VYBERTE SI REGION

Stronghold: královská krmě mezi paneláky

Brno - V restauraci v Podpěrově ulici v brněnských Řečkovicích naplní břicho chutně i do sytosti. Dobré trávení podpoří i prostředí podniku.

19.7.2008 46
SDÍLEJ:

Restaurace Stronghold.Foto: DENÍK/Ondřej Surý

Hradní komnaty uprostřed sídliště? Byť to zní trochu nezvykle, je to možné. Tedy pokud středověk milující člověk zavítá do restaurace Stronghold v Podpěrově ulici v brněnských Řečkovicích. V tmavých místnostech mu chladno nebude. Rozehřeje ho nejen vstřícná obsluha, ale i dobrá krmě.

Stronghold láká na chutě. Vedle těch známých se podle majitelů podniku hemží svět i chutěmi neznámými, prazvláštními a tajemnými. Jak chutná třeba jídlo pojmenované podle divadelní postavy, se přesvědčil testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s šéfkuchařem restaurace U Královny Elišky Jiřím Vařílkem. Mužem, který při loňském summitu v Brně vařil pro patnáct evropských prezidentů.

Hradní síně pro gurmány

Před restaurací se rozkládá zastřešená zahrádka, která je jako každá druhá. Jakmile však vejde host dovnitř podniku, ocitne se o pár století zpátky v čase.

„Prostředí je nádherné a připadám si tu jako v nějakém pohádkovém filmu. Co mi ale vadí, jsou hosté, kteří se přijdou najíst v pracovním oblečení. Například muž v zašpiněných montérkách vyloženě kazí dojem příjemné restaurace,“ říká Vařílek a nenápadně ukazuje na dělníka, který si odskočil ze stavby.

Jídelníček je pestrý, ale podle Vařílka je v něm to, co mají všude. „Jídla jsou na jedno brdo. Vepřové, hovězí, kuřecí, pár ryb. Názvy jsou sice „divočina“, ale jestli se přírodní vepřový řízek jmenuje steak krále toho nebo toho, není pro výběr podstatné. Je to jen jakási zvláštnost,“ tvrdí prezidentský kuchař. V jídelním listu ho nakonec zaujme jídlo, které „všude“ nemají.

Pokrm nazvaný Williamsův mls je na stole za pětačtyřicet minut. „Je to trošku delší doba čekání, ale jestliže se na jídlo těším, vydržím to,“ řekne a pustí se do kuřecího masa pokrytého ovocným koktejlem z ananasu, mandarinek a hroznů. Okolo se kouří z bramborových dukátků, což jsou na silnější plátky nakrájené a opečené brambory. „Na pohled to vypadá velmi dobře. Ovoce je na mase hodně a ještě ho překryl rozteklý zapečený sýr. Aby byly chutě ještě tajemnější, přidal zdejší kuchař navíc smetanovou omáčku,“ libuje si Vařílek.

Kuchař od Královny Elišky je s jídlem spokojený. „Je to přesně to, co jsem očekával,“ vychutnává si mls kousek po kousku. Drobnou vadou je zeleninová obloha, která není prý nic extra. „Esteticky je ovšem pokrm docela dobrý,“ dodává Vařílek.

Porce pro pořádné jedlíky

Druhým testovaným jídlem je Othellova tragédie. Kdo by si myslel, že název bude evokovat i výsledek pokrmu, je na omylu. Tragédií může být jen to třísetgramový plátek vepřové krkovičky vůbec sníst. Tolik masa pohromadě, na němž je ještě silný plátek anglické slaniny a opražený klobás, dá zabrat i dřevorubci. „Když je maso navíc zapečené se sýrem, stačí bohatě dvě stě gramů, možná i polovina,“ usměje se Vařílek, který by se klidně do Strongholdu vrátil. Kvůli dobrému jídlu.

Autor: Pavel Mokrý

19.7.2008 VSTUP DO DISKUSE 46
SDÍLEJ:

Devatero originálních adventních trhů

S blížícími se Vánocemi zaplavují náměstí evropských měst stánky s rozmanitými vánočními dárky, dekoracemi i místními specialitami. Ne všechny adventní trhy ale nabízejí tu samou atmosféru. Vánoční atmosféra se dá zažít i za polárním kruhem, pod zemí či na vodě, zjistil hotelový vyhledávač trivago.cz.

Nazí brněnští veslaři nafotili kalendář. Třásli jsme se jak ratlíci, smáli se

Brno /FOTOGALERIE/ – Namísto pravidelného tréninku zapózovali před objektivy fotoaparátů. Veslaři z brněnského ČVK se svlékli při tvorbě týmového kalendáře s cílem rozšířit povědomí o tradičním jihomoravském klubu a zvýšit zájem o veslování.

Dvacet let v UNESCO. Lednicko-valtický areál je světovou pýchou

Břeclavsko – Vzala přítele za ruku a společně vyrazili vstříc procházce parkem u zámku v Lednici na Břeclavsku. Studentka gymnázia Hana Sýkorová se stala jedním z mnoha set tisíců lidí, kteří si pro strávení volného času vybrali Lednicko-valtický areál. „O víkendu v létě bývá plno, ale v listopadovém pátečním dopoledni je to lepší," řekla studentka k obrovskému zájmu turistů o celý areál. Místo s rozlohou přesahující 280 kilometrů čtverečních za posledních dvacet let rozkvetlo. V prosinci 1996 se stalo součástí Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO – organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies