VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Szeged nabízí jen málo z maďarské kuchyně

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Češi mají rádi maďarskou kuchyni. Paprika, lečo, segedínský guláš, uherák nebo maďarská klobása v českém jídelníčku zdomácněly. Od nabídky brněnské restaurace pojmenované po maďarském městě Szeged – Segedín proto testovací tým Brněnského deníku Rovnost očekává něco víc z chutí maďarské kuchyně. Bohužel se jich tam nedočká.

6.11.2010 25
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Brněnská restaurace a pivnice Szeged.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Předchozí díly seriálu
Test restaurací
najdete ZDE

Jídelní lístek přetéká klasickými jídly a nabídkou vepřového a kuřecího masa na několik způsobů. Na výběr je i křenová a svíčková omáčka nebo kung pao. „V maďarské restauraci bych na jídelním lístku očekával perkelt, fazolovou polévku jókai nebo polévku ze sladkovodních ryb halászlé. Nic takového nemají,“ listuje obsáhlým jídelníčkem šéfkuchař restaurace Šelepka Ivo Ševčík.

Tradiční a známá maďarská jídla nenachází ani mezi specialitami maďarské kuchyně. V Szegedu sice kuchař jídla pojmenoval po maďarských místech nebo městech, vaří hodně leča, ale víc maďarského v nabídce Ševčík marně hledá. Chválí však chování číšníka. Je pozorný, dokáže jídlo nabídnout, hosté jsou u něho bezesporu na prvním místě.

Z maďarských specialit Ševčík vybírá biftek Gellér a lososa à la Eger. Přeje si mít biftek připravený krvavý. Číšník mu však oznamuje, že může nabídnout jen propečený, protože kuchař už má maso naložené. „Nechápu to. Maso se nakládá běžně a biftek lze přesto připravit krvavý,“ kroutí hlavou odborník na zážitkovou gastronomii.

Poté, co mu číšník přinese od kuchaře plný talíř, má jasno. Biftek je tenký a rozklepaný tak, že jej prostě nelze připravit uvnitř krvavý.
„Ten biftek má s biftekem společného jen to, že je připravený ze svíčkové. Nazval bych jej svíčkový řez,“ kritizuje jeho podobu odborník Ševčík. Na maso pak kuchař pod tři olivy připíchl něco na způsob volského oka, opečeného ze všech stran. Ševčík je znechuceně odsunuje na stranu.

Brněnská pivnice a restaurace Szeged.

Losos à la Eger připravený na červeném víně a zjemněný smetanou má dobrou chuť. Jenže maso kuchař opět nesmyslně obalil v těstíčku, které omáčka naprosto rozmočila. Obě jídla Ševčíka zklamala. „Příprava jídla tady hodně pokulhává i za standardem běžné restaurace,“ tvrdí šéfkuchař.

Protože Maďaři nejen rádi vaří, ale také pečou, chce Ševčík v Szegedu ochutnat něco z nabídky dezertů. Naprosto neodolatelné jsou třeba maďarské halušky somló, připravované z několikera těst, nebo palačinky gundel s náplní z vlašských ořechů, rozinek, citronové kůry a rumu, podávané s čokoládovou omáčkou. Takové dobroty ale Ševčík v jídelním lístku maďarské restaurace v Brně opět nenachází.

Někde dlouho ležela

Palačinky v Szegedu sice mají, ale jen s ovocem a zmrzlinou. Šéfkuchař se je rozhodne ochutnat. Obrovská palačinka překrytá sprejovou šlehačkou se mu už na první pohled ani nelíbí. „Není připravená z čerstvého těsta. Byla nachystaná dopředu, láme se, což znamená, že hodně dlouho někde ležela,“ říká po ochutnání o palačince šéfkuchař Ševčík.

Světlým bodem je v Szegedu už zmiňovaná ochota číšníka a káva. Lze si tam vybrat ze sedmi druhů a jejich chuť stojí za to. „Kávu zde nabízejí opravdu výtečnou a takového číšníka je tady škoda,“ uzavírá hodnocení šéfkuchař Ševčík. Na závěr si oddychne. „No, a máme to za sebou,“ prohlásí.

Návštěva v restauraci s maďarským názvem slibující maďarské speciality ho velmi zklamala. „Příliš mnoho z maďarské kuchyně tady nemají. K maďarské gastronomii patří rozmanitá zvěřina a sladkovodní ryby. To, že na biftek položí kuchař tři kolečka uheráku a nazve jej Gellér, neznamená, že jde o maďarské jídlo,“ upozorňuje nakonec odborník.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

6.11.2010 VSTUP DO DISKUSE 25
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Jako na Kanárech. Aqualand rozšíří za stovky milionů o divokou řeku i vodní svět

Připomínku porevolučního kapitalismu v podobě vily podnikatele Rudolfa Hošny nabízí k prodeji realitní kancelář. Známou stavbu nad Pisáreckými tunely možná čeká demolice, na jejím místě může vyrůst bytový dům.
7

Hošnova vila v duchu podnikatelského baroka je na prodej. Hrozí jí i zbourání

Přídavky uživí celou rodinu. Papírování bylo psychicky náročné, říká matka

Jižní Morava /ANKETA/ - Skoro tři měsíce šetřila na nosítko pro dítě, v současné době spoří na lepší bydlení. S pomocí státních přídavků živí celou rodinu Brňanka Barbora Fölklová. „Připadá mi ale, jako by se poslední dobou stále snižovaly," podotýká osmadvacetiletá žena.

AKTUALIZOVÁNO

Úder pěstí do obličeje a krvavé zranění. Kvůli balíčku gumových medvídků

Brno – Rázní a smělí a s hrdými čely nejsou jen gumídci ze známého animovaného seriálu, ale i mladík, který se pustil do boje kvůli balíčku gumových medvídků. Bohužel však nepatřili jemu a osmnáctiletý muž kvůli nim skončil v rukou policie. Kauza "velké gumídkové loupeže" se stala ve středu odpoledne v centru Brna.

Modrotisk usiluje o zapsání na seznam UNESCO. Na jižní Moravě zůstaly dvě dílny

Olešnice, Strážnice – Modrotisk je tradiční metoda zdobení textilu, kterou v České republice používají už pouze ve dvou dílnách. Obě jsou na jihu Moravy – v Olešnici na Blanensku a ve Strážnici na Hodonínsku. O zápis modrotisku na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO požádal v pondělí ministr kultury Daniel Herman.

AKTUALIZOVÁNO

Chodci přišli v Husově ulici o část podloubí. Kvůli prodejně

Brno /FOTO/ – Podloubí domu v Husově ulici číslo 7 sloužilo chodcům dlouhou dobu. Od začátku března jej však vlastník domu částečně uzavřel, což se mnoha Brňanům nelíbí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies