VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Do Chicaga vede cesta dlouhou chodbou

Brno – V restauraci Chicago v brněnském Novém Lískovci by si měl kuchař zopakovat základní znalosti při přípravě rybích pokrmů.

16.2.2008
SDÍLEJ:

Restaurace Chicago v Novém Lískovci.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Obyvatelé brněnského Nového Lískovce mají možnost jíst pokrmy v restauraci a přitom se kochat pohledem do dáli. Když si odmyslí koukání na rušnou dopravní tepnu, která čile klokotá od rána do noci, mohou spatřit v jemném oparu vrcholky Pálavy. A kdeže to místo s výhledem je? Až donedávna se to tam jmenovalo Lískovecká terasa. Časy se ovšem mění, názvy také. Nyní nese restaurace jméno Chicago. Bůhvíproč.

Restaurace Chicago je kromě místa pro jedlíky i místem pro ty, kteří milují tanec. Možná právě proto má pod jménem podniku podtitulek „music bar“. Pro testovací tým brněnského Deníku Rovnost v čele s šéfkuchařem restaurace Boulevard Ivo Ševčíkem je ale víc než hudba důležité jídlo. A tak se tým rozhodl otestovat právě kuchyni podniku, který sídlí v ulici Petra Křivky nad nákupním centrem.

Za chladnou chodbou teplý lokál
Do lokálu se host dostane poměrně složitě. Nebýt velkého loga brněnského pivovaru, neznalec by restauraci snad ani nenašel. Je umístěná v prvním patře střediska a dostat dovnitř se dá značně zanedbaným výtahem. Pak musí host projít okolo prodejny s textilem a videopůjčovnou. Jakmile na konci dlouhé chodby spatří reklamní cedule, má vyhráno. Neztratil se. „Značení je chabé. Reklama je dnes důležitá,“ utrousí Ševčík před vchodem.

Studenou šeď dlouhé a široké chodby střídá útulný a členitý restaurant. Stoly jsou různě velké, takže hosté mohou sedět na místě pro dva nebo třeba pro osm lidí. Obsluha v černých kalhotách a kostkované košili barvy khaki zmerčí, že jsou v podniku noví hosté, a hned připravuje u výčepu jídelní listy. Ty jsou veselé jako humoristický časopis. „Člověk se sice zasměje, ale než si vybere jídlo, musí číst dvakrát. Například pták na jehle sice při troše fantazie může být drůbeží ražniči, ale co když ne,“ hodnotí šéf kuchyně z Boulevardu skladbu jídelníčku, v němž je snad i zbytečně moc jídel.

Testování pokrmů začíná slepičím vývarem. Je správně horký a silný. Také je v něm hodně nudlí a dostatečné množství kousků kuřecího masa. Následuje lehký zeleninový předkrm, který se v Chicagu jmenuje Itálie načerveno. Na talíři host najde nakájená rajčata a plátky italského sýra mozzarella. „Chybí mi nějaký salátový olej nebo zálivka, která mohla být na stole a host by si předkrm dochutil,“ zamračí se Ševčík. Na rajských jablíčkách a sýru z jihu je rozsypaná bazalka. „Je ale sušená, což není dobré. Kdyby byla čerstvá, chutnalo by to výrazně líp. Rovněž mě vadí, že je pokrm příjemně teplý, ač by měl být studený,“ shrnuje kuchař testovacího týmu předkrm před hlavním hodováním.

Růžovej na trávě? Losos s bylinkami
Růžovej na trávě se jmenuje jídlo ze sekce „něco mokrýho“. To znamená, že se jedná o rybí maso. Konkrétně o steak z lososa. Tvora z moře ovšem vytáhli rybáři už před nějakým pátkem. A možná proto také dlouho trvalo, než se pokrm ocitl na stole. Příprava kuchaři z Chicaga trvala bezmála tři čtvrtě hodiny. To by se sice dalo mávnutím ruky omluvit, ale lokál byl v době testování téměř prázdný.

„Losos je suchý, což znamená, že byl dlouho v mrazícím boxu. Kuchaře zřejmě překvapila naše objednávka, tak vytáhl kus ryby z mrazáku, a hodil to rozmrazit do mikrovlnky, což ztratilo první část šťávy. Na mastné pánvi se pak vytratil i zbytek,“ říká Ševčík. Vadí mu také, že kuchař s rybou více nepracoval. „Lososa si dávají hostů proto, protože věří, že v něm bude málo kostí. V mé porci je kostí hodně a navíc není plátek stáhnutý z kůže. Kraje jsou připálené, což špatný dojem završí,“ hodnotí kuchař testovacího týmu.

Chvalozpěvy pěje na přílohu. Teplá zelenina, kterou si objednal, sice také pochází odněkud z mraženého sáčku, ale je perfektně připravená. „Je orestovaná na másle, dobře osolená a má vynikající chuť. K lososovi jsem jen postrádal větší kousek citronu. Tenkým plátkem si host rybu moc nepokape,“ upozorňuje Ševčík.

Druhým testovaným jídlem byla Severanka. V překladu jde o pokrm z rybího filé, v němž má být podle jídelního listu zapečený kousek brokolice a tvrdého sýru Eidam. Zatímco brokolice uvnitř osmaženého kousku byla, sýr v něm nebyl skoro cítit. Navíc byla krusta vlhká. „To se děje, když kuchař nejprve filé a další ingredience obalí trojobalu, usmaží ve fritéze a pak to ještě pro jistotu prožene v rozpálené troubě,“ říká šéfkuchař restaurantu Boulevard.

Jaký je závěr testování? Prostředí je útulné a jistě by takových restaurací mohlo být na sídlištích více. Na druhou stranu ale dělá kuchař chyby, které se určitě nenaučil ve škole. Spíše se zkazil praxí, která – jak každý čtenář ví – je oproti teorii zcela jiná.

Autor: Pavel Mokrý

16.2.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Nové hybridní BMW i8 jihomoravských policistů využívá pohon na elektřinu i spalovací motor.
14

Extrémně rychlý sporťák policistů narazil do stromu. Řidič za jízdy zkolaboval

Prezident České republiky Miloš Zeman zavítal v pondělí odpoledne při své návštěvě Jihomoravského kraje také do Ivančic.
AKTUALIZUJEME / AKTUALIZOVÁNO
4

Zeman na jižní Moravě: prezident dorazil na Hodonínsko, zamíří i do vinný sklepů

AUTOMIX.CZ

Garáž 10 motoristů: Tahle parta stavěla fascinující auta, socialismu navzdory

Sedmdesátá léta minulého století československým automobilovým nadšencům příliš nepřála. Nabídka aut byla samozřejmě úzká a když už jste si vybrali, ani samotné pořízení nemuselo být snadné. Našli se ale tací, kteří se s takovou situací odmítli smířit a i v náročných podmínkách si plnili svoje automobilové sny. Takoví byli i nadšenci, kteří stáli za projektem s podivuhodným názvem GIOM.

ZUŠ Open: s nadanými dětmi v Brně vystoupí pěvkyně Kožená

Brno – Budoucí hvězdy zpěvu či hry na varhany i jiné nástroje, tance, či jiných uměleckých oborů se v úterý ukáží lidem na patnácti místech v Brně. Akce je součástí celorepublikové ZUŠ Open. Ve 280 městech se divákům představí 355 základních uměleckých škol. „S dětmi vystoupí také světoznámá operní pěvkyně Magdalena Kožená," upozornila za organizátory Jitka Volková.

Sezona Zbrojovky? Přerod pod novým koučem bolel, navíc končí opory

Brno – Jeden primát fotbalisté Zbrojovky v právě skončeném ročníku nejvyšší české soutěže uhájili, ale radost z něj určitě nemají. Brněnský celek sesbíral společně se Slováckem nejvíc remíz a právě čtrnáct nerozhodných výsledků v největší míře zapříčinilo, že Jihomoravané uzavřeli sezonu na jedenácté pozici. „Nevím, zda se dá hledat něco pozitivního," ohlíží se za brněnským ročníkem bývalý československý reprezentant Karel Kroupa starší. Deník Rovnost vybral pět bodů, jež ovlivnily sezonu.

Kasino povolili v budově soudu. Chyby v čísle domu si při hlasování nevšimli

Brno – Na možnost strávit večer hraním hazardních her ve čtyřhvězdičkovém hotelu Best Western Hotel International Brno si musí lidé ještě počkat. Brněnští zastupitelé totiž minulý týden na zasedání schválili povolení pro kasino kromě Hotelu Grand také pro dům na adrese Husova 15. Jenže luxusní hotel má domovní číslo 16. Na schváleném místě stojí krajský soud. Primátor Petr Vokřál vyhlášku kvůli chybě nepodepsal.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies