VYBERTE SI REGION

Stronghold: královská krmě mezi paneláky

Brno - V restauraci v Podpěrově ulici v brněnských Řečkovicích naplní břicho chutně i do sytosti. Dobré trávení podpoří i prostředí podniku.

19.7.2008 46
SDÍLEJ:

Restaurace Stronghold.Foto: DENÍK/Ondřej Surý

Hradní komnaty uprostřed sídliště? Byť to zní trochu nezvykle, je to možné. Tedy pokud středověk milující člověk zavítá do restaurace Stronghold v Podpěrově ulici v brněnských Řečkovicích. V tmavých místnostech mu chladno nebude. Rozehřeje ho nejen vstřícná obsluha, ale i dobrá krmě.

Stronghold láká na chutě. Vedle těch známých se podle majitelů podniku hemží svět i chutěmi neznámými, prazvláštními a tajemnými. Jak chutná třeba jídlo pojmenované podle divadelní postavy, se přesvědčil testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s šéfkuchařem restaurace U Královny Elišky Jiřím Vařílkem. Mužem, který při loňském summitu v Brně vařil pro patnáct evropských prezidentů.

Hradní síně pro gurmány

Před restaurací se rozkládá zastřešená zahrádka, která je jako každá druhá. Jakmile však vejde host dovnitř podniku, ocitne se o pár století zpátky v čase.

„Prostředí je nádherné a připadám si tu jako v nějakém pohádkovém filmu. Co mi ale vadí, jsou hosté, kteří se přijdou najíst v pracovním oblečení. Například muž v zašpiněných montérkách vyloženě kazí dojem příjemné restaurace,“ říká Vařílek a nenápadně ukazuje na dělníka, který si odskočil ze stavby.

Jídelníček je pestrý, ale podle Vařílka je v něm to, co mají všude. „Jídla jsou na jedno brdo. Vepřové, hovězí, kuřecí, pár ryb. Názvy jsou sice „divočina“, ale jestli se přírodní vepřový řízek jmenuje steak krále toho nebo toho, není pro výběr podstatné. Je to jen jakási zvláštnost,“ tvrdí prezidentský kuchař. V jídelním listu ho nakonec zaujme jídlo, které „všude“ nemají.

Pokrm nazvaný Williamsův mls je na stole za pětačtyřicet minut. „Je to trošku delší doba čekání, ale jestliže se na jídlo těším, vydržím to,“ řekne a pustí se do kuřecího masa pokrytého ovocným koktejlem z ananasu, mandarinek a hroznů. Okolo se kouří z bramborových dukátků, což jsou na silnější plátky nakrájené a opečené brambory. „Na pohled to vypadá velmi dobře. Ovoce je na mase hodně a ještě ho překryl rozteklý zapečený sýr. Aby byly chutě ještě tajemnější, přidal zdejší kuchař navíc smetanovou omáčku,“ libuje si Vařílek.

Kuchař od Královny Elišky je s jídlem spokojený. „Je to přesně to, co jsem očekával,“ vychutnává si mls kousek po kousku. Drobnou vadou je zeleninová obloha, která není prý nic extra. „Esteticky je ovšem pokrm docela dobrý,“ dodává Vařílek.

Porce pro pořádné jedlíky

Druhým testovaným jídlem je Othellova tragédie. Kdo by si myslel, že název bude evokovat i výsledek pokrmu, je na omylu. Tragédií může být jen to třísetgramový plátek vepřové krkovičky vůbec sníst. Tolik masa pohromadě, na němž je ještě silný plátek anglické slaniny a opražený klobás, dá zabrat i dřevorubci. „Když je maso navíc zapečené se sýrem, stačí bohatě dvě stě gramů, možná i polovina,“ usměje se Vařílek, který by se klidně do Strongholdu vrátil. Kvůli dobrému jídlu.

Autor: Pavel Mokrý

19.7.2008 VSTUP DO DISKUSE 46
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Židenický místostarosta Kunc byl podle inspekce hrubý na zaměstnance radnice

Automatické sněžné řetězy jsou český vynález

Automatické sněhové řetězy. Nový vynález pochází z Česka

Kamechy a Žebětín spojí chodník a cyklostezka. Cenu zvyšují výkupy pozemků

Brno – Chodník podél silnice ze sídliště Kamechy do Žebětína ocení matky s kočárky a další chodci, kteří kolem Žebětínského rybníka procházejí. Pokud se vše podaří, žebětínská radnice ho chce začít stavět příští rok.

Mrazy: rybáři denně sekají díry do ledu, ryby se nadechují jen párkrát za minutu

Pohořelice - Rybáři z Rybníkářství Pohořelice od začátku letošního roku, kdy teploměr téměř neustále ukazuje teploty pod bodem mrazu, obcházejí chovné rybníky a denně prořezávají do ledu prohlubně. Do rybníka tak vnikne více světla, fytoplankton může nastartovat fotosyntézu a dodává vodě potřebný kyslík.

AKTUALIZOVÁNO

Pojď hrát hokej, láká sportovní akce jihomoravské děti. Čekají je zábavné nábory

Jižní Morava – Mnozí si nasadí poprvé brusle a poprvé posunou hokejkou puk. Český svaz ledního hokeje pořádá pro děti ve věku od čtyř do osmi let celorepublikovou akci Týden hokeje s heslem Pojď hrát hokej, při níž si vyzkouší zdarma tento sport.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies