VYBRAT REGION
Zavřít mapu

TEST REST: Bitvu s kuchyní Napoleon výrazně prohrál

Brno - Restaurace Napoleon ve Veletržní ulici nabízí příjemné posezení u šálku kávy. S jídlem si ale tamní kuchař zřejmě hlavu moc neláme.

28.4.2012 1
SDÍLEJ:

Restaurace Napoleon ve Veletržní ulici.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Italské těstoviny, český smažený sýr a španělsky vtipkující obsluha. To vše v restauraci Napoleon ve Veletržní ulici doplňuje hudba z rádia. „Jméno přitom navozuje očekávání francouzské restaurace. Z té tady, kromě názvů některých jídel, nenajde host nic," říká provozovatel a šéfkuchař restaurace U Dřevěného stolu Jiří Dlapka. Restauraci hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

„Nabídka je roztěkaná, předkrmy ohrané. Až na sušené švestičky, ty se jen tak nevidí. Těstoviny se hodí spíše do italské restaurace a smažený květák? To ani nemuselo být," prohlíží si jídelníček Dlapka. Nelíbí se mu ani Ludvíkův špalík nebo Bitva tří císařů. „Takové názvy nemají v menu co dělat. Na druhou stranu je dobře, že je pod jídlem aspoň vysvětleno, o co jde," dodává.

Servírka přináší vývar a salát s prosciuttem a parmazánem. Porce vypadají větší než napovídá jídelníček. „Polévka je chutná a nudle správně široké. Kupované, ale kuchařští učni už domácí většinou udělat neumějí," říká šéfkuchař.

Salát by mohl vystačit i na samostatný oběd. Některé lístky působí povadle, ale na chuť jsou křupavé. „Prosciutto má být nakrájené na menší plátky, takhle se špatně kouše," vysvětluje Dlapka. Druhý chod je pro něj zklamáním. Steak z panenky je tuhý a porce vypadá menší než slibovaných dvě stě gramů. „Je fajn, že maso není rozklepané na placku. Připadá mi ale, že kuchař ho z obou stran osmahl a pak hodil do mikrovlnky, aby měl jistotu, že je udělané. Tím ztratilo šťavnatost," vysvětluje. Omáčka je domácí, ale složení se šéfkuchaři moc nezamlouvá. „Kečup, smetana a nějaké koření. Čekal jsem něco kreativnějšího," říká Dlapka.

Největším zklamáním jsou brambory. Většina je našedlá a kuchař ani nevykrojil černé části. „A zase zeleninová obloha. Dokresluje spíš dojem rychlého poledního menu. Jídlo působí, jako by je kuchař jen kydl na talíř," mračí se šéfkuchař. U Napoleonovy rolky se sýrovou omáčkou je maso šťavnaté. Se šunkou, kořením a omáčkou se dobře doplňuje. Jen chřest, který rolku plní, je moc měkký.

Nabídku dezertů Dlapka chválí. „Žádné medovníky a marlenky. Zaujal mě ananas s medovým přelivem. Je z čerstvého ovoce, nebo z plechovky?" přemýšlí. Nezjistí to. „Ananas si nedáte, došel," směje se číšnice. Přináší náhradní dezerty „los palačinkos" a „los banános", jak jídla nazvala. Palačinky jsou studené a Dlapka jim vytýká nutelovou náplň. Banán přelitý karamelem se šlehačkou je zase víc sladký. Chuťově ale dobrý. Nejvíc ze všeho chválí Dlapka kávu. „Majitel by měl možná popřemýšlet, zda z restaurace neudělat kavárnu a nesjednotit celkový styl," říká.

Restaura Napoleon - vysvědčení.

Autor: Redakce

28.4.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Při dopravní nehodě před třemi lety přišel Aleš Eger o pravou nohu. Ve čtvrtek o svých zkušenostech vyprávěl na Integrované střední škole automobilové v Brně na akci pro nezkušené a začínající řidiče Jezdím cool.
5

Přišel o nohu a nechtěl, aby ho zachránili. Svůj příběh říká začínajícím řidičům

Ilustrační foto.
5

Děti neponižuji. Nabádali je proti mně, oponuje učitelka. Někteří rodiče ji hájí

Největší obavy důchodců? O zdraví i z migrantů, ukázal dlouholetý výzkum

Brno – Jak vnímají lidé odchod do důchodu a z čeho mají největší starosti? Na podobné otázky i mnoho dalších hledali odpověď výzkumníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Několik let analyzovali pomocí dat z evropských šetření, dotazníků i hloubkových rozhovorů kvalitu života českých důchodců. Ve středu představili výsledky.

Bez přepychových přístrojů. Polní nemocnice přibližuje práci Lékařů bez hranic

Brno – Jak chutná roztok proti choleře, proč mají podvyživené děti nafouklá břicha nebo jak se chirurgům operuje ve válkách, mohou lidé zjistit od čtvrtka 27. dubna až do středy 3. května na brněnském náměstí Svobody. Začala tam totiž výstava s názvem Polní nemocnice Lékařů bez hranic.

AKTUALIZOVÁNO

První vertikální farma. Firma vypěstuje ekologické saláty v patrech nad sebou

Břeclav - Břeclavská Fosfa bude historicky první v republice, která vypěstuje zeleninu uvnitř speciální budovy. V takzvané vertikální farmě porostou saláty bez pesticidů a chemikálií.

Bezdomovce a prostitutky z centra už policisté nevykáží. Kvůli novele

Brno /ANEKTA/ – Kámo, nemáš drobné? Tuto větu uslyší z úst bezdomovců na brněnském hlavním nádraží lidé od července asi podstatně častěji. Začne totiž platit nový přestupkový zákon. Kromě toho, že zpřísní některé pokuty, především zakáže obcím vykázat ze svého území lidi, kteří opakovaně porušují vyhlášky a nebo pořádek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies