Přestože interiér podniku svítí novotou a hosté zde mohou sledovat novinky na plazmové obrazovce, je Starobrněnskej šenk díky obsluze a nabídce jídel spíše výletem do časů dávno minulých.

Stránky jídelního lístku, vložené do pomačkaného a ohmataného euroobalu, přeškrtané názvy jídel, mezi kterými nechybí obligátní flamendr nebo kung pao, a zvláštnosti jako tatarka a kečup za deset korun nebo obloha za patnáct korun. Kuchař restaurantu Brabander Ivo Ševčík pročítá několikastránkový jídelníček a kroutí hlavou. „Tady se zastavil čas. Je toho tolik, že nevím, co jsem četl na začátku,“ říká kuchař.

Ceny má restaurace lidové. Za hovězí steak si účtuje sto šedesát korun. Ševčík objednává krvavý steak s pepřovou omáčkou a řecké hovězí medailonky. Jídla jsou na stole za čtrnáct minut, což oceňuje.

Steak na talíři obloženém paprikou, rajčaty, salátem a zelím je plný červené šťávy, která se ale rozlévá po talíři. Ševčík upozorňuje na neřest většiny kuchařů. „Naříznou maso a podívají se, jak je propečené. A šťáva vyteče.“

Přestože maso i omáčka jsou podle odborníka chuťově dobré, vadí mu také, že kuchař místo drceného zeleného pepře použil do omáčky mletý černý pepř. „Zelený pepř omáčku hezky dovoní,“ vysvětluje rozdíl mezi druhy pepřů a zcela odsouvá z talíře oblohu. Pro příště doporučuje kuchaři vynechat v obloze alespoň kyselé zelí.

Maso, ze kterého jsou připraveny řecké medailonky, je potřené slanou grilovací omáčkou. Vršek pak zdobí rozpečený sýr a oliva. Španělská a z plechovky.

„Když zdobím jídlo či saláty olivami, neznamená to ještě, že jde o řecký salát nebo řecké medailonky. Španělské olivy totiž gurmán pozná, mají jiný tvar i chuť,“ upozorňuje Ševčík a radí napsat do jídelního lístku, že jde o medailonky zapečené se sýrem a olivami.

Fantazie chybí jídelnímu lístku v oddílu s dezerty. Kuchař pracuje jen s palačinkami a zmrzlinou, které kombinuje s ovocem a šlehačkou anebo je nabízí bez přísad.

Palačinky ale Ševčík chválí. Jsou připravené z čerstvého těsta a dobře upečené. Nelíbí se mu rozteklá šlehačka ze spreje a ananasový posyp z plechovky. „To ovoce už také něco pamatuje,“ povzdechne si kuchař. Stejné zklamání zažije nad kávou, které chybí chuť i aroma. „Jako kdyby ji v presovaru přejeli podruhé, ale spíš to nebude kvalitní káva,“ odhaduje Ševčík.

Brněnskej šenk hodnotí odborník plusy i minusy. „Radši bych sem příště zašel jen na pivo. Host za jídlo platí a musí dostat kvalitu, to nejde nijak omluvit. Na druhou stranu, na to, z čeho kuchař vařil, mělo jídlo alespoň chuť.“

K obsluze tak shovívavý není. „Typická čtverková. Číšník si splnil co měl, ale nic navíc. A to může hostům vadit.“

#nahled|https://g.denik.cz/50/93/0523_test_restaurace_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/50/93/0523_test_restaurace.jpg|test restaurace u šenka#