VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Starobrněnskej šenk: jít na pivo ano, jíst ne

Brno /INFOGRAFIKA, FOTOGALERIE/ - Pivo točí přímo z pivních tanků, ale gastronomického zážitku se host ve Starobrněnském šenku na slatinském náměstí nedočká.

23.5.2009 4
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Restaurace Starobrněnskej šenk.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Přestože interiér podniku svítí novotou a hosté zde mohou sledovat novinky na plazmové obrazovce, je Starobrněnskej šenk díky obsluze a nabídce jídel spíše výletem do časů dávno minulých.

Stránky jídelního lístku, vložené do pomačkaného a ohmataného euroobalu, přeškrtané názvy jídel, mezi kterými nechybí obligátní flamendr nebo kung pao, a zvláštnosti jako tatarka a kečup za deset korun nebo obloha za patnáct korun. Kuchař restaurantu Brabander Ivo Ševčík pročítá několikastránkový jídelníček a kroutí hlavou. „Tady se zastavil čas. Je toho tolik, že nevím, co jsem četl na začátku,“ říká kuchař.

Ceny má restaurace lidové. Za hovězí steak si účtuje sto šedesát korun. Ševčík objednává krvavý steak s pepřovou omáčkou a řecké hovězí medailonky. Jídla jsou na stole za čtrnáct minut, což oceňuje.

Steak na talíři obloženém paprikou, rajčaty, salátem a zelím je plný červené šťávy, která se ale rozlévá po talíři. Ševčík upozorňuje na neřest většiny kuchařů. „Naříznou maso a podívají se, jak je propečené. A šťáva vyteče.“

Přestože maso i omáčka jsou podle odborníka chuťově dobré, vadí mu také, že kuchař místo drceného zeleného pepře použil do omáčky mletý černý pepř. „Zelený pepř omáčku hezky dovoní,“ vysvětluje rozdíl mezi druhy pepřů a zcela odsouvá z talíře oblohu. Pro příště doporučuje kuchaři vynechat v obloze alespoň kyselé zelí.

Maso, ze kterého jsou připraveny řecké medailonky, je potřené slanou grilovací omáčkou. Vršek pak zdobí rozpečený sýr a oliva. Španělská a z plechovky.

„Když zdobím jídlo či saláty olivami, neznamená to ještě, že jde o řecký salát nebo řecké medailonky. Španělské olivy totiž gurmán pozná, mají jiný tvar i chuť,“ upozorňuje Ševčík a radí napsat do jídelního lístku, že jde o medailonky zapečené se sýrem a olivami.

Fantazie chybí jídelnímu lístku v oddílu s dezerty. Kuchař pracuje jen s palačinkami a zmrzlinou, které kombinuje s ovocem a šlehačkou anebo je nabízí bez přísad.

Palačinky ale Ševčík chválí. Jsou připravené z čerstvého těsta a dobře upečené. Nelíbí se mu rozteklá šlehačka ze spreje a ananasový posyp z plechovky. „To ovoce už také něco pamatuje,“ povzdechne si kuchař. Stejné zklamání zažije nad kávou, které chybí chuť i aroma. „Jako kdyby ji v presovaru přejeli podruhé, ale spíš to nebude kvalitní káva,“ odhaduje Ševčík.

Brněnskej šenk hodnotí odborník plusy i minusy. „Radši bych sem příště zašel jen na pivo. Host za jídlo platí a musí dostat kvalitu, to nejde nijak omluvit. Na druhou stranu, na to, z čeho kuchař vařil, mělo jídlo alespoň chuť.“

K obsluze tak shovívavý není. „Typická čtverková. Číšník si splnil co měl, ale nic navíc. A to může hostům vadit.“

#nahled|http://g.denik.cz/50/93/0523_test_restaurace_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/93/0523_test_restaurace.jpg|test restaurace u šenka#

Autor: Gabriela Peringerová

23.5.2009 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

S ukradeným autem ujížděl policistům, zastavila ho až svodidla.
4

VIDEO: S ukradeným autem ujížděl policistům, zastavila ho až svodidla

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Udusily se, nebo je zabily výkaly? V rybníce u Předklášteří zemřely stovky ryb

Nejsem dobrý hlavičkář, smál se autor vítězné trefy proti Liberci Řezníček

Brno – Když se trefí, Zbrojovka zákonitě boduje. V letošním ročníku nejvyšší české fotbalové soutěže sice útočník Jakub Řezníček vstřelil teprve čtvrtou branku z osmnácti utkání, ale Zbrojovka z těchto duelů brala osm bodů. V sobotu poprvé v aktuálním ročníku skóroval na domácím stadionu v Srbské ulici a jeho hlavička přinesla nesmírně důležitou výhru 1:0 s Libercem.

Při ničení okna se pořezal. Chtěl obvaz, proto ještě rozbil výplň dveří obchodu

Kobynice – Přezdívku Old Shatterhand si zřejmě nevyslouží dvaadvacetiletý vandal, který v noci řádil v Kobylnicích.

AKTUALIZOVÁNO

Chceme přitáhnout do kraje mozky, teď se sem ale nemají jak dostat, řekl hejtman

Brno – Kraj potřebuje chytré mozky a šikovné ruce, nemá je ale jak sem dostat. Tak se dá shrnout závěr pondělní diskuse, kterou pořádal Deník Rovnost. Debatovali v ní jihomoravský hejtman Bohumil Šimek, krajský náměstek pro dopravu Roman Hanák a další hosté. Hlavními tématy byla doprava, zásady územního rozvoje a jižní Morava jako kraj vyspělých technologií. Celou panelovou debatu jste mohli také sledovat online.

Brno dnes začíná vyplácet příspěvky na levnější roční jízdné MHD

Brno - Brno začíná dnešním dnem vyplácet příspěvek 1425 korun na roční jízdné městskou hromadnou dopravou. V tiskové zprávě to sdělila Zuzana Taušová z tiskového centra brněnského magistrátu. Roční jízdenka stojí 4750 korun. Brňané platící řádně za odpad mohli letos nově zažádat město o příspěvek, díky němuž se jim třetina peněz vrátí. V konečném součtu je tak roční jízdenka vyjde na 3325 korun. Podle Taušové od začátku roku zažádalo o příspěvek přes 19.000 lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies