VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kastelánovy priority: kvalitní jídlo a spokojený host

Brno - Na restauraci U Kastelána v brněnské Kotlářské ulici pějí ódy nejen gurmáni s vybíravými jazýčky, ale i časopisy, které se věnují jídlu. Není divu. Z podniku nemůže odejít host nespokojený.

12.1.2008 1
SDÍLEJ:

Restaurace, která se dostala až na přední příčky hitparády gurmánských časopisů, sídlí nedaleko brněnského centraFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Snad jedině kdyby počítal peníze v peněžence. Ceny na jídelním lístku totiž nejsou vůbec lidové. Proč taky. Ke Kastelánovi nechodí lidé, kteří mají hluboko do kapsy.

Patronem restaurace je šéfkuchař Michal Göth, který se loni podílel na restauračním testu brněnského Deníku Rovnost. U Kastelána vaří jen občas. Vystřídali ho jiní kuchaři. Jak jim to jde se rozhodl zjistit testovací tým spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Noví kuchaři vnášejí do nabídky čerství vítr s nádechem exotiky. Jídelní lístek s příjemným rozsahem asi třiceti položek rozhodně nenudí. Na jednom místě se v něm setkává například japonský předkrm, francouzská bujabéza i tradiční česká svíčková na smetaně. Zpestřením nabídky jsou vyhlášené a pravidelné večery s degustačním menu věnované stylu yoshoku. To je jakási fúze japonské a tradiční evropské kuchyně. Konají se jednou měsíčně a za sedm chodů zaplatí host patnáct set korun.

„Jídelníček nemá položek jako program kin. Z každého druhu masa je v něm jedno jídlo a host tak nemusí dlouho přemýšlet, co si vlastně dá. Na druhou stranu bych si dal úplně všechno, ale asi bych to nesnědl,“ komentuje jídelní list kuchař testovacího týmu. Při výběru jídla ho z povzdálí sleduje upravená a čistá obsluha. Jakmile položí tým jídelníček na roh stolu, téměř neslyšně se přiblíží, zapíše si objednávku a zmizí do útrob moderní kuchyně.

Čas před hlavním jídlem zkrátí pozornost podniku. Má hodně netradiční až tajemný název. Lososové kapučíno. „Je to jakoby pomazánka z lososa, kterou kuchař rozšlehal do velejemné řídké pěny. Poté ji ohřál, přidal trochu smetany a nalil do šálku na presso. Pravda, vypadá to divně, ale chuťově je předkrm nejen zajímavý nápad, ale i dokonalá lahůdka,“ hodnotí Ježek kapučíno ze severské ryby.

K lososovému kapučínu může host zakousnout pečivo. Jak jinak než čerstvé, křupavé a ještě teplé. V kuchyni je totiž konvektomat, který rohlíky, bagetky a dva druhy chleba rozehřeje co nevidět. Na pečivo si testovací tým maže jemnou máslovou pomazánku. „Je trochu tuhá, protože je vytažená z ledničky. Kuchař ji klidně mohl na chvíli nechat v teple,“ poznamená Ježek při stírání pomazánky z misky.

Prvním hlavním chodem je konfitované kachní stehno na hřibech s bramborovým pyré. „Maso je perfektně propečené a takřka odpadává od kosti. Kůžička kachního stehna je dozlatova a při kousání křupe v ústech,“ rozplývá se kuchař testovacího týmu nad skvěle připraveným kouskem masa. Většina lidí jí kachnu s knedlíkem a se zelím. U Kastelána se experimentuje. A to je dobře. Místo tradiční přílohy proto zvolili v kuchyni bramborové pyré a silnou houbovou omáčku. Možná se může zdát tato kombinace trochu zvláštní, ale výsledek je okouzlující. „Lidé by měli čas od času vyzkoušet něco jiného,“ zdůrazňuje bývalý kuchař z Grandhotelu.

Dalším pokrmem je jehněčí maso. Ve vlastní šťávě s olivovou topenádou, čerstvým špenátem a červeným pepřem. Kastelánští kuchaři asi umí v kuchyni kouzlit. „Divím se, že maso u kosti pevně drží a je připravené tak, že to dělá tvar kolínka. I tento kus masa je dokonale upečený. Je to měkoučké jako blatíčko,“ rozněžní se Ježek při zakusování do zvěřiny.

Restaurace U Kastelána zkrátka oplývá vším, co mají mlsounové a gurmáni rádi. „Prostředí je úžasné, host má u stolu prostor a jídlo je famózní. I když ceny pokrmů nejsou zrovna z nejlevnějšího kraje, musím uznat, že za kvalitu se platí. A za tak vynikající kvalitu zaplatím bez mrknutí oka,“ shrnuje kuchař testovacího týmu noblesní restaurant.

Autor: Pavel Mokrý

12.1.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Na hrad Špilberk vtrhnou skřeti. Na velkoformátových fotografiích

Ilustrační foto.
4 5

Čtyři velké letní uzavírky potrápí Brňany. Největší omezení se čeká v Křenové

Proti Finsku už za českou reprezentaci naskočí i obránce Chicaga Kempný

České Budějovice, Brno – Tři hokejisté z jižní Moravy mají stále šanci, že si zahrají na světovém šampionátu v Paříží a Kolíně nad Rýnem, který startuje už příští pátek. V kádru národního týmu před čtvrtečním startem Českých hokejových her jsou obránci Michal Kempný, Jakub Krejčík a Libor Šulák.

Pršet bude dál. Počasí se zlepší až o víkendu

Jižní Morava – Ani ve čtvrtek Jihomoravané neodloží deštníky a bundy. Podle meteorologů bude dál pršet a nejvyšší teploty vystoupají jen k deseti stupňům.

Sebevrah skočil z mostu na D1. Náraz přežil, je ale těžce zraněný

Brněnsko – O sebevraždu skokem z mostu se ve středu v osm hodin večer pokusil starší muž na dálnici u Devíti křížů na Brněnsku. „Jednalo se o muže, který se narodil v roce 1962," uvedla mluvčí jihomoravských policistů Štěpánka Komárová. Dodala, že auta místem projedou jedním pruhem a velké kolony se na místě netvoří.

Naše práce lidi hřeje, zní z výrobny kotlů. Ročně jich zhotoví 15 tisíc

Rapotice /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Všechno, co děláme, hřeje. Výstižné motto používá společnost Thermona v Rapoticích, které patří další díl seriálu Deníku Rovnost Za zavřenými dveřmi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies