VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Svatý Václav by na svou krčmu hrdý nebyl

Brno - Podnik v brněnském Králově Poli nenadchne milovníky dobrého jídla obsluhou ani kvalitou pokrmů. Jedničku dostal jen za zákusky.

24.5.2008
SDÍLEJ:

Krčma u sv. Václava.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Legendy o knížeti Václavovi praví, že ho nechal zavraždit jeho mladší bratr Boleslav. Kdyby oba bratři žili v dnešní době a Boleslav by volil méně radikální řešení sourozeneckých hádek, mohl by Václava poškádlit pozváním do brněnské krčmy nazvané právě podle patrona země české. Určitě by tím svého staršího bratra pořádně rozzlobil.

Při návštěvě Krčmy u svatého Václava v brněnském Králově Poli se o tom přesvědčil testovací tým brněnského Deníku Rovnost v čele s šéfkuchařem restaurantu Boulevard Ivem Ševčíkem. Historicky laděný dvoupatrový interiér s dřevěnými stoly i židlemi a starými svícny působí příjemně nezvykle. Originální jsou i názvy pokrmů v jídelním lístku.

Skrytá banalita

Hostu kmitají oči od Masa hanbaté selky přes Jeptišku v sutaně po Šlechtické špagety. Při bližším zkoumání však zjistí, že se za svéráznými jmény skrývají běžná jídla jako kuřecí prsa, rybí filé nebo boloňské špagety. „Jsou to úplně normální jídla, která si může každý uvařit doma. Tohle je jídelníček z osmdesátých let,“ hodnotí nabídku Ševčík. Hned zezačátku si musí testovací tým nechat zajít chuť na kofolu a selskou polévku. Servírka totiž oznamuje, že ani jedna z vybraných položek není k mání.

Po změně objednávky přichází řada na první chod – Trubičky krále Jiříka neboli dvě šunkové rolky s křenem a šlehačkou. „Bohužel kuchař použil sprejovou šlehačku, která je jako polystyren,“ zoufá si nad předkrmem Ševčík.

Po prvním chodu se obsluha svatováclavské krčmy noří do chaosu. Servírka přináší hlavní jídlo ve chvíli, kdy je jeden z členů testovacího týmu na toaletě. Jedno z jídel je navíc jiné, než jaký byl výběr. Obsluha jej tedy odnáší s tím, že do dvaceti minut kuchař připraví správné. Druhý pokrm na stole nechává. „Zachovala se úplně špatně. Jídlo musí servírovat, až když u stolu sedí všichni, a pokud odnese jeden pokrm, musí odnést i ten druhý. Je nepříjemné, když jeden člověk u stolu jí a druhému nezbývá než se na něj dívat,“ kritizuje šéfkuchař Boulevardu.

Vzhled ani chuť jídla jeho rozčarování nezmenší. Právě naopak. „Objednal jsem si dvousetgramovou krvavou roštěnou v celku a místo toho jsem dostal čtyři tenoučké plátky, které samozřejmě ani nakrvavo připravit nejdou,“ neskrývá zklamání.

Záchranný dezert

Poslední šanci na příznivé hodnocení dává krčmě objednávka dezertů. Banán v čokoládě i lívance s borůvkovou marmeládou jsou příjemným zakončením nepříliš povedeného oběda. Kazí ho však další z přehmatů obsluhy. „Takové dezerty se mají jíst lžičkou a vidličkou. Místo toho tady máme stejný druh příboru, kterým jsme jedli hlavní jídlo,“ nevěřícně kroutí hlavou Ševčík.

Krčmu u svatého Václava tak testovací tým brněnského Deníku Rovnost i přes originální interiér a příznivé ceny nemůže gurmánům doporučit.

Autor: Petr Škarda

24.5.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Byt. Ilustrační foto.
1

Prodeje nových bytů v Brně se propadly skoro o půlku

Ilustrační foto
2

Mrtvice patří mezi významné zabijáky v kraji. Může za ni i znečištěný vzduch

Festival Mendel knows ukázal lidem umělé pěstování rostlin i párovou gymnastiku

Brno /REPORTÁŽ/ – Ve stínu sedí na gymnastických balónech, sedacích pytlech nebo prostě v trávě děti a společně s rodiči sledují dění na blízkém pódiu. O kousek dál, taktéž ve stínu, jsou postavené stánky, které lemují cestu vedoucí po obvodu zahrady Augustiniánského opatství v Brně. Právě v ní se v sobotu odpoledne koná část festivalu Mendel knows.

Bašta lezení na jižní Moravě je hlavně Moravský kras

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Prozkoumat nová místa a vychutnat si adrenalinový prožitek. Jižní Morava je výjimečná i jedinečnou přírodou, kterou lze po mnohdy nenáročném lezeckém výstupu obdivovat z vrcholků skal. Lezení je věnovaný třetí díl seriálu Deníku Rovnost Léto v pohybu.

Volno jihomoravských motocyklistů: surfování a jízda po Balkáně

Kazaň, Brno /FOTOGALERIE/ – Motory v mistrovství světa silničních motocyklů na měsíc utichly, ale lenošení není styl jihomoravských jezdců. Závodní víkend Grand Prix v Brně startuje 4. srpna a Karel Abraham nyní plní kondiční přípravu, Jakub Kornfeil se zase prohání na svém oblíbeném jetsurfu. „Hlavně neřeším závody a oddechuju,“ usmíval se závodník z Rohatce na Hodonínsku.

Nehody v kraji? Nejvíc za devět let

Brno /INFOGRAFIKA/ – Cinknutí mobilu ve stojanu na palubní desce přiláká řidičovu pozornost. Ikona hlásí novou zprávu, kterou hned čte. Podvědomě přitom mačká plynový pedál. Když pak vjíždí do zatáčky, nezvládne řízení a auto ve vysoké rychlosti vylétne ze silnice. „Nejčastější příčinou letošních nehod řidičů bylo nevěnování se řízení,“ upozornila mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení