VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Talíře v Plzeňce jsou harmonií mnoha chutí

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Hosty v restauraci obsluhují číšníci i studenti hotelových škol ve stejnokrojích. Na jídelním lístku nechybějí gastronomické speciality.

19.9.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií

Brněnská restaurace Plzeňka se nachází v přízemí komplexu hotelu International.Foto: DENÍK/Attila Racek

Jen tři drobné chyby – v jídle a při obsluze – nalezl šéfkuchař restaurace Cadentes Pavel Pietropaolo při testu brněnské restaurace Plzeňka. Hosté ji mohou navštívit v přízemí komplexu hotelu International. Oběd šéfkuchař označil za excelentní.

Stoly s dlouhými ubrusy, založený servis a s fantazií poskládané látkové ubrousky. Úroveň. To je první dojem, který má host z Plzeňky. Host je zde tím nejdůležitějším. Kromě číšníků restaurace ho obsluhují studenti hotelových škol ve stejnokrojích, a když jsou všechny stoly obsazené a obsluha má plné ruce práce, přijde objednávku zapsat hlavní číšník v tmavém obleku.

Speciality z dýně

Kromě jídelního lístku, na kterém nechybí české speciality a chuťovky k pivu, nabízí restaurace gastronomické speciality. V současnosti z dýně, nechybějí ani houbová překvapení.

„Je vidět, že lístek sestavují profesionálové. Není obsáhlý a je dobře čitelný,“ naráží Pietropaolo na fakt, že šéfkuchařem restaurace je předseda brněnské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Husák.

Předkrmy lze v Plzeňce vybrat na jídelním lístku, ale i ze stříbrné mísy, tak jak je v hotelích zvykem.
Studentka, která sedm druhů předkrmů nabízí, ale neví, co na tácu nese.

„Nedokáže správně odprezentovat jídlo, říct, co je to za paštiku nebo co je pod broskví. Měla se s předkrmy seznámit,“ upozorňuje na první chybu Pietropaolo.

Svůj objednaný předkrm však vychvaluje. Srnčí parfait s dýňovým chutney a jahodovým želé je podle něj harmonie chutí.

„Jako celek to chutná výtečně. Paštika čerstvá, chutney je něco jako dýňová marmeláda a vše doplňuje proužek želé z jahod,“ popisuje předkrm šéfkuchař.

Polévku, dýňové cappuccino s mléčnou pěnou, dostává host v malém šálku. Od klasického kávového cappuccina se skutečně liší jen chutí. A k polévce má host možnost zakousnout čerstvé, v hotelové pekárně pečené houstičky.

Hlavní jídlo, vařený hovězí krk s hříbkovou omáčkou, voní už z dálky. Omáčka je podle Pietropaola zcela jistě připravena z čerstvých hub, protože v ní plavou kusy hřibů.

Je jen hodně slaná, což přebíjí chuť hub a kazí požitek z dobrého jídla s nadýchanými, domácími knedlíky a masem, které se pod nožem rozpadá.
Druhé testované jídlo, vepřová krkovice na medu s dýňovým zelím a bramborový točenec s houbami, je nejen symfonií pro jazyk, ale i pastvou pro oči.

Na proužky nakrájená dýně je v podobě oranžového zelí křupavá, maso křehké a libové a roláda z brambor plněná houbami osvěžujícím nápadem.

„Jsem spokojený. Host dostane na talíři několik chutí, které mu jako celek zaručují opravdu jedinečný zážitek z jídla,“ hodnotí šéfkuchař, který již několik let připravuje jídla výhradně z kategorie zážitkové gastronomie.

Lákavý koláček

Po dobré zkušenosti s hlavními chody láká k ochutnání dýňový koláček. Na talířku s lístečkem čokolády s logem podniku dostane host opět víc chutí najednou. Nadýchaný kynutý koláček plněný dýní, melounový sorbet, krém latté a jahody.

„Koláček je jak od babičky, ale nechutná mi sorbet. Je moc sladký, až se mi zkřivila pusa,“ poukazuje na třetí nedostatek v chuti zmrzliny šéfkuchař.
„Rád bych ještě ochutnal dýňové rizoto nebo václavkový guláš s hlívou ústřičnou, ale na to už nemám v žaludku místo. V Plzeňce jsem musel dojíst do posledního sousta,“ říká s nadsázkou šéfkuchař Pietropaolo a restauraci v centru Brna doporučuje.

Plzeňka, Hotel International Brno.



„Ty drobné chyby nic neznamenají. Slečna studentka se ještě učí, omáčku možná zapomněl kuchař promíchat a že byl sladký sorbet? Každý má jiné chutě, další host může být spokojený,“ dodává Pietropaolo.

Autor: Gabriela Peringerová

19.9.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Na jihu Moravy padly rekordní teploty. Meteorologové naměřili přes 21 stupňů

Hokejista Richard Jarůšek.

Kometa má samá skvělá jména, říká před semifinále proti mateřskému klubu Jarůšek

Hodina cvičení denně? Po skákání na trampolínách sotva udržela kartáček na zuby

Brno /NA VLASTNÍ KŮŽI/ - Dva měsíce. Každý den hodina cvičení. Bez přestávky. Jako asistentka v redakci Brněnského deníku Rovnost jsem se rozhodla sedavé zaměstnání vyvážit dvouměsíční výzvou v tělocvičně a bojovat o změnu postavy.

Kometě budou lidé fandit hlavně v hospodách. Veřejná projekce se zatím nechystá

Brno – Ve středu odstartuje v královéhradecké hokejové aréně semifinálová série Tipsport extraligy. Domácí Mountfield HK poprvé hostí Kometu a v Brně po delší pauze znovu začíná hokejová horečka. Brněnský deník Rovnost zjišťoval, jestli budou fanoušci moct podpořit brněnský tým před velkoplošnými obrazovkami, které byly v minulých sezonách na náměstí Svobody či na Moravském náměstí.

Samořízené automobily by se mohly testovat na dálnici D2

Vozidla bez řidiče by se do budoucna mohla v provozu testovat na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavou. Na dnešním jednání se na tom shodli ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a místopředseda slovenské vlády pro investice a informatiku Peter Pellegrini se zástupci automobilového průmyslu a mobilními operátory.

AKTUALIZOVÁNO

Dopravní podnik koupí 60 autobusů na plyn. Cestující potěší klimatizace

Brno – Šedesát nových autobusů na stlačený zemní plyn nakoupí do konce příštího roku brněnský dopravní podnik. Příjemnou novinkou bude jejich klimatizace. „Chceme, aby každý nově pořízený trolejbus nebo autobus měl klimatizaci takzvaného salónu, čili prostoru pro cestující. Kromě toho, že jsme vyslyšeli jejich prosby, také usilujeme o moderní hromadnou dopravu, kterou bude lidé rádi jezdit," okomentovala mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies