VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lahůdky z ryb čekají na gurmány v centru

Brno - Pokud si chce milovník rybích jídel v Brně pochutnat, najde spíš jehlu v kupce sena než restauraci, kde rybí dobroty připravují. V každém podniku jsou sice jídla z ryb v jídelníčku, ale rybí prsty a filé na několik způsobů zvládne jedlík i doma. Světlou výjimkou je restaurace Nordsee v obchodním centru Vaňkovka.

5.1.2008 3
SDÍLEJ:

Restaurace Nordsee v Galerii Vaňkovka je sice samoobslužná, ale lidé v ní okusí takové dobroty, které jinde nenabízíFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Byť se v ní host musí obsloužit sám, dostane na talíři výborné pokrmy z ryb, na kterých si rozhodně pochutná. Přesvědčil se o tom testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Z Vídně do Brna
„Asi pět stejných restaurací Nordsee je ve Vídni. Pokaždé, když hlavní město Rakouska navštívím, najím se tam. Vím, že všechno jídlo je čerstvé. Také proto jsem se rozhodl vyzkoušet brněnskou pobočku. Jsem zvědavý, jak v testu obstojí,“ říká kuchař testovacího týmu před vstupem do rychlého občerstvení.

Jeho přísnému oku se vzhled pokrmů ve skleněném pultíku líbí. Nabídka je pestrá a lidé, kteří si nedopřávají rybu jen na Vánoce, ji určitě ocení. „Host si může dát, na co si jen vzpomene. Od plodů moře až po žraločí steak či nejrůznější rybí saláty,“ shrnuje Ježek jídelní list na velké světelné tabuli.

Tým se pozorně rozhlíží a nejprve vybírá očima. Žena za pultem na návštěvníky nespěchá. Jakmile má testovací tým vybráno, obsluha postupně skládá jídlo na talíře a do misek. S tácem plným rozličných pochoutek se pak tým přesouvá k pokladně. A platí skoro tak vysokou sumu, jako by navštívil klasickou restauraci s obsluhou. „Je to drahé, ale pokud to bude jako ve Vídni, určitě nebude host litovat,“ upozorňuje Ježek.

Jeho slova rybí hodokvas potvrzuje. Jako předkrm si testovací tým vybral sleďový salát sylver. „Sleď je nakrájený na pravidelné kousky a leží ve velejemné majonéze, která je ušlehaná s červenou řepou. Je tam i trochu brusinkové omáčky, jež dala salátu úplně jiné grády,“ libuje si kuchař.

Jemné ryby
Jedním z hlavních chodů byla smažená treska. Rybí maso bylo tak jemné, že se rozpadalo. „Treska má křehkou chuť a na mase je poznat, že je čerstvé. Zjistil jsem, že všechny suroviny vozí do Brna až z Vídně, takže jídlo je velmi kvalitní,“ hodnotí Ježek smaženou pochoutku.

Smeknout si zaslouží i další pokrm, kterým je zapečený losos se špenátovými lístky. „Porce má mít podle cedule dvě stě gramů, ale na talíři je minimálně čtvrt kila,“ podivuje se kuchař testovacího týmu nad štědrostí restaurace Nordsee. Na lososovém plátku je krusta z rozšlehaného vejce a sýra. „Špenátové lístky jsou křupavé a určitě čerstvé. Kuchař je nechal jen chvíli povařit ve vodě, takže neztratily na kvalitě,“ popisuje lahůdku.

Podtrženo, sečteno – restauraci Nordsee ve Vaňkovce by měli navštívit i lidé, kteří nedávají rybím pokrmům přednost. Dělají totiž chybu. Ryba má nejzdravější maso ze všech zvířat, která člověk jí. A v Nordsee o rybí pochoutky pečují. „Ve Vídni jsem navštívil asi všechny pobočky, ale v Brně jsem si pochutnal mnohem víc. Určitě mohu samoobslužný restaurant doporučit,“ uzavírá Ježek návštěvu Nordsee.

Autor: Pavel Mokrý

5.1.2008 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Nanejvýš dva posty. Kouč Habanec má o zbytku sestavy jasno

Brněnské podzemí. Ilustrační foto.

Nové trasy v podzemí mají zpoždění

Brněnská trať je rychlá a zábavná, řekl český šampion Kulhavý

Brno /FOTOGALERIE/ – Absolutní špička se představila o víkendu na brněnské trati nad Anthroposem. Na závěrečný podnik Českého poháru a zároveň Mistrovství České republiky dorazili i olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý a Kateřina Nash, kteří vyhráli obě kategorie elite. „Areál v Brně se mi líbí, je to tady super,“ pochvaloval si Kulhavý, který obhájil domácí titul.

V autoškole neuspěje každý druhý. Na vině je i stres

Brno /ANKETA/ - Neuspěl. S tímto verdiktem odchází napoprvé od závěrečné zkoušky v autoškole víc než polovina Brňanů. Podle instruktorů je to kvůli stresu a neznalosti předpisů.

Memoriál Marka Těšíka v beachvolejbalu vyhráli nováčkové Starý a Hojgr

Brno /FOTOGALERIE/ – Sedmnáct dvojic zasáhlo do čtvrtého ročníku Memoriálu Marka Těšíka v beachvolejbalu. Na brněnských kurtech Sport Centra Srbská se nejvíc dařilo nováčkům turnaje Bořivoji Hojgrovi s Petrem Starým, kteří ve finále porazili 2:1 na sety Jakuba Šeráka s Tomášem Kubáskem.

Horu pojmenovali po Brně. Před šedesáti lety

Brno /FOTOGALERIE/ - Byla to trochu partyzánská akce. Když v roce 1957 vyjel do tehdejšího Sovětského svazu zájezd cestovní kanceláře, mezi účastníky bylo i devatenáct horolezců z Brna. Ti se po tajné domluvě s průvodci od zájezdu na dvanáct dní oddělili, aby s ruskými horolezci mohli lézt po Kavkaze. Zdolali několik štítů. V pondělí uplynulo šedesát let od chvíle, kdy vystoupili na do té doby bezejmenný vrchol. Pojmenovali jej Pik Brno. „Na vrchol jsme dosáhli v deset hodin dopoledne,“ říká člen výpravy Arnošt Mader (uprostřed).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení