VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Stronghold: královská krmě mezi paneláky

Brno - V restauraci v Podpěrově ulici v brněnských Řečkovicích naplní břicho chutně i do sytosti. Dobré trávení podpoří i prostředí podniku.

19.7.2008 46
SDÍLEJ:

Restaurace Stronghold.Foto: DENÍK/Ondřej Surý

Hradní komnaty uprostřed sídliště? Byť to zní trochu nezvykle, je to možné. Tedy pokud středověk milující člověk zavítá do restaurace Stronghold v Podpěrově ulici v brněnských Řečkovicích. V tmavých místnostech mu chladno nebude. Rozehřeje ho nejen vstřícná obsluha, ale i dobrá krmě.

Stronghold láká na chutě. Vedle těch známých se podle majitelů podniku hemží svět i chutěmi neznámými, prazvláštními a tajemnými. Jak chutná třeba jídlo pojmenované podle divadelní postavy, se přesvědčil testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s šéfkuchařem restaurace U Královny Elišky Jiřím Vařílkem. Mužem, který při loňském summitu v Brně vařil pro patnáct evropských prezidentů.

Hradní síně pro gurmány

Před restaurací se rozkládá zastřešená zahrádka, která je jako každá druhá. Jakmile však vejde host dovnitř podniku, ocitne se o pár století zpátky v čase.

„Prostředí je nádherné a připadám si tu jako v nějakém pohádkovém filmu. Co mi ale vadí, jsou hosté, kteří se přijdou najíst v pracovním oblečení. Například muž v zašpiněných montérkách vyloženě kazí dojem příjemné restaurace,“ říká Vařílek a nenápadně ukazuje na dělníka, který si odskočil ze stavby.

Jídelníček je pestrý, ale podle Vařílka je v něm to, co mají všude. „Jídla jsou na jedno brdo. Vepřové, hovězí, kuřecí, pár ryb. Názvy jsou sice „divočina“, ale jestli se přírodní vepřový řízek jmenuje steak krále toho nebo toho, není pro výběr podstatné. Je to jen jakási zvláštnost,“ tvrdí prezidentský kuchař. V jídelním listu ho nakonec zaujme jídlo, které „všude“ nemají.

Pokrm nazvaný Williamsův mls je na stole za pětačtyřicet minut. „Je to trošku delší doba čekání, ale jestliže se na jídlo těším, vydržím to,“ řekne a pustí se do kuřecího masa pokrytého ovocným koktejlem z ananasu, mandarinek a hroznů. Okolo se kouří z bramborových dukátků, což jsou na silnější plátky nakrájené a opečené brambory. „Na pohled to vypadá velmi dobře. Ovoce je na mase hodně a ještě ho překryl rozteklý zapečený sýr. Aby byly chutě ještě tajemnější, přidal zdejší kuchař navíc smetanovou omáčku,“ libuje si Vařílek.

Kuchař od Královny Elišky je s jídlem spokojený. „Je to přesně to, co jsem očekával,“ vychutnává si mls kousek po kousku. Drobnou vadou je zeleninová obloha, která není prý nic extra. „Esteticky je ovšem pokrm docela dobrý,“ dodává Vařílek.

Porce pro pořádné jedlíky

Druhým testovaným jídlem je Othellova tragédie. Kdo by si myslel, že název bude evokovat i výsledek pokrmu, je na omylu. Tragédií může být jen to třísetgramový plátek vepřové krkovičky vůbec sníst. Tolik masa pohromadě, na němž je ještě silný plátek anglické slaniny a opražený klobás, dá zabrat i dřevorubci. „Když je maso navíc zapečené se sýrem, stačí bohatě dvě stě gramů, možná i polovina,“ usměje se Vařílek, který by se klidně do Strongholdu vrátil. Kvůli dobrému jídlu.

Autor: Pavel Mokrý

19.7.2008 VSTUP DO DISKUSE 46
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Bez gólu i bodu. Kometa dostala na Spartě čtyři branky a odváží si porážku 0:4

Ilustrační foto.
1

Kordis chystá elektronické jízdné pro celou jižní Moravu. Nejdřív už příští rok

Divoká bitka. Před nádražím se poprala desítka lidí, měli i teleskopické obušky

Brno - Teleskopické obušky, dva lehce zranění mladíci a dva v policejní cele. Rvačku asi deseti lidí, ke které došlo na brněnském hlavním nádraží, šetří od pátečního večera policisté.

Verbíři se protančili na mezinárodní festival

Moravské Knínice /REPORTÁŽ/ – Co se stalo kdysi, v tem strážnickém lesi, zpívá dvojice vystupujících verbířů v doprovodu cimbálové muziky a sokolovna plná lidí v tichosti sleduje, jakými kroky ji o chvilku později překvapí dva mladí muži, jak píseň i jejich kroj napovídá, původem ze Strážnice. Ti vystupují na Soutěži o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, kterou pořádá v sobotu večer soubor Kyničan z Moravských Knínic.

První sex, sebepoškozování, jmenuje nejčastější dotazy dětí vedoucí linky důvěry

Brno - Zhruba šest set dětí loni na jižní Moravě uteklo z domu. Nejčastěji se jedná o mladistvé z výchovných ústavů a dětských domovů. Obrátit se se svými problémy mohou třeba na brněnskou Modrou linku důvěry.

V brněnské spalovně shoří odpad od tří milionů lidí. Po rozšíření o třetí kotel

Brno - Odpadky z celé Moravy ohřejí vodu na sprchování Brňanům. Představitelé brněnské spalovny se totiž chystají o polovinu zvýšit množství zlikvidovaného komunálního odpadu, který zařízení mění na teplo a elektrický proud. O navážení odpadu jednají s obcemi v sousedních krajích i v Moravskoslezském kraji.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies