VYBERTE SI REGION

Szeged nabízí jen málo z maďarské kuchyně

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Češi mají rádi maďarskou kuchyni. Paprika, lečo, segedínský guláš, uherák nebo maďarská klobása v českém jídelníčku zdomácněly. Od nabídky brněnské restaurace pojmenované po maďarském městě Szeged – Segedín proto testovací tým Brněnského deníku Rovnost očekává něco víc z chutí maďarské kuchyně. Bohužel se jich tam nedočká.

6.11.2010 25
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace a pivnice Szeged.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Předchozí díly seriálu
Test restaurací
najdete ZDE

Jídelní lístek přetéká klasickými jídly a nabídkou vepřového a kuřecího masa na několik způsobů. Na výběr je i křenová a svíčková omáčka nebo kung pao. „V maďarské restauraci bych na jídelním lístku očekával perkelt, fazolovou polévku jókai nebo polévku ze sladkovodních ryb halászlé. Nic takového nemají,“ listuje obsáhlým jídelníčkem šéfkuchař restaurace Šelepka Ivo Ševčík.

Tradiční a známá maďarská jídla nenachází ani mezi specialitami maďarské kuchyně. V Szegedu sice kuchař jídla pojmenoval po maďarských místech nebo městech, vaří hodně leča, ale víc maďarského v nabídce Ševčík marně hledá. Chválí však chování číšníka. Je pozorný, dokáže jídlo nabídnout, hosté jsou u něho bezesporu na prvním místě.

Z maďarských specialit Ševčík vybírá biftek Gellér a lososa à la Eger. Přeje si mít biftek připravený krvavý. Číšník mu však oznamuje, že může nabídnout jen propečený, protože kuchař už má maso naložené. „Nechápu to. Maso se nakládá běžně a biftek lze přesto připravit krvavý,“ kroutí hlavou odborník na zážitkovou gastronomii.

Poté, co mu číšník přinese od kuchaře plný talíř, má jasno. Biftek je tenký a rozklepaný tak, že jej prostě nelze připravit uvnitř krvavý.
„Ten biftek má s biftekem společného jen to, že je připravený ze svíčkové. Nazval bych jej svíčkový řez,“ kritizuje jeho podobu odborník Ševčík. Na maso pak kuchař pod tři olivy připíchl něco na způsob volského oka, opečeného ze všech stran. Ševčík je znechuceně odsunuje na stranu.

Brněnská pivnice a restaurace Szeged.

Losos à la Eger připravený na červeném víně a zjemněný smetanou má dobrou chuť. Jenže maso kuchař opět nesmyslně obalil v těstíčku, které omáčka naprosto rozmočila. Obě jídla Ševčíka zklamala. „Příprava jídla tady hodně pokulhává i za standardem běžné restaurace,“ tvrdí šéfkuchař.

Protože Maďaři nejen rádi vaří, ale také pečou, chce Ševčík v Szegedu ochutnat něco z nabídky dezertů. Naprosto neodolatelné jsou třeba maďarské halušky somló, připravované z několikera těst, nebo palačinky gundel s náplní z vlašských ořechů, rozinek, citronové kůry a rumu, podávané s čokoládovou omáčkou. Takové dobroty ale Ševčík v jídelním lístku maďarské restaurace v Brně opět nenachází.

Někde dlouho ležela

Palačinky v Szegedu sice mají, ale jen s ovocem a zmrzlinou. Šéfkuchař se je rozhodne ochutnat. Obrovská palačinka překrytá sprejovou šlehačkou se mu už na první pohled ani nelíbí. „Není připravená z čerstvého těsta. Byla nachystaná dopředu, láme se, což znamená, že hodně dlouho někde ležela,“ říká po ochutnání o palačince šéfkuchař Ševčík.

Světlým bodem je v Szegedu už zmiňovaná ochota číšníka a káva. Lze si tam vybrat ze sedmi druhů a jejich chuť stojí za to. „Kávu zde nabízejí opravdu výtečnou a takového číšníka je tady škoda,“ uzavírá hodnocení šéfkuchař Ševčík. Na závěr si oddychne. „No, a máme to za sebou,“ prohlásí.

Návštěva v restauraci s maďarským názvem slibující maďarské speciality ho velmi zklamala. „Příliš mnoho z maďarské kuchyně tady nemají. K maďarské gastronomii patří rozmanitá zvěřina a sladkovodní ryby. To, že na biftek položí kuchař tři kolečka uheráku a nazve jej Gellér, neznamená, že jde o maďarské jídlo,“ upozorňuje nakonec odborník.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

6.11.2010 VSTUP DO DISKUSE 25
SDÍLEJ:

Předvánoční brigády? Je jich více. A za lepší platy

Brno - Vánoce rodiny stojí mnoho peněz, velká část lidí si tak hledá alespoň dočasný přivýdělek. Je to i případ Lukáše Nezhyby. „Mám sice svoji stálou práci, ale chceme s přítelkyní strávit Vánoce v zahraničí na horách, proto máme oba od začátku prosince ještě brigádu," vysvětlil Nezhyba.

Vyhnou se kolonám při cestě do Bystrce. Na dvojité fazoli

Brno /INFOGRAFIKA/ – Klidnější jízda a méně dopravních nehod, to čeká v budoucnu řidiče na cestě z centra Brna do Bystrce. Nebezpečnou křižovatku Bystrcké a Kníničské u tamního hobymarketu chtějí starostové městských částí přestavět na mimoúrovňové křížení. Cesta na přehradu, do zoo, či na bystrcké sídliště díky tomu bude plynulejší.

AKTUALIZOVÁNO

Nehoda u Lomničky: zranilo se pět mladých lidí, nezletilou dívku převezli na ARO

Lomnička – Pět zraněných mladých lidí, taková je bilance dopravní nehody ze čtvrtečního rána za obcí Lomnička na Brněnsku. Srazilo se tam nákladní auto s osobním. „Nejvážněji se zranila nezletilá dívka, která utrpěla vážný úraz hlavy. Záchranáři jí poskytli kompletní přednemocniční péči a na řízené ventilaci ji převezli na ARO do Dětské nemocnice v Brně," popsala mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies