VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lahůdky z ryb čekají na gurmány v centru

Brno - Pokud si chce milovník rybích jídel v Brně pochutnat, najde spíš jehlu v kupce sena než restauraci, kde rybí dobroty připravují. V každém podniku jsou sice jídla z ryb v jídelníčku, ale rybí prsty a filé na několik způsobů zvládne jedlík i doma. Světlou výjimkou je restaurace Nordsee v obchodním centru Vaňkovka.

5.1.2008 3
SDÍLEJ:

Restaurace Nordsee v Galerii Vaňkovka je sice samoobslužná, ale lidé v ní okusí takové dobroty, které jinde nenabízíFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Byť se v ní host musí obsloužit sám, dostane na talíři výborné pokrmy z ryb, na kterých si rozhodně pochutná. Přesvědčil se o tom testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Z Vídně do Brna
„Asi pět stejných restaurací Nordsee je ve Vídni. Pokaždé, když hlavní město Rakouska navštívím, najím se tam. Vím, že všechno jídlo je čerstvé. Také proto jsem se rozhodl vyzkoušet brněnskou pobočku. Jsem zvědavý, jak v testu obstojí,“ říká kuchař testovacího týmu před vstupem do rychlého občerstvení.

Jeho přísnému oku se vzhled pokrmů ve skleněném pultíku líbí. Nabídka je pestrá a lidé, kteří si nedopřávají rybu jen na Vánoce, ji určitě ocení. „Host si může dát, na co si jen vzpomene. Od plodů moře až po žraločí steak či nejrůznější rybí saláty,“ shrnuje Ježek jídelní list na velké světelné tabuli.

Tým se pozorně rozhlíží a nejprve vybírá očima. Žena za pultem na návštěvníky nespěchá. Jakmile má testovací tým vybráno, obsluha postupně skládá jídlo na talíře a do misek. S tácem plným rozličných pochoutek se pak tým přesouvá k pokladně. A platí skoro tak vysokou sumu, jako by navštívil klasickou restauraci s obsluhou. „Je to drahé, ale pokud to bude jako ve Vídni, určitě nebude host litovat,“ upozorňuje Ježek.

Jeho slova rybí hodokvas potvrzuje. Jako předkrm si testovací tým vybral sleďový salát sylver. „Sleď je nakrájený na pravidelné kousky a leží ve velejemné majonéze, která je ušlehaná s červenou řepou. Je tam i trochu brusinkové omáčky, jež dala salátu úplně jiné grády,“ libuje si kuchař.

Jemné ryby
Jedním z hlavních chodů byla smažená treska. Rybí maso bylo tak jemné, že se rozpadalo. „Treska má křehkou chuť a na mase je poznat, že je čerstvé. Zjistil jsem, že všechny suroviny vozí do Brna až z Vídně, takže jídlo je velmi kvalitní,“ hodnotí Ježek smaženou pochoutku.

Smeknout si zaslouží i další pokrm, kterým je zapečený losos se špenátovými lístky. „Porce má mít podle cedule dvě stě gramů, ale na talíři je minimálně čtvrt kila,“ podivuje se kuchař testovacího týmu nad štědrostí restaurace Nordsee. Na lososovém plátku je krusta z rozšlehaného vejce a sýra. „Špenátové lístky jsou křupavé a určitě čerstvé. Kuchař je nechal jen chvíli povařit ve vodě, takže neztratily na kvalitě,“ popisuje lahůdku.

Podtrženo, sečteno – restauraci Nordsee ve Vaňkovce by měli navštívit i lidé, kteří nedávají rybím pokrmům přednost. Dělají totiž chybu. Ryba má nejzdravější maso ze všech zvířat, která člověk jí. A v Nordsee o rybí pochoutky pečují. „Ve Vídni jsem navštívil asi všechny pobočky, ale v Brně jsem si pochutnal mnohem víc. Určitě mohu samoobslužný restaurant doporučit,“ uzavírá Ježek návštěvu Nordsee.

Autor: Pavel Mokrý

5.1.2008 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Regionální Den železnice v Zastávce na brněnsku.
28

Regionální den železnice v Zastávce začal příjezdem parní lokomotivy

Ilustrační foto.

V Karviné jde o dost. Trenéři Zbrojovky ladili hlavy hráčů

Průvan v čekárnách a špatné parkování před vlakovými nádražími ukončí opravy

Jižní Morava /ANKETA/ – Špatné parkování a chátrající budovy z let dávno minulých. Mnohá jihomoravská vlaková nádraží stále nenabízí cestujícím odpovídající pohodlí. Železničáři to nyní chtějí změnit. Na nutné opravy vyčlenili desítky milionů. Lidé si však na lepší zázemí počkají. Některá nádraží totiž začnou opravovat až za pět let.

Po deseti letech končí vedoucí brněnského odboru dopravy Vladimír Bielko

Brno – Vladimír Bielko řídil deset let všechny důležité kroky, které brněnští radní v dopravě podnikli. Pod jeho vedením dohlížel odbor na provoz ve městě i stavbu nejdůležitějších dopravních staveb. K poslednímu zářijovému dnu však odchází.

Meeting Brno: Zastupitelé objevili chyby u Německého domu i výstavy aut

Brno - Kontrolní výbor brněnského zastupitelstva objevil nejasnosti v pořádání letních akcí brněnského turistického centra. Problém je s maketou Německého domu i prodejní výstavou automobilů.

Rodina v Brně se přiotrávila oxidem uhelnatým. Ženu se nepodařilo zachránit

Brno - Mladá rodina z Brna se v přiotrávila plynem unikajícím z karmy v koupelně. V pátek po třetí hodině ráno k hlášení vyjela záchranná služba, ženu se přes všechnu jejich snahu nepodařilo zachránit. Muže a dvě děti převezli do nemocnice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení