je tedy pečená v troubě. Jenže se připekla. Spodní vrstva rýže je hnědočerná a tvrdá. Podle Pietropaola spáleninou nasákla všechna rýže. Zklamaný je i náplní. Do paelly totiž kuchař vysypal jen mraženou směs darů moře – kalamáry, sépie, slávky jedlé a teplovodní krevety. Žádné kousky ryb, které chtěl šéfkuchař ochutnat.

„Nechápu to. Na lístku mají pražmu, lososa a tuňáka, tak proč do toho kuchař sype mražený koktejl darů moře? Šetří si práci. Toto jídlo nemá s paellou ve Španělsku nic společného.“ I čekání na jídlo by šéfkuchař omluvil, kdyby dostal na stůl něco extra. „Nebylo to špatné, ale žádná pecka to není. Prostě průměr v prostředí, do kterého majitel vložil peníze,“ dokončuje hodnocení Pietropaolo.

Autor: Gabriela Peringerová

14.11.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

Odstřelená katedrála a další zločiny rudého ateismu

Měl to být nejviditelnější triumf komunistického ateismu nad náboženstvím. Přesně před 85 lety – 2. prosince 1931 – zbořil Stalinův sovětský režim pravoslavnou katedrálu Krista Spasitele v Moskvě.

V Králově Poli opraví nádraží. Náklady se vyšplhají na téměř dvě miliardy korun

Brno /FOTOGALERIE/ – Růžové oprýskané zdi a zanedbaná autobusová nástupiště nyní vítají cestující, kteří z vlaku vystoupí na nádraží v brněnském Králově Poli. Změnit se to má po roce 2020. Správce železnic chce opravit koleje i výpravní budovu, město okolí nádraží.

Kamery ve městech? Pozor na ztrátu soukromí, varuje expert

Jižní Morava - Pomáhají policistům v chytání zločinců, strážníkům v ochraně lidí před kapsáři a třeba i brněnskému dopravnímu podniku a Brněnským komunikacím při rychlém řešení kolapsů. Zároveň ale vyvolávají otázky ohledně možnosti jejich zneužití. Řeč je o kamerových systémech, které čeká modernizace ve většině velkých jihomoravských měst.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies