VYBERTE SI REGION

Svatý Václav by na svou krčmu hrdý nebyl

Brno - Podnik v brněnském Králově Poli nenadchne milovníky dobrého jídla obsluhou ani kvalitou pokrmů. Jedničku dostal jen za zákusky.

24.5.2008
SDÍLEJ:

Krčma u sv. Václava.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Legendy o knížeti Václavovi praví, že ho nechal zavraždit jeho mladší bratr Boleslav. Kdyby oba bratři žili v dnešní době a Boleslav by volil méně radikální řešení sourozeneckých hádek, mohl by Václava poškádlit pozváním do brněnské krčmy nazvané právě podle patrona země české. Určitě by tím svého staršího bratra pořádně rozzlobil.

Při návštěvě Krčmy u svatého Václava v brněnském Králově Poli se o tom přesvědčil testovací tým brněnského Deníku Rovnost v čele s šéfkuchařem restaurantu Boulevard Ivem Ševčíkem. Historicky laděný dvoupatrový interiér s dřevěnými stoly i židlemi a starými svícny působí příjemně nezvykle. Originální jsou i názvy pokrmů v jídelním lístku.

Skrytá banalita

Hostu kmitají oči od Masa hanbaté selky přes Jeptišku v sutaně po Šlechtické špagety. Při bližším zkoumání však zjistí, že se za svéráznými jmény skrývají běžná jídla jako kuřecí prsa, rybí filé nebo boloňské špagety. „Jsou to úplně normální jídla, která si může každý uvařit doma. Tohle je jídelníček z osmdesátých let,“ hodnotí nabídku Ševčík. Hned zezačátku si musí testovací tým nechat zajít chuť na kofolu a selskou polévku. Servírka totiž oznamuje, že ani jedna z vybraných položek není k mání.

Po změně objednávky přichází řada na první chod – Trubičky krále Jiříka neboli dvě šunkové rolky s křenem a šlehačkou. „Bohužel kuchař použil sprejovou šlehačku, která je jako polystyren,“ zoufá si nad předkrmem Ševčík.

Po prvním chodu se obsluha svatováclavské krčmy noří do chaosu. Servírka přináší hlavní jídlo ve chvíli, kdy je jeden z členů testovacího týmu na toaletě. Jedno z jídel je navíc jiné, než jaký byl výběr. Obsluha jej tedy odnáší s tím, že do dvaceti minut kuchař připraví správné. Druhý pokrm na stole nechává. „Zachovala se úplně špatně. Jídlo musí servírovat, až když u stolu sedí všichni, a pokud odnese jeden pokrm, musí odnést i ten druhý. Je nepříjemné, když jeden člověk u stolu jí a druhému nezbývá než se na něj dívat,“ kritizuje šéfkuchař Boulevardu.

Vzhled ani chuť jídla jeho rozčarování nezmenší. Právě naopak. „Objednal jsem si dvousetgramovou krvavou roštěnou v celku a místo toho jsem dostal čtyři tenoučké plátky, které samozřejmě ani nakrvavo připravit nejdou,“ neskrývá zklamání.

Záchranný dezert

Poslední šanci na příznivé hodnocení dává krčmě objednávka dezertů. Banán v čokoládě i lívance s borůvkovou marmeládou jsou příjemným zakončením nepříliš povedeného oběda. Kazí ho však další z přehmatů obsluhy. „Takové dezerty se mají jíst lžičkou a vidličkou. Místo toho tady máme stejný druh příboru, kterým jsme jedli hlavní jídlo,“ nevěřícně kroutí hlavou Ševčík.

Krčmu u svatého Václava tak testovací tým brněnského Deníku Rovnost i přes originální interiér a příznivé ceny nemůže gurmánům doporučit.

Autor: Petr Škarda

24.5.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Místo oříšků dovážel muž do obchodů jen krabice. Aby si udržel přítelkyni

Brno – Majitel si objednal dodávku oříšků, tvrdil prodavačům podvodník. Místo nich však dovážel do cukráren a jiných obchodů v Brně a dalších městech jen prázdné krabice. Pětačtyřicetiletého muže, který byl dříve již několikrát trestaný, zadrželi brněnští policisté.

Rezidentní parkování v Brně se odkládá. Město nestihlo přípravy

Brno – Několik desítek minut objíždí každý večer Petr Bednář okolí svého bydliště v brněnské Grohově ulici, když hledá parkovací místo. Už v dubnu příštího roku mu mělo pomoci rezidentní parkování. Představitelé města jeho start ale odkládají až na září.

Průměrná mzda na jihu Moravy vzrostla o pět procent na 26 413 korun

Brno - Průměrná mzda v Jihomoravském kraji vzrostla ve 3. čtvrtletí meziročně o pět procent na 26.413 korun. Zaměstnanci si tak v průměru polepšili o 1261 korun. Reálný růst mezd s ohledem na inflaci dosáhl 4,5 procenta. Vyplývá to z informací, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies