VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Spolek uspokojí moučníky, jídla jsou bez chuti

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Práci ochotných a milých číšníků kazí dlouhé čekání a nedochucená jídla. Kuchař místo koření a kvalitních surovin nešetřil kečupem.

26.2.2011 12
SDÍLEJ:

Brněnská kavárna Spolek v Orlí ulici.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu Test restaurací najdete

ZDE

Tmavý průchod, těžký závěs a za ním prostorná světlá dvoupatrová místnost. Tak vítá návštěvníky brněnská kavárna Spolek v Orlí ulici, která přes poledne a večer funguje i jako restaurace. „Působí to tu na mě spíš jako nějaký studentský klub než místo, kam bych si zašel sám od sebe na jídlo,“ rozhlíží se kolem šéfkuchař restaurace Taverna John Silver Jiří Dlapka. Kavárnu Spolek zhodnotil pro další díl pravidelného seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Kavárna je rozdělená do dvou pater, horní je kuřácké. Stoly v přízemí jsou obsazené téměř jen studenty, mnoho z nich má před sebou vedle jídla také otevřený notebook. „Na pohled je to tu trochu omšelé, manželku bych sem na oběd nevzal,“ podotýká Dlapka a bere do ruky jídelní lístek.

Kečup místo koření

Ten ho překvapí vzhledem i obsahem. Je totiž ukrytý v kovových deskách velikosti cédéčka. „Hm, nabídka tedy nic moc. Je vidět, že je to spíš kavárna. Dezertů a palačinek je tu mnohem víc než normálních jídel. Převládají navíc hlavně těstoviny,“ nelíbí se jídelníček Dlapkovi.
Nakonec si vybírá z denního menu plněné žampiony se špenátem a brambory. K tomu čerstvě vymačkaný džus z pomerančů a jako polévku minestrone, kterou má Spolek v nabídce neustále.

Při výběru druhé porce padla volba na pórkovou polévku z denního menu a tortillu plněnou mletým hovězím masem. Než obsluha přinese polévky, trvá to docela dlouho. To ostatně celou dobu oběda snižuje práci jinak ochotných a milých číšníků. „Čekal bych, že polévky přinesou hned,“ kroutí hlavou Dlapka. Čekání si krátí upíjením džusu, který naopak chválí. „Je poznat, že ho opravdu před chvílí čerstvě vymačkali z pomerančů, tak to má být,“ usmívá se Dlapka.

Když dostane polévku, usmívat se přestává. Zatímco pórková potřebuje jen trochu dosolit a jinak je chuťově výborná, minestrone má podle odborníka na gastronomii několik zásadních chyb. „Je na můj vkus moc sladká, zdá se mi, jako by do ní kuchař použil kečup. Správně tam má být víno, aby tu sladkou chuť stáhlo,“ mračí se Dlapka. Také se mu nelíbí, že je zelenina nakrájená na nestejně velké kousky.

Kečup je cítit i v masové směsi v tortille a kazí jí jinak dobrou chuť. Tortilla je navíc tuhá a lepší by bylo krájet ji steakovým nožem, protože obyčejný příbor nutí člověka při každém zakrojení honit náplň po talíři.

Se žampiony je Dlapka nespokojený stejně jako s polévkou. „Kuchař snad vůbec nedochucuje. Špenát je naprosto bez chuti, žampiony také. Přitom když to dokořením a dosolím, je to docela dobré,“ kroutí hlavou Dlapka, když musí při obědě několikrát použít solničku i pepřenku.

Dobré dezerty

Na závěr si hodnotící šéfkuchař objednává domácí jablečný štrúdl a tiramisu, inzerované taktéž jako domácí. „Nelhali nám, oba dezerty opravdu domácí jsou. Štrúdl je dobrý, ale porce je obrovská. V tiramisu chybí hořké kakao a je cítit šlehačkou, která tam vůbec nepatří,“ kroutí hlavou Dlapka. Chuťově je přesto tiramisu výborné.

Dlapka nakonec kavárnu Spolek neopouští příliš spokojený. „Pro studenty je to asi dobré místo, vzhledem k prostředí i poloze. Tomu odpovídají i ceny, jenže bohužel také kvalita jídla. Na oběd už sem příště určitě nepůjdu,“ uzavírá test Rovnosti šéfkuchař.

#nahled|http://g.denik.cz/50/c8/infografika_spolek_brno_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/c8/infografika_spolek_brno.jpg|Brněnská kavárna Spolek v Orlí ulici.#

Autor: Markéta Forró

26.2.2011 VSTUP DO DISKUSE 12
SDÍLEJ:
Bosonožský sudoval. Ilustrační foto.

V Bosonohách povalí sudy do kopce. V Tišnově otevřou stezku hrdelního práva

Místo pádu letounu Il-18B do jezera Zlaté piesky v Bratislavě
DOTYK.CZ
4

Před 41 lety se Zlaté piesky zalily krví. Došlo k nejhorší letecké havárii u nás

Vypnuli řečkovickou kašnu. Závadu se pokusí rozluštit technici

Brno – V létě se bez fungující kašny na Palackého náměstí musí obejít obyvatelé brněnských Řečkovic. Provozovatelé vodní zařízení vypnuli poté, co kvůli závadám na kašně nateklo na začátku léta velké množství vody do podzemí.

Jen výhra, žádná omluvenka, burcuje kouč Habanec před Baníkem

Brno /INFOGRAFIKA/ – Není to sice Sparta, Slavie nebo Plzeň, ale na rozjezd prvoligové sezony přiřkl fotbalistům Zbrojovky los také velmi atraktivního soka. Nováčka soutěže Baník Ostrava, který na jih Moravy tradičně doprovodí hordy hlučných příznivců.

AKTUALIZOVÁNO

Za brutální vraždu matky a bratra dostal houslista dvacet let

Brno, Jihlava – Za vraždu matky a bratra dostal šestadvacetiletý nadějný hudebník Marek Č. z Jihlavy dvacet let vězení. Ve čtvrtek o tom rozhodl Krajský soud v Brně. Marek Č. by si měl trest odpykat v nejpřísnějším vězení se zvýšenou ostrahou. Rozsudek zatím není pravomocný. Obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu na případné odvolání. Kauzou by se tak mohl zabývat ještě Vrchní soud v Olomouci.

Přes Česko se ode dneška vracejí ze cvičení konvoje americké armády

Českem ode dneška do pondělka projede šest konvojů s maximálně 300 americkými vojáky, kteří se vracejí ze cvičení Saber Guardian 2017 v Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku. Hranice překročí u Břeclavi a po dálnicích kolem Brna, Prahy a Plzně přejedou u Rozvadova do Německa. První konvoj by měl na české území vjet ve čtvrtek kolem 17.00. Ve čtvrtek to sdělil generální štáb české armády.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení