VYBERTE SI REGION

Starobrněnskej šenk: jít na pivo ano, jíst ne

Brno /INFOGRAFIKA, FOTOGALERIE/ - Pivo točí přímo z pivních tanků, ale gastronomického zážitku se host ve Starobrněnském šenku na slatinském náměstí nedočká.

23.5.2009 4
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie
Restaurace Starobrněnskej šenk.

Restaurace Starobrněnskej šenk.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Přestože interiér podniku svítí novotou a hosté zde mohou sledovat novinky na plazmové obrazovce, je Starobrněnskej šenk díky obsluze a nabídce jídel spíše výletem do časů dávno minulých.

Stránky jídelního lístku, vložené do pomačkaného a ohmataného euroobalu, přeškrtané názvy jídel, mezi kterými nechybí obligátní flamendr nebo kung pao, a zvláštnosti jako tatarka a kečup za deset korun nebo obloha za patnáct korun. Kuchař restaurantu Brabander Ivo Ševčík pročítá několikastránkový jídelníček a kroutí hlavou. „Tady se zastavil čas. Je toho tolik, že nevím, co jsem četl na začátku,“ říká kuchař.

Ceny má restaurace lidové. Za hovězí steak si účtuje sto šedesát korun. Ševčík objednává krvavý steak s pepřovou omáčkou a řecké hovězí medailonky. Jídla jsou na stole za čtrnáct minut, což oceňuje.

Steak na talíři obloženém paprikou, rajčaty, salátem a zelím je plný červené šťávy, která se ale rozlévá po talíři. Ševčík upozorňuje na neřest většiny kuchařů. „Naříznou maso a podívají se, jak je propečené. A šťáva vyteče.“

Přestože maso i omáčka jsou podle odborníka chuťově dobré, vadí mu také, že kuchař místo drceného zeleného pepře použil do omáčky mletý černý pepř. „Zelený pepř omáčku hezky dovoní,“ vysvětluje rozdíl mezi druhy pepřů a zcela odsouvá z talíře oblohu. Pro příště doporučuje kuchaři vynechat v obloze alespoň kyselé zelí.

Maso, ze kterého jsou připraveny řecké medailonky, je potřené slanou grilovací omáčkou. Vršek pak zdobí rozpečený sýr a oliva. Španělská a z plechovky.

„Když zdobím jídlo či saláty olivami, neznamená to ještě, že jde o řecký salát nebo řecké medailonky. Španělské olivy totiž gurmán pozná, mají jiný tvar i chuť,“ upozorňuje Ševčík a radí napsat do jídelního lístku, že jde o medailonky zapečené se sýrem a olivami.

Fantazie chybí jídelnímu lístku v oddílu s dezerty. Kuchař pracuje jen s palačinkami a zmrzlinou, které kombinuje s ovocem a šlehačkou anebo je nabízí bez přísad.

Palačinky ale Ševčík chválí. Jsou připravené z čerstvého těsta a dobře upečené. Nelíbí se mu rozteklá šlehačka ze spreje a ananasový posyp z plechovky. „To ovoce už také něco pamatuje,“ povzdechne si kuchař. Stejné zklamání zažije nad kávou, které chybí chuť i aroma. „Jako kdyby ji v presovaru přejeli podruhé, ale spíš to nebude kvalitní káva,“ odhaduje Ševčík.

Brněnskej šenk hodnotí odborník plusy i minusy. „Radši bych sem příště zašel jen na pivo. Host za jídlo platí a musí dostat kvalitu, to nejde nijak omluvit. Na druhou stranu, na to, z čeho kuchař vařil, mělo jídlo alespoň chuť.“

K obsluze tak shovívavý není. „Typická čtverková. Číšník si splnil co měl, ale nic navíc. A to může hostům vadit.“

#nahled|http://g.denik.cz/50/93/0523_test_restaurace_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/93/0523_test_restaurace.jpg|test restaurace u šenka#

Autor: Gabriela Peringerová

23.5.2009 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čínský národní cirkus v úterý večer v Brně uvede svoji novou akrobatickou show s názvem Grandhotel Hong Kong – Svět návštěvníka Říše středu.

Odvážná čísla akrobacie? V nové show Grandhotel Hong Kong

Krajský soud v Brně poslal Josefa Švancaru na dvanáct let do vězení za pokus o vraždu své družky. Muž se na místě proti rozsudku odvolal.
AKTUALIZOVÁNO
4

Za pokus o vraždu družky nožem dostal 12 let. Bodla se sama, tvrdí stále

Vyrábí techniku pro biology. Jihomoravským podnikatelem roku je Martin Trtílek

Brno, jižní Morava – Biopaliva, léčiva z řas nebo fotosyntézu zkoumají odborníci na přístrojích drásovské firmy Photon Systems Instruments. Jejího ředitele v úterý ocenila porota krajského kola mezinárodní soutěže Podnikatel roku. Martin Trtílek se ale nacházel pracovně v zahraničí a cenu za něj převzal jeho zástupce Zdeněk Uhlíř. „Naše firma se věnuje výzkumu a vývoji přístrojů pro bádání v oblastech biologie, fyziky a fyziologie rostlin," přiblížil Uhlíř.

Šamance z dob lovců mamutů vrátí tvář. Vědci vytvoří bustu s lidskými vlasy

Brno – Brněnští vědci pracují na jedinečném projektu. Vytváří bustu tisíce let staré šamanky na základě kostry z Dolních Věstonic.

Čtveřice mužů kradla v pivovaru. Se sudy je policisté chytili v autobusu

Brno – Nejméně dvaatřicet sudů piva ukradla čtveřice mladých mužů od začátku letošního roku ze skladu pivovaru v brněnských Černovicích. Tři z pachatelů policisté dopadli v autobuse, když v něm převáželi některé kradené sudy. V úterý o tom informovala policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies