VYBERTE SI REGION

Starobrněnskej šenk: jít na pivo ano, jíst ne

Brno /INFOGRAFIKA, FOTOGALERIE/ - Pivo točí přímo z pivních tanků, ale gastronomického zážitku se host ve Starobrněnském šenku na slatinském náměstí nedočká.

23.5.2009 4
SDÍLEJ:

Restaurace Starobrněnskej šenk.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Přestože interiér podniku svítí novotou a hosté zde mohou sledovat novinky na plazmové obrazovce, je Starobrněnskej šenk díky obsluze a nabídce jídel spíše výletem do časů dávno minulých.

Stránky jídelního lístku, vložené do pomačkaného a ohmataného euroobalu, přeškrtané názvy jídel, mezi kterými nechybí obligátní flamendr nebo kung pao, a zvláštnosti jako tatarka a kečup za deset korun nebo obloha za patnáct korun. Kuchař restaurantu Brabander Ivo Ševčík pročítá několikastránkový jídelníček a kroutí hlavou. „Tady se zastavil čas. Je toho tolik, že nevím, co jsem četl na začátku,“ říká kuchař.

Ceny má restaurace lidové. Za hovězí steak si účtuje sto šedesát korun. Ševčík objednává krvavý steak s pepřovou omáčkou a řecké hovězí medailonky. Jídla jsou na stole za čtrnáct minut, což oceňuje.

Steak na talíři obloženém paprikou, rajčaty, salátem a zelím je plný červené šťávy, která se ale rozlévá po talíři. Ševčík upozorňuje na neřest většiny kuchařů. „Naříznou maso a podívají se, jak je propečené. A šťáva vyteče.“

Přestože maso i omáčka jsou podle odborníka chuťově dobré, vadí mu také, že kuchař místo drceného zeleného pepře použil do omáčky mletý černý pepř. „Zelený pepř omáčku hezky dovoní,“ vysvětluje rozdíl mezi druhy pepřů a zcela odsouvá z talíře oblohu. Pro příště doporučuje kuchaři vynechat v obloze alespoň kyselé zelí.

Maso, ze kterého jsou připraveny řecké medailonky, je potřené slanou grilovací omáčkou. Vršek pak zdobí rozpečený sýr a oliva. Španělská a z plechovky.

„Když zdobím jídlo či saláty olivami, neznamená to ještě, že jde o řecký salát nebo řecké medailonky. Španělské olivy totiž gurmán pozná, mají jiný tvar i chuť,“ upozorňuje Ševčík a radí napsat do jídelního lístku, že jde o medailonky zapečené se sýrem a olivami.

Fantazie chybí jídelnímu lístku v oddílu s dezerty. Kuchař pracuje jen s palačinkami a zmrzlinou, které kombinuje s ovocem a šlehačkou anebo je nabízí bez přísad.

Palačinky ale Ševčík chválí. Jsou připravené z čerstvého těsta a dobře upečené. Nelíbí se mu rozteklá šlehačka ze spreje a ananasový posyp z plechovky. „To ovoce už také něco pamatuje,“ povzdechne si kuchař. Stejné zklamání zažije nad kávou, které chybí chuť i aroma. „Jako kdyby ji v presovaru přejeli podruhé, ale spíš to nebude kvalitní káva,“ odhaduje Ševčík.

Brněnskej šenk hodnotí odborník plusy i minusy. „Radši bych sem příště zašel jen na pivo. Host za jídlo platí a musí dostat kvalitu, to nejde nijak omluvit. Na druhou stranu, na to, z čeho kuchař vařil, mělo jídlo alespoň chuť.“

K obsluze tak shovívavý není. „Typická čtverková. Číšník si splnil co měl, ale nic navíc. A to může hostům vadit.“

#nahled|http://g.denik.cz/50/93/0523_test_restaurace_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/93/0523_test_restaurace.jpg|test restaurace u šenka#

Autor: Gabriela Peringerová

23.5.2009 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Bída na závěr chabého podzimu. Zbrojovka remizovala s Karvinou

Brno /FOTOGALERIE/ – Fotbalisté Zbrojovky v posledním podzimním utkání nejvyšší soutěže remizovali na domácím trávníku s Karvinou 1:1. Skórovali Jan Šisler a v nastavení Lukáš Vraštil.

EXKLUZIVNĚ

Kempný si zvyká na dril v NHL: I na rozbruslení před zápasem se jedou bomby

Chicago, Brno /ROZHOVOR/ - Nasedl na vysněný kolotoč nejprestižnější hokejové soutěže světa, z kterého ani na chvíli nesmí vyskočit. Bývalý obránce brněnské Komety Michal Kempný vstřebává první zápasové dávky v NHL. Zatím odehrál dvacet utkání a už si vyzkoušel i dril tří zápasů v pěti dnech.

AKTUALIZOVÁNO

Policie obvinila souzeného Íránce Zadeha z ovlivňování svědka

Brno – Policie v sobotu obvinila podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, který je souzený za daňové úniky, že se měl podílet na ovlivňování svědka. Nyní ještě probíhají výslechy. Po poledni to sdělil Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu. V současné době je na svobodě díky vysoké kauci, kterou složil na začátku roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies