VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Stopkova pivnice v novém potěší chuťové buňky

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Známá brněnská Stopkova pivnice přednedávnem otevřela. Návštěvníky láká na rekonstruovaný interiér a českou kuchyni. Přestože by restaurace mohla mít podstatně kratší jídelní lístek, určitě potěší každého strávníka.

9.4.2011 4
SDÍLEJ:

Stopkova pivnice v Brně.Foto: DENÍK/Attila Racek

Pivnice jede zatím na zkušební provoz. Znamená to, že lidem zatím nenabízí denní meníčka. „I to se pravděpodobně podepsalo na tom, že většina stolů je teď v poledne prázdných,“ rozhlíží se šéfkuchař restaurace Šelepka Ivo Ševčík. Stopkovu plzeňskou pivnici hodnotil pro další díl pravidelného seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

V útulné, dřevem obložené restauraci si sotva sedneme a už máme na stole jídelní lístek. Je však příliš obsáhlý. „Je v něm spousta pochutin k pivu, přes které se ani nedostanu k hlavním jídlům,“ kritizuje Ševčík.

Výběr z lístku nám proto trvá několik minut, během kterých se u nás ochotný číšník zastavuje dokonce dvakrát. Při objednávce si ale kazí reputaci. Neví, co to je bernská omáčka podávaná k candátovi. Ani nenabídne, že se zeptá kuchaře. „Profesionální číšník by měl vědět, co nosí na stůl,“ upozorňuje šéfkuchař Šelepky.

Obsluha navíc ani neví, kterou zeleninu kuchař k candátovi podává. Ještě před hlavním chodem si ale objednáváme předkrm a polévku. Ševčík vybírá paštiku z husích stehen a husích škvarků. Volba padne také na trhanou slepici v polévce. Vývar je opravdu silný, plave v něm alespoň čtvrtka slepice, spousta zeleniny i plátků těstovin. „Ta by zasytila místo celého oběda,“ konstatuje šéfkuchař Ševčík. K předkrmu už pár výhrad má. Paštiku číšník donese zavřenou ve skleněné nádobě doplněnou o cibulovou marmeládu a opečené toasty. „Je dobrá. Protože je ale v misce vzduch, klesla paštika na dno a nahoře zůstaly jen kousky masa a sádlo,“ říká Ševčík.

Když mu ale donesou kance se šípkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem, jen se usmívá. „Tohle jídlo nemá jedinou chybu. Je naprosto vynikající,“ lebedí si Ševčík.

K candátovi mrkev

I objednaný candát je dobře ochucený. Kuchař jako přílohu podává uvařenou mrkev s petrželí. To by měl ale číšník vědět a zákazníky na to upozornit.

Dobrý oběd šéfkuchaře navnadí. Objednává si dezert. Volba padne na koláček z rebarbory a hrušek s oříškovou drobenkou a makový dort. „Náplň koláče je chutná. Rebarbora není kyselá, což se občas stává. Kuchař ale moc spěchal a těsto je hodně nedopečené,“ říká Ševčík zklamaně a dezert odkládá.

Naopak makový dort je bez jediné chybičky. Vláčné těsto promazané meruňkovou marmeládou a jemným krémem v čokoládové krustě doplněný ledovou meruňkovou dření skvěle vypadá i chutná.

I když se kuchař dopustil pár menších chyb, dává mu Ševčík bez rozmýšlení jedničku. Horší známku dostává jinak velmi ochotný a rychlý číšník. Za to, že nevěděl, jaká jídla nosí na stůl. Jedinou trojku udělil šéfkuchař za příliš obsáhlý jídelníček.

#nahled|http://g.denik.cz/50/97/infografika_stopkova_pivnice_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/97/infografika_stopkova_pivnice.jpg|Stopkova pivnice v Brně.#

Autor: Zuzana Valíková

Místo události:
9.4.2011 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Poprask u strážníků: žena přišla odevzdat výbušku, část stanice vyklidili

Od roku 2010, kdy ho poprvé lidé spatřili, si brněnský orloj na náměstí Svobody vysloužil mnoho nelichotivých přezdívek. Někomu připomíná mužský úd, přitom jeho tvar nábojnice odkazuje na historické obléhání města Švédy.

Poškozený orloj? Vše napovídá tomu, že video je falešné

V Kníničské ulici už jen padesátkou. Snížení povolené rychlosti řidičům vadí

Brno – Nemilé překvapení v podobě snížení povolené rychlosti zažili nedávno řidiči v Kníničské ulici ve směru z Bystrce do centra města. Okolo cyklostezky nově musí jezdit padesátikilometrovou rychlostí oproti původní sedmdesátce.

Tour de Brno. S pohárem jsme chodili po hospodách, směje se kapitán mistrů

Brno – Spánek a odpočinek není na pořadu dne. Hokejisté brněnské Komety po zisku extraligového titulu neúnavně oslavují a dle jejich slov jen tak neskončí. Doma se objevují spíš sporadicky. „Za tři dny jsem přišel jednou. I to je myslím úspěch," smál se útočník Martin Zaťovič.

Koupaliště v Tuřanech chátrá. Hrozí jeho úplný zánik

Brno /FOTOGALERIE/ - Místo skotačících dětí jen odpadky, špína a rozpadající se bazény. Tak vypadá koupaliště v Karkulínově ulici v brněnských Tuřanech. Podle místních se v něm povalují i injekční stříkačky. „Koupaliště je velká škoda, jako malá jsem tam často chodila. Kdyby bylo v provozu, určitě by ho navštěvovalo hodně lidí. Jinou možnost koupání v Tuřanech nemáme. Určitě by ho využívaly hlavně děti," nelíbí se například Kateřině Jelínkové.

AKTUALIZOVÁNO

Dálnici D1 ve směru na Prahu u Domašova hodinu blokovala nehoda

Domašov – Kvůli nehodě nemohli v pondělí od půl deváté projet řidiči po dálnici D1 170. kilometrem u Domašova ve směru na Prahu. Srazily se tam kamion, dodávka a osobní auto.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies