VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Stopkova pivnice v novém potěší chuťové buňky

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Známá brněnská Stopkova pivnice přednedávnem otevřela. Návštěvníky láká na rekonstruovaný interiér a českou kuchyni. Přestože by restaurace mohla mít podstatně kratší jídelní lístek, určitě potěší každého strávníka.

9.4.2011 4
SDÍLEJ:

Stopkova pivnice v Brně.Foto: DENÍK/Attila Racek

Pivnice jede zatím na zkušební provoz. Znamená to, že lidem zatím nenabízí denní meníčka. „I to se pravděpodobně podepsalo na tom, že většina stolů je teď v poledne prázdných,“ rozhlíží se šéfkuchař restaurace Šelepka Ivo Ševčík. Stopkovu plzeňskou pivnici hodnotil pro další díl pravidelného seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

V útulné, dřevem obložené restauraci si sotva sedneme a už máme na stole jídelní lístek. Je však příliš obsáhlý. „Je v něm spousta pochutin k pivu, přes které se ani nedostanu k hlavním jídlům,“ kritizuje Ševčík.

Výběr z lístku nám proto trvá několik minut, během kterých se u nás ochotný číšník zastavuje dokonce dvakrát. Při objednávce si ale kazí reputaci. Neví, co to je bernská omáčka podávaná k candátovi. Ani nenabídne, že se zeptá kuchaře. „Profesionální číšník by měl vědět, co nosí na stůl,“ upozorňuje šéfkuchař Šelepky.

Obsluha navíc ani neví, kterou zeleninu kuchař k candátovi podává. Ještě před hlavním chodem si ale objednáváme předkrm a polévku. Ševčík vybírá paštiku z husích stehen a husích škvarků. Volba padne také na trhanou slepici v polévce. Vývar je opravdu silný, plave v něm alespoň čtvrtka slepice, spousta zeleniny i plátků těstovin. „Ta by zasytila místo celého oběda,“ konstatuje šéfkuchař Ševčík. K předkrmu už pár výhrad má. Paštiku číšník donese zavřenou ve skleněné nádobě doplněnou o cibulovou marmeládu a opečené toasty. „Je dobrá. Protože je ale v misce vzduch, klesla paštika na dno a nahoře zůstaly jen kousky masa a sádlo,“ říká Ševčík.

Když mu ale donesou kance se šípkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem, jen se usmívá. „Tohle jídlo nemá jedinou chybu. Je naprosto vynikající,“ lebedí si Ševčík.

K candátovi mrkev

I objednaný candát je dobře ochucený. Kuchař jako přílohu podává uvařenou mrkev s petrželí. To by měl ale číšník vědět a zákazníky na to upozornit.

Dobrý oběd šéfkuchaře navnadí. Objednává si dezert. Volba padne na koláček z rebarbory a hrušek s oříškovou drobenkou a makový dort. „Náplň koláče je chutná. Rebarbora není kyselá, což se občas stává. Kuchař ale moc spěchal a těsto je hodně nedopečené,“ říká Ševčík zklamaně a dezert odkládá.

Naopak makový dort je bez jediné chybičky. Vláčné těsto promazané meruňkovou marmeládou a jemným krémem v čokoládové krustě doplněný ledovou meruňkovou dření skvěle vypadá i chutná.

I když se kuchař dopustil pár menších chyb, dává mu Ševčík bez rozmýšlení jedničku. Horší známku dostává jinak velmi ochotný a rychlý číšník. Za to, že nevěděl, jaká jídla nosí na stůl. Jedinou trojku udělil šéfkuchař za příliš obsáhlý jídelníček.

#nahled|http://g.denik.cz/50/97/infografika_stopkova_pivnice_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/97/infografika_stopkova_pivnice.jpg|Stopkova pivnice v Brně.#

Autor: Zuzana Valíková

Místo události:
9.4.2011 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:
Brněnské letiště v Tuřanech - ilustrační foto.
1

Linka z Brna do Eindhovenu končí. WizzAir ji v říjnu zruší

Ilustrační foto.

Muž se chtěl otrávit výfukovými plyny. Policista mu zachránil život

Důchodkyně našla na chodníku 200 tisíc korun. Brašnu s penězi odnesla strážníkům

Brno /ANKETA/ - Přes dvě stě tisíc korun, osobní doklady i platební kartu přinesla ve středu v kožené brašně na řečkovickou služebnu strážníků šestašedesátiletá žena. Našla ji na chodníku v Ječné ulici. Zapomněl ji tam čtyřiasedmdesátiletý muž.

Začíná souboj žluté a zelené. Cestující z Brna do Prahy svezou další autobusy

Brno /FOTOGALERIE/ – Zelená či žlutá, to je oč tu běží. Dosud dominantní brněnský dopravce RegioJet dostává těžkou konkurenci na trase z Brna do Prahy. Flixbus, charakteristický zelenými autobusy, od čtvrtka zvyšuje počet spojů do a z hlavního města. Celkem jich bude jezdit osmadvacet párů denně. Dosud přes Brno provozoval jen mezinárodní linky.

RegioJet zlevnil autobusové jízdenky do Prahy. Reaguje na FlixBus

Brno – V den, kdy narostla konkurence na autobusové lince z Brna do Prahy, se rozhodl brněnský dopravce RegioJet snížit ceny jízdného. „Od čtvrtka nabízíme jízdenky od 149 korun,“ informoval mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Kotzian: Výstava aut v centru Brna obrala město o miliony korun

Brno – Při konání červencové prodejní výstavy ojetých aut Mototechna mělo město přijít o peníze z místních poplatků. S takovou kritikou pořadatelů přišel ve středu Robert Kotzian ze spolku Brno+.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení