VYBERTE SI REGION

TEST REST: Bitvu s kuchyní Napoleon výrazně prohrál

Brno - Restaurace Napoleon ve Veletržní ulici nabízí příjemné posezení u šálku kávy. S jídlem si ale tamní kuchař zřejmě hlavu moc neláme.

28.4.2012 1
SDÍLEJ:

Restaurace Napoleon ve Veletržní ulici.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Italské těstoviny, český smažený sýr a španělsky vtipkující obsluha. To vše v restauraci Napoleon ve Veletržní ulici doplňuje hudba z rádia. „Jméno přitom navozuje očekávání francouzské restaurace. Z té tady, kromě názvů některých jídel, nenajde host nic," říká provozovatel a šéfkuchař restaurace U Dřevěného stolu Jiří Dlapka. Restauraci hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

„Nabídka je roztěkaná, předkrmy ohrané. Až na sušené švestičky, ty se jen tak nevidí. Těstoviny se hodí spíše do italské restaurace a smažený květák? To ani nemuselo být," prohlíží si jídelníček Dlapka. Nelíbí se mu ani Ludvíkův špalík nebo Bitva tří císařů. „Takové názvy nemají v menu co dělat. Na druhou stranu je dobře, že je pod jídlem aspoň vysvětleno, o co jde," dodává.

Servírka přináší vývar a salát s prosciuttem a parmazánem. Porce vypadají větší než napovídá jídelníček. „Polévka je chutná a nudle správně široké. Kupované, ale kuchařští učni už domácí většinou udělat neumějí," říká šéfkuchař.

Salát by mohl vystačit i na samostatný oběd. Některé lístky působí povadle, ale na chuť jsou křupavé. „Prosciutto má být nakrájené na menší plátky, takhle se špatně kouše," vysvětluje Dlapka. Druhý chod je pro něj zklamáním. Steak z panenky je tuhý a porce vypadá menší než slibovaných dvě stě gramů. „Je fajn, že maso není rozklepané na placku. Připadá mi ale, že kuchař ho z obou stran osmahl a pak hodil do mikrovlnky, aby měl jistotu, že je udělané. Tím ztratilo šťavnatost," vysvětluje. Omáčka je domácí, ale složení se šéfkuchaři moc nezamlouvá. „Kečup, smetana a nějaké koření. Čekal jsem něco kreativnějšího," říká Dlapka.

Největším zklamáním jsou brambory. Většina je našedlá a kuchař ani nevykrojil černé části. „A zase zeleninová obloha. Dokresluje spíš dojem rychlého poledního menu. Jídlo působí, jako by je kuchař jen kydl na talíř," mračí se šéfkuchař. U Napoleonovy rolky se sýrovou omáčkou je maso šťavnaté. Se šunkou, kořením a omáčkou se dobře doplňuje. Jen chřest, který rolku plní, je moc měkký.

Nabídku dezertů Dlapka chválí. „Žádné medovníky a marlenky. Zaujal mě ananas s medovým přelivem. Je z čerstvého ovoce, nebo z plechovky?" přemýšlí. Nezjistí to. „Ananas si nedáte, došel," směje se číšnice. Přináší náhradní dezerty „los palačinkos" a „los banános", jak jídla nazvala. Palačinky jsou studené a Dlapka jim vytýká nutelovou náplň. Banán přelitý karamelem se šlehačkou je zase víc sladký. Chuťově ale dobrý. Nejvíc ze všeho chválí Dlapka kávu. „Majitel by měl možná popřemýšlet, zda z restaurace neudělat kavárnu a nesjednotit celkový styl," říká.

Restaura Napoleon - vysvědčení.

Autor: Redakce

28.4.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Zátah revizorů v rozjezdech: Pozvracím vás, hrozil černý pasažér

Brno /REPORTÁŽ/ – Téměř prázdnými ulicemi nočního Brna se řítí potemnělý autobus. Navzdory tomu, že v něm sedí devět revizorů a osm strážníků, světla v kabině jsou zhasnutá. „Je to proto, aby působil nenápadně," vysvětluje mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Autobus totiž jede na další ze zátahů revizorů v nočních linkách, takzvaných rozjezdech. O víkendu při něm zkontrolovali dvanáct autobusů, chytli téměř sto černých pasažérů. Za jedinou noc revizoři dokáží zkontrolovat až devět set cestujících.

Německý dům? S portrétem Adolfa Hitlera, ukazuje také nová kniha

Brno – Když v roce 1900 vyšla série fantaskních pohlednic o tom, jak bude Brno vypadat za sto let, byla na nich spousta vzducholodí a snových vynálezů, ale Německý dům stál stále na Lažanského – dnešním Moravském náměstí. Nakonec se tato budova v Brně dočkala čtyřiapadesáti let. Poté ji město na přání mnoha Čechů zbouralo. Historii Německého domu a s ním spřízněných spolků představuje nová kniha, jejíž křest je ve čtvrtek v Moravském zemském muzeu.

Připomínka trhové tradice: Lidé se ptali po rybí polévce, říká prodejkyně

Brno – Současný název Dominikánského náměstí se poprvé objevil až ve druhé polovině devatenáctého století. V minulosti byli lidé zvyklí o něm mluvit spíše jako o Rybím trhu. Na dávnou tradici v letošním roce navázali organizátoři vánočních trhů. Ty se v letošním roce rozrostly i před budovu Nové radnice a lidé na nich podle dávné tradice opět dostanou ryby. Jen ne syrové, ale připravované na různé způsoby.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies