VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Host se rychle nají, gurmán se bude ošívat

Brno - Restaurace U Kaštanů v Černopolní ulici vaří především pro lidi, kteří se chtějí najíst bez čekání. Kvalitou jídla moc neoslní.

19.1.2008 1
SDÍLEJ:

Restaurace U Kaštanů v Černopolní ulici.Foto: DENÍK/Ondřej Surý

Rychle, levně a se zavřenýma očima možná i kvalitně. Tak by se dala několika slovy shrnout restaurace U Kaštanů v brněnské Černopolní ulici. I když lokál patří hlavně pijanům piva, najíst se v ní dá. Přesvědčil se o tom i testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem hotelu International Brno Jaromírem Štěpánkem.

Restaurace připomíná obrazárnu. Na stěnách totiž visí desítky momentek historického Brna. „Těch je. Ještě jsem takový interiér neviděl,“ podivuje se Štěpánek, který zkouší spočítat obrázky na jedné ze stěn. Asi po pěti minutách má výsledek. „Třiasedmdesát. A všechny stejné velikosti,“ usmívá se kuchař.

Jakmile servírka oblečená v černém uvidí nové hosty, vezme do ruky jídelní lístky a nese je ke stolu. Bývalý kuchař brněnského Internationalu otevře jídelníček a nestačí se divit. „Ceny jsou nízké. Až na jedno jídlo stojí všechny do stokoruny. Včetně přílohy. Na to, že je restaurace jen kousek od středu Brna, je nabídka poměrně široká,“ hodnotí menu.

I když jídelní lístek Štěpánka zaujal, ubrusy na něj dojem neudělaly. „Přestože jsou čisté a vyprané, je v nich plno děr od cigaretového popela,“ říká.

Polévka je grunt
Testování začíná polévkou. Hovězí vývar s játrovými knedlíčky je silný. „Je v něm také plno těstovin a nadrobno nakrájené čerstvé zeleniny. Hned je poznat, že zdejší kuchař nechal vyvařit hovězí maso a polévka není odfláknutá,“ libuje si Štěpánek.

První hlavní chod, který se testovací tým rozhodl vyzkoušet, byl vepřový guláš. U Kaštanů jej nazývají Chlapák. Už kvůli tomu, že obsahuje šest koleček houskových knedlíků. Na stole je za necelých pět minut. „V jídelníčku píší, že na talíři bude šestice knedlíků. Ve skutečnosti jich je polovina. Tři kolečka nahradily patky,“ ušklíbá se Štěpánek nad porcí.

Chuťově je gulášek dobrý a má říz. Ostrost podtrhuje množství čerstvé cibule, která vhání slzy do očí. „Guláš sám o sobě není příliš ostrý, řekl bych, že tak akorát. Je dost hustý, i když je v něm možná příliš jíšky, která ho zahustila. Maso z vepřové plece je perfektní. Měkké a chutné. Navíc dal kuchař k masu i polovinu na oleji lehce osmahnuté klobásky. To oceňuji, protože se uzenina na talíři lépe krájí. A také se nestane, že pod příborem uhne a na jedlíka pak stříkne tmavorudý guláš,“ zdůrazňuje expert na jídlo.

Dalším pokrmem bylo hotové jídlo. Jedno ze dvou z pravidelné denní nabídky „meníček“ za šedesát korun. Jsou to kuřecí pikantní nudličky s hranolky. Majitel zřejmě na porcích nešetří, protože servírka přináší plný talíř. „Některé hranolky jsou nedosmažené,“ podotýká Štěpánek.

Zapomněli koření
Drůbeží kousky masa jsou sice měkké, ale pikantní ani trochu. „Myslel jsem si, že mě budou pálit ústa, ale ostré koření nahradila jakási čalamáda ze zeleniny. Tu bych pojmenoval Co týden dal. Je v ní totiž všechno, co kuchař v lednici našel. Od papriky až po brokolici,“ vyjmenovává.

A jaký je konečný verdikt? V restauraci U Kaštanů se rozhodně dá najíst, ale lukulské hody by gurmáni čekat neměli. „Podnik je hlavně pro ty, kteří se potřebují v polední pauze najíst co nejrychleji. Rychlost obsluhy i přípravy jídla si zaslouží jedničku. A přestože jsem musel zavřít obě oči, dobře jsem se najedl,“ dodává Štěpánek na závěr testování.

Autor: Pavel Mokrý

19.1.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Brněnské letiště v Tuřanech - ilustrační foto.
1

Linka z Brna do Eindhovenu končí. WizzAir ji v říjnu zruší

Ilustrační foto.

Muž se chtěl otrávit výfukovými plyny. Policista mu zachránil život

Důchodkyně našla na chodníku 200 tisíc korun. Brašnu s penězi odnesla strážníkům

Brno /ANKETA/ - Přes dvě stě tisíc korun, osobní doklady i platební kartu přinesla ve středu v kožené brašně na řečkovickou služebnu strážníků šestašedesátiletá žena. Našla ji na chodníku v Ječné ulici. Zapomněl ji tam čtyřiasedmdesátiletý muž.

Začíná souboj žluté a zelené. Cestující z Brna do Prahy svezou další autobusy

Brno /FOTOGALERIE/ – Zelená či žlutá, to je oč tu běží. Dosud dominantní brněnský dopravce RegioJet dostává těžkou konkurenci na trase z Brna do Prahy. Flixbus, charakteristický zelenými autobusy, od čtvrtka zvyšuje počet spojů do a z hlavního města. Celkem jich bude jezdit osmadvacet párů denně. Dosud přes Brno provozoval jen mezinárodní linky.

RegioJet zlevnil autobusové jízdenky do Prahy. Reaguje na FlixBus

Brno – V den, kdy narostla konkurence na autobusové lince z Brna do Prahy, se rozhodl brněnský dopravce RegioJet snížit ceny jízdného. „Od čtvrtka nabízíme jízdenky od 149 korun,“ informoval mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Kotzian: Výstava aut v centru Brna obrala město o miliony korun

Brno – Při konání červencové prodejní výstavy ojetých aut Mototechna mělo město přijít o peníze z místních poplatků. S takovou kritikou pořadatelů přišel ve středu Robert Kotzian ze spolku Brno+.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení