VYBERTE SI REGION

Lahůdky z ryb čekají na gurmány v centru

Brno - Pokud si chce milovník rybích jídel v Brně pochutnat, najde spíš jehlu v kupce sena než restauraci, kde rybí dobroty připravují. V každém podniku jsou sice jídla z ryb v jídelníčku, ale rybí prsty a filé na několik způsobů zvládne jedlík i doma. Světlou výjimkou je restaurace Nordsee v obchodním centru Vaňkovka.

5.1.2008 3
SDÍLEJ:

Restaurace Nordsee v Galerii Vaňkovka je sice samoobslužná, ale lidé v ní okusí takové dobroty, které jinde nenabízíFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Byť se v ní host musí obsloužit sám, dostane na talíři výborné pokrmy z ryb, na kterých si rozhodně pochutná. Přesvědčil se o tom testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Z Vídně do Brna
„Asi pět stejných restaurací Nordsee je ve Vídni. Pokaždé, když hlavní město Rakouska navštívím, najím se tam. Vím, že všechno jídlo je čerstvé. Také proto jsem se rozhodl vyzkoušet brněnskou pobočku. Jsem zvědavý, jak v testu obstojí,“ říká kuchař testovacího týmu před vstupem do rychlého občerstvení.

Jeho přísnému oku se vzhled pokrmů ve skleněném pultíku líbí. Nabídka je pestrá a lidé, kteří si nedopřávají rybu jen na Vánoce, ji určitě ocení. „Host si může dát, na co si jen vzpomene. Od plodů moře až po žraločí steak či nejrůznější rybí saláty,“ shrnuje Ježek jídelní list na velké světelné tabuli.

Tým se pozorně rozhlíží a nejprve vybírá očima. Žena za pultem na návštěvníky nespěchá. Jakmile má testovací tým vybráno, obsluha postupně skládá jídlo na talíře a do misek. S tácem plným rozličných pochoutek se pak tým přesouvá k pokladně. A platí skoro tak vysokou sumu, jako by navštívil klasickou restauraci s obsluhou. „Je to drahé, ale pokud to bude jako ve Vídni, určitě nebude host litovat,“ upozorňuje Ježek.

Jeho slova rybí hodokvas potvrzuje. Jako předkrm si testovací tým vybral sleďový salát sylver. „Sleď je nakrájený na pravidelné kousky a leží ve velejemné majonéze, která je ušlehaná s červenou řepou. Je tam i trochu brusinkové omáčky, jež dala salátu úplně jiné grády,“ libuje si kuchař.

Jemné ryby
Jedním z hlavních chodů byla smažená treska. Rybí maso bylo tak jemné, že se rozpadalo. „Treska má křehkou chuť a na mase je poznat, že je čerstvé. Zjistil jsem, že všechny suroviny vozí do Brna až z Vídně, takže jídlo je velmi kvalitní,“ hodnotí Ježek smaženou pochoutku.

Smeknout si zaslouží i další pokrm, kterým je zapečený losos se špenátovými lístky. „Porce má mít podle cedule dvě stě gramů, ale na talíři je minimálně čtvrt kila,“ podivuje se kuchař testovacího týmu nad štědrostí restaurace Nordsee. Na lososovém plátku je krusta z rozšlehaného vejce a sýra. „Špenátové lístky jsou křupavé a určitě čerstvé. Kuchař je nechal jen chvíli povařit ve vodě, takže neztratily na kvalitě,“ popisuje lahůdku.

Podtrženo, sečteno – restauraci Nordsee ve Vaňkovce by měli navštívit i lidé, kteří nedávají rybím pokrmům přednost. Dělají totiž chybu. Ryba má nejzdravější maso ze všech zvířat, která člověk jí. A v Nordsee o rybí pochoutky pečují. „Ve Vídni jsem navštívil asi všechny pobočky, ale v Brně jsem si pochutnal mnohem víc. Určitě mohu samoobslužný restaurant doporučit,“ uzavírá Ježek návštěvu Nordsee.

Autor: Pavel Mokrý

5.1.2008 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

OBRAZEM: Mikuláš rozdával dobroty odvážným dětem na náměstí Svobody

Brno – Děti v centru Brna po roce opět přivítaly Mikuláše spolu s jejich pomocníky anděly a čerty, kteří dorazili na náměstí Svobody v pondělí krátce po setmění. „Akce začala na Zelném trhu, kde byl velký sraz Mikulášů. Odtud se spolu vydali na náměstí Svobody, kde farář Tomáš Koumal dětem vysvětlil třeba to, proč si svatého Mikuláše připomínáme," řekla mluvčí brněnského turistického informačního centra Gabriela Peringerová.

Na Orlí v nákupní galerii vyrostl Strom splněných přání

Brno – Malá Rozálie z Domova svaté Markéty pro matky a děti v tísni si přeje letos k Vánocům mluvícího medvídka. Splnit přání jí a dalším třiašedesáti dětem z tohoto domova mohou zájemci prostřednictvím Stromu splněných přání v Obchodní Galerii Orlí. „Lidé, kteří přicházejí do galerie, mohou přáníčko ze stromu vzít a zakoupit na jeho základě dárky dětem z rodin, které si je nemohou dovolit. Dárky pak přinesou zpět pod stromeček," uvedla vedoucí domova Monika Žewucká.

Sjezdovka u přehrady: pozemek stále chybí

Brno - Lyžařská sjezdovka snadno dostupná z Brna a sportovní vyžití pro děti a mládež versus snaha zachovat lesní porost v už tak přetížené rekreační oblasti v době boje se suchem. Podnikatel Pavel Trčala plánující vybudovat lyžařský areál na kopci Chochola nad Roklí u Brněnské přehrady a majitel pozemku Lesy České republiky ani více než rok od představení záměru nenašli společnou řeč. Brňané se tak sjezdovky u přehrady zatím nedočkají. Trčala se snaží získat podporu Brna i kraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies