VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Svatý Václav by na svou krčmu hrdý nebyl

Brno - Podnik v brněnském Králově Poli nenadchne milovníky dobrého jídla obsluhou ani kvalitou pokrmů. Jedničku dostal jen za zákusky.

24.5.2008
SDÍLEJ:

Krčma u sv. Václava.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Legendy o knížeti Václavovi praví, že ho nechal zavraždit jeho mladší bratr Boleslav. Kdyby oba bratři žili v dnešní době a Boleslav by volil méně radikální řešení sourozeneckých hádek, mohl by Václava poškádlit pozváním do brněnské krčmy nazvané právě podle patrona země české. Určitě by tím svého staršího bratra pořádně rozzlobil.

Při návštěvě Krčmy u svatého Václava v brněnském Králově Poli se o tom přesvědčil testovací tým brněnského Deníku Rovnost v čele s šéfkuchařem restaurantu Boulevard Ivem Ševčíkem. Historicky laděný dvoupatrový interiér s dřevěnými stoly i židlemi a starými svícny působí příjemně nezvykle. Originální jsou i názvy pokrmů v jídelním lístku.

Skrytá banalita

Hostu kmitají oči od Masa hanbaté selky přes Jeptišku v sutaně po Šlechtické špagety. Při bližším zkoumání však zjistí, že se za svéráznými jmény skrývají běžná jídla jako kuřecí prsa, rybí filé nebo boloňské špagety. „Jsou to úplně normální jídla, která si může každý uvařit doma. Tohle je jídelníček z osmdesátých let,“ hodnotí nabídku Ševčík. Hned zezačátku si musí testovací tým nechat zajít chuť na kofolu a selskou polévku. Servírka totiž oznamuje, že ani jedna z vybraných položek není k mání.

Po změně objednávky přichází řada na první chod – Trubičky krále Jiříka neboli dvě šunkové rolky s křenem a šlehačkou. „Bohužel kuchař použil sprejovou šlehačku, která je jako polystyren,“ zoufá si nad předkrmem Ševčík.

Po prvním chodu se obsluha svatováclavské krčmy noří do chaosu. Servírka přináší hlavní jídlo ve chvíli, kdy je jeden z členů testovacího týmu na toaletě. Jedno z jídel je navíc jiné, než jaký byl výběr. Obsluha jej tedy odnáší s tím, že do dvaceti minut kuchař připraví správné. Druhý pokrm na stole nechává. „Zachovala se úplně špatně. Jídlo musí servírovat, až když u stolu sedí všichni, a pokud odnese jeden pokrm, musí odnést i ten druhý. Je nepříjemné, když jeden člověk u stolu jí a druhému nezbývá než se na něj dívat,“ kritizuje šéfkuchař Boulevardu.

Vzhled ani chuť jídla jeho rozčarování nezmenší. Právě naopak. „Objednal jsem si dvousetgramovou krvavou roštěnou v celku a místo toho jsem dostal čtyři tenoučké plátky, které samozřejmě ani nakrvavo připravit nejdou,“ neskrývá zklamání.

Záchranný dezert

Poslední šanci na příznivé hodnocení dává krčmě objednávka dezertů. Banán v čokoládě i lívance s borůvkovou marmeládou jsou příjemným zakončením nepříliš povedeného oběda. Kazí ho však další z přehmatů obsluhy. „Takové dezerty se mají jíst lžičkou a vidličkou. Místo toho tady máme stejný druh příboru, kterým jsme jedli hlavní jídlo,“ nevěřícně kroutí hlavou Ševčík.

Krčmu u svatého Václava tak testovací tým brněnského Deníku Rovnost i přes originální interiér a příznivé ceny nemůže gurmánům doporučit.

Autor: Petr Škarda

24.5.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Radim Schwab.

Papež i Lazar. V jediném představení ztvární herec Schwab neuvěřitelných 25 rolí

Ilustrační foto.

SOUTĚŽ: Ve hře jsou lístky na zápas Zbrojovky proti Dukle Praha

AKTUALIZOVÁNO

Ignis Brunensis: přibude jeden ohňostroj, povinnou skladbou bude Bugatti step

Brno /ANKETA/ – Sedmkrát se letos rozzáří nebe nad Brnem různobarevnými ohňostroji. Na přelomu května a června se i letos uskuteční festival ohňostrojů Ignis Brunensis. Letošní ročník je jubilejní, dvacátý. Pořadatelé proto připravili na přehradě letos až pět ohňostrojných show. Nově tam bude v době přehlídky i hudební festival.

Kino Art se přesune do bývalého lihovaru. Kvůli opravám

Brno /FOTOGALERIE/ – Rozsáhlé opravy za miliony korun čekají budovu brněnského Kina Art v Cihlářské ulici. Kvůli rozšíření vestibulu či zřízení bezbariérového přístupu proto od května do září kino přemístí do bývalého lihovaru v Pekařské ulici.

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Nový ředitel Povodí Moravy dřív vedl mlékárny a lihovar

Brno – Z mléka a alkoholu přesedlá na vodu nový ředitel Povodí Moravy. V Brně ho v pondělí představil zaměstnancům podniku ministr zemědělství Marian Jurečka. Václav Gargulák přejde na pozici generálního ředitele společnosti zvenčí a ujme se jí už v úterý.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies