VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Spolek uspokojí moučníky, jídla jsou bez chuti

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Práci ochotných a milých číšníků kazí dlouhé čekání a nedochucená jídla. Kuchař místo koření a kvalitních surovin nešetřil kečupem.

26.2.2011 12
SDÍLEJ:

Brněnská kavárna Spolek v Orlí ulici.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu Test restaurací najdete

ZDE

Tmavý průchod, těžký závěs a za ním prostorná světlá dvoupatrová místnost. Tak vítá návštěvníky brněnská kavárna Spolek v Orlí ulici, která přes poledne a večer funguje i jako restaurace. „Působí to tu na mě spíš jako nějaký studentský klub než místo, kam bych si zašel sám od sebe na jídlo,“ rozhlíží se kolem šéfkuchař restaurace Taverna John Silver Jiří Dlapka. Kavárnu Spolek zhodnotil pro další díl pravidelného seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Kavárna je rozdělená do dvou pater, horní je kuřácké. Stoly v přízemí jsou obsazené téměř jen studenty, mnoho z nich má před sebou vedle jídla také otevřený notebook. „Na pohled je to tu trochu omšelé, manželku bych sem na oběd nevzal,“ podotýká Dlapka a bere do ruky jídelní lístek.

Kečup místo koření

Ten ho překvapí vzhledem i obsahem. Je totiž ukrytý v kovových deskách velikosti cédéčka. „Hm, nabídka tedy nic moc. Je vidět, že je to spíš kavárna. Dezertů a palačinek je tu mnohem víc než normálních jídel. Převládají navíc hlavně těstoviny,“ nelíbí se jídelníček Dlapkovi.
Nakonec si vybírá z denního menu plněné žampiony se špenátem a brambory. K tomu čerstvě vymačkaný džus z pomerančů a jako polévku minestrone, kterou má Spolek v nabídce neustále.

Při výběru druhé porce padla volba na pórkovou polévku z denního menu a tortillu plněnou mletým hovězím masem. Než obsluha přinese polévky, trvá to docela dlouho. To ostatně celou dobu oběda snižuje práci jinak ochotných a milých číšníků. „Čekal bych, že polévky přinesou hned,“ kroutí hlavou Dlapka. Čekání si krátí upíjením džusu, který naopak chválí. „Je poznat, že ho opravdu před chvílí čerstvě vymačkali z pomerančů, tak to má být,“ usmívá se Dlapka.

Když dostane polévku, usmívat se přestává. Zatímco pórková potřebuje jen trochu dosolit a jinak je chuťově výborná, minestrone má podle odborníka na gastronomii několik zásadních chyb. „Je na můj vkus moc sladká, zdá se mi, jako by do ní kuchař použil kečup. Správně tam má být víno, aby tu sladkou chuť stáhlo,“ mračí se Dlapka. Také se mu nelíbí, že je zelenina nakrájená na nestejně velké kousky.

Kečup je cítit i v masové směsi v tortille a kazí jí jinak dobrou chuť. Tortilla je navíc tuhá a lepší by bylo krájet ji steakovým nožem, protože obyčejný příbor nutí člověka při každém zakrojení honit náplň po talíři.

Se žampiony je Dlapka nespokojený stejně jako s polévkou. „Kuchař snad vůbec nedochucuje. Špenát je naprosto bez chuti, žampiony také. Přitom když to dokořením a dosolím, je to docela dobré,“ kroutí hlavou Dlapka, když musí při obědě několikrát použít solničku i pepřenku.

Dobré dezerty

Na závěr si hodnotící šéfkuchař objednává domácí jablečný štrúdl a tiramisu, inzerované taktéž jako domácí. „Nelhali nám, oba dezerty opravdu domácí jsou. Štrúdl je dobrý, ale porce je obrovská. V tiramisu chybí hořké kakao a je cítit šlehačkou, která tam vůbec nepatří,“ kroutí hlavou Dlapka. Chuťově je přesto tiramisu výborné.

Dlapka nakonec kavárnu Spolek neopouští příliš spokojený. „Pro studenty je to asi dobré místo, vzhledem k prostředí i poloze. Tomu odpovídají i ceny, jenže bohužel také kvalita jídla. Na oběd už sem příště určitě nepůjdu,“ uzavírá test Rovnosti šéfkuchař.

#nahled|http://g.denik.cz/50/c8/infografika_spolek_brno_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/c8/infografika_spolek_brno.jpg|Brněnská kavárna Spolek v Orlí ulici.#

Autor: Markéta Forró

26.2.2011 VSTUP DO DISKUSE 12
SDÍLEJ:
Žáci z 1.B ze ZŠ na Bakalově nábřeží 8 v Brně s třídní učitelkou Ivou Holou.

NAŠI PRVŇÁČCI: představujeme ZŠ Kotlářská, Bakalovo nábřeží a náměstí Míru

Brno 19.09.2017 - křest letadla obnovené linky Brno Mnichov na brněnském letišti a následně odlet delegace JMK do Mnichova, kde byla prohlídka letiště.
50

Po Evropě létá Brněnský drak i Duch jižní Moravy

Nutili mě k prostituci, tvrdí žena. Podle obžalovaných se měla jako v bavlnce

Brno – Vydělával jsem si podvody. Nepotřeboval jsem prodávat sex. Těmito slovy se bránil ve středu u Krajského soudu v Brně Ján Dirda, který je spolu se svojí družkou Martou Hudcovou obžalovaný z toho, že nutil nezletilou dívku k sexu za peníze.

Defibrilátory mají pomáhat ve všech městských částech. Přibude jich 27

Brno – Zkolaboval přímo na hlavním nádraží, život mu zachránili pomocí pouličního automatického defibrilátoru zaměstnanci Českých drah. V budoucnu dostanou laici možnost podobně pomoci na více místech Brna. Radní města totiž v úterý schválili nákup dalších sedmadvaceti oživovacích přístrojů. V současnosti je ve městě k dispozici osmatřicet automatických defibrilátorů. Jen čtyři z nich jsou ale umístěné v boxech pro lidi přímo na ulici.

Výbuch v kasárnách: Zraněný voják je po operaci, kanceláře opět fungují

Brno, Vyškov /FOTOGALERIE/ – Noc na oční klinice brněnské fakultní nemocnice strávil voják, kterého v úterý ráno zranil výbuch ve sklepě administrativní budovy Jugo ve Velitelství výcviku - Vojenské akademii ve Vyškově. Podstoupil tam operaci oka. „Byla úspěšná, lékaři mu oko zachránili,“ informoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Zateplený bazén má šetřit peníze. Opravy mají začít už příští rok

Brno – Nového zateplení se v budoucnu dočká plavecký bazén Ponávka. V úterý o jeho dalších opravách rozhodli brněnští radní. „Schválili jsme podání žádosti o dotaci z programu životního prostředí na jeho rekonstrukci,“ sdělil náměstek brněnského primátora Petr Hladík.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení