VYBERTE SI REGION

Restaurace, kde se z jídla stala z nouze ctnost

Brno – Podnik sídlící v brněnské Křenové ulici s názvem Memento má u jednoho vchodu nápis Restaurant. Z druhé strany zase Pivnice a Bar.

3.5.2008
SDÍLEJ:

Restaurace Memento.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Pokud se zvídavý člověk podívá do bachratého slovníku, najde pro termín „memento“ překlad z latiny do češtiny. Latinsky znamená „pamatuj“, ale častěji se používá ve rčení Memento mori! To zase znamená: „Pamatuj na smrt!“ a sousloví vyjadřuje varování či připomenutí, že člověk je tvor smrtelný.

Memento se jmenuje i podnik, který stojí na rohu brněnských ulic Křenová a Cyrilská. Jestliže by se v tomto případě mohla použít latinská věta jednoduchá a trochu by se poupravila, pak by se třeba mohlo říct „pamatuj na hlad“. Nebo připomenout, že člověk je nejen tvor smrtelný, ale i hladový.

V restaurantu Memento si ale hosté spíše uvědomují, že je člověk tvor žíznivý a čas od času si potřebuje vypláchnout mozek alkoholem. Na výběr pokrmů je totiž lokál míň než chudý. Přesvědčil se o tom testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým šéfkuchařem karlovarského Grandhotelu Pupp Janem Novotným.

Už při vstupu do restaurantu Memento si zbloudilý host uvědomí, že s gurmánským zážitkem rozhodně nemůže počítat. Poměrně prostorná podnik je totiž vším, ale rozhodně ne místem, kam by lidé jezdili z blízka i z dálky na jídlo. Sedět sice hosté mohou v jakýchsi dřevěných boxech s rákosovou střechou, ale na jídlo dostane pomyšlení jen pokud má opravdu hlad.

„Jídelní a nápojový lístek zastrčený ve stojánku na pivní tácky apetit rozhodně nevzbudí,“ ušklíbne se Novotný a vytahuje ulepenou nabídku restaurace, která má rozměry malého poznámkového bloku. Sotva otočí dva listy z více než chudé nabídky, má jasno. „Výběr je tu fakt dobrý. Buď pizza nebo pizza. Jestliže chce host něco jiného, může si dát studený talíř s nakrájenou uzeninou nebo kalorickou megabombu. Myslím tím pečené vepřové koleno, které podle lístku váží přes kilogram a půl,“ hodnotí kuchař testovacího týmu „pestrou“ nabídku jídel.

Po vnitřním přemlouvaní se nakonec tým rozhoduje pro pizzu. Té je dvaadvacet druhů. Podle ceny i chuti si snad vybere každý. Šestisetgramové slané koláče stojí od necelých padesáti korun. „Na té nejlevnější není, pochopitelně, skoro nic. Jen rajčatový protlak a trochu sýra. A aby nebylo těch pizz málo, nabízí Memento ještě pizzu na každý den. Obávám se, že je to meníčko. Třicet dekagramů vážící pizza stojí bez koruny rovných šedesát korun. Host si ji může objednat do dvou odpoledne. Ale k menu se dává většinou polévka, která ovšem v jídelním lístku vůbec není,“ upozorní Novotný.

Prvním otestovaným jídlem, pardon, pizzou je Frutti di Mare. Tedy pizza s mořskými plody. Na stole je za necelou půlhodinku. „Složení je prosté. Trochu eidamu, krevety, malé sépiové kroužky a jiné dary moře. Vše lehce posypané orgánem. Pizza je sice bohatě ozdobená, ale není zcela ideálně propečená. Okraje totiž musí křupat. Tahle je spíše taková buchtová,“ podotýká bývalý kuchař z Puppu. Pizza s mořskými plody stojí bezmála sto třicet korun, takže kvalita je k poměru s cenou.

Druhou pizzou, kterou si testovací tým v Mementu objednal byla pizza spinaci. Hezky česky řečeno špenátová pizza. V Itálii nemyslitelná kombinace. „Pizza za desítky let v Evropě zglobalizovala, takže může být prakticky se vším. Fantazii se meze nekladou. Na této pizze je ale kromě špenátu i další spousta věcí, které bych tam už snad ani nedával. Například slanina a salám,“ podivuje se Novotný.

Špenátová pizza je – stejně jako například brokolicová nebo kukuřicová – hlavně bezmasá. Doma si ji podle kuchaře testovacího týmu může vyrobit každý. Její příprava je totiž jednoduchá. „Stačí mít doma mražený špenát. Když jej necháme rozmrazit a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Těsto na plechu nebo v kulaté formě potřeme olejem nebo kečupem, pak špenátem, poklademe na něj tenká kolečka cibule, posypeme oregánem, nastrouhaným eidamem a rozdrobenou nivou,“ přibližuje Novotný recept na pizzu ala Pepek námořník. Jakmile jsou všechny ingredience na těstě, strčí se podle něj pizza do předehřáté trouby. „Za čtvrthodinku až dvacet minut je při dvou stech stupních špenátová pizza hotová. Stačí jen rozkrájet a podávat,“ doplňuje.

Podtrženo, sečteno. V restaurantu Memento se jídlo stalo z nouze ctností. Podnik je totiž určený hlavně pro ty hosty, kteří se mnohem raději napijí než zaplní své žaludky dobrou krmí.

Autor: Pavel Mokrý

3.5.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Česká hlava pro brněnský tým. Mikroskop pomůže s léčbou rakoviny

Brno – Vynalezl mikroskop, který v budoucnu pomůže s nádorovou léčbou. Padesátiletý Radim Chmelík se svým týmem z Fakulty strojního inženýrství a CEITEC Vysokého učení technického v Brně obdržel minulý týden ocenění vědecké soutěže Česká hlava.

Kníničská Panna Marie? Řezbář ji vyřezal motorovou pilou

Brno /FOTOGALERIE/ – Zvuk motorové pily slyšeli v neděli dopoledne lidé z brněnských Kníniček. Před místní mateřskou školou totiž započal letošní advent v městské části. Jedním z největších lákadel programu byla řezbářská show, při níž řezbář vytvořil postavu Panny Marie.

Nehod motorkářů ubylo. Jsou lépe připravení, tvrdí odborník

Jižní Morava – Devět životů vyhaslo od začátku roku při nehodách motocyklů na silnicích v Jihomoravském kraji. Oproti loňsku je to o jednoho mrtvého méně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies