VYBERTE SI REGION

La Rossa: Nad českou kuchyní zvítězili Italové

BRNO - Restaurace vareálu brněnského Bobycentra nabízí hlavně pizzu a těstoviny. Pokud si host objedná pokrm zmasa, je mile překvapen

10.6.2007 1
SDÍLEJ:

Restaurace La Rossa v areálu brněnského BobycentraFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Časy se mění a svět s nimi. Ještě před nedávnem byla v zábavním areálu brněnského Bobycentra restaurace, která nabízela tradiční české pokrmy. Vepřovou se zelím a knedlíkem, šulánky s mákem nebo gulášovou polévku. Jídla českých chutí zmizela spolu s celým podnikem. Nyní se ve stejných prostorech nachází Pizzeria La Rossa. Slaný koláč tak vytlačil houskový i bramborový knedlík.

Přestože restaurací, které se v poslední době zaměřily výhradně na mnohačetnou nabídku pizzy, vyrostlo ve městě pod Špilberkem několik, nabídka v nich je stále různá. Stejné je to i s kvalitou. V podniku La Rossa se však majitelé nemají zač stydět. Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem z Grandhotelu Brno Karlem Ježkem. Najít restauraci v Bobycentru nedá mnoho práce. Byť jsou kavárničky a sportovní bary v zábavním středisku v převaze, host dlouho netápe a brzy si najde i místo, kde se dobře nají.

Změna, ale k lepšímu?

La Rossa vystřídala restauraci se staročeskou kuchyní. Zařízení však nepřipomíná Itálii. V interiéru převládají dřevěné prvky. Zákazník si může sednout za masivní stoly a pevné židle, které se vůbec neviklají. Okolo rozsáhlého barového pultu je několik otočných barových židliček. Na první pohled to uvnitř vypadá jako ve stodole. Italskou noblesu a kreativitu připomínají snad jen zvláštní výjevy z hypermoderních květin.
Dost však o jinak útulném prostředí. Do restaurací přece lidé chodí hlavně kvůli jídelnímu lístku. „Po dlouhé době je jídelníček srozumitelný, má velká písmena a není v něm mnoho pokrmů,“ zaraduje se Ježek po otevření jídelního listu. Po krátkém přemýšlení si testovací tým vybírá kuřecí vývar s jarní zeleninou, vepřovou panenku se žampionovou omáčkou a zapečená kuřecí prsa s tomaty a mozzarellou.

Polévka je grunt

Kouřící talíř plný horké polévky je v mžiku na stole. „Všechna čest zdejšímu kuchaři. Polévka je opravdu silný vývar a zeleniny je v ní také hodně. Ostatně za sedmatřicet korun není důvod nikde šetřit. Zelenina je křupavá, což znamená, že je čerstvá a ne zmrazená,“ přemítá bývalý kuchař nad polévkou.
Ani na hlavní chod nemusí hosté dlouho čekat. Ani když je lokál plný lidí. Jedna servírka však má co dělat. V době testování restaurace La Rossa sice pomáhaly servírce ještě dvě učenky, ale i tak se stálá pracovnice otáčela, seč jí síly stačily. „Na kmenových zaměstnancích by se nemělo šetřit. Zvlášť dnes, když si mnoho hostů vybírá restauraci kvůli kvalitě. Ceny už jsou skoro všude stejné,“ rýpl si testovací tým do majitele podniku.

Zážitková kuchyně


Na kvalitě jídla ovšem není upachtěnost obsluhy znát ani v nejmenším. Na velkém talíři je maso s omáčkou a střízlivá obloha. Na menším talířku příloha v podobě vařených brambor s jemně nakrájenou petrželkou. „Nádhera. To je snad jediné slovo, které zákazník při pohledu na jídlo řekne. Tento způsob servírování se nazývá zážitková kuchyně. Tedy velký talíř a jídlo s nápadem,“ říká Ježek. Umně rozložený pokrm ocení hlavně host. „Když dá kuchař na talíř kompletní jídlo i s přílohou, vypadá to někdy blbě. A nejhorší je, když je maso na příloze. Host musí talíř rozvrtat, aby mohl maso vůbec krájet,“ upozorňuje vysloužilý kuchař na nešvary, které se leckde objevují.
Jeho pesimismus nad moderní dobou však vyvrátil kuchař z La Rossa. S jídlem si vyhrál a fantazií nešetřil. „Upravené jídlo, které je navíc velmi chutné, je pro mne vždy gurmánský zážitek,“ uzavírá kuchař z Grandhotelu testování.

Autor: Pavel Mokrý

10.6.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Hrom do krupice. Domácí nesmüsli. Naložený kapr vedle sledě. Bar 4pokoje je prvním brněnským non-stop podnikem nabízejícím snídaně, obědy i večeře. Mění se jídelníčky, osvětlení, hudba i ceny – vždy podle hodiny, v níž lidé přijdou.
18

Čtyři pokoje, devět jídelníčků. Brno má nový proměnlivý bar

Pohlednou ofenzivní podívanou nabídli fotbalisté Zbrojovky divákům v jihomoravském derby zimní Tipsport ligy. Ve svém druhém duelu skupiny C zvítězili Brňané nad Znojmem 5:1.
10

Zbrojovka smetla v Tipsport lize Znojmo pěti góly, dvakrát se trefil Litsingi

Propadli se pod led. Záchrana? Hasiči házejí pytle nebo se plazí po žebřících

Brno /VIDEO/ – Topící se lidi vytahovali hasiči ve středu z ledové vody Brněnské přehrady. Nešlo však o bruslaře, kteří vjeli na příliš tenký led, ale o figuranty ve speciálních úborech, kteří do díry vysekané v ledu vlezli dobrovolně. Věděli totiž, že záchrana od kolegů, kteří se učili, jak tonoucího z vody zachránit, přijde téměř okamžitě. „První možnost je většinou házení speciálních pytlů, kterých se tonoucí chytí. Funguje to ale jen zhruba do patnácti metrů, málokdo dohodí dál," vysvětlil instruktor hasičů Alexandr Ficek.

Lucie prodělala přeměnu pohlaví, nyní o tom hraje divadlo

Brno – Už v mateřské škole si uvědomovala, že je ženou v mužském těle. Dala se na herectví, ale slýchávala: Musíš být víc hercem! Nakonec se Lucie Brychtová rozhodla k přeměně pohlaví, čímž však ztratila dosavadní herecké postavení. Na jeviště už s transsexuální diagnózou vstoupit nemohla. Rozhodla se tedy vtisknout svému příběhu divadelní tvar a vznikla v evropském kontextu ojedinělá inscenace Jsem žena. Její česká premiéra je ve středu od sedmi hodin večer v Buranteatru.

Stavební společnost OHL ŽS propouští zaměstnance. Řádově desítky lidí

Brno - Brněnská stavební společnost OHL ŽS, který byla v roce 2015 v půlmiliardové ztrátě, propouští zaměstnance. Řádově jde o desítky lidí. Firma zeštíhluje i svoje vedení, od ledna má novou organizační strukturu. Společnost také mění svoji strategii a chce se více zaměřit na tuzemsko.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies