VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Spolek uspokojí moučníky, jídla jsou bez chuti

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Práci ochotných a milých číšníků kazí dlouhé čekání a nedochucená jídla. Kuchař místo koření a kvalitních surovin nešetřil kečupem.

26.2.2011 12
SDÍLEJ:
Fotogalerie
13 fotografií

Brněnská kavárna Spolek v Orlí ulici.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu Test restaurací najdete

ZDE

Tmavý průchod, těžký závěs a za ním prostorná světlá dvoupatrová místnost. Tak vítá návštěvníky brněnská kavárna Spolek v Orlí ulici, která přes poledne a večer funguje i jako restaurace. „Působí to tu na mě spíš jako nějaký studentský klub než místo, kam bych si zašel sám od sebe na jídlo,“ rozhlíží se kolem šéfkuchař restaurace Taverna John Silver Jiří Dlapka. Kavárnu Spolek zhodnotil pro další díl pravidelného seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Kavárna je rozdělená do dvou pater, horní je kuřácké. Stoly v přízemí jsou obsazené téměř jen studenty, mnoho z nich má před sebou vedle jídla také otevřený notebook. „Na pohled je to tu trochu omšelé, manželku bych sem na oběd nevzal,“ podotýká Dlapka a bere do ruky jídelní lístek.

Kečup místo koření

Ten ho překvapí vzhledem i obsahem. Je totiž ukrytý v kovových deskách velikosti cédéčka. „Hm, nabídka tedy nic moc. Je vidět, že je to spíš kavárna. Dezertů a palačinek je tu mnohem víc než normálních jídel. Převládají navíc hlavně těstoviny,“ nelíbí se jídelníček Dlapkovi.
Nakonec si vybírá z denního menu plněné žampiony se špenátem a brambory. K tomu čerstvě vymačkaný džus z pomerančů a jako polévku minestrone, kterou má Spolek v nabídce neustále.

Při výběru druhé porce padla volba na pórkovou polévku z denního menu a tortillu plněnou mletým hovězím masem. Než obsluha přinese polévky, trvá to docela dlouho. To ostatně celou dobu oběda snižuje práci jinak ochotných a milých číšníků. „Čekal bych, že polévky přinesou hned,“ kroutí hlavou Dlapka. Čekání si krátí upíjením džusu, který naopak chválí. „Je poznat, že ho opravdu před chvílí čerstvě vymačkali z pomerančů, tak to má být,“ usmívá se Dlapka.

Když dostane polévku, usmívat se přestává. Zatímco pórková potřebuje jen trochu dosolit a jinak je chuťově výborná, minestrone má podle odborníka na gastronomii několik zásadních chyb. „Je na můj vkus moc sladká, zdá se mi, jako by do ní kuchař použil kečup. Správně tam má být víno, aby tu sladkou chuť stáhlo,“ mračí se Dlapka. Také se mu nelíbí, že je zelenina nakrájená na nestejně velké kousky.

Kečup je cítit i v masové směsi v tortille a kazí jí jinak dobrou chuť. Tortilla je navíc tuhá a lepší by bylo krájet ji steakovým nožem, protože obyčejný příbor nutí člověka při každém zakrojení honit náplň po talíři.

Se žampiony je Dlapka nespokojený stejně jako s polévkou. „Kuchař snad vůbec nedochucuje. Špenát je naprosto bez chuti, žampiony také. Přitom když to dokořením a dosolím, je to docela dobré,“ kroutí hlavou Dlapka, když musí při obědě několikrát použít solničku i pepřenku.

Dobré dezerty

Na závěr si hodnotící šéfkuchař objednává domácí jablečný štrúdl a tiramisu, inzerované taktéž jako domácí. „Nelhali nám, oba dezerty opravdu domácí jsou. Štrúdl je dobrý, ale porce je obrovská. V tiramisu chybí hořké kakao a je cítit šlehačkou, která tam vůbec nepatří,“ kroutí hlavou Dlapka. Chuťově je přesto tiramisu výborné.

Dlapka nakonec kavárnu Spolek neopouští příliš spokojený. „Pro studenty je to asi dobré místo, vzhledem k prostředí i poloze. Tomu odpovídají i ceny, jenže bohužel také kvalita jídla. Na oběd už sem příště určitě nepůjdu,“ uzavírá test Rovnosti šéfkuchař.

#nahled|http://g.denik.cz/50/c8/infografika_spolek_brno_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/c8/infografika_spolek_brno.jpg|Brněnská kavárna Spolek v Orlí ulici.#

Autor: Markéta Forró

26.2.2011 VSTUP DO DISKUSE 12
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
1

Pod Kozí horou postaví rodinné domy. Proti cestě k nim lidé z Komína protestují

Důchodkyni v bezvědomí a s vážnými popáleninami vynesli z hořícího bytu hasiči ve středu krátce před šestou večer. Do bytu v kuřimské Jungmannově ulici museli vniknout násilím.
AKTUALIZUJEME

Z hořícího bytu v Kuřimi vynesli starší ženu s vážnými popáleninami

AKTUALIZOVÁNO

Stávka bude. DPMB se k ní nepřipojí. Kdo stávkovat bude, ukáží další dny

Jižní Morava – Rozhodování, zda jet do práce autobusem nebo vlakem, mnohým Jihomoravanům příští čtvrtek odpadne. Odborový svaz autobusové dopravy totiž na ten den vyhlásil stávku. Někteří řidiči tak na pravidelné linky nevyjedou.

Kolony v Jugoslávské ulici trápí řidiče. Projíždí tudy i dvacet minut

Brno /FOTOGALERIE/ – Dlouhé kolony a nervózní čekající řidiči. Redaktoři Brněnského deníku Rovnost zjišťovali, jak po týdnu vypadá situace v rozkopané brněnské Jugoslávské ulici, kde dělníci od minulého týdne opravují inženýrské sítě.

Útočník Škoda se dočkal. Ze Zbrojovky odchází na hostování do Norska

Brno – Přeje jen se raduje z vytouženého zahraničního angažmá. Fotbalový útočník Michal Škoda opouští brněnskou Zbrojovku a míří na hostování s opcí do norského klubu Lillestrøm.

Musíme ji vytáhnout, řekly si. Oceněné školačky zachránily malou holčičku z řeky

Brno /FOTOGALERIE/ – Malé dítě uviděly v ledové řece. Dvě spolužačky z brněnské základní školy neváhaly ani minutu a okamžitě dvouletou holčičku vytáhly ven. Ve středu je za jejich hrdinský čin z letošního ledna ocenil jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies