VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lahůdky z ryb čekají na gurmány v centru

Brno - Pokud si chce milovník rybích jídel v Brně pochutnat, najde spíš jehlu v kupce sena než restauraci, kde rybí dobroty připravují. V každém podniku jsou sice jídla z ryb v jídelníčku, ale rybí prsty a filé na několik způsobů zvládne jedlík i doma. Světlou výjimkou je restaurace Nordsee v obchodním centru Vaňkovka.

5.1.2008 3
SDÍLEJ:

Restaurace Nordsee v Galerii Vaňkovka je sice samoobslužná, ale lidé v ní okusí takové dobroty, které jinde nenabízíFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Byť se v ní host musí obsloužit sám, dostane na talíři výborné pokrmy z ryb, na kterých si rozhodně pochutná. Přesvědčil se o tom testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Z Vídně do Brna
„Asi pět stejných restaurací Nordsee je ve Vídni. Pokaždé, když hlavní město Rakouska navštívím, najím se tam. Vím, že všechno jídlo je čerstvé. Také proto jsem se rozhodl vyzkoušet brněnskou pobočku. Jsem zvědavý, jak v testu obstojí,“ říká kuchař testovacího týmu před vstupem do rychlého občerstvení.

Jeho přísnému oku se vzhled pokrmů ve skleněném pultíku líbí. Nabídka je pestrá a lidé, kteří si nedopřávají rybu jen na Vánoce, ji určitě ocení. „Host si může dát, na co si jen vzpomene. Od plodů moře až po žraločí steak či nejrůznější rybí saláty,“ shrnuje Ježek jídelní list na velké světelné tabuli.

Tým se pozorně rozhlíží a nejprve vybírá očima. Žena za pultem na návštěvníky nespěchá. Jakmile má testovací tým vybráno, obsluha postupně skládá jídlo na talíře a do misek. S tácem plným rozličných pochoutek se pak tým přesouvá k pokladně. A platí skoro tak vysokou sumu, jako by navštívil klasickou restauraci s obsluhou. „Je to drahé, ale pokud to bude jako ve Vídni, určitě nebude host litovat,“ upozorňuje Ježek.

Jeho slova rybí hodokvas potvrzuje. Jako předkrm si testovací tým vybral sleďový salát sylver. „Sleď je nakrájený na pravidelné kousky a leží ve velejemné majonéze, která je ušlehaná s červenou řepou. Je tam i trochu brusinkové omáčky, jež dala salátu úplně jiné grády,“ libuje si kuchař.

Jemné ryby
Jedním z hlavních chodů byla smažená treska. Rybí maso bylo tak jemné, že se rozpadalo. „Treska má křehkou chuť a na mase je poznat, že je čerstvé. Zjistil jsem, že všechny suroviny vozí do Brna až z Vídně, takže jídlo je velmi kvalitní,“ hodnotí Ježek smaženou pochoutku.

Smeknout si zaslouží i další pokrm, kterým je zapečený losos se špenátovými lístky. „Porce má mít podle cedule dvě stě gramů, ale na talíři je minimálně čtvrt kila,“ podivuje se kuchař testovacího týmu nad štědrostí restaurace Nordsee. Na lososovém plátku je krusta z rozšlehaného vejce a sýra. „Špenátové lístky jsou křupavé a určitě čerstvé. Kuchař je nechal jen chvíli povařit ve vodě, takže neztratily na kvalitě,“ popisuje lahůdku.

Podtrženo, sečteno – restauraci Nordsee ve Vaňkovce by měli navštívit i lidé, kteří nedávají rybím pokrmům přednost. Dělají totiž chybu. Ryba má nejzdravější maso ze všech zvířat, která člověk jí. A v Nordsee o rybí pochoutky pečují. „Ve Vídni jsem navštívil asi všechny pobočky, ale v Brně jsem si pochutnal mnohem víc. Určitě mohu samoobslužný restaurant doporučit,“ uzavírá Ježek návštěvu Nordsee.

Autor: Pavel Mokrý

5.1.2008 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Bohumil Šimek.

Sledujte ONLINE: Diskuze s hejtmanem Bohumilem Šimkem o směřování kraje

Výstava modelů v brněnském nákupním centru Avion přebližuje osmdesát známých staveb ze čtyř kontinentů.
19

OBRAZEM: V obchodním centru lidé postavili Eiffelovu věž i Koloseum. Z puzzle

Život na Antarktidě: Alkohol na stanici podléhá schválení, říká klimatolog

Brno /ROZHOVOR/ – Přední český klimatolog Pavel Prošek díky své práci procestoval Arktidu i Antarktidu. Na mrazivém světadílu pomáhal přesně před deseti lety založit první českou polární stanici. „Je to vlastně takový dobře zateplený panelák z dřevoštěpky. Ale dodnes stojí a funguje bezvadně," říká o stanici s nadsázkou. Celkově se do těch míst zúčastnil osmi výprav a pomáhal tam založit klimatologický program.

Medička pomáhala v uprchlickém táboře. Základem v práci je dobrý kolektiv, míní

Brno – V létě pomáhala léčit nemocné v uprchlickém táboře v Aténách, nyní se poohlíží po budoucí kariéře. Martina Žižlavská studuje všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně šestým rokem. „Odchod do zahraničí neplánuju. Domov, rodinu a přátele mám tady. Neznamená to ale, že jsem se stávajícími podmínkami spokojená," podotýká.

Brno podpoří cyklisty. V práci se osprchují

Brno – Sedm až osm měsíců ročně jezdí za zaměstnáním na kole informatik Pavel Flajšman. I když je pro něj cesta na Nové sady kolem rušného nádraží náročná, v jednom má štěstí jeho firma zařídila sprchu na pracovišti. „Zaměstnavatel je vstřícný k cyklistům. Máme vyřešené také bezpečné stání kol v garážích," poznamenal Flajšman. Cyklistů, které po příjezdu do práce čeká sprcha, zřejmě přibude. Brněnský plán mobility je totiž navrhuje podpořit.

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka zvládla domácí premiéru, spasila ji vítězná hlavička Řezníčka

Brno – Fotbalisté Zbrojovky přivítali v osmnáctém kole nejvyšší soutěže na svém stadionu Liberec a zvítězili 1:0.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies